Natsso II packet by Florida (Billy Beyer, Travis Vitello, Grant Hutchinson, Evan McMullen)



Download 95.83 Kb.
Date13.04.2016
Size95.83 Kb.
NATSSO II

Packet by Florida (Billy Beyer, Travis Vitello, Grant Hutchinson, Evan McMullen)
1. In electrostatics, it may be used to infer that the internal electric field of a conductor will vanish and that any net charge must reside on the surface. Michael Faraday was the first to verify is experimentally with his famous ice pail experiment. FTP, name this Maxwell’s Equation which states the net flux through any closed surface surrounding a point charge is given by the expression q over epsilon zero.

Answer: Gauss’ Law


2. An enemy of them kills himself because a prophet declared that a voluntary death from a citizen would save the city. One of them committed suicide after accidently killing Croseus’ son and another was killed via a lightning bolt from Zeus as punishment for his arrogance. There are five more titular characters, all of whom die. FTP, name this work of Aeschylus that depicts Polynices and Eteocles fighting it out for the titular city.

Answer: Seven against Thebes


3. He was born in Arpinum in 106 BC to an equestrian family, and was given his name, which means "chickpea," because of his perfectly round head. He gained fame early in life as a consul with the successful prosecution of Catiline. FTP, identify this great Latin prose writer, who in 43 BC was beheaded due to his "Philipics" against Marc Antony.

Answer: Marcus Cicero


4. Born in 1632 in Wiltshire, he entered Oxford at the age of 14. He became professor of astronomy at Gresham College, although he would soon change professions. His first serious architectural venture was the Sheldonian Theatre. An inscription inside his most famous work reads "Reader, if you seek his memorial, look around you.” FTP, name this English architect who is most famous for his role in the re-building of London’s churches after the Great Fire of London of 1666, especially St. Paul’s Cathedral.

Answer: Christopher Wren


5. August Strindberg’s play of short scenes “The Dream Play” traces the daughter of this Indian god for her search for happiness. With the aid of the Marut storm gods, and his favorite drink, soma, he led the Aryan conquest of India. Airavata, a four-tusked white elephant is riden by this figure and he defeated the dragon Vritra, who had stolen the world’s water. In his four arms, he holds a spear, a thunderbolt, arrows and a net and hook. FTP, name this highest god in the Vedic pantheon, who presided over rain, war and thunder.

Answer: Indra


6. His principal writings include “Methods of Historical Study”, “The Germanic Origin of the New England Towns” and “Maryland’s Influence upon Land Cessions to the United States.” Influencing many historians, including Frederick Jackson Turner, he founded the “Johns Hopkins Studies in Historical and Political Science.” FTP, name this political scientist who coined the phrase “political science.”

Answer: Herbert Baxter Adams


7. This equation produces a curve with two inflection points, one for each ionization. Below pH 4 or above pH 10, the equation becomes an approximation due to the electrolytic effects of hydrogen and hydroxl ions. Most often applied in buffered systems, where the change of pH is non-linear, it’s derived from the definitions of the acid constant, pH and pKa. FTP, name this equation which is named for two men with same last initial.

Answer: Henderson-Hasselbach Equation


8. In his earlier days, he served as Secretary of State for the Home Department in the Arthur Wellesley administration. His first speech in the House of Commons was a sensation and was famously described as “the best first speech since that of William Pitt.” With the 1834 Tamworth Manifesto, he founded the Conservative Party. His career ended when he acted to repeal the protectionist Corn Laws to help Irish starving to the potato famine. FTP, name this two-term British Prime Minister.

Answer: Robert Peel


9. This poem was written in 1712, when John Caryll asked the author of this work to write the mock-heroic poem, as an attempt to reconcile the two feuding families. Separated into five sections, Canto 1 features the female protagonist behind the mirror. Canto 2 shoes Ariel and his band of sylphs protecting her. Canto 3 features Baron stealing the titular object from Belinda. FTP, name this poem by Alexander Pope.

Answer: The Rape of the Lock


10. Created by the subduction of the Nazca plate, it includes the Polish Glacier and the English Glacier. Its boundaries are marked by the Valle de las Vacas to the north and east, and the Valle de los Horcones Inferior to the west and south. First scaled in 1897 by Mattias Zurbriggen, its name comes from the Incan for “Stone Sentinel.” FTP, name this South American mountain, the highest one in the world outside of Asia.

