Michigan q boni 20 point bonus



Download 22.55 Kb.
Date24.05.2021
Size22.55 Kb.

Michigan Q boni


20 POINT BONUS

1. FTP each, answer these questions concerning the ozone layer.

A. In what atmosphere level is the ozone layer is located?

ANSWER: Stratosphere

B. Name the 1987 ozone-preserving accord agreeing to reduce emissions of chlorine-containing halocarbons.

ANSWER: Montreal Protocol


30 POINT BONUS

2. Identify the international head of state, 30-20-10.

30) In 1983, he made the announcement on national TV of the newly-declared president, Mohammed Buhari.

20) After elections in 1993, he jailed the winning candidate, Moshood Abiola.

10) Since 1993, he has ruled Nigeria as a military dictator.

ANSWER: General Sani Abacha


20 POINT BONUS

3. He was aboard a reconaissance flight over occupied France which disappeared in July 1944. Indeed, his experiences as a commerical pilot influenced his literary works like Southern Mail and Flight to Arras. For 20 points, name this French author of The Little Prince.

ANSWER: Antoine de Saint-Exupéry
20 POINT BONUS

4. FTP each, what Indian Ocean island group:

A. Includes the islands of Prasline, Silhouette, Frigate, and Mahe, which is home to its capital of Victoria?

ANSWER: Seychelles

B. Comprises some 2000 coral islands, whose largest is the capital, Male?

ANSWER: The Maldives


25 POINT BONUS

5. He coached the USFL Houston Gamblers and the WLAFs New York/New Jersey Knights, but this former Detroit Lions assistant may be best known for a trademark offense and involving four wide receivers and one running back.

A. For 15 points, name this coach and offense tactician. A: Mouse Davis

B. FTP, name the offense Mouse Davis created. A: Run and shoot


20 POINT BONUS

6. The Sea of Azov is a shallow sea in west-Central Asia and Eastern Europe. First, FTP the Sea of Azov connects via the Kerch strait to what sea?

A: Black Sea

FTP each, name either of the former Soviet republics the Sea of Azov borders.

A: Ukraine or Ukrayina, Russian Federation or Rossiyskaya Federatsiya

20 POINT BONUS

7. One of the fourteen Holy Lepers, he is invoked in fighting diseases, and he is the patron saint of dancers, actors, and comedians. For 20 points, name this Sicilian martyr, the namesake of Sydenham's chorea, a disease "dance."

ANSWER: Saint Vitus


30 POINT BONUS

8. Identify the social scientist, 30-20-10.

30) He wrote the 1981 book, "The Making of Mankind."

20) He found a 1.9 million-year-old Homo habilis in Lake Turkana 1972, and dismissed Homo erectus from the human family tree.

10) His parents--Mary and Louis--were also anthropologists.

ANSWER: Richard Leakey


25 POINT BONUS

9. It began with a 1258 Sicilian trip by an English King, which angered a group of Barons who demanded constitutional reform. For 15 points, name this plan of governmental reform, whose writing gave England its first written constitution

ANSWER: Provisions of Oxford or Oxford Constitutions

FTP, name the Plantaganet king whose trip led to the Provisions of Oxford.

ANSWER: Henry III
30 POINT BONUS

10. The Greenback Party was founded in an attempt to force states to pay the federal government in greenbacks instead of gold. Three men ran for President under the Greenback party. FTP each, name these candidates.

ANSWER: Peter Cooper, James Weaver, Benjamin Butler
20 POINT BONUS

11. He devised a camera for Eadweard Muybridge which could make several exposures on a single plate of film, helping him to study movement, which was crucial in his paintings like "The Swimming Hole" and "Salutat." For 20 points, name this American artist, also known for his realistic medical paintings.

ANSWER: Thomas Eakins
30 POINT BONUS

12. Identify the novel, 30-20-10.

30) The plot is based on a confession of a child-murder told to Methodist preacher Elizabeth Evans who later told the novel's author.

20) In the novel, Hetty Sorrel neglects the true love of the title character. Hetty is instead seduced by a squire, Arthur Donnithorne.

10) The title character later falls for Dinah Morris in this George Eliot work.

ANSWER: Adam Bede

20 POINT BONUS

13. He is the subject of books by Robert G. Hagstron Jr. and Roger Lowenstein, noting his investing "way". For 20 points, name this Berkshire Hathaway owner, who, in 1995, trailed only Bill Gates as the wealthiest person alive.

ANSWER: Warren Buffet
30 POINT BONUS

14. Identify the poets of these work or works FTP each.

A. Poems on Various Subjects, Religious and Moral A: Phillis Wheatley

B. Tales of a Wayside Inn A: Henry W. Longfellow

C) Snow-Bound, The Barefoot Boy A: John Greenleaf Whittier
30 POINT BONUS

15. What psychological term--for fifteen points apiece--is defined as:

A. The process by which a wish or idea is kept out of counsciousness because of unacceptability to either the ego or superego.

