America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 3 Putting Down Roots: Opportunity and Oppression in Colonial Society



Download 160.29 Kb.
Date03.05.2016
Size160.29 Kb.
America: Past and Present, 9e (Divine et al.)

Chapter 3 Putting Down Roots: Opportunity and Oppression in Colonial Society
3.1 Multiple-Choice Questions
1) The character of the first English settlements in the New World

A) remained remarkably similar throughout the seventeenth century.

B) differed from colony to colony because of government rules.

C) differed substantially from colony to colony from the very beginning of colonization.

D) was determined primarily by the religious preference of each colony.

E) was not significantly influenced by geography.

Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 55 [Conceptual]


2) By 1700, the population of New England had reached ________ people.

A) 10,000

B) 120,000

C) 1,000,000

D) 1,200,000

E) 3,000,000

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 56 [Factual]


3) The society created by Puritans in New England

A) copied the social order they had left behind in England.

B) was modeled on contemporary Dutch society.

C) represented a near-total rejection of traditional English ways.

D) was quite similar to that of the Chesapeake region.

E) adapted to include slavery.

Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 56 [Factual]


4) Puritans viewed which of the following as essential to their New England commonwealth?

A) strict adherence to personal hygiene measures

B) a flexible form of colonial administration

C) a healthy family life

D) the rapid creation of an urban society in New England

E) honest public officials

Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 56 [Factual]


5) The explanation for the tremendous population growth of seventeenth-century New England can be found in the

A) extraordinary fertility of New England women.

B) emphasis Puritans placed on having large families.

C) fact that local Native American tribes were remarkably friendly.

D) long lives of New England settlers.

E) agricultural richness of the New World.

Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 56 [Factual]


6) New England families were unique because of the presence of

A) Native American wives.

B) grandparents.

C) polygamy.

D) widows.

E) extended families living in one household.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 56 [Factual]


7) The Half-Way Covenant of seventeenth-century New England

A) lessened, somewhat, the requirements for baptism as a Congregationalist.

B) made it significantly harder to practice Puritan teachings.

C) applied, primarily, to the property rights of New England settlers.

D) allowed the admission of slaves and Indians to Congregationalism.

E) allowed unmarried males to participate in the Congregational Church.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 57 [Conceptual]



Reading Lesson, c. 1660

(The New York Public Library)


The Old Deluder Satan Law of 1647

"It being one chiefe project of that old deluder, Satan, to keepe men from the knowledge of the scriptures, .... It is therefore ordered .... [that] after the Lord hath increased [the settlement] to the number of fifty howshoulders (households), [they] shall forthwith appoint one within theire towne, to teach all such children as shall resorte to him, to write and read ... .


8) Examine the woodcut print and the quotation given above. Based upon the information provided in both, which colony probably was the origin of these two primary source documents?

A) Pennsylvania

B) Jamestown

C) Carolinas

D) New York

E) Massachusetts

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 57 [Conceptual]


9) The first institution of higher learning founded in England's mainland colonies was

A) Yale.

B) William and Mary.

C) Princeton.

D) Brown.

E) Harvard.

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 58 [Factual]

10) In New England, women

A) enjoyed rights and powers equal to those of men.

B) outnumbered men in church by two to one.

C) had no economic power whatsoever.

D) could easily divorce their husbands.

E) began to lobby for voting rights during the colonial period.

Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 58 [Factual]


11) In New England,

A) most farm families had several servants.

B) the social structure was characterized by wide gaps between the rich and the poor.

C) land ownership was widespread.

D) few colonists owned their own land.

E) all free males could vote.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 59 [Factual]


12) Sumptuary laws

A) made excessive gluttony a crime.

B) prohibited anyone who was not wealthy and prominent from wearing fine clothes.

C) criminalized frivolity on the Sabbath.

D) provided that only "visible saints" could be buried in the church cemetery.

E) made church attendance compulsory.

Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 59 [Factual]


13) The most important reason for the difference between the New England and Chesapeake colonies was based on

A) differing environmental conditions.

B) the much higher mortality rate of the Chesapeake colonies.

C) the practice of slavery in the southern colonies.

D) contrasting economic systems.

E) varying degrees of ethnic diversity in the populations.

Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 59-60 [Conceptual]


14) Factors which retarded population growth in seventeenth-century Virginia and Maryland included each of the following EXCEPT

A) many young women had to delay marriage until their terms of service were complete.

B) infant mortality rates were very high.

C) marauding Indians kidnapped many women and children.

D) life expectancies were short.

E) the gender ratio was seriously unbalanced.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 60 [Conceptual]

15) Compared to New England, Chesapeake society

A) was more democratic.

B) was characterized by small farms.

C) possessed fewer families.

D) had a more demographically concentrated population.

E) had fewer slaves.

Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 60 [Factual]


16) By the end of the seventeenth century, Virginia could best be described as

A) a plantation society, dominated by a slaveholding aristocracy.

B) a diversified society and economy, with minimal social stratification.

C) a society of small farmers, committed to multicrop agriculture.

D) a successful commercial enterprise that returned large profits to the Crown.

E) a society struggling with the question of slavery.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 61 [Conceptual]


17) By the late 1600s, the gap between rich and poor in white Chesapeake society

A) steadily shrank.

B) steadily widened.

C) remained unchanged.

D) could not be estimated.

E) was not commented on by contemporary chroniclers.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 61 [Factual]


18) Of the estimated 11 million African slaves carried to America, the great majority were sent to

A) Brazil and the Caribbean.

B) British North America.

C) Chile.

D) Argentina.

E) Central America.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 62 [Factual]


19) During the colonial period, the bulk of the slaves sent to the North American colonies were supplied by the

A) Dutch.

B) American slave merchants.

C) Portuguese.

D) Spanish.

E) British.

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 63 [Factual]

20) In the eighteenth century, which of the following colonies had the largest African-American population?

A) Rhode Island

B) New Jersey

C) Massachusetts

D) New York

E) Virginia

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 66 [Factual]


21) The eighteenth-century population of the lowlands of South Carolina was ________ percent black.

A) 30


B) 40

C) 50


D) 60

E) 70


Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 66 [Factual]


22) In which colony were African Americans most able to preserve their African identity?

A) New Jersey

B) South Carolina

C) Pennsylvania

D) New York

E) North Carolina

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 66 [Factual]


23) Gullah, a creole language, was spoken on the Sea Islands of South Carolina and Georgia until

A) the beginning of the Civil War.

B) the end of the twentieth century.

C) the inhabitants were killed during the Civil War.

D) the middle of the twentieth century.

E) the end of the nineteenth century.

Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 66 [Factual]


24) A major turning point for blacks in England’s mainland colonies was in the early eighteen century was

A) Africans were no longer imported as slaves.

B) slaves were forbidden to practice Christianity.

C) the number of live births among slaves exceeded deaths.

D) a Virginia statute forbade masters to kill slaves.

E) slaves were forbidden to speak English.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 66-67 [Factual]

25) The most serious slave rebellion of the colonial period was

A) the Stono Uprising.

B) the Denmark Vesey Conspiracy.

C) Nat Turner's Rebellion.

D) the Jamestown Massacre.

E) Bacon's Rebellion.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 67 [Factual]


26) British authorities based their colonial commercial policies on the theory of

A) feudalism.

B) monopolism.

C) mercantilism.

D) federalism.

E) republicanism.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 67 [Factual]


27) The Navigation Acts established the principle that

A) certain American products could be sold only in England.

B) only English or colonial merchants could engage in colonial trade.

C) all colonial goods that were to be sold in England had to be shipped in English vessels.

D) all of the above

E) none of the above

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 68 [Factual]


28) The intention of the Navigation Acts was to

A) allow England to monopolize American trade.

B) promote English industrial development.

C) keep the American colonies weak and dependent.

D) stimulate colonial economic diversification.

E) finance the British navy.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 68 [Factual]


29) A major objective of the Navigation Acts was to eliminate the ________ from the American trade.

A) Dutch

B) Spanish

C) Portuguese

D) English

E) Swedes

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 68 [Factual]

30) Enumerated goods

A) were not covered under the Navigation Acts.

B) could only be sold to foreign nations if transported on English ships.

C) were restricted to trade in the Western Hemisphere.

D) could be sold only to the mother country.

E) had to be counted or weighed by a royal official before export.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 68 [Factual]


31) People from which colonial region tended to be the most flagrant violators of the Navigation Acts?

