Natsso I: Presumptuous Numbering Playoff Round 1 Packet by Stephen Webb



Download 67.5 Kb.
Date16.04.2016
Size67.5 Kb.
#6125
NATSSO I: Presumptuous Numbering

Playoff Round 1

Packet by Stephen Webb
1. During the poem, the voices of men are described as “rats’ feet over broken glass.” Section five begins with “Here we go ‘round the prickly pear, prickly pear prickly pear, here we go round the prickly pear at five o’clock in the morning” before beginning a fragment of the Lord’s Prayer and the last stanza. For ten points, name this T.S. Eliot poem describing the indifference of men, ending with the line “This is how the world ends, not with a bang, but a whimper.”

Ans: The Waste Land


2. Following the loss of Forts Henry and Donelson, General Johnston withdrew to Tennessee, while Grant was ordered to advance the Army of West Tennessee to invade the Tennessee river. Realizing that Grant was awaiting reinforcements from General Buell, Johnston, along with Beauregard, launched a surprise assault, resulting in Johnston’s death while seiging Grant’s position. For ten points, name this April 6-7 1862 Civil War battle, which left the Union army in a position to take the rail junctions at Corinth.

Ans: Battle of Shiloh or Battle of Pittsburg Landing


3. The indole side chain of this amino acid is also the central nucleus to serotonin, which is biosynthesized from this chemical. The rarest amino acid found in proteins, it has a chemical formula C-11 H-12 N-2 O-2. For ten points, name this amino acid, which can be used to treat insomnia and is found in turkey.

Ans: tryptophan


4. The son of a Scottish-born sculptor, he trained as a mechanical engineer then began to paint in the style of the Ashcan school. Leaving to Paris in 1926, he gained the attention of the contemporary art community by his experiments in statics, such as Numbered One to Seven. For ten points, name this American sculptor most famous for his stabiles and mobiles.

Ans: Alexander Calder


5. The film earned three Oscar nominations for Charlie Kaufman, Best Screenplay, Catherine Keener, Best Supporting Actress, and Spike Jonze, best director. It opens with a puppet performance of the play Abelard and Heloise, resulting in John Cusack’s character being punched by a disgruntled father. For ten points, name this film, whose title actor was NOT in that movie with the thief, also starring Cameron Diaz which centers around a portal into the title character’s head that dumps people out next to the New Jersey turnpike.

Ans: Being John Malkovich


6. The name is the same. The first occurred in 1419, in which Hussites performed the title act on seven members of the Czech Town Council. The second followed the death of Rudolph II, who issued an act protecting the rights of Protestants, but died before a proper interpretation could be gained. The two victims are said to have landed in a manure pile, surviving this act. For ten points, identify these two acts, the second of which occurred on May 23, 1618, thus sparking the Thirty Years War.

Ans: Defenestration of Prague


7. His doctoral work was on thermodynamics, from his interest in the work of Clausius, but Clausius himself did not read this paper, nor did Helmholtz, and though Kirchhoff read it, he disapproved. Taking a problem from Kirchhoff, he analyzed the question of black bodies, and what was predicted as the “violet catastrophe” that never was observed. For ten points, name this physicist, who, in 1900, resolved the paradox by declaring that energy was not subdivisible, but rather came in particles he referred to as quantum.

Ans: Max Karl Ernst Ludwig Planck


8. Following her first successful trilogy, she went on to write other works about women’s role in society, as in New Life for Old and Male and Female. After a year at DePauw, she transferred to Barnard College, where she met Ruth Benedict, who convinced her to become an anthropologist. For ten points, identify this author whose first major trilogy of works focused on Polynesian culture, Sex and Temperament in Three Primitive Societies, Growing up in New Guinea, and Coming of Age in Samoa.

Ans: Margaret Mead


9. In 476 BC he visited Hiero I, Tyrant of Syracust, and three years before his death he visited Gela. In youth he fought against the Persians at Plataea, Salamis and Marathon, but his fame today rests in his writing. In 484 BC he won his first prize for tragedy, twenty-five years later his last, for his masterpiece trilogy about the son of Agamemnon. For ten points, name this man, whose seven extant plays include The Persians, the Suppliant Women, and the Oresteia.

