Bulldogs Over Broadway 2002: Time to Drop the Samer



Download 84.05 Kb.
Date31.05.2016
Size84.05 Kb.

Bulldogs Over Broadway 2002: Time to Drop the Samer

Round 4: Questions by the Princeton Discount Question Depot (exit 9 off the Turnpike) (Lenny Kostovetsky, Chris Frankel, Willie Wong and Brad Klein)




Tossups

1. It was discontinued after 300 years during the student demonstrations of 1968. Created in 1663 by Charles LeBrun and Louis XIV, it catapulted many of its young winners to stardom. It was won by Bougereau and Fragonard in the area of painting, and by Debussy and Gounod in music, but it was also awarded in architecture, sculpture, and engraving. For 10 points, winning the grand version of what prize paid for four years of study in a Southern European city, courtesy of the French Academy?

Answer: Prix de Rome
2. Angry over a lack of wage adjustment to World War I inflation and long working hours, those involved initially brought their complaints to Commissioner Edwin Curtis, but when negotiations failed, they petitioned the AFL for a union charter. Curtis fired 19 workers for union activity, prompting this walkout which inspired citywide looting and riots. Then-governor Calvin Coolidge gained fame during, for 10 points, what 1919 strike which took place in Massachussets?

Answer: Boston police strike (accept clear-knowledge equivalents)

3. [Note to moderator: read list slowly] Jimmy Walker; Scott Foley; Colin Hay; Kelli Williams; Sean Hayes; John Ritter; Tom Cavanagh; and Brendan Fraser. For 10 points, all of these people, as well as Heather Locklear during sweeps week, have appeared as guest stars on what prime-time NBC medical sitcom?

Answer: Scrubs


4. An elementary version of it involving triangles is called Goursat's theorem. An important consequence of it is the existence of primitives of holomorphic functions in a simply connected domain. For 10 points, name this theorem of complex analysis that states: "In a simply connected domain, the contour integral about any closed rectifiable curve of a function that is single-valued and analytic on the domain is zero."

Answer: Cauchy Integral Theorem

(Prompt on "Cauchy" "Cauchy Integral". Do not accept "Integral" or "Cauchy Integral FORMULA" [which is completely different]).
5. His earlier works include the spiritual and philosophical text Askitiki and an epic sequel to Homer’s Odyssey written in verse form which took him 13 years to write. However, he became most famous for his novels, which include Freedom and Death and The Greek Passion. For 10 points, name this Nobel Prize-winning author who wrote The Last Temptation of Christ and Zorba the Greek.

Answer: Nikos Kazantzakis


6. Based on an outline by Vladimir Stasov, it was finished after its composer’s death by Alexander Glazunov and Nikolai Rimski-Korsakov. The title character leaves his wife Yaroslovna behind when he goes to war with his son Vladimir. The Broadway musical “Kismet” features a theme from this opera’s “Polovtsian Dances.” For 10 points, name this opera by Alexander Borodin.

Answer: Prince Igor


7. The Liénard generalization of this formula corrects for relativistic effects. Since the derivation of the original formula makes the assumption that velocity is 0, it is no more than an approximation in reality. For 10 points, what formula of electrodynamics tells us that the power radiated by a point charge is proportional to the square of both the charge and the acceleration.

Answer: Larmor formula


8. Although the main character was originally portrayed as an innocent comic mime, a Frenchman’s interpretation transformed him into a raving lunatic. Fifty poems by Albert Giraud became a perfect medium for an early 20th century German composer to display his violent style and new atonal system for composing music. For 10 points, name this musical adaptation, perhaps the most recognized piece of Arnold Schoenberg.

Answer: Pierrot Lunaire


9. Either a band of angry pagans or some mischievous pirates cut him and his companions into pieces on the beaches of Frisia in 754 because they wanted the contents of the chests they carried with them, though they ended up being filled with books instead of real treasure.   Born in 675 in SW England with the name Winfrid, he founded the monastery at Fulda, was the archbishop of Mainz, and is perhaps most famous for chopping down an oak tree important to the worship of Thor, building an oratory dedicated to St. Peter from its wood.  Often called the “apostle to Germany,” FTP, name this saint given his more famous name by Pope Gregory II, which roughly means “do-gooder” in Latin.
Answer: St. Boniface or Bonifatius
10. It argues that a state should behave like a night watchman, existing only to protect citizens from violence, theft, and other crimes. Extreme examples of the dangers of big government include the prospect of a lottery where the state would randomly force people to give up their eyes for redistribution to the blind. For 10 points, name this work that claims, “The minimal state is the most extensive state that can be justified,” written by Robert Nozick.

