Sample ap us history Questions from the College Board



Download 57.24 Kb.
Date19.05.2016
Size57.24 Kb.
Sample AP US History Questions from the College Board

1. Alexander Hamilton’s economic program was designed primarily to

(a) prepare the United States for war in the event Britain failed to vacate its posts in the Northwest

(b) provide a platform for the fledgling Federalist Party’s 1792 campaign

(c) establish the financial stability and credit of the new government

(d) ensure northern dominance over the southern states in order to abolish slavery

(e) win broad political support for his own candidacy for the presidency in 1792
2. The development of the early nineteenth-century concept of “separate spheres” for the sexes encouraged all of the following EXCEPT

(a) accepting women as intellectual equals of men

(b) idealizing the home as a haven in a competitive world

(c) designating the home as the appropriate place for a woman

(d) emphasizing childrearing as a prime duty of a woman

(e) establishing a moral climate in the home


3. The Kentucky and Virginia resolutions, the Hartford Convention, and the South Carolina Exposition and Protest were similar in that all involved a defense of

(a) freedom of the seas

(b) freedom of speech

(c) the institution of slavery

(d) states’ rights

(e) presidential power in foreign affairs



4. The graph above refutes which of the following statements?

(a) There were more Black people than White people in the antebellum South.

(b) Most southern families held slaves.

(c) Most southern families lived in rural areas.

(d) The southern population was much smaller than that of the North.

(e) Slaveholders were an extremely powerful group.


5. Frederick Jackson Turner’s “frontier hypothesis” focused on the importance of

(a) the traditions of western European culture

(b) the absence of a feudal aristocracy

(c) Black people and Black slavery

(d) the conflict between capitalists and workers

(e) the existence of cheap unsettled land

6. During the closing decades of the nineteenth century, farmers complained about all of the following EXCEPT

(a) rising commodity prices

(b) high interest charges

(c) high freight rates

(d) high storage costs

(e) large middleman profits


7. Liberty of conscience was defended by Roger Williams on the grounds that

(a) all religions were equal in the eyes of God

(b) the signers of the Mayflower Compact had guaranteed it

(c) Puritan ideas about sin and salvation were outmoded

(d) theological truths would emerge from the clash of ideas

(e) the state was an improper and ineffectual agency in matters of the spirit


8. By the end of the seventeenth century, which of the following was true of women in New England?

(a) They had begun to challenge their subordinate role in society.

(b) They were a majority in many church congregations.

(c) They voted in local elections.

(d) They frequently divorced their husbands.

(e) They could lead town meetings.


9. The First Great Awakening led to all of the following EXCEPT

(a) separatism and secession from established churches

(b) the renewed persecution of witches

(c) the growth of institutions of higher learning

(d) a flourishing of the missionary spirit

(e) a greater appreciation for the emotional experiences of faith


10. The Embargo Act of 1807 had which of the following effects on the United States?

(a) It severely damaged American manufacturing.

(b) It enriched many cotton plantation owners.

(c) It disrupted American shipping.

(d) It was ruinous to subsistence farmers.

(e) It had little economic impact.


11. The National Road was constructed primarily for the purpose of

(a) demarcating the southwestern boundary of the Louisiana Purchase

(b) promoting trade and communication with the Old Northwest

(c) opening the Southwest to ranchers

(d) assisting the movement of settlers to the Oregon Country

(e) relieving overpopulation and crowding in the Northeast


12. The idea of Manifest Destiny included all of the following beliefs EXCEPT:

(a) Commerce and industry would decline as the nation expanded its agricultural base.

(b) The use of land for settled agriculture was preferable to its use for nomadic hunting.

(c) Westward expansion was both inevitable and beneficial.

(d) God had selected America as a chosen land and people.

(e) The ultimate extent of the American domain was to be from the tropics to the Arctic.


13. The American Federation of Labor under the leadership of Samuel Gompers organized

(a) skilled workers in craft unions in order to achieve economic gains

(b) all industrial and agricultural workers in “one big union”

(c) unskilled workers along industrial lines

(d) workers and intellectuals into a labor party for political action

(e) workers into a fraternal organization to provide unemployment and old-age Benefits

14. Before 1492, many American Indian cultures were strongly influenced by the

(a) spread of corn cultivation

(b) ravages of smallpox epidemics

(c) regular contacts with Africa

(d) invention of the spoked wheel

(e) domestication of horses


15. The American Colonization Society was established in the early nineteenth century with the goal of

(a) encouraging immigration from Ireland and Germany

(b) encouraging Chinese contract laborers to emigrate to the United States

(c) settling White Americans on western lands

(d) settling American Indians on reservations

(e) transporting African Americans to Africa


16. Which of the following was true of a married woman in the colonial era?

(a) She would be sentenced to debtors’ prison for debts incurred by her husband.

(b) She could vote as her husband’s proxy in elections.

(c) She generally lost control of her property when she married.

(d) She had no legal claim on the estate of her deceased husband.

(e) Her legal rights over her children were the same as those of her husband.


17. Which of the following colonies required each community of 50 or more families to provide a teacher of reading and writing?

(a) Pennsylvania

(b) Massachusetts

(c) Virginia

(d) Maryland

(e) Rhode Island


18. Which of the following was true of the French-American Alliance formed in 1778?

(a) It contributed little to the American victory in the Revolutionary War.

(b) It restricted French naval activity to the high seas, far from the North American coast.

(c) It influenced the British to offer generous peace terms in the Treaty of Paris in 1783.

(d) It allowed the French to repossess their North American colonies lost in 1763.

(e) It specifically prohibited the deployment of French troops on North American soil.


19. At the beginning of the Civil War, Southerners expressed all of the following expectations EXCEPT:

(a) The materialism of the North would prevent Northerners from fighting an idealistic war.

(b) Great Britain would intervene on the side of the South in order to preserve its source of cotton.

(c) Northern unity in the struggle against the Southern states would eventually break.

(d) The South’s superior industrial resources would give it an advantage over the North.

(e) The justice of the South’s cause would prevail.


20. Which of the following constitutes a significant change in the treatment of American Indians during the last half of the nineteenth century?

(a) The beginnings of negotiations with individual tribes

(b) The start of a removal policy

(c) The abandonment of the reservation system

(d) The admission of all American Indians to the full rights of United States citizenship

(e) The division of the tribal lands among individual members

21. “This, then, is held to be the duty of the man of wealth: to consider all surplus revenues which come to him simply as trust funds, which he is called upon to administer and strictly bound as a matter of duty to administer in the manner which, in his judgment, is best calculated to produce the most beneficial results for the community—the man of wealth thus becoming the mere agent and trustee for his poorer brethren.’’
These sentiments are most characteristic of

(a) transcendentalism

(b) pragmatism

(c) the Gospel of Wealth

(d) the Social Gospel

(e) Reform Darwinism

22. Under the Articles of Confederation the United States central government had no power to

(a) levy taxes

(b) make treaties

(c) declare war

(d) request troops from states

(e) amend the Articles


23. The Battle of Antietam, September 17, 1862, is considered pivotal to the outcome of the Civil War because it

(a) represented the Union’s deepest thrust into southern territory

(b) forestalled the possibility of European intervention

(c) resulted in the border states joining the Confederacy

(d) marked the first use of Black troops by the Union army

(e) confirmed George McClellan’s status as the leading Union general




  1. C

  2. A

  3. D

  4. B

  5. E

  6. A

  7. E

  8. B

  9. B

  10. C

  11. B

  12. A

  13. A

  14. A

  15. E

  16. C

  17. B

  18. C

  19. D

  20. E

  21. C

  22. A

  23. B



Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page