Ans: Aeschylus


10. The son of King Aelus, he is credited with founding Corinth. Having told his wife to not prepare his body for death, he said that his body was unburied and the customary offerings not made, the third time he attempted to trick the gods out of his death. The first time he imprisoned Thanatos, and the second time he tricked Hades, but the third time brought the wrath of Zeus, who banished him to Tartarus for his repetitive punishment. For ten points, identify this mythical Greek king who must forever roll a stone to the top of the hill only to see it fall back down.

Ans: Sisyphus


11. Taking the natural log of the ratio of reduced and oxidized species, and multiplying it by the gas constant times the Kelvin temperature and dividing by the moles of electrons times Faraday’s constant yields the difference in electric potential and the reversible potential of the electrode couple. For ten points, name this law of electrochemistry whose developer received the 1920 Nobel Prize in Chemistry.

Ans: Nernst Equation


12. The composer had been introduced to Freemasonry by Haydn, and this 1791 opera is full of symbolism relating to the group. The libretto was co-written by Emanuel Schikanedar, who managed to keep the Masonic symbolism entertaining to an audience. Characters include Sarastro, the Queen of the Night, her daughter, Pamina, and Tamino, whose cohort Papageno is a bird seller. For ten points, identify this opera, the last completed work of Wolfgang Amadeus Mozart.

Ans: The Magic Flute or Die Zauberflote


13. At the age of thirteen he entered the military academy of his father’s employer, Duke Karl Eugen of Wurttemberg. His first play, 1781’s The Robbers, was written after abandoning the Duke’s Regiment, who ordered that he be arrested and never write again. Fleeing to Mannheim, his first blank verse work, Don Carlos, helped to establish blank verse as the medium of German drama. For ten points, identify this contemporary of Goethe and author of the Wallenstein cycle, The Maid of Orleans, and William Tell.

Ans: Johann Christoph Friedrich von Schiller


14. Signers include William Bradshaw, James Chilton, and Myles Standish. It begins “We, whose names are underwritten, the Loyal Subjects of our dread lord Sovereign Lord King James...covenant and combine ourselves together into a civil Body Politick” further agreeing to organize a government and and frame, enact and justly enforce laws, ordinances, acts, constitutions and offices. For ten points, identify this 1620 document named for the ship on which it was signed.

Ans: Mayflower Compact


15. His brother Balarama was miraculously saved by Vishnu, who came to this character and ordered him to kill Kamsa, his mother Devaki’s half-brother. He sides with the Pandavas against the Kauravas in the Mahabharata and delivers to a troubled Arjuna the oration “Bhagavad-Gita.” For ten points, identify this Hindu divinity, the eighth avatar of Vishnu, commonly depicted as having blue skin.

Ans: Krishna


16. One of the central characters is a waif found living on the streets of Liverpool and taken in, where he falls in love with his step-father’s daughter and quarrels with his step-brother, Hindley. The step-daughter drops a comment that it would degrade her to marry him, and he leaves for three years, during which time Catherine marries Edgar Linton. For ten points, identify this 1847 novel about the obsessive love of Heathcliff for Catherine, written by Emily Bronte.

Ans: Wuthering Heights


17. Maumoon Abdul Gayoom won 90.9% of the popular vote in a recent election in this Asian country, which had been a possession of the Dutch, then British, until independence in 1965. Its legal system is a mixture of Islamic and English Common Law, and it has yet to adopt the International Court of Justice. For ten points, identify this nation, southeast of India, with its capital at Male.

Ans: Republic of Maldives or Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa (for the extreme show-offs who should be shot a bird if they answer that)


18. One exists from both sides if and only if one exists from both the positive and negative side. Evaluating indeterminant forms of these can be done utilizing L’hopital’s rule, while if this value as a function approaches the value c is equal to the function at c, the function is considered continuous. For ten points, identify this concept, without which calculus would not exist, which comes from the delta-epsilon proof.

Ans: limit


19. Legends of his death hold that he was attacked by wild dogs and Nile crocodiles at Faiyum, or by a hippopotamus. His heir, King Djer, was the son of Neithotepe, while his chief wife was Queen Berenib. Under his reign the cities of Crocodopolis and Memphis were founded, and the Egyptian armies began raids on the Numidians and expanded their influence as far south as the First Cataract. For ten points, identify this pharaoh, more noted for uniting Upper and Lower Egypt and founding the First Dynasty.

