2002 Martin Luther King Jr. Memorial Tournament University of Michigan/Duke University



Download 38.07 Kb.
Page2/19
Date22.07.2021
Size38.07 Kb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19
BALCONES: bal-coh-naize

3. This city is located at the edge of the Balcones Escarpment on the Colorado River, but not the one in Arizona. The seat of Travis County, it is the most populous city in the U.S. not to have a major professional sports team. The French Legation, built in 1841, and the Lyndon Baines Johnson library are among its landmarks. For 10 points - identify this state capital, whose residents in the governor’s mansion have included James and Miriam Ferguson and Ann Richards.

Answer: Austin
CALLICLES: cal-ih-CLEEZ

4. The title character, who came to Athens in 427 BC from his native Leontini, wrote a treatise arguing that nothing exists and even if it does you can’t know anything about it. Socrates argues against him that rhetoric is merely the knack of humoring the prejudices of an audience. Polus and Callicles challenge Socrates’ views, leading to Socrates’ extended plea for morality, rather than expediency, as the rule of life. For 10 points - identify this Platonic dialogue.

Answer: Gorgias
5. After graduating from Cornell, he worked for UPI and the Seattle Times before joining The New Yorker in 1927. With his wife, Katherine Sergeant Angell, he edited A Subtreasury of American Humor in 1941. He collaborated with James Thurber on Is Sex Necessary?, and in 1959 revised and published notes on writing by his former professor William Strunk. For 10 points - name this author, best known for his children’s books The Trumpet of the Swan, Stuart Little and Charlotte’s Web.

Answer: Elwyn Brooks [E.B.] White


6. After Ronald Reagan was shot in 1981, he borrowed a line from this boxer, who told his wife after being defeated for the heavyweight title, “Honey, I forgot to duck.” He beat Jess Willard to win the heavyweight title in 1919 and in one title defense knocked Luis Angel Firpo out of the ring. Known as the Manassa Mauler from his Colorado hometown, for 10 points - name this fighter who lost his title to Gene Tunney in 1926 and lost a rematch in 1927.

Answer: Jack Dempsey


7. It was supplemented by the work of E.C. Tolman, who stipulated that there were such variables as reported mental states and differences in perception. The inclusion of so-called “private events” such as thinking, feeling, and choosing as subjects of study distinguished the “radical” version of B.F. Skinner. For 10 points - name this school of psychology pioneered by John Watson that posits that actions are conditioned responses to stimuli.

Answer: behaviorism


8. A founder of the Christian Democratic party, he was elected to the Constituent Assembly in 1946. In 1959 he became Secretary of the CDP and favored forming a coalition with the Socialists, which he did upon becoming Premier in 1963. He served as Premier in five separate governments from 1963-68 and 1974-76. For 10 points - identify this Italian politician, who was favored to become the next President when he was kidnapped and murdered in 1978 by members of the Red Brigades.

Answer: Aldo Moro


9. Discovered in 1880 by Pierre and Paul-Jacques Curie, this physical phenomenon has since been employed in such diverse products as bomb detonators, cigarette lighters, audio equipment, and highly accurate timepieces. It is defined as a voltage that appears between opposite faces of a crystal subjected to mechanical stress. For 10 points - identify this effect, the name of which means "pressure electricity".

Answer: piezoelectricity (or equivalents)


10. The central misunderstanding in this play is reportedly based on an actual incident from the playwright’s youth. A subplot concerns the romantic pairing of Hastings and Miss Neville. Part of the action takes place in a tavern, the Three Jolly Pigeons, where Tony Lumpkin directs the hero to the inn next door, which is really a private residence. There he mistakes his intended bride for a servant-girl, and treats his future father-in-law Mr. Hardcastle as an innkeeper, but all ends well for Young Marlow. For 10 points - identify this comedy by Oliver Goldsmith.

Answer: She Stoops to Conquer, or The Mistakes of a Night


11. There are about 1.5 million speakers today, but only in the 1990s was it officially recognized as a “regional language”. Among its several dialects, Gascon is the most distinct. In 1904, Frederic Mistral received a Nobel prize for his work in this Romance language, which has otherwise been little used for literature since the days of the troubadours. For 10 points - name this language that, although it is more closely related to Spanish, Italian and Catalan, is spoken primarily in southern France.

