1. This man's invasion of the Marinids was overwhelmed by an "army of many kings" under Lazeraque, Yahya al-Wattasi



Download 94.34 Kb.
Date31.05.2016
Size94.34 Kb.
Ottawa Hybrid 2015

Round 2 - Michigan State (Connor Teevens, Dillon Edwards, Chris Wolfe, Justin Dusaj)


1. This man's invasion of the Marinids was overwhelmed by an "army of many kings" under Lazeraque, Yahya al-Wattasi. Glorified by his biographer Gomes Eanes de Zurara, this leader governed Algarve and the Order of Christ, and he led a disastrous invasion of Tangiers. This Duke of Viseu was wounded in helping his father capture (*) Ceuta, and he sponsored work by Antao Goncalves, Dinis Dais, and Nuno Tristao. A member of the Illustrious Generation, this third son of John I founded the Institute of Sagres and sent Gile Eanes to Cape Bojador in a caravel. The discovery of Cape Verde and much of the west coast of Africa was sponsored by, for 10 points, what prince of Portugal?

ANSWER: Prince Henry the Navigator [or Henrique o Navegador; prompt on “Henry”]


2. This actor told GQ he didn’t believe in banks, because he didn’t see how they could fit all the money in there, and he played John Malkovich’s evil sidekick Burke in Jonah Hex, a film which he later denied having ever seen. This actor is wrapped in barbed wire and has expensive sunglasses stolen in the movie Eden Lake, and in a movie written by (*) Cormac McCarthy, he is screwed over on a drug deal and kills Brad Pitt using the “bolito.” This actor calls himself Frankenstein’s monster as he kills retired Nazis in Argentina, and in another movie, he commands an army of Sentinels and tries to kill Richard Nixon. For 10 points, name this actor who argues with James MacAvoy and has telekinetic powers as Magneto in the X-Men movies.

ANSWER: Michael Fassbender


3. The Morning Star flag is used by one group of separatists in this country. A 2005 magnitude 8.6 earthquake devastated this country’s Nias Island. This country is suffering from deforestation meant to clear land for the cultivation of palm oil, of which this country is the world’s leading producer. This country is home to the massive (*) Borobudur Buddhist monument. The 2004 tsunami helped lead to the resolution of a separatist conflict in this country’s Aceh province. The Year Without a Summer was caused in part by the eruption of Mount Tambora in this modern-day country, while another volcano here in the Sunda Strait destroyed Ketimbang and Merak and is Krakatoa. For 10 points, name this largest Muslim country in the world.

ANSWER: Republic of Indonesia [or Republik Indonesia]


4. One man who worked for this character once used a glass singing bowl in an attempt to study the reanimation of Michael Coleman. In a recent appearance, this character retrieves a backgammon board and revolver from Bill Jenkins’ apartment (*) and adopts a name which he saw spray-painted on a barn. Shumpert and Martinez have worked for this character, and he is first seen investigating a helicopter crash. This character keeps fish tanks containing human heads in his apartment, where he lives with his daughter who is a zombie. For 10 points, name this character who lost an eye to Michonne, the psychotic leader of Woodbury on The Walking Dead.

ANSWER: The Governor [accept Phillip Blake or Brian Heriot]


5. A shirtless youth named Elvis appears on this album's cover art, and a slow song on this album says, "You've got a face not spoiled by beauty" to describe the teenage Ali Stewart. Ryan Tedder, Paul Epworth, and Danger Mouse all produced big chunks of this album, which controversially got named Album of the Year (*) by Rolling Stone. A heavy song asks, "Do you live here or is this a vacation?", and another song on this album begins with the band chanting the words "Santa Barbara." A single about teens sneaking into a concert begins this album, which includes "Song for Someone" and "California (There Is No End to Love)." "The Miracle (of Joey Ramone)" appears on, for 10 points, what album by U2 that was automatically released into everyone's iTunes Library?

ANSWER: Songs of Innocence


6. Hornworts are the only plants to have pyrenoids in these structures, which serve the same function as cyanobacterial carboxysomes. In some dinoflagellates, one type of this organelle is separated from a captured diatom or algae and only used temporarily; that is the (*) “klepto” variety, which also appears in some sea slugs. Proteins found in these organelles include plastoquinone and the cytochrome B6F complex. These organelles are thought to come from cyanobacteria through endosymbiosis, and they contain stacks of thylakoids in the stroma. The Calvin cycle occurs in these organelles. For 10 points, identify these plant organelles, the site of photosynthesis.