Ans: Menes or Aha or Narmer [NOTE: there is controversy over whether these three are one person or actually three separate, but for the sake of this question they are all equivalent]


20. At the same time that his father, a conservative Jewish architect who had separated from his mother in 1905, joined the White Guard, he joined the Red Guard. Following the Bolshevik Revolution, he received training from Vsevelod Meyerhold, and he went on to produce the film Ivan the Terrible and its sequel, The Boyar Plot, which was banned for years. For ten points, identify this director, most famous for such impressionistic effects as the Odessa steps sequence from his The Battleship Potemkin.

Ans: Sergi Mikhailovich Eisenstein

21. In 1841 he married Princess Marie, the daughter of the Grand Duke of Hesse-Darmstadt. During his reign, he married his only daughter to Alfred, Victoria’s second son, and fought a war against Turkey to liberate Bulgaria. Despite his liberal reforms, he was killed by a bomb thrown in Saint Petersburg in 1881. For ten points, identify this Russian Czar, the son of Nicholas I, who liberated the serfs in 1861.

Ans: Alexander II Romanov “the Liberator”


22. This collection of poetry was likely influenced by Giles Fletcher and Edmund Spenser, and works include Four Elements, Four Constitutions, For Ages of Man, Four Seasons, and Four Monarchies. Appearing in the 1678 edition is the poem Contemplations, considered the poet’s best work. For ten points, identify this first collection of poetry written in North America by Anne Bradstreet.

Ans: The Tenth Muse Lately Sprung Up in America

1. He held that the process of reality is governed by an idea, or thesis, that mixes with a contrary idea, or antithesis, and yields a combined synthesis. For ten points each

(a) Identify this German born philosopher.

Ans: Georg Friedrich Wilhelm Hegel

(b) Name this 1807 Hegel work in which he investigates how knowledge is obtained of absolute truth, and how spirit reveals itself as an absolute reality.

Ans: Phenomenology of Spirit or Phenomenology of Mind or Die Phanomenlogie des Geistes

(c) This 1821 work is divided into three sections, Logic, Philosophy of Nature, and Philosophy of Spirit, and begins with a discussion on free will before declaring that a person is not free without partaking of the different aspects of the life of the state.

Ans: The Philosophy of Right or Grundlinien der Philosophie de Rechts
2. Identify the following secretaries of state from the president they served under and maybe a little tidbit extra for ten points each.

(a) He followed Thomas Jefferson and was in turn followed by Timothy Pickering, working under Washington during 1794.

Ans: Edmund Randolph

(b) Serving under Eisenhower from 1953 until 1959, he introduced the policy of brinksmanship into the Cold War.

Ans: John Foster Dulles

(c) Working under Millard Fillmore, he was the main speaker at Gettysburg, but was overshadowed by Lincoln, whose speech he declared would live for generations.

Ans: Edward Everett
3. Given a brief description of an Asian city name it for ten points each.

(a) This port on the Yellow Sea was the site of a US invasion during the Korean War.

Ans: Inchon

(b) This city serves as the capital of Bhutan.

Ans: Thimphu

(c) The largest city in China, this monster of a city is located thirteen miles from the mouth of the Huang P’u river.

Ans: Shanghai
4. Its two parts were published in 1808 and 1832, and was based on a German necromancer of whom life details come largely from Philipp Melanchthon. For the stated number of points each

(10) Identify this two-part tragedy, whose central protagonist in the first part seduces Gretchen, who drowns the resulting child and refused to flee with the title character.

Ans: Faust

(5) Who wrote Faust?

Ans: Johann Wolfgang von Goethe

(5) The name of the tempting spirit in Goethe’s Faust who offers Faust.

Ans: Mephistopheles

(10) This French composer’s 1859 Faust opera was based on Goethe’s play, while other works include Romeo and Juliet and Ave Maria.

Ans: Charles Francois Gounod
5. After his death his ship was put out to sea by the giant Hyrrokin, and beside him lay his wife Nanna, who had died of a broken heart. For ten points each

(a) Identify this Norse deity.

Ans: Balder

(b) Balder could have made it back from the Hel if every creature mourned his death, but this deity, disguised as the witch Thokk, refused and so there he remained.

Ans: Loki

(c) Loki’s tricksiness did not go unpunished, nor did Hoder, who was executed by this son of Odin and Rind.

