Heinrich boll IV at georgia tech 1999 tossups – Broward Community College


HEINRICH BOLL IV at GEORGIA TECH - 1999



Download 93.18 Kb.
Page2/2
Date28.01.2021
Size93.18 Kb.
1   2
HEINRICH BOLL IV at GEORGIA TECH - 1999

BONI – Broward Community College
1. Identify these North American prehistoric lakes, FTP each.

a) This lake covered large portions of Montana until the bursting of an ice dam 15,000 years ago, which caused a flood ten times greater than the combined flow of the world's rivers.

Answer: Lake Missoula

b) This enormous precursor of the Great Lakes is named for an Indian tribe crushed by the Iroquois in the 17th century.

Answer: Lake Algonquin

c) The Great Salt Lake has only a tenth the area of this precursor, which lost a third of its volume in about six weeks through a breach at Red Rock Canyon.

Answer: Lake Bonneville
2. Identify the 20th-century play from a brief (and slightly paraphrased) excerpt from a review of it, for 15 points; if you need the author of the play, you'll get 5 points.

a) (15) Joseph Firebaugh writes: “With the usual serious emphasis on human values, [it] is the funniest of [the author's] plays. Our more venial sins -- those of appetite -- are embodied in Sabina, a character whose blend of selfishness and good-heartedness creates sheer mirth. The technique ... of treating time as relative, and jumping back and forth in it with gay abandon, is used for both serious and comic purposes.”

(5) Thornton Wilder

Answer: The Skin of Our Teeth

b) (15) Harold Clurman called this play “Waiting for Godot rewritten by a university wit. Based on a nice conceit, it is epigrammatically literate, intelligent, theatrically clever. It marks a scintillating debut for its author.” However, Robert Brustein called it “a theatrical parasite, feeding off Hamlet, Waiting for Godot, and Six Characters in Search of an Author.”

(5) Tom Stoppard

Answer: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead
3. FTP each, name these regions of the human brain associated with speech.

a) Located primarily on the left side, in and around the upper rear part of the temporal lobe, this area is concerned with comprehension of language. Damage to the area leaves speech fluent but with little content.

Answer: Wernicke's Area

b) Named for a 19th century French craniometer and located primarily on the left side, in the lower rear part of the frontal lobe, this area is concerned with the formulation of sentences; damage to it impairs speech but leaves comprehension intact.

Answer: Broca's Area

c) This is the nerve bundle which connects Wernicke's area and Broca's area; damage to this nerve bundle may cause conduction aphasia.

Answer: Arcuate Fasciculus
4. Three 20-century Mexican muralists are often referred to as the "tres grandes" of the Mexican mural. Name them from a brief description, FTP each.

a) In 1933 he began to use bright pyroxylin paints, such as in his 1937 Portrait of the Bourgeoisie; politically, he fought on the Republican side in the Spanish Civil War and later had to leave Mexico after a failed assassination attempt of Trotsky.

Answer: David Siqueiros

b) This muralist's works include The Hour of the Gigolo and The Table of Brotherhood, as well as the mural panels for the Baker Library at Dartmouth College which depict the history of America in the Coming of Quetzalcoatl, the Return of Quetzalcoatl, and Modern Industrial Man.

Answer: Jose Clemente Orozco

c) This muralist was the husband of Frida Kahlo, and his works include Crossing the Barranca and The Offering.

Answer: Diego Rivera
5. 30-20-10, name this guy.

a) (30) After figuring odds from an old artillery manual in 1942, he ordered his men in the 305th Bomb Group to take no evasive action in bombing runs, which ultimately increased their effectiveness while reducing total losses.

b) (20) As head of the SAC from 1948 to 1957, he was an outspoken cold warrior who advocated running an armored column through the Soviet blockade of Berlin and fire-bombing North Korean villages. His famous perpetual frown was actually a result of Bell's palsy.

c) (10) In 1968, he often drew comparisons to the general in Dr. Strangelove when he was George Wallace's running mate. He was nicknamed the Hedgehog for his tenacity, and in one typical remark, he said that to win in Vietnam, he would “use anything we could dream up, including nuclear weapons.”

Answer: Curtis LeMay
6. Many objects in the Messier catalogue are also known by other names. Provide the common names corresponding to the following Messier numbers, for the stated number of points.

a) (5) M1

Answer: The Crab Nebula (accept Crab Pulsar)

b) (5) M31

Answer: The Andromeda Galaxy (accept Andromeda Nebula)

c) (10) M45

Answer: The Pleiades

d) (10) M104

Answer: The Sombrero Galaxy
7. FTP each, answer the following conjoined bonus questions. For instance, if I were to ask for the co-winner of the Physics Nobel from the University of Chicago in 1983, and the winner of the 1930 Physics Nobel, you'd say “Subrahmanyan Chandrasekhara Raman.”

a) The western epic which won Kevin Costner a Best Director Oscar in 1990; and the German name for the element with the highest melting point.

Answer: Dances with Wolfram (accept variants)

b) The poet laureate of Great Britain from 1968-1972; and a nucleophilic species in an acid-base reaction, which can donate an electron pair.