ANSWER: chloroplasts


7. This man directed the only on-screen pairing of Humphrey Bogart and Spencer Tracy; that film, Up the River, was the debut of both Bogart and Tracy. This man who Best Director for a movie about a traitor to the IRA and won Best Picture for a movie about coal miners in Wales. He delayed a climactic boxing match until after the two hour mark to force editors not to shorten his (*) The Quiet Man, one of his several collaborations with an actor called "The Duke." For 10 points, name this director of The Informer, How Green Was My Valley, and The Grapes of Wrath, who made Monument Valley westerns with John Wayne, like Stagecoach and The Searchers.

Answer: John Ford (or John Feeney)


8. An Ezra Koenig lyric mentions this event after “Shmoney dancing with some goth teens.” Following this event, Google was threatened with a $100 million lawsuit by Martin Singer. One person allegedly involved in this event tweeted out “my lil ass is cuter than that,” while Justin (*) Verlander gave an interview regarding this event during the Detroit Tigers' 2014 playoff run. It was initially believed that the perpetrators of this event exploited a flaw in the Find My iPhone app, although the consensus now is that it was accomplished through password guessing. For 10 points, name this 2014 incident where websites like 4Chan and Reddit acquired private photos of people like Kaley Cuoco, Kate Upton, and Jennifer Lawrence.

ANSWER: The Fappening [or nude pictures leak; prompt on partial]


9. A victim in this event was accused of "the worst treachery in world history," and another victim had the epaulets ripped off his uniform. Perpetrators of this event used the codeword "kolibri" and targeted the Catholic Centre Party, and this event was partly a response to a speech warning about a "second revolution." Edmund Heines was discovered in bed with an eighteen-year-old (*) soldier during this event, which saw the death of a "machine-gun king" who led the "Storm Batallion." Following Franz von Papen's Marburg Speech, this event included the killings of Kurt von Schleicher and the left-wing Gregor Strasser. Code-named "Hummingbird" and carried out by Hitler and the SS, for 10 points, name this 1934 purge that saw murders of Nazi and SA officers including Ernst Rohm.

ANSWER: Night of the Long Knives


10. One character in this novel once saved a monkey by performing mouth-to-mouth on it; that character becomes depressed when the monkey eventually dies. This novel’s title character visits an elderly couple named the Tuttles to ask for help fixing his house. The protagonist of this novel is betrayed by his lawyer, (*) Sandor Himmelstein, and struggles to deal with his wife’s budding relationship with Valentine Gersbach. The main character is also romantically involved with a woman named Ramona, and cares very deeply for his daughter Junie. This novel’s title character constantly composes mental and real letters to various friends and famous people. For 10 points, name this novel about a divorced Jewish professor, written by Saul Bellow.

ANSWER: Herzog


11. The NFL amended its end game fumble rules after this team controversially lost the so-called Holy Roller game in 1978 to the Raiders. Standout defensive line units for this team have included its late 70s Bruise Brothers and an AFL-era, non-Rams Fearsome Foursome coached by (*) Sid Gillman. This team lost its only Super Bowl appearance to the 49ers; that team included long-time star linebacker Junior Seau. This team’s Air Coryell vertical passing offence earned Charlie Joyner, Kellen Winslow Senior and star quarterback Dan Fouts spots in the Hall of Fame. For 10 points, name this team led by Antonio Gates and Phillip Rivers, currently the only NFL team in Southern California.

ANSWER: San Diego Chargers [accept either]


12. This thinker distinguished between knowledge of the self, knowledge about the minds of others, and knowledge about the physical world as three distinct types of knowledge. This thinker criticized what he saw as a distinction between conceptual scheme and empirical content, which, in reference to Quine, he identified as a third dogma of empiricism. (*) He denied that linguistic conventions are the basis for understanding, claiming “there is no such thing as a language.” This philosopher discussed the properties of mental events, and postulated a thought experiment in which he is killed by a lightning bolt and an exact replica of him is created and resumes his life. For 10 points, name this philosopher, known for the “Swampman” thought experiment.