Ans: Vali
6. Identify the following about that rather important process called photosynthesis for ten points each.

(a) These flat structural units of photosynthesis contain the photosynthetic chemicals, and stakes of them are referred to as grana.

Ans: thylakoids

(b) The space between grana is referred to as this.

Ans: stroma

(c) This preamble to the Calvin Cycle uses PEP (phosphoenolpyruvate for the curious ones), which converts to oxaloacetic acid when combined with carbon dioxide and is then converted to malic acid and transported to the mesophyll, where it is broken down into PEP and carbon dioxide. For those as clueless as I am, it’s also an abbreviation for a type of explosive.

Ans: C-4 Pathway
7. Cubist paintings are cool. Identify the following Picasso paintings from a description, a year, and maybe another tidbit since a lot of them look alike for ten points each.

(a) This 1907 work depicts five nude cubist chicks gathered around a table, presumably in the titular (heh, “tit”, get it?) French city.

Ans: Les Demoiselles d’Avignon or Women of Avignon

(b) Painted in 1937, this work depicts a woman mourning a dead body, with a bull’s head over her, and other various destruction littered about.

Ans: Guernica

(c) From left to right this 1921 work shows a man with a flute, a man with a guitar, and another man with a beard with written instructions.

Ans: Three Musicians
8. Answer things about the people surrounding that legendary Greek Alexander the Great 5-10-15.

(5) This man was Alexander’s father, a man who usurped his own brother, Perdiccas III, to take the throne of Macedon.

Ans: Philip II of Macedon

(10) This man’s Philippics were delivered warning against the encroachments of Philip II.

Ans: Demosthenes

(15) This mother of Alexander was in constant quarrel with Antipater, whom Alexander left in charge of Macedon. Upon Alexander’s death, Antipater had her captured and executed.

Ans: Olympia
9. Identify the following mathematicians from the stuff they came up with, for ten points each.

(a) This Scotsman is responsible for the development of logarithms.

Ans: John Napier

(b) This English mathematician wrote Tables of Logarithms, but is more noted for spending his life working on a calculating machine.

Ans: Charles Babbage

(c) Three mathematical theorems carry the name of this Frenchman, one of which takes the nth power of a complex number and puts it into very lovely trigonometric form.

Ans: Abraham de Moivre
10. Time for a classic. Identify the following Dickens works from clues for ten points each.

(a) The title character of this 1864 novel is John Harmon, an acquaintance of both Mr. Boffin and the Wilfers.

Ans: Our Mutual Friend

(b) This mystery novel featuring the characters Rosa Bud, Uncle Jasper, and Neville Landless was left incomplete by Dickens’ death.

Ans: The Mystery of Edwin Drood

(c) The title character’s grandfather of the same name is surrounded by greedy family members, his brother Anthony, Jonas, Anthony’s son, Seth Pecksniff, and the title character, who travels around America, suffers hard times, and returns cured of his greed and inherits his grandfather’s fortune.

Ans: The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit
11. Its corporate headquarters are in Norcross, it has CDs, including “It’s a Waffle House Christmas,” it has cheap food, and it’s open 24/7. But we all love their hash browns, their second best selling item behind coffee and ahead of waffles. So identify the name for the Waffle House topping given what the topping actually is for five points each.

(a) Mushrooms

Ans: capped

(b) Onions

Ans: smothered

(c) Bert’s Chili

Ans: topped

(d) Tomatoes

Ans: diced

(e) Hickory Smoked Ham

Ans: chunked

(f) Cheese

Ans: covered
12. After three years in Paris he returned to America with an organ concerto for Madame Boulanger entitled “Symphony for Organ and Orchestra” which premiered at Carnegie Hall in 1925. For ten points each

(a) Identify this New York City born American composer.

Ans: Aaron Copland

(b) This 1938 ballet by Copland based upon an icon from the American West.

Ans: Billy the Kid

(c) This 1942 piece for brass and percussion is just three minutes long, and was incorporated into Copland’s Symphony No. 3 and was also made into a 1977 rock version by Emerson Lake and Palmer.

Ans: Fanfare for the Common Man
13. Identify the following about chemical bonding for ten points each.

(a) This type of bonding occurs between Lewis acids and bases, in which one molecule shares a lone pair of electrons with the other, as with ammonia and boron triflouride.

