S-3a Identifying Comma Splices and Fused Sentences Multiple Choice



Download 64.16 Kb.
Date25.05.2016
Size64.16 Kb.
S-3a Identifying Comma Splices and Fused Sentences

Multiple Choice


Select the answer that contains neither a comma splice nor a fused sentence.
1.

a. The sculptor Alexander Calder (1898-1976) gained fame for his mobiles and wire sculptures of circuses he went on to produce large sculptures for public areas.

b. The painter Mary Cassatt (1845-1926) was born in Pennsylvania but spent many years in Paris, where the Impressionists thrived, she chose women and children as her special subject.

c. Feminist artist Judy Chicago (born 1939) creates multimedia projects. Her best-known work is The Dinner Party, which explores women’s history.

ANS: c

REF: The correct answer is c.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

2.

a. John Singleton Copley (1738-1815) was a master portraitist and painter of historical scenes, his works are considered aristocratically elegant.



b. Known for glass-covered boxes filled with enigmatically arranged found objects and collages, Joseph Cornell (1903-1972) was a product of surrealism, which relied on irrational juxtaposition.

c. Stuart Davis (1894-1964) borrowed cubism from European artists and made it American his paintings present bright colors.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

3.

a. A major exponent of abstract expressionism and action painting, Willem de Kooning (1904-1997) arrived in the United States as a stowaway and first supported himself here as a house painter, toward the end of his life he worked on sculptures.



b. One of the best-known paintings by Thomas Eakins (1844-1916), The Gross Clinic, captures a surgical operation, a subject considered inappropriate at the time. Eakins lost an academic position because he used nude models in mixed classes.

c. Jenny Holzer (born 1950) produces multimedia works electronic message boards are one of the media she uses.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

4.

a. Winslow Homer (1836-1910) excelled in painting dramatic seascapes, one example is On a Lee Shore.



b. Lonely streets, buildings, and interiors dominate the canvasses of Edward Hopper (1882-1967) his work has influenced a twenty-first-century photographer of street scenes.

c. Robert Indiana (born 1928) produces pop paintings and sculptures, such as his Love series, that sometimes call to mind large signs.

ANS: c

REF: The correct answer is c.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

5.

a. A pop artist, Jasper Johns (born 1930) has used flags, beer cans, and targets in his sculpture and paintings; he finds meaning in everyday objects.



b. Franz Kline (1910-1962) produced monumental black-and-white works these are examples of abstract expressionism.

c. Roy Lichtenstein (1923-1997) was the pop artist recognized for his paintings based on comic strips, later he created pop versions of well-known nineteenth- and twentieth-century artworks.

ANS: a

REF: The correct answer is a.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

6.

a. Georgia O’Keeffe (1887-1986) painted scenes reflecting the landscape in the southwestern part of the United States, she made her home in New Mexico.



b. Renowned for his abstract works, Isamu Noguchi (1904-1988) produced materials for architectural spaces one of his most famous works is the sculpture garden of the UNESCO building in Paris.

c. The paintings of Barnett Newman (1905-1971) range from abstract expressionism to the color-field movement. He developed a unique geometric style that became his trademark.

ANS: c

REF: The correct answer is c.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

7.

a. The most famous of Flemish artists and a leading baroque figure, Peter Paul Rubens created material that demonstrated his energy and enthusiasm for his work. He turned out such masterpieces as The Raising of the Cross (1610-1611) and The Judgment of Paris (1638-1639).



b. James Abbott McNeil Whistler (1834-1903) created paintings that exhibit a compelling sense of design and color, his series Nocturnes was a forerunner of what came to be known as abstract art.

c. Known as the leading portraitist of America’s Federal period, Gilbert Stuart (1775-1828) produced more than a thousand portraits of four presidents, diplomats, and notables he was best known for his portraits of George Washington.

ANS: a

REF: The correct answer is a.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

8.

a. Art historians refer to Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) as a master of the Dutch school; he turned out approximately six hundred works.



b. Vincent Van Gogh (1853-1890) is known as one of the nineteenth century’s most influential artists, much of his work was produced in a twenty-nine-month period leading up to his suicide.

c. Paul Gaugin (1848-1903) was a leading postimpressionist painter at the age of thirty-five, he abandoned his family to focus on his painting career.

ANS: a

REF: The correct answer is a.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

9.

a. Henri Rousseau was a self-taught practitioner, and he produced colorful portraits, frequently of jungle scenes.



b. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) was a poet, architect, and sculptor in addition to achieving fame as a painter, he is probably best known for his frescoes on the Sistine Chapel’s ceiling.

c. Michelangelo Merisi da Caravaggio (c. 1573-1610) produced bold paintings marked by light and shadow breaking with past artistic practice, he showed the saints as everyday people.

ANS: a

REF: The correct answer is a.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html

10.

a. The creations of Diego Rivera (1886-1957) celebrate Mexico’s history and workers, he is a founder of the Mexican mural renaissance.



b. Leonardo da Vinci (1452-1519) possessed many talents; two of his most famous paintings are The Last Supper (1495-1498) and the Mona Lisa (1503-1506).

c. Pablo Picasso (1881-1973) produced many important paintings including The Three Musicians (1921) and Guernica (1937) beyond his life as a painter, he was a sculptor, graphic artist, and ceramicist.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3a. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3a.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3a.html


S-3b Editing Comma Splices and Fused Sentences

Multiple Choice
Each of the following passages may contain a comma splice or a fused sentence. Select the answer that eliminates the problem in the original without introducing another comma splice or fused sentence. If the original passage is correct, select c. No change.
1. What’s the difference between psychology and psychiatry? The former studies mental processes and behavior, the latter is a branch of medicine specializing in mental illness.

a. What’s the difference between psychology and psychiatry? The former studies mental processes and behavior the latter is a branch of medicine specializing in mental illness.

b. What’s the difference between psychology and psychiatry? The former studies mental processes and behavior; the latter is a branch of medicine specializing in mental illness.

c. No change.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html


2. In clinical psychology, the therapist tries to treat mental disturbances without prescribing drugs therefore this branch of psychology often carries the label talk therapy.

a. In clinical psychology, the therapist tries to treat mental disturbances without prescribing drugs; therefore, this branch of psychology often carries the label talk therapy.

b. In clinical psychology, the therapist tries to treat mental disturbances without prescribing drugs, this branch of psychology often carries the label talk therapy.

c. No change.