Answer: Aconcagua


11. The oracle said that the future king should come in a wagon. In the 8th century BC, this child, adopted by Gordias and Cybele, came in a wagon, and hence, became king. Late in his life, Apollo turned his ears into the ears of a donkey after mistakenly claiming Pan was the winner of a musical competition. Earlier in life, he found Silenus in his garden, and returned him to Dionysus, whom granted him a wish. FTP, name this king who was granted the ability to turn everything he touched into gold.

Answer: King Midas

12. Born in Houston, Texas, she sharted her career at age six in the Nutcracker Suite. She later turned to acting where she was the star of the 1998 video “Casper meets Wendy” along with the Disney channel movie “Cadet Kelly.” Recently, she has turned to the music industry and has recorded an album entitled “Metamorphosis.” FTP, name this teenage celebrity was the portrayer of Lizzie McGuire.

Answer: Hilary Duff


13. This author was born in 1867 in the town of Chaos in Sicily. He composed over 350 short stories, many of them on realistic themes of Italian life. Notable works of his include the plays “Right You Are, If You Think You Are”, and “Tonight We Improvise”. His most famous play, which introduced the concept of the “theatre within a theatre”, includes characters named Father, Mother, Stepdaughter, Son, Young Boy, and Child. FTP, name this author of “Six Characters in Search of an Author.”

Answer: Luigi Pirandello


14. Fought in woods and peach orchards by inexperienced troops, these factors contributed to the battle’s 23,746 men who were killed, wounded, or reported missing. In the first day of action, Confederate general Albert Sidney Johnston was mortally wounded. Fought in south central Tennesse, this battle is also known as Pittsburg Landing. FTP, name this April of 1862 battle in which Grant gained control of the Tennesee valley.

Answer: Shiloh (accept Pittsburg Landing before it is said)


15. Born in 1699, he lived in Paris all of his life. Early support of him came from patrons such as Louis XV, despite his unconventional portrayals of the bourgeoisie. He was known for his beautifully textured still lifes along with his sensitive genre paintings. FTP, name this man considered by some to be the greatest 18th century French painter, whose works include “Still Life with a Smoker’s Box”, “The Skate”, and “Boy with a Top.”

Answer: Jean-Baptiste-Siméon Chardin


16. This ancestor of the family of functional languages, it emphasized evaluating expressions rather than executing imperative commands. Developed in the 1950s at MIT, it was originally implemented on an IBM 704 computer. During its heyday, it was used for symbolic manipulating of complicated structures, rather than numerical calculation. FTP, name this computer program language, whose descendants, including Scheme, continue to be used in academic research, particularly artificial intelligence.

Answer: LISP (accept List Processing)


17. In 1884, the author of this novel moved to Red Cloud. The setting of this work was based on her experiences in that settlement, although in the work, she changed the name of it to Hanover. Written in 1913, its title is taken from a Walt Whitman poem. The protagonist, Alexandra Bergson, a Swedish immigrant, lives with her family on a Nebraska home. FTP, name this second Willa Cather novel.

Answer: O Pioneers!


18. Born in 1842 in London, this man served as an economics professor at Cambridge and his pupils included John Maynard Keynes. In his most famous work, he brought together the notions of quasi-rent and and elasticity. FTP, name this economist, whose work “Principles of Political Economy” also brought together the theories of supply and demand, marginal unity, and costs of production into a coherent whole.

Answer: Alfred Marshall


19. Born in 1859, this Nobel Prize winner had Nikos Kazantzakis study philosophy under him and he had a tremendous influence on Marcel Proust, who was best man at his wedding. Works of his include a dissertation which presented his theories on the freedom of the mind and on duration, entitled “Time and Free-Will.” To describe the creative energy of living things, he used the term “élan vital”, or vital force in his work “Creative Evolution.” FTP, name this French philosopher.

Answer: Henri-Louis Bergson


20. He was victorious at Pichincha in 1822, over Spanish royalist forces and thus drove them from Ecuador. He was also victorious at Ayacucho over some more Spanish dudes; about 9,000 or so. Along with Simon Bolivar, he won the Battle of Junín. However, his attempt to keep Venezuela in Gran Columbia wasn’t successful, as it resulted in his mysterious murder. FTP, name this first president of Bolivia.

