Apush chapters 3 & 4 Quiz Multiple Choice



Download 155.43 Kb.
Date16.04.2016
Size155.43 Kb.
APUSH Chapters 3 & 4 Quiz
Multiple Choice

Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

1. Colonists in both the North and the South established differences in all of the following areas except

a.

patterns of settlement.

b.

economies.

c.

political systems.

d.

values.

e.

allegiance to England.

2. Henry VIII aided the entrance of Protestant beliefs into England when he



a.

allowed Martin Luther to journey to England.

b.

broke England's ties with the Roman Catholic Church.

c.

removed himself as the head of the Church of England.

d.

ordered John Calvin to go to Switzerland.

e.

supported the Puritans.

3. Match each colony on the left with its associated item.




A.

Plymouth

1.

General Court

B.

Connecticut

2.

Mayflower Compact

C.

Massachusetts Bay

3.

Fundamental Orders







4.

patroonships




a.

A-3, B-2, C-4

b.

A-2, B-3, C-1

c.

A-4, B-1, C-2

d.

A-1, B-4, C-3

e.

A-3, B-2, C-1

4. The Mayflower Compact can be best described as a(n)



a.

agreement to follow the dictates of Parliament.

b.

document that allowed women limited participation in government.

c.

constitution that established a working government.

d.

complex agreement to form an oligarchy.

e.

promising step toward genuine self-government.

5. With the franchise in Massachusetts extended to all adult males who belonged to Puritan congregations, the proportion of qualified voters (approximately 2/5) in this colony as compared to England was



a.

larger.

b.

somewhat smaller.

c.

about the same.

d.

not known.

e.

a great deal smaller.

6. People who flouted the authority of the Puritan clergy in Massachusetts Bay were subject to which of the following punishments?



a.

Fines

b.

Floggings

c.

Banishment

d.

Death

e.

All of these

7. As the founder of Rhode Island, Roger Williams



a.

established religious freedom for all but Jews and Catholics.

b.

supported some types of special privileges.

c.

established complete religious freedom for all.

d.

demanded attendance at worship.

e.

became a very wealthy man.

8. King Philip's War resulted in



a.

the lasting defeat of New England's Indians.

b.

France's moving into Canada.

c.

the formation of a powerful alliance among the Indians to resist the English.

d.

the last victory for the Indians.

e.

None of these

9. During the early years of colonization in the New World, England



a.

closely controlled its colonies.

b.

maintained an excellent relationship with the Indians.

c.

paid little attention to its colonies.

d.

made sure all the colonies had royal charters.

e.

began the importation of African slaves in large numbers.

10. As a result of England's Glorious Revolution



a.

the Dominion of the New World collapsed.

b.

Sir Edmund Andros gained control over Massachusetts.

c.

Massachusetts regained its original charter.

d.

opposition to English rule in the colonies subsided.

e.

James II regained his legitimate right to the crown.

11. New York was



a.

the best advertised of all the colonies.

b.

designed as a Quaker refuge.

c.

originally founded by the Dutch.

d.

a major contributor to political democracy and religious tolerance in the English colonies.

e.

the last of the middle colonies to be established.

12. One of the traits that made Quakers unpopular in England was



a.

their refusal to do military service.

b.

the high pay given their clergy.

c.

their support of slavery.

d.

their violent treatment of their enemies.

e.

their refusal to hold public office.

13. Indian policy in early Pennsylvania can be best described as



a.

extremely harsh.

b.

bad at first but improving later.

c.

influenced mainly by the state-supported church.

d.

benevolent.

e.

None of these

14. The section of the American colonies where there was the greatest internal conflict was



a.

New England.

b.

the Deep South.

c.

the western frontier.

d.

the middle colonies.

e.

the southwest.

15. Arrange the following events in chronological order: (A) restoration of Charles II to the English throne, (B) English Civil War, (C) Glorious Revolution, and (D) Protestant Reformation.



a.

D, B, A, C

b.

C, A, B, D

c.

D, C, B, A

d.

B, C, A, D

e.

A, B, C, D

16. Arrange the following in chronological order: the founding of (A) New York, (B) Massachusetts Bay, (C) Pennsylvania, and (D) Plymouth.



a.

C, B, A, D

b.

B, D, C, A

c.

A, C, D, B

d.

D, B, A, C

e.

A, C, B, D

17. As the seventeenth century wore on, regional differences continued to crystalize, most notably



a.

the use of indentured servants.

b.

loyalty to England.

c.

the continuing rigidity of Puritanism.

d.

the breaking of the Atlanta economy.

e.

the importance of slave labor in the south.

18. In 1650, males in the Chesapeake area competed for the affections of the extremely scarce women, whom they outnumbered nearly



a.

six to one.

b.

ten to one.

c.

fifteen to one.

d.

twenty to one.

e.

There is no statistical data.

19. During the seventeenth century, indentured servitude solved the labor problem in many English colonies for all of the following reasons except that



a.

the Indian population proved to be an unreliable work force because they died in such large numbers.

b.

African slaves cost too much money.

c.

in some areas families formed too slowly.

d.

Spain had stopped sending slaves to its New World colonies.

e.

families procreated too slowly.

20. The headright system, which made some people very wealthy, consisted of



a.

using Indians as forced labor.

b.

giving land to indentured servants to get them to come to the New World.

c.

giving the right to acquire fifty acres of land to the person paying the passage of a laborer to America.

d.

discouraging the importation of indentured servants to America.

e.

giving a father's wealth to the oldest son.

