Les Enfants Terribles Academic Quiz Bowl Tournament Packet #3 by Iowa State University 18-19 April 1997 Toss-Ups



Download 26.83 Kb.
Page2/2
Date07.08.2021
Size26.83 Kb.
#90343
1   2
Les Enfants Terribles

Academic Quiz Bowl Tournament

Packet #3 by Iowa State University

18-19 April 1997
Bonuses
1. Given a brief description, identify the founder of one of the American colonies for ten points each.

a. His views on Native Americans and religious freedom forced him to flee from Massachusetts and establish Rhode Island in 1636.

Answer: Roger Williams

b Wishing to set up a colony for debtors, he was granted a royal charter and founded Georgia in 1733.

Answer: James Edward Oglethorpe

c. Granted a tract of land by King James I, he and his followers founded a settlement at Odiorne’s Point, the first settlement in New Hampshire.

Answer: David Thomson
2. Identify the following track and field stars for ten points each.

a. In 1979, he ran the 200 meter race in 19.72 seconds, a world record that held until shattered by Michael Johnson this summer.

Answer: Pietro Mennea

b. Running for Finland, he won gold medals at the 1924 Olympic Games in the 1,500meter, 3000 meter, 10000 meter cross-country, 3000 meter team, and cross-country team events. The five gold medals are the most for any track and field athlete at one Olympic Games.

Answer: Paavo Johannes Nurmi

c. Despite dominating the pole vault event for the last decade, he has managed to win only one Olympic gold medal, at Seoul in 1988.

Answer: Sergey Nazarovich Bubka
3. Given each of the following African heads-of-state, identify the country he leads for ten points apiece.

a. Liamine Zeroual

Answer: Algeria

b. Daniel arap Moi

Answer: Kenya

c. Sani Abacha

Answer: Nigeria
4. The moderator will play three songs written by people named Bob. Identify the group or person singing the cover and the name of the song for five points per answer.
Answer: 1. Paul Simon and Art Garfunkel, “Times They Are a Changin’”;

2. Jimi Hendrix,. “All Along the Watchtower”;

3. Annie Lennox, “Waiting in Vain”
5. Identify these characters created by E.B. White for ten points apiece.

a. He is a trumpeter swan who cannot honk. In compensation, he learns to play the trumpet.

Answer: Louis the trumpeter swan

b. He is a testy but lovable rat who lives beneath Wilbur’s feeding trough.

Answer: Templeton

c. He is a mouse in the family of Frederick C. Little who encounters great adventure on his search for the bird Margalo.

Answer: Stuart Little

Prompt: Little


6. Identify the following Christopher Marlowe characters for ten points apiece.

a. He is a Scythian shepherd who becomes a great warrior.

Answer: Tamburlaine the Great

b. He is a lover of wealth who is forever in competition with Ferneze the Christian and Calymath the Turk for more riches and power.

Answer: The Jew of Malta (Barabas)

c. She is the queen of Carthage who falls in love with Aeneas, but is abandoned by him.

Answer: Dido, Queen of Carthage
7. The moderator will hand you reproductions of three distinctive buildings. For ten points each, identify their architects.
Answer: A. Antoni Gaudì

B. Walter Gropius

C. Frank Lloyd Wright
8. When the Homeric epic about quiz bowl is written, the Iowa State team and Rob Hentzel will play starring roles. For 5 points each, which figure of the Trojan War would Rob be compared to in these episodes:

a. Chris rings in early on a rebounded physics tossup and steals it from Rob. To get even, Rob refuses to buzz in the rest of the round.

Answer: Achilles (Achilleus)

b. Rob predicts that South Carolina will kick Iowa State’s butt. No one listens to him; the final score is South Carolina 420, Iowa State 80.

Answer: Cassandra

c. When the most valuable Cyclone award goes to Chad Rob goes berserk and neg fives 43 consecutive tossups.

Answer: Ajax (Aias)

d. Christian is interested in one of the Carleton women. Rob offers to introduce him to her for a small fee.

Answer: Pandarus

e. Rob’s buzzer finger gets an infected blister. The team, convinced that they can win without him, dumps Rob at Immediate Med and heads to the tournament.

Answer: Philoctetes

f. Tom Waters submits a round of recycled questions. Rob tries to warn the tournament director not to use them, but gets tangled up in the wires of a buzzer system and is electrocuted.

Answer: Laocoon
9. Identify the following enemies of Alexander the Great for ten points apiece.

a. This Greek city rebelled against his father’s rule after his father’s assassination. Alexander razed it except for the temples and the house of Pindar.

Answer: Thebes

b. Alexander’s victories at Issus and Arbela were against this Persian king.

Answer: Darius III

c. Alexander’s greatest battle was at the river Hydaspes against this Indian ruler who was nearly seven feet tall.

Answer: Porus
10. One of the most important stories from Egyptian mythology concerns the trial of one sibling for the murder of another. For ten points each, name in order the sibling who was killed, the son who brought the charges, and the “father figure” who presided over the trial.
Answer: 1. Osiris, 2. Horus, 3. Geb
11. Identify the following insects important in the study of evolutionary biology for ten points apiece.

a. The red- and white-eyed specimens of this species of Diptera were the subject of Thomas Hunt Morgan’s pioneering work on genetics.

Answer: Drosophilia melanogaster

Accept: fruit fly

b. H.B.D. Kettlewell’s study of this melanic mutations of this species of Lepidoptera allowed him to explain its prevalence near smoggy cities.

Answer: Biston betularia

Accept: peppered moth

c. This well-studied beetle evolved defenses against DDT in 7 years, azinphosmethyl in 5 years, carbofuran in 2 years, pyrethroids in 2 years, and synergist in 1 year.