Answer: Antonio José de Sucre


21. The titular character in this book is an Indian boy from Pondicherry. He explores the issues of religion and spirituality from an early age and decides he will become a follower of at least three major religions. His father, a zoo keeper, decides to move the family by ship to Canada. On its way, the ship sinks and the main character is stuck in a raft with an orangutan, a hyena, and a tiger named Richard Parker. FTP, name this novel, winner of the Booker Prize in 2002, written by Canadian author Yann Martel.

Answer: Life of Pi


22. A metal keying system is vital to allow the players of this instrument to operate the widely space holes. Its range begins at Bb and extends upward about three and a half octaves. Most of the music written for it is in bass clef, although tenor clef is used for the higher ranges. “The Rite of Spring” opens with a solo by this instrument in its high register, while the Grandfather in “Peter and the Wolf” is portrayed by this instrument. FTP, name this double reed member of the woodwind family that has a length of over 8 feet.

Answer: Bassoon


23. Her descendants include three U.S. presidents, including FDR and both Bushes. Before being killed in an Indian raid, she migrated from England to Massachusetts in 1634, in response to John Cotton doing the same thing. FTP, name this unauthorized Puritan preacher who led 60 followers to settle in what would later become Rhode Island.

Answer: Anne Hutchinson


24. He was one of the first molecular biologists and a pioneer in immunochemistry. He purified various chemicals from Griffith’s heat-killed pathogenic bacteria, attempting to determine the identity of the transforming substance. FTP, name this bacteriologist who, along with Maclyn McCarty, is credited with determining that DNA was the genetic material.

Answer: Oswald Avery


Bonuses

1. Identify the Shakespeare play from minor characters FTP each.

(a) Mariana and Lafew

Answer: All’s Well that Ends Well

(b) Decretas, Seleucus, Menas and Eros

Answer: Anthony and Cleopatra

(c) William, Audrey and Corin

Answer: As You Like It


2. Identify these clues about astrophysics, FTP each.

(a) This eponymous paradox was based on two incorrect assumptions; that the universe is static and that is it infinitely old.

Answer: Olbers’ paradox

(b) This colorful phenomenon states that the frequency of light when observed, under certain circumstances, can be lower than the frequency of light when it was emitted at the source.

Answer: Red shift

(c) This eponymous law is the statement that galaxies move away from each other and that the velocity with which they recede is proportional to their distance.

Answer: Hubble’s law
3. Identify these art museums, for ten points each.

(a) This Italian museum holds works by Michelangelo and Rubens, along with Botticelli paintings such as “Primavera” and “The Birth of Venus.”

Answer: Uffizi

(b) This American museum features masterpieces such as “Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”, “American Gothic” and “Nighthawks”.

Answer: Art Institute of Chicago

(c) This New York City museum features masterpieces by Pollock and Warhol, and works such as “Starry Night” and “Broadway Boogie Woogie.”

Answer: Museum of Modern Art (accept MoMA)
4. Identify these works of psychology, FTP each.

(a) This 1890 work of William James criticized both the English associationist school and the Hegelianism of the day and also first introduced the term “stream of consciousness.”

Answer: Principles of Psychology

(b) This utopian work by B.F. Skinner describes a fictional community designed around behavioral principles.

Answer: Walden Two

(c) This 1912 Max Wertheimer publication started the Gestalt movement.

Answer: Experimental Studies of the Perception of Movement
5. Identify these figures from Hindu mythology, FTP each.

(a) This hero of the Mahabharata is the son of Indra and is married to Draupadi.

Answer: Arjuna

(b) This son of the wind god has a human body with a monkey’s head, and as a child, swallowed the sun after mistaking it for a piece of fruit.

Answer: Hanuman

(c) Apart of the trinity with Surya and Vaayu, this figure with two heads, three legs, four arms and seven tongues can be brought to life by rubbing two sticks together.

Answer: Agni
6. Identify these wars from ancient history, FTP each.

(a) In this war, lasting from 218-204BC, Hannibal led the Carthaginian forces across the Alps.

Answer: 2nd Punic War

(b) Documented by Thucydides, this war was begun in 431BC and lasted for 10 years, followed by a 6 year truce, followed by 11 more years of fighting.

Answer: Peloponnesian War

(c) Lasting from 171-168BC, this war was started when King Perseus began making alliances with Greek city-states, greatly angering the Roman Empire.

Answer: 3rd Macedonian War
7. Identify these clues about the Transcendentalist movement, FTP each.

(a) This was the name of utopian experiment put into practice by Unitarian minister George Ripley at a farm in West Roxbury, Massachusetts which was based on the concept of self-reliance.