Ans: dative covalent bond

(b) This type of bonding orbital runs directly along the axis from one nucleus to another in the molecule.

Ans: sigma bond

(c) Named for the fourth letter of the Greek alphabet, this type of bond can be described as a “sausage roll” overlap of two non-valence orbitals.

Ans: delta bond
14. Given a plot description name the play by Sophocles for ten points each.

(a) This drama focuses upon the internal dilemma of the title character, who buries Polyneices’ corpse in disregard to Eteocles’ orders to leave his body in disgrace.

Ans: Antigone

(b) In this work the title character stumbles into the title location with his daughter Antigone, where he brings the wrath of the Eumenides and suffers death at the hands of the gods.

Ans: Oedipus at Colonus

(c) This play, probably his oldest extant work, analyzes the end of the life of the title Greek hero, and opens on the day that he loses Achilles’ armor to Odysseus.

Ans: Ajax
15. Identify the following World War II conferences for ten points each.

(a) It was at this 1945 conference that the policy of unconditional surrender demanded of Germany that was arrived at at Casablanca was finalized.

Ans: Yalta Conference

(b) This agreement between Roosevelt and Churchill outlined the moral objectives of the war, among them self-autonomy and an end to imperialism and was agreed upon four months before US entry.

Ans: Atlantic Charter

(c) This conference immediately before Tehran was held in Egypt and saw Chiang Kai-Shek meeting with Churchill and Roosevelt to discuss the war in the Pacific.

Ans: Cairo Conference
16. Identify the thing from economics, 30-20-10.

(30) It has been proven that for mixed strategies, every n-player game with finite strategies has at least one of these for mixed strategies.

(20) This concept serves to define an optimum strategy for games, and that when a certain set of strategies is reached that a change in one player’s strategy against no change yields no benefit this situation is reached.

(10) It takes its name from a recipient of the 1994 Nobel Prize in Economics.

Ans: Nash equilibrium
17. Answer the following from quantum theory 5-10-15.

(5) This fundamental concept of quantum mechanics demands that a certain degree of inaccuracy in momentum and position is required, and is named for a formulator of matrix mechanics.

Ans: Heisenberg Uncertainty principle

(10) This underiveable complex second order partial differential equation is applicable to non-relativistic quantum systems.

Ans: Schrodinger wave equation

(15) This man’s relativistic wave equation, along with his delta function and bra-ket notation, makes him a major player in quantum mechanics. No wonder he won the 1933 Nobel Prize in physics.

Ans: Paul Adrien Maurice Dirac
18. For ten points each identify the following German art movements.

(a) This school of design was headed by Gropius, then Mies van der Rohe, and lasted from 1919 until 1933, when the Nazis forced it to close.

Ans: Bauhaus school of design

(b) Founded in Dresden in 1905, this group of abstract artists included Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel and Emil Nolde. Largely untrained artists, they disbanded in 1913.

Ans: Die brucke or The Bridge

(c) Popping up in 1911, they took their name from a Kandinksy painting, and other members included Klee, Marc, and Macke. Their artistic style varied greatly, as compared to the very uniform style of die brucke.

Ans: der blaue reiter or The Blue Rider
19. American Imperialism began from the beginning, but the concept that God ordains it only started in the 1840’s. For ten points each, identify the following about US westward expansion.

(a) In 1845 this editor of the Democratic Review coined the term Manifest Destiny.

Ans: John O’Sullivan

(b) This trail between Independence, Missouri and its namesake southwest city was a major route for American colonization of the west.

Ans: Santa Fe Trail

(c) America didn’t stop at California. In 1854 a trade agreement was reached with Commodore Matthew Perry. Identify this treaty, signed on board the USS Powhatan, named for a city west of the Tokyo metropolis and near Kamakura.

Ans: Treaty of Kanagawa
20. Name the Frost poems for ten points each.

(a) The title character of this poem, Silas, returns to the farm of Warren and Mary, tired of life and seeking something to call home.

Ans: Death of the Hired Man

(b) Featuring a dialogue between the narrator and his neighbor, it finishes with the line “Good fences make good neighbors.”

Ans: Mending Wall

(c) This rather brief poem is a debate between how the world will end, saying that his experiences with desire makes him lean one way, but also has enough hate to lean the other.



Ans: Fire and Ice

Download 67.5 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2022
send message

    Main page