Round 9: related tossup/bonus


ROUND 9: STRETCH ROUND TOSSUPS



Download 121.02 Kb.
Page5/7
Date04.04.2021
Size121.02 Kb.
1   2   3   4   5   6   7


ROUND 9: STRETCH ROUND TOSSUPS


The Inaugural National Scholastics Championship

Case Western Reserve University


In this round, there are 10 tossups. A correct answer = 20 points, until the moderator has completed the phrase AFor 10 points@, + first chance at an unrelated 30 point bonus. Opponents can earn bonus points missed by the first team. Bonus questions are read in order.

1. A treason conviction not only caused the forfeit of one’s lands to the king, but one’s descendants would also forfeit property or assets inherited by title. The Constitution, though, forbids the issuing of such bills. For 10 points -- name this bill, mentioned in Article III, in which death sentences after a treason or felony conviction result in complete loss of civil and political rights.

ANSWER: bill of attainder
2. Plants contain a and b [alpha and beta] subtypes; the name “diastase” is given to the component of malt containing the b subtype, which is important in brewing. Animals only contain the a subtype, especially ptyalin, in the saliva. For 10 points -- name this class of enzyme that degrades starches and polysaccharides.

ANSWER: amylase


3. This Russian novel begins “I am a sick man. I am a malicious man. I am an unprepossessing man.” The story centers around the spiteful hero who torments Liza, a sympathetic soul ready to help him with her love; he refuses and continues to torment himself. For 10 points -- name this 1864 novel written after Fyodor Dostoyevsky’s visit to Siberia.

ANSWER: Memoirs from the Underground or Notes from the Underground


4. “Great Grandad”, “Git Along, Little Dogies”, and “Old Paint” are some authentic cowboy tunes orchestrated by this famous composer. Born in New York in 1900, he was educated in Paris by Nadia Boulanger. Billy the Kid and Rodeo pale in comparison, however, to the popularity of -- for 10 patriotic points -- whose tremendously famous Appalachian Spring and Fanfare for the Common Man?

ANSWER: Aaron Copland


5. This country, known for it Postal Museum, consists of 11 autonomous Ge-mein-den. Its unicameral Land-tag has four-year terms for its 15 members. For 10 points -- name this hereditary constitutional monarchy of Prince Hans-Adam II whose capital is Vaduz.

ANSWER: Principality of Liechtenstein


6. First observed by Heinrich Hertz in 1887, it is surprisingly independent of the intensity of the light used, but linearly proportional to the frequency. The emission of electrons from a conductor’s surface by light -- for 10 points -- name this effect, the subject of a seminal 1905 paper by Albert Einstein.

ANSWER: the photoelectric effect



7. This practice took its name from the pottery shards used to cast votes. Each year, the citizens of Athens would vote to banish an individual from the city for five years; the unfortunate winner would, however, be allowed to keep his property. For 10 points -- name this practice, which now refers to the “casting out” of an individual by a group.

ANSWER: ostracism (accept equivalent forms)
8. In January 1998, this politician announced that he would leave his wife of 28 years to marry his secretary, Gaynor Regan. The announcement surprised few observers, given his reputation for extra‑marital affairs. For 10 points -- name this current British Foreign Secretary, who shares his name with an American writer of medical detective thrillers.

ANSWER: Robin Cook (the politician is Robin Finlayson Cook)


9. Zeami Mo-to-ki-yo was a 15th century expert in this style of Japanese literature, not only by writing some of its finest works, but also authoring various treatises and discourses about the “proper way” to perform his works. For 10 points -- name this style of play marked by magnificent poetic style and plots that generally seek to uncover the mystery and reality of life itself.

ANSWER: Noh (No) theater


10. Starting from Southwark, travel two miles to St. Thomas, five miles to Deptford, six to Greenwich, 30 to Rochester, 40 to Sittingbourne, 55 to Boughton‑under‑Blean, 58 to Harbledown. After travelling sixty miles -- for 10 points -- you have followed the route of pilgrims to what city?

ANSWER: Canterbury [HN: this is the route in The Canterbury Tales.]






Share with your friends:
1   2   3   4   5   6   7




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page