Ap chapters 10 & 11 Quiz Multiple Choice



Download 96.7 Kb.
Date19.05.2016
Size96.7 Kb.
AP Chapters 10 & 11 Quiz
Multiple Choice

Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

1. Nearly everyone is in agreement over a _________ issue, and the candidate fully supports the public’s view.

a.

valence

b.

primary

c.

secondary

d.

position

e.

residual

2. In a(n) ______ primary, you decide when you enter the voting booth which party’s primary you wish to participate in.



a.

blanket

b.

open

c.

closed

d.

runoff

e.

static

3. Unlike congressional campaigns, presidential campaigns are funded by



a.

private sources only.

b.

public sources only.

c.

both private and public sources.

d.

federal matching grants only.

e.

private sources during the primaries and public sources after the nominations are made.

4. A PAC must have ____ members.



a.

2

b.

8

c.

50

d.

100

e.

120

5. The major issue in the 2008 campaign was



a.

the economy.

b.

the war in Iraq.

c.

the war in Afghanistan.

d.

affirmative action.

e.

health care.

6. The Bipartisan Campaign Finance Reform Act of 2002 raised the individual limit on contributions to _________ per candidate per election.



a.

$1,000

b.

$2,000

c.

$5,000

d.

$10,000

e.

$15,000

7. History suggests that ___ percent of the presidential vote will go to the candidates of the two main parties.



a.

60

b.

70

c.

80

d.

90

e.

99

8. One advantage that incumbents always have over challengers is



a.

their larger share of federal campaign monies.

b.

the political advantage of riding the president’s coattails.

c.

their use of free mailings, or franks.

d.

their freedom from FEC regulations.

e.

B and D

9. Many scholars argue that the foremost factor in determining how people vote is



a.

debate performance.

b.

perception of the best candidate.

c.

campaign spending.

d.

a candidate’s image.

e.

party identification.

10. Which party tends to be more loyal to its candidate in presidential elections?



a.

Democratic

b.

Republican

c.

Independent

d.

A and C

e.

No clear-cut difference exists among the parties.

11. Which type of voting requires a lot of information about candidates and issues?



a.

Issueless voting

b.

Ideological voting

c.

Prospective voting

d.

Retrospective voting

e.

Sociotropic voting

12. Which of the following types of voters decide elections?



a.

“clothespin”

b.

ideological

c.

prospective

d.

retrospective

e.

sociotropic

13. Although campaigns in the United States have historically emphasized broad themes over specific details, what has emerged in recent years is the



a.

power of political parties.

b.

influence of political fat cats.

c.

importance of primary elections.

d.

impact of major political realignments.

e.

influence of lawyers in the selection of candidates.

14. The Republican Party was clearly the dominant party in American politics from



a.

1896 to 1932.

b.

1916 to 1948.

c.

1932 to 1960.

d.

1948 to 1968.

e.

1972 to 1996.

15. The text argues that the U.S. constitutional system was designed to make the adoption of radical departures in policy



a.

efficient.

b.

easy.

c.

impossible.

d.

unnecessary.

e.

difficult.

16. The activity of lobbyists is protected by the ________ Amendment.



a.

First

b.

Second

c.

Fifth

d.

Tenth

e.

Fourteenth

17. The growth of numerous public-interest lobbies in the 1960s was an example of interest groups that formed as a result of



a.

government policy.

b.

the emergence of talented leadership.

c.

the enlargement of governmental responsibilities.

d.

broad economic developments.

e.

legislative capitulation.

18. An organization that seeks to influence public policy is most accurately referred to as a(n)



a.

interest group.

b.

lobby.

c.

institutional interest.

d.

membership interest.

e.

referenced interest.

19. The U.S. tobacco industry is represented in Washington by a strong lobby that seeks to influence public policy regarding the use of tobacco. This lobby is most accurately referred to as a(n)



a.

membership interest.

b.

solidary group.

c.

institutional interest.

d.

public-interest lobby.

e.

referenced interest.

20. It is often said that Americans are a nation of



a.

joiners.

b.

protesters.

c.

lobbyists.

d.

activists.

e.

loyalists.

21. The reason Americans participate in civic associations more frequently than do citizens of other countries is



a.

their greater dissatisfaction with the government.

b.

their more intense attachment to parties.

c.

their European heritage.

d.

the fact that they are less sensitive to the free-rider problem.

e.

their sense of political efficacy and civic duty.

22. A major function of local chapters of national membership organizations is to



a.

pursue political objectives at the national level.

b.

represent individual clients to the national organization.

c.

lobby politicians to oppose other groups.

d.

lobby politicians to enact specific laws.

e.

attract members and raise money from them.

23. Organizations that attract members by appealing to a coherent set of usually controversial principles are called



a.

political parties.

b.

pressure groups.

c.

splinter groups.

d.

ideological interest groups.

e.

out-party groups.

24. Public-interest lobbies typically make better progress when the administration is



a.

Republican.

b.

Democratic.

c.

hostile.

d.

friendly.

e.

neutral.

25. The policies of public-interest organizations are predominantly shaped by



a.

the elites who dominate them.

b.

concerned citizens who are not members.

c.

their membership.

d.

corporate sponsors.

e.

B and C

26. Which of the following statements about a social movement is generally true?



a.

The more extreme its position, the smaller its size.

b.

The more liberal its position, the larger its size.

c.

The more moderate its position, the smaller its size.

d.

The more purposive its membership incentives, the smaller its size.

e.

It can only take place when courts are open to the prospect of radical change in the law.

AP Chapters 10 & 11 Quiz

Answer Section
MULTIPLE CHOICE
1. A
2. B
3. C
4. C
5. A
6. B
7. C
8. C
9. E
10. B
11. C
12. D
13. C
14. A
15. E
16. A
17. C
18. A
19. C
20. A
21. E
22. E
23. D
24. C
25. A
26. A


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page