ANSWER: Repression or repressive

B. Behavior characterized by indirect resistance to denials for adequate

performance in either social or work settings.

ANSWER: Passive Aggression or passive aggressive
30 POINT BONUS

16. Give the British equivalents of these American words FTP each.

A. Gasoline answer: petrol

B. Diaper answer: nappy

C. Napkin answer: serviette
30 POINT BONUS

17. Given the chemical formula, name the hydrocarbon FTP each:

A. C4H10 ANSWER: butane

B. C2H4 ANSWER: ethylene or acetylene

C. C3H6 (cyclic) ANSWER: cyclopropane
30 POINT BONUS

18. Identify the singers of these sappy 1970s hits for fifteen points apiece.

A. "Love Will Keep Us Together" ANSWER: Captain & Tennille

B. "Seasons in the Sun" ANSWER: Terry Jacks


20 POINT BONUS

19. The sun was her child, and passes through her body during the day. She is portrayed as a giant, naked woman whose arched back, supported by Shu, contained the heavens. For 20 points, name this mother of Osiris, Seth, Isis, and Nepthys, the Egyptian goddess of the sky.

ANSWER: Nut

20 POINT BONUS

20. Which Babylonian ruler--FTP each:

A. Was the sixth ruler of the first dynasty and codified a set of 282 laws?

ANSWER: Hammurabi or Hammurapi

B. Succeeded Nabopolassar and built the Hanging Gardens?

ANSWER: Nebuchadnezzar
25 POINT BONUS

21. In 1995, two technology stocks rose to dizzying heights in initial public offerings. For 15 points, name the computer-animation studio, owned by Apple co-founder Steven Jobs, whose stock shot up thanks to the film Toy Story.

ANSWER: Pixar Animation Studios

FTP, name this James. H Clark-owned company, whose stock skyrocketed thanks to the popularity of its Web-browsing program.

ANSWER: Netscape Communications Corporation
30 POINT BONUS

22. FTP each, name the defendant's lead counsel in these famous trials:

A. The appeal of Claus von Bulow ANSWER: Alan Dershowitz

B. H. Rap Brown ANSWER: Willam Kunstler

C. The first trial of Erik Menendez ANSWER: Leslie Abramson
30 POINT BONUS

23. FTP each, name the countries these stars first played World Cup soccer for:

A. Bobby Moore A: England (not UK or Great Britain)

B. Alfredo di Stefano A: Kingdom of Spain or Reino de España

C. Johan Cruyff A: Holland or Kingdom of the Netherlands
25 POINT BONUS

24. American astronomer Edward Pickering devised a classification system of stars based on surface temperatures, whose modern version has seven categories, each denoted by a letter. O is the hottest, while M is the coolest. For five points each, identify the remaining five letters.

ANSWER: A, B, F, G, K
30 POINT BONUS

25. Given a television theme song that earned a spot on Billboards Top 40, name the show which bore that theme song FTP each.

A. "Believe It Or Not" A: The Greatest American Hero

B. "Making Our Dreams Come True" A: Laverne and Shirley

C. "The Ballad of Jed Clampett" A: The Beverly Hillbillies
20 POINT BONUS

26. Members wear a cyanide capsule to swallow if captured. Led by Velupillai Prabhakaran, they had held, until December 1995, a stronghold in Jaffna City. For 20 points, name this group, notorious for spreading terror in Sri Lanka.

ANSWER: Liberation Tigers of Tamil Eelam or Tamil Tigers or LTTE
30 POINT BONUS

27. Identify the painter, 30-20-10.

30) Among his paintings is 1891's Two Haystacks.

20) A record 950,000 people came to the Art Institute in Chicago in 1995 to see an 18-week exhibition of his works, which included 31 water lily works.

10) His 1872 work gave the name to the Impressionists.

ANSWER: (Oscar) Claude Monet


25 POINT BONUS

28. Like Memory, no reading is required in this memory game where players try to collect the most pieces by matching pictures. For 20 points, identify this board game whose name, Danish for "Do you remember?," was later used by a musical group led by Bob Mould.

ANSWER: The Original Hüsker Dü? Match-the-Pictures Memory Game
20 POINT BONUS

29. FTP, name these printed or performed works having to do with baseball.

A. This Franklin Adams poem describes a legendary double play combination.

ANSWER: Tinker to Evers to Chance

B. This Jack Norworth song tells about the rabid baseball fan, Katie Casey.

ANSWER: Take Me Out to the Ball Game


Page , Penn Bowl VI



For college practices only. May not be sold, traded, or distributed without permission.



Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page