Job design and work schedules multiple choice



Download 90.97 Kb.
Page1/3
Date30.06.2021
Size90.97 Kb.
  1   2   3

CHAPTER 7—JOB DESIGN AND WORK SCHEDULES
MULTIPLE CHOICE
1. Marvin's job involves selling used trucks. To boost his job satisfaction, Marvin's boss authorizes him to tell the dealer when a truck needs a paint job in order to sell. Which task characteristic has been added to Marvin's job?

a.

feedback from the job

b.

decision-making authority

c.

work methods autonomy

d.

task significance

ANS: B PTS: 1 DIF: M REF: p. 228

NAT: AACSB: Analytic, Creation of Value
2. A job contains high task significance when the

a.

work output touches the lives of many people.

b.

work output earns a profit for the firm.

c.

job holder has varied working hours.

d.

job holder receives frequent feedback from the boss.

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p. 228

NAT: AACSB: Analytic, Creation of Value
3. Airplane mechanic Clyde tells his boss, "This job is killing my back. Crawling into small places every day is more than I can tolerate." Which job sub-dimension is Clyde complaining about?

a.

ergonomics

b.

interdependence

c.

skill variety

d.

work methods autonomy

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p. 230

NAT: AACSB: Analytic, Environmental Influence
4. A job description is a written statement of the

a.

key features of a job.

b.

qualifications necessary to fill a job.

c.

design features of a job.

d.

degree of specialization within a job.

ANS: A PTS: 1 DIF: E REF: p. 233

NAT: AACSB: Analytic, Strategy
5. A major benefit of job specialization is that it allows for

a.

a flexible work force.

b.

enrichment of virtually all jobs.

c.

excellent coordination of contributors to a total job.

d.

the development of expertise at all occupational levels.

ANS: D PTS: 1 DIF: D REF: pp. 231-232

NAT: AACSB: Reflective Thinking, Operations Management
6. An enriched job typically includes the element of

a.

control over resources.

b.

indirect communication authority.

c.

routine experiences.

d.

limited personal accountability.

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p. 235

NAT: AACSB: Analytic, Operations Management
7. Control over method in job enrichment means that the worker

a.

communicates directly with the client or customer.

b.

must present to management an analysis of the best method.

c.

chooses the method to accomplish the assigned task.

d.

must try a new method for accomplishing the task.

ANS: C PTS: 1 DIF: E REF: p. 235

NAT: AACSB: Analytic, Individual Dynamics
8. In the job characteristics model, the task dimension of autonomy leads to

a.

skill variety.

b.

a feeling of meaningfulness.

c.

a feeling of responsibility for work outcomes.

d.

job satisfaction.

ANS: C PTS: 1 DIF: D REF: p. 236

NAT: AACSB: Reflective Thinking, Individual Dynamics
9. Before implementing a program of job enrichment it is recommended that the manager

a.

grant immediate pay increases.

b.

find out if employees want an enriched job.

c.

rewrite job descriptions for all employees involved.

d.

empower employees to enrich their own jobs.

ANS: B PTS: 1 DIF: M REF: p. 237

NAT: AACSB: Communication, Individual Dynamics
10. Workers with high job involvement will

a.

identify psychologically with their work.

b.

involve others in getting their work done.

c.

separate their self-image from their work.

d.

search for horizontal job loading.

ANS: A PTS: 1 DIF: E REF: p. 237

NAT: AACSB: Analytic, Individual Dynamics
11. Zeke is in charge of stocking shelves in the soft-drink aisle in a supermarket. To apply job enlargement, the store manager might

a.

allow Zeke to do market research about soft-drink consumption.

b.

schedule Zeke to switch back and forth between stocking the soft-drink and pet-food aisles.

c.

give Zeke the additional permanent assignment of also stocking the dry-cereal section.

d.

assign Zeke flexible working hours.

ANS: C PTS: 1 DIF: D REF: p. 237

NAT: AACSB: Analytic, HRM
12. Priscilla, a customer service representative at a call center, adds to her job by asking customers how much they liked their previous purchase. Priscilla is engaged in job

a.

simplification.

b.

rotation.

c.

crafting.

d.

specialization.

ANS: C PTS: 1 DIF: D REF: p. 237

NAT: AACSB: Analytic, Creation of Value
13. Job embeddedness refers to

a.

the array of forces attaching people to their jobs.

b.

the physical and mental changes individuals make in the task or relationship aspects of their job.

c.

a temporary switching of job assignments.

d.

increasing the number and variety of tasks within a job.

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p. 241

NAT: AACSB: Analytic, Environmental Influence
14. Which one of the following is not a common type of job crafting? Making changes in

a.

the pay structure of a job.

b.

the number and types of job tasks.

c.

the interactions with others on the job.

d.

one's view of a job.

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p. 241

NAT: AACSB: Analytic, HRM
15. Which of the following is the least effective method for preventing cumulative trauma disorder?

a.

use the computer mouse whenever possible

b.

rotate jobs to reduce repetitive hand and body movements

c.

install equipment that minimizes awkward hand and body movements

d.

use voice recognition systems as a substitute for keyboarding

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p. 243

NAT: AACSB: Technology, Information Technology
16. An experiment about noise levels with female clerical workers demonstrated that the workers exposed to noise

a.

increased their productivity levels.

b.

capitalized more on ergonomic features of their work furniture.

c.

experienced inner-ear damage.

d.

developed high levels of stress hormones in the blood.

ANS: D PTS: 1 DIF: D REF: p. 245

NAT: AACSB: Analytic, Individual Dynamics
17. A modified work schedule




Share with your friends:
  1   2   3




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page