Answer: Anarchy, State, and Utopia


11. Situated on the Meuse River, this fortress on the Maginot Line was captured by the Germans’ 1st Panzer Division on May 13th, 1940. It is more famous, however, as the site of a battle when Marshal Mac-Mahon had intended to march his 120,000 troops to Metz, but the Army of the Meuse under Prince Albert of Saxony intercepted and forced Mac-Mahon to fall back to this fortress. While he was considering whether to retreat to Paris, the 3rd Prussian Army under Moltke surrounded the French, and eventually forced surrender. For 10 points, name this site at which, on September 1, 1870, Napoleon III met his downfall.

Answer: (Battle of) Sedan


12. A stratovolcano, it has not erupted in recorded history, and its last eruption is estimated to have occurred 10,000 years ago. In modern days, climbing expeditions begin in the town of Dogubayazit on its southwest side. Also known as “The Great Mount Agri”, it rises to 16,940 feet and is located ten miles from the Armenian border and five miles from Iran. For 10 points, name this mountain, Turkey’s highest elevation, which is most famous as the place where Noah’s Ark came to rest.

Answer: Mount Ararat


13. The October 17th, 2002 ceremony for the opening of this structure featured a performance by Sinead O’Connor and speeches from world dignitaries like French President Jacques Chirac. It is an 11-story edifice emerging from the ground like a giant disk, tilting toward the Mediterranean Sea from its location on the site of a similar ancient structure. Hosni Mubarak has pledged to refrain from any censorship of, for 10 points, what rebuilt Egyptian center of learning, which burned down 1600 years ago?

Answer: Library of Alexandria or Bibliotheca Alexandrina (its new official name)


14. Near the end of the novel the whole preceding plot appears to have been a dream as the protagonist is woken up by his servant Sawyer and then runs around Boston preaching socialist rhetoric. That scene is actually a dream, however, as the protagonist, and his fiancé Edith Leete, are in fact in 20th Century Boston. for 10 points, identify this utopian novel about Julian West by Edward Bellamy.

Answer: Looking Backward (2000-1887)

15. Almost as famous for going to jail for the attempted murder of his cousin as he is for his music, this rapper has given the world such tunes as “Treat Her Like a Prostitute”, “Mona Lisa”, and “Lick the Balls,” and was recently deported from the United States. For 10 points, name this eyepatch-wearing British rapper who has released such critically acclaimed LP’s as his Great Adventures and The Art of Storytelling, nicknamed “the Ruler.”

Answer: Slick Rick (Ricky Walters)


16. He wrote, “Who knew the World Trade Center was gonna get bombed / Who told 4000 Israeli workers at the Twin Towers / To stay home that day / Why did Sharon stay away?” in a 2002 poem entitled “Somebody Blew Up America.” In the 1960s, he joined the Black Panthers, converted to Islam, and changed his name from LeRoi Jones. Appointed Poet Laureate of New Jersey this year, this is, for 10 points, what poet & playwright probably most famous for his 1964 Obie-winning play, “Dutchman”?

Answer: Imamu Amiri Baraka (accept LeRoi Jones before it is mentioned)


17. Envisioned by nine religious men at 69 West Lake Street in 1850, within one year it became a reality. Until 1916 it ran operations to save shipwrecked sailors; in one case, 17 people aboard the Lady Elgin were saved from the depths of Lake Michigan by a single student. The Pandora yearbook, Trig Cremation Day, the Frances Willard party, the Rock, and the color purple are all, for 10 points, institutions of what Big Ten school located in Chicago?

Answer: Northwestern University


18. In Chavez v. Martinez, the Supreme Court will decide whether this case established only a rule of evidentiary inadmissibility. The Court in 2000 declined to overrule it by a 7-2 vote, reaffirming in Dickerson v. United States that it had “announced a constitutional rule.” It may not, however, allow someone interrogated in violation of its rules to sue his questioner. For 10 points, name this 1966 case which does require suppression of statements made during custodial interrogation by suspects not told of their right to remain silent.