Answer: Brook Farm

(b) In 1852, Nathaniel Hawthorne wrote this satire based on his experiences at Brook Farm.

Answer: The Blithedale Romance

(c) This woman was said to have been the model for Zenobia, the heroine of The Blithedale Romance. She was also the first female journalist to work on the staff of a mjaor newspaper.

Answer: Sarah Margaret Fuller
8. Identify these eponymous physics principles, FTP each.

(a) This one states that each point on a wave front of light in a vacuum or a transparent medium emits wavelets that expand a rate that depends on their velocities.

Answer: Huygens’ Principle

(b) This one states that the inertia of any system is the result of the interaction of that system and the rest of the universe. In other words, every particle in the universe has an effect on every other particle.

Answer: Mach's principle

(c) This one states that when a light ray travels between any points P and Q, its path will be the one which requires the smallest travel time.

Answer: Fermat’s Principle
9. Identify these jazz greats, FTP each.

(a) This saxophonist, one of the founders of bebop jazz, was often called “Yard Bird.”

Answer: Charlie Parker

(b) This trumpeter with a bent horn was a virtuoso and gifted improviser, and wrote many classics such as

"Manteca", "A Night in Tunisia", "Birk's Works", and "Con Alma.”

Answer: Dizzy Gillespie

(c) This pianist and bandleader’s real first name was William and his more popular pieces include “One O’Clock Jump” and “Jumpin’ at the Woodside.”

Answer: Count Basie


10. Identify these clues about the ideas of Confucius, FTP each.

(a) According to Confucius, this is the term for the ideal relationship among human beings and is the perfect virtue of men. The Chinese character for it literally means “two human beings.”

Answer: Jen

(b) According to Confucius, the actions of man should be controlled by this. Without it, man and wild animals would be the same.

Answer: Li

(c) According to Confucius, this “ideal man” is one who practices jen in accordance with li.

Answer: Chun-tzu
11. Identify these clues about the Teapot Dome, FTP each.

(a) The Teapot Dome scandal occurred during this man’s administration.

Answer: Warren G. Harding

(b) The scandal revolved around this cabinet member’s rental of public oil fields to private concerns in exchange for personal loans. As a result, he was the first U.S. cabinet member imprisoned.

Answer: Albert Fall

(c) Albert Fall served as Secretary for this Cabinet department.

Answer: Department of the Interior
12. Identify the clues about the Oresteia trilogy, FTP each.

(a) Identify the name of the three works in the trilogy written by Aeschylus.

Answer: Agamemnon, The Libation Bearers, and The Eumenides

(b) This trilogy, featuring the Mannon family, was a retelling of the work.

Answer: Mourning Becomes Electra

(c) This Jean-Paul Sartre work was adapted from the trilogy as well.

Answer: The Flies (accept: Les Mouches)
13. Identify these terms from thermodynamics, FTP each.

(a) This physical quantity measures the disorder of a system.

Answer: Entropy

(b) This physical constant relates temperature to energy; it can be found by dividing the universal gas constant by Avogadro’s number.

Answer: The Boltzmann constant

(c) This state function of any system can be defined as Enthalpy minus the quantity temperature multiplied by entropy.

Answer: Gibbs free energy
14. Identify these women from early American, FTP each.

(a) Originally from Senegal, this slave was taught English, Greek and Latin. Her poems include “An Elegiac Poem, on the Death of the Celebrated, Divine George Whitefield.”

Answer: Phillis Wheatley

(b) In 1776, this woman wrote to her husband saying “In the new code of laws which I suppose it will be necessary for you to make, I desire you would remember the ladies.”

Answer: Abigail Adams

(c) This women, who advocated celibacy, founded a settlement in the woods of Niskeyuna, New York for the Shakers. Her followers believed that she emboided the female half of God.

Answer: Mother Ann Lee (accept partial answers)
15. Identify these clues about a certain dialogue of Plato, FTP each.

(a) In this dialogue, Socrates asks the titular character to explain the distinction between piety and impiety.

Answer: Euthyphro

(b) In the dialogue, Euthyphro has come to court to charge this person with murder.

Answer: His father

(c) The discussion between Socrates and Euthyphro begins at the Porch of this King.

Answer: Archon
16. Identify these important figures in the history of art and architecture, FTP each.