Answer: Occitan

Accept Provençal

Accept: Languedoc


12. He was the only god forbidden to cross Bifrost, for fear that he would set the bridge aflame by the heat of his presence. The father of Modi, Magni, Loride and Thrud, he lived at Thruthheim, and his hall was Bilskinir. He once pulled the Midgard serpent out of the ocean, but failed to kill it, and thus will fight it to the death at Ragnarok. For 10 points - identify this son of Jord and Odin, who dressed in drag to impersonate the goddess Freya in order to retrieve his mighty hammer from the giants.

Answer: Thor


13. It took place at a location code-named “Hot Rocks”. The participants were Franklin Sousley, Mike Strank, "Doc" Bradley, Rene Gagnon, Harlon Block, who was officially misidentified for nearly two years, and Ira Hayes, an Indian who later died in poverty. Despite persistent rumors, it was not staged, but it was the second such event that occurred that day, February 23, 1945. Only three of the men who participated left the island alive. For 10 points - identify this event, immortalized on film by Joe Rosenthal.

Answer: flag raising on Mt. Suribachi, Iwo Jima (accept close equivalents that mention underlined terms)


14. Active in California politics and a friend of Attorney General Edwin Meese, he was appointed to the Supreme Court by President Ronald Reagan to succeed Lewis Powell. Some of his votes have angered conservatives, but despite David Souter’s best efforts he voted with the majority in Bush v Gore. For 10 points - name this Justice, whose appointment was approved unanimously by the Senate in 1988, but only after Robert Bork and Douglas Ginsburg went down in flames.

Answer: Anthony Kennedy


15. He attributed the declining health that led to his 1941 death to a voodoo spell. He began his career playing ragtime piano in New Orleans brothels, and later spent more than a decade roaming the U.S., playing in nightclubs and working as a pool shark and vaudeville comic. He and his band, the Red Hot Peppers, gained widespread popularity in the 1920s with compositions such as “Dead Man Blues” and “King Porter Stomp.” For 10 points - name this jazz pioneer with a gelatinous nickname.

Answer: Ferdinand “Jelly Roll” Morton


16. Those without a hydrogen on the alpha carbon undergo the Cannizzaro reaction when treated with a strong alkali, which yields an alcohol and a carboxylic acid salt. They can be produced by oxidation or catalytic dehydrogenation of primary alcohols. When reacted with Tollen's reagent, they produce a precipitate of metallic silver on the inside of the reaction vessel. For 10 points - identify this class of organic compounds containing a carbonyl group attached to at least one hydrogen atom, the simplest of which has the formula HCHO.

Answer: aldehydes


17. Roman resistance to an Eastern queen prevented him from marrying Berenice, sister of Herod Agrippa II. His short reign as Emperor was marked by the eruption of Vesuvius as well as a plague and great fire in Rome, but his beneficence to the victims of these disasters made him popular with the Roman people. For 10 points - name this Roman emperor, whose reign saw the completion of the Colosseum but who is more associated with another Roman landmark commemorating his conquest of Jerusalem in 70.

Answer: Titus Flavius Sabinus Vespasianus Augustus


18. He was employed by the Guinness brewery, which required him to publish his discoveries under a pseudonym. Thus his real name, William Sealy Gosset, is considerably less well known than his discovery, a method for testing hypotheses about the mean of a sample when the population standard deviation is unknown. For 10 points - give the scholarly pseudonym associated with this statistical test.

Answer: Student

Accept: William Sealy Gosset early


Directory: archive -> mlk02
archive -> The Jean Monnet Program
archive -> Chapter One
Some Questions on Development
archive -> Maritime archives & library information sheet 3 liverpool and the atlantic slave trade
archive -> Adolf hitler
archive -> The Evolution of the Net: Information Infrastructure from the Telephone Network to the Global Mind
archive -> Black Tuesday: October 29, 1929. The day the stock market crashed. Everyone started to panic because they realized they were losing money. Black Tuesday is one of the big things that led to the Great Depression. Buy on margin
archive -> 1996 acf nationals Questions by Ohio State University
archive -> Alana Walker August 15, 2011 Mrs. Booth zinn chapter 1
mlk02 -> 2002 Martin Luther King Jr. Memorial Tournament University of Michigan/Duke University


Share with your friends:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page