Answer: Miranda v. Arizona


19. In statistical mechanics, it is the partial derivative with respect to temperature of the Helmholtz free energy. In information theory, it is the measure of how much information is stored in a message. Often used as the logarithm of possible states of a system, in chemistry, it is the difference between Gibbs free energy and enthalpy divided by the temperature. For 10 points, name this quantity which increases with time according to the second law of thermodynamics.

Answer: Entropy


20. It has a relatively high boiling point of 20 degrees Celsius because of extensive hydrogen bonding. It is highly dangerous, because even if exposure to it is not immediately painful, severe tissue and bone damage can follow after it penetrates the skin and extracts calcium. Despite its dangerousness, it is nevertheless a much weaker acid when dissolved in water than the other hydrogen halides. FTP, name this compound of the most electronegative element.

Answer: Hydrofluoric acid (accept HF)


21. He overcame a crippling bout of rheumatoid arthritis to win a Best Supporting Actor Oscar for portraying Nick Nolte’s alcoholic father in Affliction. Born in Laurel, Nebraska, he made his film debut in 1959's Ride Western, but would later become more famous for his roles as the knife-throwing Britt in The Magnificent Seven, Sedgwick the Australian in The Great Escape, and suave British spy Derek Flint. FTP, name this actor who died earlier this week in Beverly Hills.

Answer: James Coburn


Bonuses

1. Answer some questions about the Russo-Japanese War, for the stated number of points:

A.[10] In an act of gross incompetence, the Russian commander at an important fortress surrendered to the Japanese with months of supplies and ammunition remaining. Name it for 10 points.

Answer: Port Arthur

B.[20] For 10 points each, name the two commanders who led the Japanese and Russian navies at the Battle of Tsushima Straits.

Answer: Admiral Togo Heihachiro

Admiral Zinovy Petrovich Rozhestvensky
2. Contrary to popular belief, there are famous female painters. Identify the female artist from clues, for 15 points each.

A.[15] This granddaughter of Fragonard also married the younger brother of Edouard Manet. She is famous for paintings such as The Cradle and Hide-and-Seek.

Answer: Berthe Morisot

B.[15] She married the somewhat famous Dutch genre painter Jan Molenaer. She is herself famous for genre scenes such as The Proposition, Boy Playing the Flute, and The Happy Couple.

Answer: Judith Leyster

3. Identify the following terms from inorganic chemistry for 10 points each.


A.[10] This is a molecule or ion bonded directly to a central metal atom as a Lewis base.
Answer: ligand
B.[10] This is the process of binding a ligand at more than one site to the central metal atom, particularly in a way that forms a ring including the metal atom. It can be used to treat heavy metal poisoning by creating water-soluble complexes that are excreted.
Answer: chelation (accept chelating)
C.[10] Though the ligands involved in chelation are sometimes referred to as chelates, a ligand that can bond to the central atom at more than one site is more properly known by this term referring to the multiple points at which it "bites" the atom.
Answer: polydentate ligand
4. For 10 points each, identify these rhetorical devices with something in common.

A.[10] A sudden pause or break in the middle of speech designed to convey overwhelming emotion.

Answer: Aposiopesis

B.[10] A direct address to either an abstract object or someone that is imaginary or absent.

Answer: Apostrophe

C.[10] The repetition of similar vowel sounds.

Answer: Assonance
5. For 10 points each, identify the following Union generals from the Civil War.

A.[10] Hated by Robert E. Lee for his hard-line stance against secessionists, he blamed his fellow generals George McClellan and Fitz-John Porter for his humiliating defeat at Second Bull Run.

Answer: John Pope

B.[10] Though he was victorious at Gettysburg, he was criticized for failing to use the momentum of that win to pursue and attack the retreating Confederate army.

Answer: George Meade

C.[10] The overnight arrival of his troops provided strong reinforcements for General Grant’s army, allowing the Union to turn the tide and defeat the Rebels at Shiloh.

Answer: Don Carlos Buell
6. Answer the following questions about a recent event in mathematics for 10 points each:

A.[10] What Cambridge institution announced million-dollar prizes for seven so-called “Millennium Prize Problems”?

Answer: Clay Mathematics Institute. (Prompt on “CMI”).

B.[10] One of the seven problems is a proof of what hundred-year-old conjecture stating that "every simply connected closed 3-manifold is homeomorphic to the 3-sphere"?