(a) This abbot rebuilt the Abbey of Saint-Denis which inaugurated the Gothic style of architecture.

Answer: Abbot Suger

(b) This man discovered the palace of Knossos on Crete in 1894.

Answer: Arthur Evans

(c) This bishop, who served from 993-1022, transferred the city of Hildesheim into a center for the arts.


His building of the Abbey Church of St. Michael included the first ever figured bronze doors.

Answer: Bishop Bernward


17. Name these plots that failed in killing English royalty, FTP each.

(a) This 1605 plan attempted to kill James I by blowing up the House of Parliament.

Answer: The Gunpowder Plot

(b) This 1683 plan attempted to assassinate James, Duke of York, and his brother King Charles II of England.

Answer: The Rye House Plot

(c) Named after the chief conspirator, this plan was the second attempt on the life of Elizabeth I of England, which led to the execution of Mary Queen of Scots.

Answer: The Babington Plot
18. Identify these characters from Franz Kafka’s “The Metamorphosis”, FTP each.

(a) This character is turned into a bug.

Answer: Gregor Samsa (accept either name)

(b) This character is the younger sister of Gregor Samsa.

Answer: Grete

(c) Gregor Samsa dies of malnutrition and an infection caused by an apple lodged in his back that was thrown by this character.

Answer: His father
19. Identify these authors who have a great Chinese influence in their works, FTP each.

(a) This first woman to win the Pulitzer Prize for Fiction was born in West Virginia but was brought up in China.

Answer: Pearl S. Buck

(b) This Chinese-American author was born in Oakland, California and has lived in Switzerland. She is most famous for her work “The Joy Luck Club.”

Answer: Amy Tan

(c) This Chinese-American author writes about a woman who kills herself by jumping into a well and retells the stories of Fa Mu Lan in her most famous work “The Woman Warrior.”

Answer: Maxine Hong Kingston
20. Identify these clues about anthropologists, FTP each.

(a) This woman examined Japanese culture in “The Chrysanthemum and the Sword.”

Answer: Ruth Benedict

(b) Her daughter, Mary Catherine Bateson, wrote a biography about her entitled “With a Daughters Eye.”


Answer: Margaret Mead

(c) Formerly called King’s College, both Benedict and Mead received their PhDs from this institute of higher learning.

Answer: Columbia University
21. Identify these vitamins, FTP each.

(a) Also known as B1, deficiency causes beriberi, a disease most common in people whose diet consists of much polished white rice or alcohol.

Answer: Thiamin

(b) Also known as B2 and orange-yellow in color, it is required for red blood cell formation and respiration, antibody production, and the regulation of human growth and reproduction.

Answer: Riboflavin

(c) Also known as B3, severe lack of it causes pellagra.

Answer: Niacin
22. Sure, Ken Jennings is pretty smart, but he did get some questions wrong on Jeopardy. FTP each, see if you can answer these questions that Ken answered incorrectly.

(a) Though only 5'7", this founding father was called "The Colossus of Independence"

Answer: John Adams

(b) In April 1939, this country absorbed Albania.

Answer: Italy

(c) Handsome Dan is number 15 in the line of Yale mascots, including one who was cared for by this man, later Jimmy Carter's Secretary of State.

Answer: Cyrus Vance
23. Name the highest mountain in the following mountain ranges FTP each.
(a) Alps

Answer: Mt. Blanc

(b) Sierra Nevada

Answer: Mt. Whitney

(c) Appalachians

Answer: Mt. Mitchell


24. Identify these co-hosts of the estrogen-chat program, The View, FTP each.

(Note to moderator: accept either first or last name for any answer)

(a) This co-host might be better known to quiz bowl players as the host of the weekday version of Who Wants to Be A Millionaire.

Answer: Meredith Vieira

(b) This former contestant on Survivor: the Australian Outback married an NFL quarterback.

Answer: Elisabeth Hasselbeck

(c) Although she might be the most obscure co-host, she’s probably the funniest. She once hosted a popular call-in radio show on WABC where she discussed politics with a humorous bent.

Answer: Joy Behar


25. Identify these clues about a famous zoologist, FTP each.

(a) This Austrian man founded the study of animal behaivor called ethology.

Answer: Konrad Lorenz

(b) Lorenz discovered this biological process in which young animals adopt the first beings they see as their parents.

Answer: Imprinting

(c) Lorenz studied instinctive behaivor in animals, especially so in these birds.



Answer: Geese


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page