Round 10: related tossup/bonus


BONUS. Identify these deer, for 10 points each. 1.1. Species Al-ces al-ces, it is the largest member of the deer family. ANSWER: moose



Download 120.94 Kb.
Page2/10
Date28.02.2021
Size120.94 Kb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
BONUS. Identify these deer, for 10 points each.

1.1. Species Al-ces al-ces, it is the largest member of the deer family.

ANSWER: moose

1.2. The Key deer of Florida is a subspecies of this woodland deer, which ranges from Canada to South America.

ANSWER: white-tailed deer or Odocoileus virginianus or Virginia deer

2. Alalia was an early Greek settlement on this mountainous island which had a short-lived 18th century republic under nationalist Pasquale Paoli. For 10 points, what island, historically known for the use of the vendetta, is separated by the Strait of Bonifacio from Sardinia?

ANSWER: Corsica

BONUS. Answer these questions about that famous Corsican, Napoleon, 10 points each.

Napoleon issued the decrees of Berlin and Milan, establishing this formal blockade against Great Britain.

ANSWER: Continental system

In search of an heir, Napoleon dissolved his marriage to Josephine and married this eldest daughter of Holy Roman Emperor Francis II.

ANSWER: Marie-Louise-Léopoldine-Françoise-Thérèse-Joséphine-Luc

3. Son of a dead Chinese tailor, he is trapped in a cave by an African magician claiming to be his uncle. He finds a way out by chance when he wrings his hands in dismay. For 10 points, name this hero who inadvertently rubbed a ring and summoned a jinn, later featured in a Disney movie.

ANSWER: Aladdin

BONUS. Identify these characters associated with The Lord of the Rings trilogy of J.R.R. Tolkien.

3.1. When lost in Fangorn Forest, Merry and Pippin meet this Ent.

ANSWER: Treebeard

3.2. He is the Elf representative of the Fellowship of the Ring.

ANSWER: Legolas

4. A 15-year-old streetcar conductor in New Albany, Indiana, he served as a private in Cuba for six months. John Y. Brown, Jr., led investors who bought his share of a successful business for which he remained public spokesman. For 10 points, name this fast food pioneer and Kentucky Colonel.

ANSWER: Harland Sanders

BONUS. 20-10. Identify this colonel.

[20] His real name was Andreas Cornelius van Kuijk.

[10] He is best know as the manager for Elvis Presley.

ANSWER: "Colonel" Tom Parker

5. It was discovered in 1957 by Alick Isaacs and Jean Lindenmann. Con-dy-lo-ma-ta a-cu-mi-na-ta, hair-cell leukemia and some types of hepatitis are treated with its a [alpha] form. For 10 points, name this family of proteins which inhibit the ability of viruses to replicate.

ANSWER: interferons






Share with your friends:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page