21. By 1700, the most populous colony in English America was



a.

Massachusetts.

b.

Virginia.

c.

New York.

d.

Pennsylvania.

e.

Maryland.

22. English yeomen who agreed to exchange their labor temporarily in return for payment of their passage to an American colony were called



a.

headrights.

b.

burgesses.

c.

indentured servants.

d.

slaves.

e.

birds of passage.

23. By the end of the seventeenth century, indentured servants who gained their freedom



a.

often gained great wealth as more land opened for settlement.

b.

rarely returned to work for their masters.

c.

almost always found high-paying jobs in the cities.

d.

had little choice but to hire themselves out for low wages to their former masters.

e.

often returned to England penniless and broke.

24. The immediate reason for Bacon's Rebellion was



a.

Indian attacks on frontier settlements.

b.

the wealthy planter class losing control of the colony.

c.

a shortage of indentured servants.

d.

to halt the importation of African slaves.

e.

All of these

25. As a result of Bacon's Rebellion



a.

African slavery was reduced.

b.

planters began to look for less troublesome laborers.

c.

Governor Berkeley was dismissed from office.

d.

Nathaniel Bacon was named to head the Virginia militia.

e.

better relations developed with local Indians.

26. All of the following are reasons for increased reliance on slave labor, after 1680, in colonial American except



a.

higher wages in England reduced the number of emigrating servants.

b.

planters feared the growing number of landless freemen in the colonies.

c.

the British Royal African company lost its monopoly on the slave trade in colonial America.

d.

Americans rushed to cash in on the slave trade.

e.

the numbers of indentured servants continued to increase in the colonies.

27. For those Africans who were sold into slavery, the middle passage can be best described as



a.

the trip from the interior of Africa to the coast.

b.

the easiest part of their journey to America.

c.

the journey from American parts to their new homes.

d.

the gruesome ocean voyage to America.

e.

None of these

28. The physical and social conditions of slavery were harshest in



a.

Maryland.

b.

Virginia.

c.

South Carolina.

d.

Massachusetts.

e.

Pennsylvania.

29. While slavery might have begun in America for economic reasons,



a.

it soon became clear by 1700 that profits were down.

b.

race was rarely an issue in relations between blacks and whites.

c.

racial discrimination also powerfully molded the American slave system.

d.

profit soon played a very small role.

e.

Europe profited most from the institution.

30. The slave society that developed in North America was one of the few slave societies in history to



a.

produce a new culture based entirely on African heritage.

b.

rebel against its masters.

c.

see a reduction in the number of slaves through suicide.

d.

develop its own techniques of growing corn and wheat.

e.

perpetuate itself by its own natural reproduction.

31. The slave culture that developed in America



a.

was derived exclusively from African roots.

b.

rejected Christianity.

c.

was Muslim in its religious teachings.

d.

contained many Western elements that remained thoroughly European.

e.

was a uniquely New World creation.

32. Most of the inhabitants of the colonial American South were



a.

large merchant planters.

b.

landowning small farmers.

c.

landless farm laborers.

d.

black slaves.

e.

native Americans.

33. Urban development in the colonial South



a.

rivaled that of New England.

b.

kept pace with the growth of large plantations.

c.

led to the construction of an excellent highway system.

d.

was slow to emerge.

e.

occurred without the development of a professional class.

34. At the bottom of the social class in the South were the



a.

landless farmers.

b.

indentured servants.

c.

small farmers.

d.

slaves.

e.

tenant farmers.

35. It was typical of colonial New England adults to



a.

marry early and have several children.

b.

be unable to read and write.

c.

arrive in New England unmarried.

d.

die before becoming grandparents.

e.

live solitary lives.

36. Thomas Jefferson once observed that "the best school of political liberty the world ever saw" was the



a.

College of William and Mary.

b.

Virginia House of Burgesses.

c.

New England town meeting.

d.

Chesapeake plantation system.

e.

English parliament.

37. The Half-Way Covenant



a.

allowed full communion for all nonconverted members.

b.

strengthened the distinction between the elect and all others.

c.

brought an end to the jeremiads of Puritan ministers.

d.

resulted in a decrease in church members.

e.

admitted to baptism, but not full membership, the unconverted children of existing members.

38. The Salem witchcraft trials were



a.

a result of Roger Williams's activities.

b.

the result of unsettled social and religious conditions in rapidly evolving Massachusetts.

c.

caused by ergot in the Puritans' bread.

d.

unique to the English colonies.

e.

accusations made by the daughters of business owners.

39. As a result of poor soil, all of the following conditions prevailed in New England except that



a.

reliance on a single, staple crop became a necessity.

b.

the area was less ethnically mixed than its southern neighbors.

c.

frugality became essential to economic survival.

d.

hard work was required to make a living.

e.

diversification in agriculture and industry were encouraged.

40. The impact of New England on the rest of the nation can best be described as



a.

greatly exaggerated.

b.

generally negative.

c.

confined primarily to New England.

d.

extremely important.

e.

moderately important.

APUSH Chapters 3 & 4 Quiz

Answer Section
MULTIPLE CHOICE
1. E
2. B
3. B
4. E
5. A
6. E
7. C
8. A
9. C
10. A
11. C
12. A
13. D
14. D
15. A
16. D
17. E
18. A
19. D
20. C
21. B
22. C
23. D
24. A
25. B
26. E
27. D
28. C
29. C
30. E
31. E
32. B
33. D
34. D
35. A
36. C
37. E
38. B
39. A
40. D


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page