Answer: Cecil Day-Lewis base

c) The father of Virginia Woolf; and the author of "The Devil and Daniel Webster."

Answer: _Leslie Stephen Vincent Benet_
8. 30-20-10, identify the year in which the following took place.

a) (30) Friedrich Siemens develops a regenerative smelting furnace; the first railroad bridge

across the Mississippi, from Davenport to Rock Island, opens; and the Xhosa of South Africa

slaughter their cattle on the basis of a prophecy.

b) (20) Whittier publishes _The Panorama_; William Walker sacks Granada; five pro-slavery

men are hacked to death at Potawatomie Creek; and a Massachusetts senator insults Andrew P.

Butler of South Carolina.

c) (10) Butler's nephew Preston Brooks attacks Charles Sumner with a cane; the Treaty of Paris

concludes the Crimean War; and John C. Fremont is defeated as the first Republican candidate

for president.

Answer: _1856_
9. FTP each, name the authors of these influential 20th-century works of literary criticism or theory.

a) _Of Grammatology_, and _Writing and Difference_

Answer: Jacques _Derrida_

b) _The Well-Tempered Critic_, and _Anatomy of Criticism_

Answer: Northrop _Frye_

c) _On the Way to Language_, and _Being and Time_

Answer: Martin _Heidegger_
10. a) (5) Off the Mediterranean coast of Spain are a group of 11 islets and 4 or 5 main islands, which are collectively a province of Spain. First, for 5 points, name this group of islands, which was taken by James I of Aragon in the 13th century.

Answer: The _Balearic_ Islands, or _Balearas_

b) (5) What port city on the largest island is the capital of the Balearics?

Answer: _Palma_

c) (20) Formentera is the fourth-largest island of the group. For 5 points each, with a bonus of 5 for getting all in the right order, name the largest three islands in order from largest to smallest.

Answer: _Mallorca_ (Majorca), _Menorca_ (Minorca), and _Ibiza_


11. Identify the following members of the Lausanne School of economic theory, FTPE.

a) What author of _Elements of Pure Economics_ transformed his father's theories of scarcity into the equivalent of marginal utility?

Answer: Leon _Walras_ (not _Auguste Walras_)

b) This Italian ascended to Walras's chair in 1893. He generally followed Walras's mathematical and general equilibrium approach, but he sought to replace the term "utility" with "ophelimity," meaning "the power to satisfy wants."

Answer: Vilfredo _Pareto_

c) Though he did not teach at Lausanne, his work is in many ways fundamentally closer to Walras than Pareto's work was. In the 1920s and 30s, he developed the input-output or interindustry economic model, which fused general equilibrium economics and modern matrix algebra.

Answer: W. W. _Leontief_
12. 30-20-10, identify this person.

a) (30) Born on June 6, 1901, he first expounded his political ideas in the 1926 article, "Nationalism, Islam, and Marxism."

b) (20) He was arrested by the Dutch in 1929 and again in 1933 for his political activities as a nationalist. Exiled to Bengkulu on Sumatra, he was only released from his second imprisonment by the Japanese invasion of 1942.

c) (10) He became Indonesia's first president in 1945, held the post after the Dutch transferred sovereignty in 1949, and remained president until he was deposed in the mid-1960s.

Answer: _Sukarno_
13. Name the librettists of the following operas, for the stated number of points.

a) (5) _Tannhauser_

Answer: Richard _Wagner_

b) (5) _Cosi Fan Tutte_

Answer: Lorenzo _da Ponte_

c) (10) _Der Rosenkavalier_

Answer: Hugo von _Hofmannsthal_

d) (10) _Les Huguenots_

Answer: A. Eugene _Scribe_
14. Identify the 17th-century English poets of the following poems, for the stated number of points.

a) (5) "The Flea" and "A Valediction Forbidding Mourning"

Answer: John _Donne_

b) (5) "Upon Appleton House"

Answer: Andrew _Marvell_

c) (10) "The Altar" and "Easter Wings"

Answer: George _Herbert_

d) (10) "Oberon's Feast" and "To the Water Nymphs, Drinking at the Fountain"

Answer: Robert _Herrick_
15. Identify the following former NFL Rookies of the Year for 10 points each from the team they played for and the year; you'll get five points if you need the position they played.

a) (10) Detroit Lions, 1980

(5) Running back

Answer: Billy _Sims_

b) (10) Philadelphia Eagles, 1988

(5) Tight end

Answer: Keith _Jackson_

c) (10) Pittsburgh Steelers, 1984

(5) Wide Receiver

Answer: Louis _Lipps_


16. Identify the following ancient cultures for the stated number of points.

a) (5) This group of tribesmen successfully invaded Egypt around 1680 BC, aided by sandals and horses.

Answer: The _Hyksos_

b) (5) This tribe in Asia Minor is generally considered the first to successfully smelt and use iron tools and weapons, somewhere between 1500 and 1000 BC.

Answer: The _Hittites_

c) (10) This group gained a short-lived empire, from 625-559 BC, by conquering Nineveh in 612BC, then taking Armenia and eastern Iran.