ANSWER: Donald Davidson


13. While driving a car in this film, one character that wears two pairs of sunglasses runs over a man on a bike before being chased by a group of men on horseback. A Yuban coffee commercial is parodied in this film after two men relate a Ben Franklin aphorism (*) while subtitled. A group from the “Church of Religious Consciousness” are assaulted after handing out flowers, and one woman in this film is given the pamphlet "Famous Jewish Sports Legends" when she asks for light reading. The death of George Zip contributed to Ted Striker’s “drinking problem” in this Zucker brothers movie, which features the blow-up doll Otto and Kareem Abdul-Jabbar. For 10 points, name this movie in which Leslie Nielsen says that he is serious and don’t call him Shirley.

ANSWER: Airplane!


14. A long-winded character in this game asks if you use a bidet and wants you to destroy propaganda centers, and it has a serial killer called “The Goat” who leaves behind Masks of Yalung. Yogi and Reggie provide drugs in this game, which take you to (*) Shangri-La where you walk around with a Sky-Tiger. This game introduces gyrocopters and grappling hooks, and it includes rare animals like the Ghost Bear and Black Water Dragon, the skins of which you collect for Mr. Chiffon. Naveen Andrews voices Sabal, one of the leaders of the Golden Path, in this sequel to a game about the tattooed Jason Brody. For 10 points, name this open-world Ubisoft adventure game in which Ajay Ghale rides elephants and tries to liberate Kyrat.

ANSWER: Far Cry 4


15. Aldehydes are treated with octasulfur and morpholine in the first step of a synthesis of these things named for Kindler and Willgerodt. Compounds with this functional group are reacted with phosphoryl chloride in the first step of the Vilsmeier-Haack reaction. They aren’t carboxylic acids, but this functional group can occur when a nitrile is treated with a strong acid in an aqueous environment. These (*) neutral compounds include urea, and they're stable due to the resonance effects of protonating their oxygen, rather than their nitrogen. Hydrolysis of these compounds makes a carboxylic acid and an amine. For 10 points, name this functional group that consists of a carbonyl group bonded to a nitrogen.

ANSWER: amides


16. In an early episode of this show, a character is called a “toeslut” after her fellow classmates discover that she sucked her boyfriend’s toes in the back of her car while in the school parking lot. In another episode, a main character hides ecstasy pills in a bottle of aspirin, which his (*) mother later consumes on a camping trip. In this show’s pilot, a character has sex with Brenda in a janitor’s closet right after they meet; soon after, he discovers his dad died in a car accident. Set in Los Angeles because, according to creator Alan Ball, it’s the "world capital of the denial of death," the series finale of this show is famous for showing how each character will ultimately die. For 10 points, name this show about the Fisher family and their funeral parlor.

Answer: Six Feet Under


17. This organization’s current leader is known as “The Charmer” and was an acclaimed violinist and singer in Boston. This organization rallied against the NYPD for beating up Johnson Hinton, and on Savior's Day 1975, this organization’s best-known leader was succeeded by his moderate son Wallace. This group’s current leader founded their newspaper, the (*) Final Call, and organized a Million Man March to Washington DC. Members of this organization often take a surname indicating an unknown heritage. A man murdered by Talmadge Hayer at the Audubon Ballroom had been suspended from this organization after referring to the JFK assassination as “chickens coming home to roost.” Led by people like Louis Farrakhan and Elijah Muhammad, for 10 points, name this black separatist cult to which Malcolm X belonged.

ANSWER: Nation of Islam (accept NOI)


18. In a song off their debut album, they sing, “Maybe I will never be all the things that I want to be, but now is not the time to cry, now's the time to find out why.” One of their songs claims, “Someday you will find me caught beneath the landslide.” Ringo Starr’s son (*) Zak Starkey was the drummer of this band from 2004-2008, playing on such albums as Don’t Believe the Truth and Dig Out Your Soul, after which this band broke up and its members formed Beady Eye and High Flying Birds. For ten points, name this band that rivalled Blur and recorded “Champagne Supernova,” “Don’t Look Back in Anger,” and “Wonderwall.”