Answer: Poincare Conjecture

C.[10] You can also earn a cool million by making substantial progress to a theory that will explain solutions to which equations, thought to model such behavior as air turbulence?

Answer: Navier-Stokes equations
7. Identify the following concerning the 1989 Booker Prize-winning The Remains of the Day, for 10 points each.

A.[10] Name the author of The Remains of the Day.

Answer: Kazuo Ishiguro

B.[10] Name the protagonist of the novel, a butler at Lord Darlington’s estate in England.

Answer: Stevens

C.[10] Stevens is attempting to repress his attraction to what housekeeper at the Darlington estate?

Answer: Miss Sally Kenton (accept either name)
8. Answer the following questions about terms used in the study of comparative political science, FTPE.

A.[10] This triply-hyphenated phrase refers to an electoral system in which every member of the legislature is the sole representative of a given geographical district. Rather than select a list of candidates, as in proportional representational systems, voters choose just one representative for their district.

Answer: first-past-the-post system

B.[10] This term refers to a situation in which the prime minister and the president of a given country are members of different parties. France experienced a period of this during the late 1990's, with Gaullist Jacque Chirac serving as president and Socialist Lionel Jospin serving as prime minister.

Answer: co-habitation

C.[10] This term refers to the percentage of the vote in a given nation that a party must receive in order to enjoy representation in the legislature.

Answer: threshold
9. Name these Hector Berlioz operas for 10 points each.

A.[10] This grand five act opera retells Vergil’s Aeneid.

Answer: The Trojans (or Les Troyens).

B.[10] This opera, based on Shakespeare’s Much Ado About Nothing, de-emphasizes the play’s focus on the lovers Claudio and Hero, following the romance of the two title characters instead.

Answer: Beatrice and Benedict (or Beatrice et Benedict).

C.[10] In this opera, the title character must give his soul to Mephistopheles to save his love Margarita.

Answer: The Damnation of Faust (or La Damnation de Faust).

10. Identify these rather obscure heroes from Greek mythology who are probably better known for appearing in the TV show, Hercules: The Legendary Journeys, for ten points each.

A.[10] Played by Michael Hurst on the TV show, he is the sidekick of Hercules who helped him slay the Lernian Hydra. In Greek myth, he is the son of Iphicles and thus the nephew of Hercules as well as his charioteer.

Answer: Iolaus

B.[10] Played by Robert Trebor on the TV show, he is a travelling trader always involved in some ridiculous money-making scheme. In Greek myth, he was a king of Elis struck by lightning for taking away the sacrifices to the Gods.

Answer: Salmoneus

C.[10] Played by Bruce Campbell on the TV show, he is the “king of thieves” who is always either helping or being foiled by Hercules. In Greek myth, he was a son of Hermes and the grandfather of Odysseus.

Answer: Autolycus


11. For 10 points each, identify these controversies from Andrew Jackson’s presidency.

A.[10] Part of Henry Clay’s American System plan, this proposal to construct a road in Kentucky using federal funds was promptly vetoed by Jackson.

Answer: Maysville Road Bill

B.[10] Jackson became upset when his cabinet members snubbed this wife of his Secretary of War at social occasions, prompting him to dissolve his cabinet.

Answer: Peggy Eaton affair

C.[10] Jackson ordered the army to force thousands of Cherokees westward into Indian reservations on this march, marked by death and disease.

Answer: Trail of Tears
12. Poor Cubs fans. Given a year and some players, name the team that defeated the Cubs in the World Series, for 10 points each.

A.[10] Tony Lazzeri and Earle Combs, 1932

Answer: New York Yankees (prompt on “New York”)

B.[10] Jimmy Outlaw and Hal Newhouser, 1945

Answer: Detroit Tigers (accept either)

C.[10] Fielder Jones and Ed Walsh, 1906

Answer: Chicago White Sox (prompt on “Chicago”)
13. For 10 points each, identify the William Blake poems from excerpts.

A.[10] “I was angry with my friend / I told my wrath, my wrath did end. / I was angry with my foe / I told it not, my wrath did grow.”

Answer: A Poison Tree

B.[10] "The invisible worm / That flies in the night / In the howling storm / Has found out thy bed / Of crimson joy.”

Answer: The Sick Rose

C.[10] “What immortal hand or eye / Could frame thy fearful symmetry?”