Answer: Leptinotarsa septemlineata

Accept: Colorado potato beetle


12. Identify the following classes of particles for ten points apiece.

a. These are particles with half-integral spin like quarks and leptons.

Answer: fermions

b. These are any particles with are comprised of quarks.

Answer: hadrons

c. These are hadrons which consist of a paired quark and anti-quark.

Answer: meson
13. Given the programming language and the operator, give the symbol used to represent it for ten points apiece.

a. Pascal, pointer dereference

Answer: ^ (caret, circumflex)

b. FORTRAN, unequal

Answer: .ne.

c. C, remainder from integer division

Answer: % (percent sign)
14. Identify the following monarchs of Sweden for ten points apiece.

a. This 16th century noble led the movement to break with Denmark and Norway and, in 1523, was named first king of an independent Sweden.

Answer: King Gustavus I Vasa of Sweden

b. This queen is primarily remembered for contributing to Descartes’ death by demanding philosophy and mathematics lessons at five o’clock every freezing morning.

Answer: Queen Christina of Sweden

c. He ruled from 1697-1718 and initially made Sweden one of the great powers in Europe, but lost its their overseas possession in the Great Northern War with Peter the Great.

Answer: Charles XII of Sweden
15. Given a fossil find of a early human ancestor, identify it for ten points apiece each.

a. Named for the lake at the southern end of the Rift Valley where it was found in the mid-80’s by Richard Leakey, it was the remains of a nine-year-old Homo erectus and was used to calculate pelvis size in that species.

Answer: Turkana boy

b. Found in 1974 by Maurice Taieb and Donald Johanson, it was the remains of a mature female who lived over 3 million years ago.

Answer: Lucy

c. Found in the early 1900’s, it was believed to have been over 250,000 years old, but later investigation showed it to be jaw of an orangutan colored to make it look old and the teeth filed to make them look more human.

Answer: Piltdown Man
16. Answer the following questions about the election of 1824 for ten points apiece.

a. There were originally four Democratic-Republicans running against John Quincy Adams, but one dropped out early and was elected vice president. Name him.

Answer: John C. Calhoun

b. Four men received electoral votes, but none a majority, so Congress had to choose from the top three. Who was eliminated at this step?

Answer: Henry Clay

c. Name the other two Democratic-Republicans that had run.

Answer: Andrew Jackson and William H. Crawford
17. Given a line of poetry identify the poet for ten points each. If you need an additional clue, you will receive five points.

a. (10) From 1966’s Digging, “By God, the old man could handle a spade / Just like his old man / My grandfather cut more turf in a day / Than any other man on Toner’s bog.”

a. (5) He won the 1995 Nobel Prize for Literature.

Answer: Seamus Heaney

b. (10) “I hold it true, whate’er befall; / I feel it, when I sorrow most; / ‘Tis better to have loved and lost / Than never to have loved at all.”

b. (5) The above lines were written upon the death of the author’s dearest friend, Arthur Henry Hallam.

Answer: Alfred, Lord Tennyson

c. (10) “Apeneck Sweeney spreads his knees / Letting his arms hang down to laugh, / The zebra stripes along his jaw / Swelling to maculate giraffe.”

c. (5) The author’s most famous poem begins. “April is the cruelest month, breeding / Lilacs out of the dead land,”

Answer: Thomas Stearns Eliot


18. Name these philosophical movements for ten points apiece.

a. An offshoot of the Platonic academy, this branch of philosophy was

founded by Arcesilaus and continued by Sextus Empiricus. It claimed that it was impossible to attain certain knowledge, and all one can do is assess probabilities.

Answer: skepticism

b. It began with a circle of Viennese philosophers who argued that

a statement could be considered meaningful (much less true) unless it could be empirically

verified or falsified.

Answer: logical positivism

Prompt: positivism

c. Some have accused logical positivism and skepticism of degenerating

into this non-philosophy in which the self can be aware only of itself.

Answer: solipsism


19. Given each island, identify the body of water in which it can be found for ten points apiece.

a. Majorca and Minorca

Answer: Mediterranean Sea

b. Belcher and Mansel

Answer: Hudson Bay

c. Chios and Rhodes

Answer: Aegean Sea
20. It is usually possible to separate mixtures of liquids with different boiling points by repeatedly collecting and separating vapor, liquefying it, and vaporizing again. Answer the following questions about the process for ten points apiece.

a. What name is given to it?

Answer: fractional distillation

b. Fractional distillation works when this law is obeyed; it states that the composition of vapor above a mixture has the same make-up as the solution itself.

Answer: Raoult’s Law

c. If Raoult’s law is violated such that the actual composition graph has a minimum of maximum, then fractional distillation cannot be used. What kind of solution whose most common example is 95% ethyl alcohol, 5% water--is formed at those points?



Answer: azeotrope
Directory: archive -> isulet97
archive -> The Jean Monnet Program
archive -> Chapter One
Some Questions on Development
archive -> Maritime archives & library information sheet 3 liverpool and the atlantic slave trade
archive -> Adolf hitler
archive -> The Evolution of the Net: Information Infrastructure from the Telephone Network to the Global Mind
archive -> Black Tuesday: October 29, 1929. The day the stock market crashed. Everyone started to panic because they realized they were losing money. Black Tuesday is one of the big things that led to the Great Depression. Buy on margin
archive -> 1996 acf nationals Questions by Ohio State University
archive -> Alana Walker August 15, 2011 Mrs. Booth zinn chapter 1
isulet97 -> Les Enfants Terribles Academic Quiz Bowl Tournament Packet #2 by Iowa State University 18-19 April 1997 Toss-Ups

Download 26.83 Kb.

Share with your friends:
1   2




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2023
send message

    Main page