ANSWER: Oasis


19. In one story by this man, a poet named Han Fook learns to play lute and zither from an old sage, and in another story, a flute player and singer meets a girl named Brigitte and gets on a boat piloted by a creepy old man. Besides “The Poet” and “Flute Dream,” this author wrote a novel in which the title expressionist painter meets fellow artists named Tu Fu and Louis the Cruel, and a novel in which a womanizer enters a monastery in order to atone for a life of sin. This author also wrote a work where one of the two title characters sleeps with a gypsy and is inspired to become a sculptor after seeing a beautiful carved Madonna. He also wrote a novel in which Harry Haller is invited to a theater that is “for madmen only” and one in which Joseph Knecht masters the title game. For 10 points, name this author of Narcissus and Goldmund, Steppenwolf, and The Glass Bead Game.

ANSWER: Hermann Hesse


20. One work by this artist shows a lion sitting next to a man with wings and is titled Homesickness, while another work features sections of paintings of trees, windows, and fire, and was used in a later painting that includes a cannon. Besides The Six Elements, this man created a painting that shows a man standing next to a gramophone and about to be assailed by two men with a net and club, as well as a painting in which the back of a man’s head is reflected in a mirror. This artist of Not to be Reproduced and The Menaced Assassin may be better known for one painting in which a green apple covers a man’s face and another in which a train juts out of a fireplace. For 10 points, name this Belgian surrealist and creator of The Son of Man and Time Transfixed, who wrote “This is not a pipe” in his The Treachery of Images.

ANSWER: Rene Magritte


21. He’s not a regular cast member, but on an episode of AMC’s Comic Book Men, this actor sold comic books out of an ice cream truck, and nobody knew who he was. In another television appearance as himself, he offers a phone to Marshall in How I Met Your Mother while standing outside a firehouse that’s for sale. Other TV roles for this actor include Judge Perry on (*) Franklin & Bash and the prison warden on Oz. On the poster for the sequel in a movie franchise, he appears with the three other title characters, but is credited below Sigourney Weaver and Rick Moranis. Also appearing as Captain Kelly in Congo and Sergeant Albrecht in The Crow, for 10 points, who played Winston Zeddemore, the often forgotten black Ghostbuster?

Answer: Ernie Hudson


BONUSES

1. This polity existed for only three weeks before the United States took control of Sutter's Fort and the Sonoma Barracks. For ten points each:

[10] Name this unofficial state that rebelled against Mexican rule. It collapsed following Joseph Revere's raising of the United States' flag.

Answer: Bear Flag Republic (or California Republic; DO NOT PROMPT OR ACCEPT California)

[10] This American led the California battalion created in part from supporters of the Bear Flag Revolt. He was nicknamed “The Pathfinder” because of his four expeditions to the American west.

Answer: John C. Fremont

[10] The United States formally gained control of California under the terms of this treaty. It designated the Rio Grande as the boundary for Texas, ending the Mexican-American War.

Answer: Treaty of Guadalupe Hidalgo


2. This man scored the first of four goals in six minutes in a World Cup semi-final. For 10 points each:

[10] Name this Polish-born German striker, who, with that goal, passed Ronaldo and became the all-time leading scorer in World Cup games.

ANSWER: Miroslav (Josef) Klose

[10] Ronaldo had broken the record set by a German with this last name, who scored 14 goals in two World Cups in the 70s. Another German with this last name opened the scoring in the 7-1 game and won the Best Young Player award at the 2010 World Cup.

ANSWER: Müller (Thomas or Gerhard “Gerd”)

[10] The 7-1 game took place in this city at the Mineirão stadium, home to two-time defending Brazilian league champions Cruzeiro. Americans may know this city as the site of the 1950 “Miracle on Grass.”

ANSWER: Belo Horizonte
3. This reflective body has nitrogen geysers, and it’s believed to have been a dwarf planet that got captured from the Kuiper belt. For 10 points each:

[10] Name this geologically active moon, which is the smallest of the large moons and is one of the coldest objects in the solar system.

ANSWER: Triton

[10] Triton undergoes tidal deceleration around Neptune, because it has this type of orbit. The planet Venus rotates in this manner.

