America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 32 To the Twenty-first Century, 1989-2009



Download 84.92 Kb.
Date19.05.2016
Size84.92 Kb.
#55703
America: Past and Present, 9e (Divine et al.)

Chapter 32 To the Twenty-first Century, 1989-2009
32.1 Multiple-Choice Questions
1) Most of President George Bush's time was taken up with

A) the savings and loan problem and the budget deficit.

B) dealing with the collapse of the Soviet Union.

C) dealing with hostile Arab states.

D) trying to establish better relations with the Chinese.

E) trying to overcome his "spy image."

Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 935 [Factual]


2) The most difficult issue facing the first Bush administration was

A) the savings and loan disaster.

B) the fall of Red China in 1993.

C) the destruction of the Berlin Wall.

D) the federal budget deficit.

E) the collapse of the Soviet Union.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 935 [Factual]


3) The only significant piece of social legislation to be enacted in the first Bush administration was the

A) Civil Rights Act of 1991.

B) National Health Insurance Act.

C) Social Security Privatization Act.

D) Americans with Disabilities Act.

E) Equal Rights Amendment.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 935 [Factual]


4) Instead of reducing the deficit by $500 billion, the 1990 budget agreement had led to an increase of more than ________ in the national debt during Bush's presidency.

A) $600 billion

B) $1 trillion

C) $900 billion

D) $100 billion

E) $1.5 trillion

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 936 [Factual]


5) Popular demonstrations calling for democratic reform were violently suppressed in

A) China.

B) Hungary.

C) Czechoslovakia.

D) Poland.

E) Russia.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 936 [Factual]

6) In 1989, communist regimes toppled in each of the following countries EXCEPT

A) Hungary.

B) East Germany.

C) Romania.

D) North Korea.

E) Poland.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 936-937 [Factual]


7) After the breakup of the Soviet Union, the new leader of Russia was

A) Mikhail Gorbachev.

B) Boris Yeltsin.

C) Leon Trotsky.

D) Vladimir Putin.

E) Ivan the Terrible.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 937 [Factual]


8) The U.S. allied military campaign against Iraq in 1991 was known as Operation

A) Desert Wind.

B) Desert Storm.

C) Contact Saddam.

D) Defeat Kuwait.

E) Liberate Kuwait.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 937 [Factual]


9) Which of the following was NOT a result of the Persian Gulf War?

A) a great personal victory for George Bush

B) the imprisonment of Saddam Hussein

C) an atonement for the failure in Vietnam

D) cheaper gasoline

E) unprecedented approval ratings for the president

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 938 [Factual]


10) Which of the following states in NOT in the Sun Belt?

A) North Carolina

B) Arkansas

C) Texas

D) Georgia

E) Kentucky

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 938 [Factual]

11) What important shift occurred in American society during the 1980s?

A) The birth rate increased dramatically.

B) Immigration patterns changed.

C) Educational opportunities became less available.

D) The American people were no longer prosperous.

E) The death rate began to increase.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 938 [Factual]


12) A sunbelt city which added a million residents in the 1990s was

A) Atlanta.

B) Dallas/Fort Worth.

C) El Paso.

D) Phoenix.

E) San Diego.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 939 [Factual]


13) By the year 2030, an estimated ________ percent of Americans will be over 65.

A) 5


B) 10

C) 15


D) 20

E) 30


Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 939 [Factual]


14) The American Association of Retired Persons (AARP) represents approximately ________ million Americans.

A) 5


B) 10

C) 20


D) 30

E) 50


Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 939 [Factual]


15) By 2002, ________ had become the nation's largest ethnic minority.

A) African Americans

B) Asian Americans

C) Hispanics

D) German Americans

E) Pacific Islanders

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 940 [Factual]

16) Which of the following is NOT a Census Bureau Hispanic category?

A) Mexican American

B) Puerto Rican

C) Cuban American

D) Chicano

E) Other Hispanic

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 940 [Factual]


17) The police beating of ________ precipitated the Los Angeles riots of 1982.

A) Rodney King

B) Ruth Bader Ginsberg

C) Len Bias

D) Henry Cisneros

E) O. J. Simpson

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 941 [Factual]


18) A higher percentage of ________ are college graduates and holders of doctoral degrees than any other ethnic minority.

A) Middle Easterners

B) Asian Americans

C) Blacks

D) Hispanics

E) dual-race Americans

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 942 [Factual]


19) ________ was the fastest growing ethnic group at the beginning of the twenty-first century.

A) African Americans

B) Asian Americans

C) Eastern Europeans

D) Hispanic Americans

E) Western Europeans

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 942 [Factual]


20) The largest group of Asians in the United States in 1990 were the

A) Japanese.

B) Koreans.

C) Chinese.

D) Filipinos.

E) Vietnamese.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 942 [Factual]

21) In 2000, the Census Bureau added each of the following new dual race categories EXCEPT

A) American Indian - white.

B) American Indian - black.

C) Asian - white.

D) Asian - black.