Answer: The Tyger

14. The first parallel-processing computer dedicated to chess playing was Deep Thought which defeated Grandmaster Bent Larsen in tournament play in 1988. Since then, many "Deep" computers have evolved for the sole purpose of playing humans. Answer the following questions about computer chess FTSNOP:

A.[10] For 5 points a piece, what computer and grandmaster tied in an October 2002 eight-game series?

Answers: Vladimir Kramnik and Deep Fritz

B.[10] For 10 points, the tournament took place in what Asian country?

Answer: Bahrain

C.[10] For 10 points, what sneaky activity did the engineers of Deep Fritz have the computer do to distract Kramnik in game 6 of the series, which possibly caused the defeat of Kramnik in that game?

Answer: Deep Fritz heckled Kramnik by speaking in Shakespearean verses. (accept anything which shows clear knowledge of the answer)


15. Answer some questions about ancient Egyptian burial practices, for ten points each.

A.[10] This type of tomb, from the Arab word for “bench”, had freestanding superstructures made of mud-brick or stone with one or more rooms.

Answer: mastaba tomb

B.[10] On the walls of the earlier mastaba tombs and inside “mummy containers” were written burial spells that are known by what name.

Answer: Coffin texts

C.[10] In later dynasties, coffin texts were collected and written down on papyri. What is the name for this collection of spells and writings that is an important source for much of Egyptian mythology?

Answer: the Book of the Dead
16. Name these people from the history of the Democratic Republic of the Congo, for 10 points each:

A.[10] This first prime minister of the Congo held office for less than three months in 1960 before being removed by President Kasavubu.

Answer: Patrice Lumumba

B.[10] Kasavubu was ousted by this colonel who changed both his name and that of his country to more African-sounding names.

Answer: Mobutu Sese Seko (or Joseph Mobutu)

C.[10] For 10 points, in July 1997, this man’s army defeated the army of Mobutu and forced him into exile.

Answer: Laurent Kabila
17. For 10 points each, identify these areas of the brain.

A.[10] Connected to the pituitary gland, this part of the brain regulates body temperature and otherwise helps to maintain homeostasis.

Answer: hypothalamus

B.[10] Located below the cerebral cortex, it is a part of the limbic system and controls spatial memory while converting short term memory into long term memory.

Answer: hippocampus.

C.[10] Located next to the hippocampus, it is also a part of the limbic system and is responsible for regulating emotional memory.

Answer: amygdala.

18. Given a school, name a U.S. President who attended it as an undergraduate FFPE.

A.[5] College of New Jersey / Princeton University

Answer: Woodrow Wilson or James Madison (technically also JFK for a short time if anyone mentions it)

B.[5] Eureka College

Answer: Ronald Reagan

C.[5] Whittier College

Answer: Richard Nixon

D.[5] Southwest Texas State Teachers College

Answer: Lyndon Johnson

E.[5] US Naval Academy

Answer: Jimmy Carter

F.[5] Stanford University

Answer: Herbert Hoover


19. Identify the following about a city for 10 points each.

A.[10] Situated between the Tennessee River and the Georgia state border, it is Tennessee’s fourth largest city.

Answer: Chattanooga

B.[10] This breathtaking, jutting mountain dominates the Chattanooga skyline.

Answer: Lookout Mountain

C.[10] The world’s highest underground waterfall, it is located inside Lookout Mountain.

Answer: Ruby Falls
20. 30-20-10-5: Identify the author from characters.

A.[30] Captain MacWhirr, Captain Tom Lingard, Guzman Bento

B.[20] Charles Gould, Dain Waris, Mr.Verloc

C.[10] James Wait, Jewel, Nostromo

D.[5] Marlow, Kurtz

Answer: Joseph Conrad (or Josef Korzeniowski)

21. Identify the post-Impressionists, FTPE.

A.[10] A sailor who painted many European port cities, he helped found the Salon des Indépendants and, along with Georges Seurat, was a proponent of pointillism.

Answer: Paul Signac

B.[10] This hard-drinking resident of Montmartre developed a striking new style of art, using free-flowing expressive line and large areas of color to depict the colorful inhabitants of his neighborhood.

Answer: Henri de Toulouse-Lautrec



C.[10] This Symbolist painter's work explored fantastic and macabre themes. He created notable lithograph series on such varied themes as Goya, The Apocolypse of Saint John, and the works of Edgar Allan Poe.

Answer: Odilon Redon


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page