ANS: a

REF: The correct answer is a.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

3. Social psychologists observe people during experiments or in day-to-day life, the goal is to learn how people interact. Sometimes the observers do not make themselves known to the participants.

a. Social psychologists observe people during experiments or in day-to-day life. The goal is to learn how people interact. Sometimes the observers do not make themselves known to the participants.

b. Social psychologists observe people during experiments or in day-to-day life. The goal is to learn how people interact, sometimes the observers do not make themselves known to the participants.

c. No change.

ANS: a

REF: The correct answer is a.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

4. The field of developmental psychology deals with changes in mental and behavioral performance over time, the field began with a focus on child psychology, it has grown to track changes throughout a lifetime.

a. The field of developmental psychology deals with changes in mental and behavioral performance over time. The field began with a focus on child psychology, it has grown to track changes throughout a lifetime.

b. The field of developmental psychology deals with changes in mental and behavioral performance over time. Although the field began with a focus on child psychology, it has grown to track changes throughout a lifetime.

c. No change.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

5. Cognitive psychology is yet another branch of psychology. Researchers in cognitive psychology look at how people learn, how people solve problems, and how brains store information.

a. Cognitive psychology is yet another branch of psychology, researchers in cognitive psychology look at how people learn; how people solve problems; and how brains store information.

b. Cognitive psychology is yet another branch of psychology researchers in cognitive psychology look at how people learn, how people solve problems, and how brains store information.

c. No change.

ANS: c

REF: The correct answer is c.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

6. Modern psychology began with the work of Wilhelm Wundt (1832-1920), who set up a laboratory in Germany for the study of the mind, about the same time, William James (1842-1910), a Harvard professor, published Principles of Psychology. Both men taught many students, who continued their work.

a. Modern psychology began with the work of Wilhelm Wundt (1832-1920), who set up a laboratory in Germany for the study of the mind, and of William James (1842-1910), a Harvard professor, who published Principles of Psychology, both men taught many students, who continued their work.

b. Modern psychology began with the work of Wilhelm Wundt (1832-1920), who set up a laboratory in Germany for the study of the mind, and of William James (1842-1910), a Harvard professor, who published Principles of Psychology. Both men taught many students, who continued their work.

c. No change.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

7. Another early contributor to psychology was Hermann Ebbinghaus (1850-1909), who developed a system for studying memory, as part of his approach, he asked subjects to memorize nonsense syllables, which had no meaning for them.

a. Another early contributor to psychology was Hermann Ebbinghaus (1850-1909), who developed a system for studying memory. As part of his approach, he asked subjects to memorize nonsense syllables these had no meaning for them.

b. Another early contributor to psychology was Hermann Ebbinghaus (1850-1909), who developed a system for studying memory; as part of his approach, he asked subjects to memorize nonsense syllables, which had no meaning for them.

c. No change.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

8. Lightner Witmer (1867-1956) was the father of clinical psychology and set up the first psychological clinic. Alfred Binet (1851-1911) designed the first intelligence test.

a. Lightner Witmer (1867-1956) was the father of clinical psychology, he had set up the first psychological clinic. Alfred Binet (1851-1911) designed the first intelligence test.

b. Lightner Witmer (1867-1956) was the father of clinical psychology; he had set up the first psychological clinic, Alfred Binet (1851-1911) designed the first intelligence test.

c. No change.

ANS: c

REF: The correct answer is c.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

9. Another early contributor to psychology was Max Wertheimer (1880-1943) he helped develop gestalt psychology. This branch of psychology dealt with human perception.

a. Another early contributor to psychology was Max Wertheimer (1880-1943), who helped develop gestalt psychology, this branch of psychology dealt with human perception.

b. Another early contributor to psychology was Max Wertheimer (1880-1943), who helped develop gestalt psychology. This branch of psychology dealt with human perception.

c. No change.

ANS: b

REF: The correct answer is b.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html

10. The major figure in early psychology was Sigmund Freud (1856-1939), who had been practicing neurology, he observed that some patients who had symptoms of ailments but no physical problems seemed to get better simply by talking. This observation led to Freud’s interest in the unconscious mind.

a. The major figure in early psychology was Sigmund Freud (1856-1939), who had been practicing neurology. He observed that some patients who had symptoms of ailments but no physical problems seemed to get better simply by talking, and this observation led to Freud’s interest in the unconscious mind.

b. The major figure in early psychology was Sigmund Freud (1856-1939), who had been practicing neurology. He observed that some patients who had symptoms of ailments but no physical problems seemed to get better simply by talking this observation led to Freud’s interest in the unconscious mind.

c. No change.



ANS: a

REF: The correct answer is a.



In The Norton Field Guide to Writing, see S-3b. http://www.wwnorton.com/college/english/bullock2_readings_handbook_ebook/welcome.asp?page=10
In The Little Seagull Handbook, see S-3b.

http://wwnorton.com/college/english/write/LSH/full/s-3b.html


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page