E) black - white.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 943 [Factual]


22) In reference to ethnic diversity, the U.S. has been compared to each of the following EXCEPT

A) a melting pot.

B) a mosaic.

C) a flower garden.

D) a pressure cooker.

E) a symphony orchestra.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 943-944 [Factual]


23) The 1990 economic recession was unique in that

A) blue-collar employment actually increased.

B) few people were laid off.

C) many white-collar workers lost their jobs.

D) immigration ceased.

E) lasted only thirty days.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 944 [Factual]


24) ________ ran for president in 1992 and 1996 as a third-party candidate.

A) H. Ross Perot

B) George Wallace

C) Ralph Nader

D) Strom Thurmond

E) John Anderson

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 944 [Factual]

25) The vice president of the United States during the Clinton administration was

A) Janet Reno.

B) Lloyd Bentsen.

C) Al Gore.

D) Alan Greenspan.

E) Dan Quayle.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 944 [Factual]

26) A presidential hopeful who predicted a "giant sucking sound" as American jobs went south to Mexico under NAFTA was

A) Robert Dole.

B) Ralph Nader.

C) H. Ross Perot.

D) Al Gore.

E) John Kerry.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 945 [Factual]


27) President Clinton's greatest achievement in domestic affairs was

A) the establishment of national health insurance.

B) approval of the North American Free Trade Agreement.

C) the Democratic sweep in the 1994 congressional elections.

D) the elimination of the Social Security system.

E) lowering taxes.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 945 [Factual]


28) Which of the following was NOT a component of the Contract with America?

A) a balanced budget amendment to the Constitution

B) term limits for members of Congress.

C) universal health care coverage.

D) a line-item veto for the president.

E) a middle class tax cut.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 946 [Factual]


29) After the elections of 1994, the new speaker of the House was

A) Robert Reich.

B) Jim Wright.

C) Newt Gingrich.

D) Tip O'Neill.

E) Bob Dole.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 946 [Factual]


30) Bill Clinton's Republican opponent in the 1996 presidential election was

A) Robert Dole.

B) Geraldine Ferraro.

C) George Bush.

D) H. Ross Perot.

E) Ralph Nader.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 946 [Factual]

31) Which of the following was NOT a scandal of the Clinton years?

A) Whitewater

B) Travelgate

C) Iran-Contra

D) Paula Jones

E) Monica Lewinsky

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 946 [Factual]


32) The special prosecutor appointed to investigate the Whitewater scandal was

A) Linda Tripp.

B) Paula Jones.

C) Kenneth Starr.

D) Joseph Lieberman.

E) Ralph Reed.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 946 [Factual]


33) Bill Clinton was impeached for

A) perjury and obstruction of justice.

B) making unwelcome sexual advances to Paula Jones.

C) having an affair with Monica Lewinsky.

D) selling missile technology to China for campaign contributions.

E) being involved in a crooked real estate scheme in Arkansas.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 947 [Factual]


34) ________ presided over Bill Clinton's impeachment trial.

A) Newt Gingrich

B) Kenneth Starr

C) Al Gore

D) William Rehnquist

E) Robert Byrd

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 947 [Factual]


35) Which of the following was NOT a foreign policy problem for the Clinton administration?

A) Bosnia

B) Somalia

C) the Middle East

D) Western Europe

E) Haiti

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 948 [Factual]




President Clinton and the other leaders of the G-8 Summit

pose for a group photo, June 19, 1999

(National Archives)


36) The activity in which President Clinton is shown participating in the photo above is best described by which of the following statements?

A) successor defense organization formed by the U.S., Japan, Russia, and other western world nations after the dissolution of NATO and the Warsaw Pact at the end of the cold war

B) annual meeting of chiefs of state and ministerial officials of eight industrialized nations to discuss economic, political, and defensive concerns

C) assembly of the members of the Security Council of the United Nations held each year in a different host nation to promote world peace

D) economic council of allied industrial nations determined to counter the influence and power of OPEC

E) yearly meeting called by the World Health Organization to promote solutions for international health problems

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 948 [Factual]


37) The consumer advocate who ran as the Green Party candidate for president in 2000 was

A) H. Ross Perot.

B) the Reverend Al Green.

C) Ralph Nader.

D) Bill Bradley.

E) John McCain.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 951 [Factual]


38) The outcome of the 2000 presidential election hung on legal battles over the vote count in

A) Ohio.

B) Illinois.

C) Florida.

D) California.

E) New Mexico.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 937 [Factual]

39) To get his education bill through Congress, George W. Bush cultivated the support of

A) Hilary Rodham Clinton.

B) Strom Thurmond.

C) Kay Bailey Hutchison.

D) Edward Kennedy.

E) Joseph Lieberman.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 952 [Factual]


40) The largest of several business scandals in the early 2000s was the collapse of

A) AT&T.

B) Enron.

C) WorldCom.

D) Tyco International.

E) Montgomery Ward.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 952 [Factual]


41) Osama bin Laden is most closely associated with

A) Islamic Jihad.

B) Hezbollah.

C) al Qaeda.

D) Mossad.