A) The Chesapeake

B) The Middle Colonies

C) The Carolinas

D) New England

E) The southern colonies

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 68 [Factual]


32) From 1696 on, the ________ monitored colonial affairs closely.

A) House of Commons

B) Lords of Trade

C) Board of Trade

D) Privy Council

E) Vice-Admiralty courts

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 69 [Factual]


33) The Staple Act of 1663 stated that

A) Americans must stop raising corn and wheat.

B) nothing could be imported to America unless first shipped through England.

C) Americans could not produce iron products.

D) rum had to be manufactured in the West Indies.

E) Americans could only produce staple foodstuffs.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 68 [Factual]


34) One of the major causes of ________ was the disfranchisement of landless freemen by the Virginia House of Burgesses in 1670.

A) Bacon's Rebellion

B) Coode's Rebellion

C) Leisler's Rebellion

D) the Stono Uprising

E) Shay's Rebellion

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 69 [Factual]

35) Which statement about Bacon's Rebellion is false?

A) Bacon would probably have been accepted into the ruling clique had he only waited.

B) Bacon led a rebellion to prevent Governor Berkeley from waging a war of extermination against the Susquehannock Indians.

C) Bacon was perceived as a hero by the common people of Virginia.

D) Bacon and his men burned Jamestown to the ground.

E) Bacon, a member of a respectable English family, had only recently arrived in Virginia.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 69-70 [Factual]


36) After Bacon died of fever, the rebellion

A) collapsed.

B) went "underground" but returned a century later during the American Revolution.

C) was ended by Berkeley's charitable pardoning of rebel leaders.

D) was ended by a royal commission and investigation.

E) was carried on by his first lieutenant.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 70 [Factual]


37) The armed conflict which pitted Native Americans against New Englanders in 1675 was led by

A) Massasoit.

B) Powhatan.

C) Metacomet (aka King Philip).

D) Tecumseh.

E) Opechancanough.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 70 [Factual]


38) Each of the following colonies was part of the Dominion of New England EXCEPT

A) Massachusetts.

B) Pennsylvania.

C) New Jersey.

D) Connecticut.

E) Rhode Island.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 70-71 [Factual]


39) From 1686 until 1689, the royal governor of the Dominion of New England was

A) William Berkeley.

B) Edmund Andros.

C) Nathaniel Bacon.

D) John Winthrop.

E) Cotton Mather.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 71 [Factual]

40) The peaceful ousting of James II by Parliament in 1688 was known as

A) King James' War.

B) the Restoration.

C) Parliament's Rebellion.

D) the Glorious Revolution.

E) the People's War.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 71 [Factual]


41) After ousting James II from the throne, Parliament offered the English monarchy to

A) William and Mary.

B) Charles III.

C) James III.

D) George I.

E) Elizabeth I.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 71 [Factual]




(Scott Foresman Addison Wesley)
42) This pamphlet title page printed in Boston in 1693 by Increase Mather was directly related to startling events in what location?

A) Philadelphia

B) Concord and Lexington

C) Jamestown

D) Salem

E) Charleston

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 72 [Factual]


43) As a result of the Salem witchcraft trials,

A) nineteen people were hanged.

B) twenty-three people were banished.

C) eight people were pressed to death with heavy weights.

D) fourteen people were burned at the stake.

E) nine people were executed by firing squad.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 72 [Factual]


44) The sources of the witchcraft hysteria in Salem

A) are known to have been primarily economic.

B) reflected the community's underlying resistance to the teachings of Calvinism.

C) lay in the community's dislike of English authority.

D) are a subject of debate among historians.

E) may have been related to the presence of real witches.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 72 [Factual]


45) Which of the following was NOT a possible cause of the Salem witchcraft hysteria?

A) the community's history of religious discord

B) disagreements between Salem's poor people and its upper classes

C) Salem's history of engaging in occult practices

D) jealousy and bitterness within the community

E) the underlying misogyny of the entire colonial culture

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 72 [Factual]


46) During the Salem witchcraft hysteria, Increase Mather and other leading Congregational ministers

A) called for execution of the accused witches.

B) completely ignored the controversy.

C) urged restraint and caution.

D) called for colony-wide searches for accused witches.

E) questioned the validity of the testimony of minors.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 72 [Factual]


47) The central figure of the Glorious Revolution in New York was

A) Jacob Leisler.