Answer: The _Medes_ or _Median Empire_

d) (10) This group was the first to issue standardized and stamped gold coinage, beginning in about 613 BC.

Answer: The _Lydians_
17. T.S. Eliot's _Four Quartets_ is comprised of, predictably enough, four parts. Name these four sections for 5 points each, with a 5-point bonus for naming all four, and an additional 5 points for naming all four in order.

Answer: _Burnt Norton_, _East Coker_, _The Dry Salvages_, and _Little Gidding_


18. Provide the terms for the following from biochemistry, for 10 points each.

a) Reactions which replenish metabolites that may be low in concentration; the reaction catalyzed by pyruvate carboxlase in the liver and kidneys is one example.

Answer: _Anaplerotic_ reactions

b) A change in conformational structure at one location of a multisubunit protein which causes

a conformational change at another location on the protein

Answer: _Allosteric_ interaction

c) Named by John Cairns, the site at which incorporation of nucleotides occurs in DNA synthesis.

Answer: _Replication fork_ (prompt on _origin_)


19. Identify the following characters who appear Virgil's _Aeneid_, for 15 points each.

a) The Greek spy who deceives the Trojans into bringing the horse into Troy, then opens the secret hatch by night.

Answer: _Sinon_

b) The son of Achilles who was inside the wooden horse.

Answer: _Neoptolemus_
20. Name the Persian poets of the following works, for the stated number of points.

a) (10) The 11th-century author of the _Ruba'i_, or _Rubaiyat_

Answer: Omar _Khayyam_

b) (20) Identify the writer of The _Masnavi-ye Manavi_ OR the writer of _Layla and Majnun_

Answers: _Rumi_ OR _Nizami_
21. a) (15) As of 1999, only 4 British monarchs have reigned for longer than Elizabeth II, since the 9th century. Victoria was the longest-reigning of the four. Name the other 3 for 5 points each.

Answer: _Henry III_, _Edward III_, and _George III_

b) (15) Excluding Elizabeth II and Henry VI, only 3 other monarchs have reigned for as long as 36 years but less than 50. Name these 3 monarchs, for 5 points each.

Answer: _Aethelred the Unready_ (or the 2nd), _Henry VIII_, and _Elizabeth I_


22. Listen to the list of subatomic particles that will be given, and arrange those particles in terms of rest mass from lightest to heaviest. 5 points each, with a bonus of 5 for all correct. The particles are the W+ boson; the Z-naught boson; the bottom quark; the J/psi particle; and the tauon.

Answer: _Tauon_, _J/psi_, _Bottom Quark_, _W+_, and _Z-naught_ (accept _Beauty_ in place

of Bottom)
23. Identify these insurrectionist theories from a brief description, for 15 points each.

a) Discontented populations, especially under foreign occupation, are a potentially volatile group which can be only set off by some additional action, such as by a trained elite. This theory informed many Allied activities during World War II.

Answer: _Detonator_ Theory

b) Going a step beyond detonator theory, this theory often associated with Che Guevara holds that it is not necessary to wait for revolutionary conditions to develop, since a dedicated small group can ignite a revolution, thus creating both the uprising and the conditions which make it possible.

Answer: _Foco_ Theory
24. Answer these questions about the Vedas.

a) (5) Provide the term for sages who transmitted the Vedas orally before the texts were written down.

Answer: _rishi_ or _rishis_

b) (25) The Vedas consist primarily of four large collections of hymns and other such things. These four collections together are known as the Samhitas. For 5 points each, with a bonus of 5 for all correct, name these 4 Vedas.

Answer: _Rg_ or _Rig_ Veda, _Sama_ Veda, _Yajur_ Veda, and _Atharva_ Veda
25. Answer the following for ten points each.

a) When Ramanujan visited Hardy in England, he observed that the cab number was the smallest number which was the sum of two perfect cubes in two different ways. What was this number?

Answer: _1729_

b) In the 1790s, Gauss proved that a regular heptagon could not be constructed with a ruler and compass, and he gave a new method for producing a regular polygon with a two-digit number of sides. How many sides?

Answer: _17_

c) To 3 significant figures, what is the value of Feigenbaum's period-doubling constant?



Answer: _4.67_ (4.669)
Directory: archive -> berk99
archive -> The Jean Monnet Program
archive -> Chapter One
Some Questions on Development
archive -> Maritime archives & library information sheet 3 liverpool and the atlantic slave trade
archive -> Adolf hitler
archive -> The Evolution of the Net: Information Infrastructure from the Telephone Network to the Global Mind
archive -> Black Tuesday: October 29, 1929. The day the stock market crashed. Everyone started to panic because they realized they were losing money. Black Tuesday is one of the big things that led to the Great Depression. Buy on margin
archive -> 1996 acf nationals Questions by Ohio State University
archive -> Alana Walker August 15, 2011 Mrs. Booth zinn chapter 1
berk99 -> Berkeley’s wit 7: Packet by Kentucky (Kelly Mackenzie), courtesy of Heinrich Böll IV tossups


Share with your friends:
1   2




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page