E) the Taliban.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 953 [Factual]


42) The first move in the war on terror was the overthrow of a radical Islamist regime in

A) Iraq.

B) Iran.

C) Pakistan.

D) Afghanistan.

E) Saudi Arabia.

Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 956 [Factual]


43) The terrorist attacks on the U.S. led the George W. Bush administration to initiate a new global strategy known to its critics as

A) unilateralism.

B) bipolarism.

C) containment.

D) detente.

E) isolationism.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 957 [Factual]

44) In 2002, President Bush called Iraq, Iran, and North Korea

A) the evil empire.

B) the axis of evil.

C) the rogue states.

D) the focus of evil in the world.

E) the three banditos.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 957 [Factual]


45) The second Persian Gulf War ended with the U.S. capture of

A) Beirut.

B) Mogadishu.

C) Kuwait City.

D) Baghdad.

E) Teheran.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 958 [Factual]


46) In the presidential election of 2004, George W. Bush defeated

A) Al Gore.

B) Howard Dean.

C) John Kerry.

D) Bob Kerrey.

E) Edward Kennedy.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 959 [Factual]


47) Which of the following presidential candidates won a majority of the popular vote?

A) Bill Clinton in 1992

B) Bill Clinton in 1996

C) George W. Bush in 2000

D) George W. Bush in 2004

E) None of the above

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 959 [Factual]


48) Social issues which could be affected by a more conservative Supreme Court include each of the following EXCEPT

A) affirmative action.

B) abortion.

C) black voting rights.

D) gay rights.

E) the teaching of "intelligent design."

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 959-960 [Conceptual]

49) A controversy which suggested that the gay rights movement had "hit a wall" involved

A) AIDS research funding.

B) partial-birth abortion.

C) the ordination of gay men and women as clergy.

D) gay marriage.

E) gays in the military.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 960 [Factual]


50) Issues facing the nation in the early twenty-first century include

A) globalization of the economy.

B) rising energy prices.

C) the aging of the baby boom generation.

D) uncontrolled immigration.

E) all of the above.

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 960-962 [Factual]


51) Which of the following is the correct chronological order sequence of recent presidential administrations?

A) Bush, Carter, Reagan, Clinton, Bush

B) Carter, Bush, Reagan, Clinton, Bush

C) Carter, Reagan, Bush, Clinton, Bush

D) Clinton, Carter, Bush, Reagan, Bush

E) Bush, Reagan, Carter, Clinton, Bush

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 912-959 [Factual]


32.2 True/False Questions
1) By the early 1990s, the Northeast began experiencing more population gains than either the South or the West.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 938 [Factual]
2) By the 1990s, the percentage of elderly people in the U.S. population was much higher than it had been in 1900.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 939 [Factual]
3) President Clinton was far more interested in foreign policy than in domestic issues.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 945 [Factual]
4) In the White House, Bill Clinton proved to be the most adept politician since Franklin D. Roosevelt.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 945 [Factual]

5) The most conspicuous failure of Bill Clinton's first presidential term was his proposal for national health insurance.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 946 [Factual]


6) In the elections of 1994, Republicans took control of both houses of Congress.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 946 [Factual]

7) One of Bill Clinton's most important foreign policy achievements was his success in getting Ukraine to surrender its stockpile of nuclear weapons.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 948 [Factual]


8) For many voters, the 2000 presidential election seemed to offer a choice between material abundance and moral values.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 950 [Factual]
9) Attorney General John Ashcroft was criticized for his crackdown on organized crime.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 956 [Factual]
10) The main domestic accomplishment of George W. Bush's second term has been the partial privatization of Social Security.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 961 [Factual]
32.3 Essay Questions
1) Describe the changing immigration patterns in the U.S. during the 1970s and 1980s.

Diff: 1 Page Ref: 938-941 [Factual and Conceptual]


2) Discuss the significance of the 1992 election.

Diff: 1 Page Ref: 944-945 [Factual and Conceptual]


3) Describe the successes and failures experienced by the African American community during the 1980s and 1990s.

Diff: 1 Page Ref: 941-942 [Factual and Conceptual]


4) In what ways did the American family change between 1970 and 2000?

Diff: 2 Page Ref: 960-961 [Factual and Conceptual]


5) Which aspects of the war on terror have been controversial? Why?

Diff: 2 Page Ref: 959 [Factual and Conceptual]



Copyright © 2011 Pearson Education, Inc., Upper Saddle River, NJ 07458. All rights reserved.



Directory: ~mth fbb
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 5 The American Revolution: From Elite Protest to Popular Revolt, 1763-1783
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 10 The Triumph of White Men's Democracy
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 21 Toward Empire
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 19 Toward an Urban Society, 1877-1900
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 15 Secession and the Civil War
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 11 Slaves and Masters
~mth fbb -> MAmerica: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 16 The Agony of Reconstruction
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 24 The Nation at War
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 7 Democracy in Distress: The Violence of Party Politics, 1788-1800
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 22 The Progressive Era

Download 84.92 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2022
send message

    Main page