B) John Coode.

C) Nathaniel Bacon.

D) Thomas Paine.

E) Cotton Mather.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 72-72 [Factual]


48) Which rebellion was an outgrowth of tensions between the older Dutch patrons and the new Anglo-Dutch elite?

A) Bacon's Rebellion

B) Coode's Rebellion

C) Leisler's Rebellion

D) the Glorious Rebellion

E) Shay's Rebellion

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 73 [Factual]


49) The Glorious Revolution in Maryland was strongly influenced by

A) economic disagreements among the colonists.

B) debates over the treatment of the region's Indian population.

C) charges of favoritism toward tobacco growers.

D) pent-up antiproprietary and anti-Catholic sentiment.

E) the debate over slavery.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 73 [Factual]


50) The leader of the anti-Catholic, antiproprietary rebellion in Maryland in 1689 was

A) Jacob Leisler.

B) William Berkeley.

C) John Coode.

D) Edmund Andros.

E) Nathaniel Bacon.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 73 [Factual]


51) Of all the rebellions that occurred in late seventeenth-century America, which of the following was the only one that could be considered successful?

A) Bacon's Rebellion

B) Coode's Rebellion

C) Berkeley's Uprising

D) the Stono Uprising

E) Leisler's Rebellion

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 73 [Factual]


52) Which one of the following rebellions is incorrectly matched with its location?

A) Bacon's Rebellion–Virginia

B) Leisler's Rebellion–New York

C) Glorious Revolution–England

D) Coode's Rebellion–South Carolina

E) Stono Rebellion–South Carolina

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 73 [Factual]


3.2 True/False Questions
1) In the eighteenth century, a large number of black men found work as mariners.

Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 67 [Factual]
2) Although women played important economic roles in seventeenth-century New England, they had relatively few legal rights.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 58 [Factual]

3) Emphasis on domestic life was a low priority in the values of seventeenth-century New Englanders.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 56-57 [Factual]


4) Race was an important factor that led Englishmen to make permanent slaves of their black servants.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 63 [Factual]
5) The Glorious Revolution brought the Stuart monarch Charles II to the English throne.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 71 [Factual]
6) New Englanders opposed the idea of tax-supported public schools.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 57 [Factual]
7) During the seventeenth century, the New England colonies attracted neither noblemen nor paupers.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 59 [Factual]
8) Slaves vastly outnumbered freemen in seventeenth-century Virginia.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 66 [Factual]
9) African culture was completely wiped out among seventeenth-century African Americans.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 66-67 [Factual]
10) Although the British imperial policies were resented in America, they did serve to eliminate sectional differences between the colonies.

Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 68 [Factual]
3.3 Essay Questions
1) Assess the transformation the American colonies underwent between 1650 and 1700. Did all of the colonies experience the same changes? How did they differ?

Diff: 1 Page Ref: -67-73 [Factual and Conceptual]


2) Describe the significant changes in New England society, culture, economy, and politics, as well as the influence of Puritanism in the late 1600s.

Diff: 1 Page Ref: 70-72 [Factual and Conceptual]


3) Compare and contrast social and economic life in seventeenth-century New England with that of the Chesapeake colonies.

Diff: 1 Page Ref: 56-62 [Factual and Conceptual]


4) What was mercantilism and how did it shape the economic and political relationship between England and its colonies?

Diff: 1 Page Ref: 67-69 [Factual and Conceptual]


5) Discuss, in some detail, the origin and key characteristics of slavery in British North America during the seventeenth century.

Diff: 2 Page Ref: 62-67 [Factual and Conceptual]



Copyright © 2011 Pearson Education, Inc., Upper Saddle River, NJ 07458. All rights reserved.



Directory: ~mth fbb
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 5 The American Revolution: From Elite Protest to Popular Revolt, 1763-1783
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 10 The Triumph of White Men's Democracy
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 21 Toward Empire
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 19 Toward an Urban Society, 1877-1900
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 15 Secession and the Civil War
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 11 Slaves and Masters
~mth fbb -> MAmerica: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 16 The Agony of Reconstruction
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 24 The Nation at War
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 7 Democracy in Distress: The Violence of Party Politics, 1788-1800
~mth fbb -> America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 22 The Progressive Era


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page