ANSWER: retrograde orbit [or backwards]

[10] The apparent surface of Triton is frozen nitrogen and this other frozen gas. Saturn’s moon Titan gets its orange colour from spitting out this molecule.

ANSWER: methane
4. Name some TV shows that Vince Gilligan worked on, for 10 points each:

[10] Vince wrote for this sci-fi series created by Chris Carter, on which two FBI agents investigate paranormal cases involving aliens and monsters.

ANSWER: The X-Files

[10] Vince also wrote a handful of episodes for this short-lived spinoff of the X-Files, which follows around the group of tech-savvy conspiracy theorists that used to assist Mulder and Scully with their cases.

ANSWER: The Lone Gunmen

[10] Vince is currently writing for this new show that follows detectives played by Dean Winters and Josh Duhamel, as they fight to clean up the streets of a small town in Michigan.

ANSWER: Battle Creek
5. Name these songs from the movie Natural Born Killers, for 10 points each:

[10] This two-tone ska song by The Specials describes urban decay and inner city crime. It also plays at the start of Shaun of the Dead.

ANSWER: “Ghost Town

[10] In the scene where Mickey takes Wayne Gale and a group of prison guards hostage, a medley of this band’s songs “Bombtrack” and “Take the Power Back” is played. They also did “Killing in the Name” and “Bulls on Parade.”

ANSWER: Rage Against the Machine

[10] The soundtrack for the film was composed by this man, who also composed the scores for The Social Network and Gone Girl. He also was the driving force behind the Nine Inch Nails.

ANSWER: Trent Reznor
6. This poem states that “My soul has grown deep” like the title objects. For 10 points each:

[10] Name this poem, which mentions building pyramids, bathing in the Euphrates, and constructing a hut near the Congo.

ANSWER: “The Negro Speaks of Rivers

[10] This poet of “The Negro Speaks of Rivers” and member of the Harlem Renaissance also wrote “The Weary Blues.” In another poem, asked “What happens to a dream deferred?”

ANSWER: Langston Hughes

[10] This writer and publisher was the first to publish many of Hughes’ poems. He may be best known for writing the novel The Blacker the Berry: A Novel of Negro Life.

ANSWER: Wallace Thurman
7. A 1964 experiment demonstrated that these particles’ decay showed CP violation. For 10 points each,

[10] Name these mesons, which consist of a strange quark or strange antiquark bounded to either an up or down quark.

ANSWER: kaons

[10] Kaons decay into three of these particles, which like kaons, exist in three forms. These mesons consist of combinations of up and down quarks and antiquarks.

ANSWER: pions

[10] The kaon was discovered using this type of particle detector. They were also used to discover the positron and muon, and they were used prominently before the invention of the bubble chamber.

ANSWER: cloud chamber
8. This man escaped the Battle of Munda as part of the losing side. For 10 points each:

[10] Name this son of Pompey the Great, who went on to ravage the Italian coast from his stronghold in Sicily.

ANSWER: Sextus Pompeius Magnus Pius [or Sextus Pompey]

[10] Sextus was finally defeated by this man’s loyal second-in-command Agrippa. This “first citizen” was the first Emperor of Rome.

ANSWER: Augustus Caesar [or Gaius Julius Caesar Octavianus; don’t prompt on Caesar]

[10] Earlier in his career, Octavian’s men were smashed at this 42 BC battle against Brutus and Cassius, but Mark Antony still led the Caesarian side to victory.

ANSWER: Battle of Philippi
9. One level of this city contains a water-recycling machine about which a council member says he has “absolutely no idea how it works.” For 10 points each:

[10] Identify this city whose APUs are commanded by Captain Mifune and whose dock is hit by the Logos’ EMP in the second movie in which it appears.

ANSWER: Zion

[10] An emergency meeting in Zion begins this Matrix movie, which introduces the Architect and has a scene on a Freeway where Morpheus and Trinity fight the Twins.

ANSWER: The Matrix: Reloaded

[10] This other city from the Matrix series houses the Deus Ex Machina interface that allowed Neo to defeat Smith.

ANSWER: 01 or the Machine City
10. This character gives you a shotgun on a rooftop, and often talks about the need to “tend his flock.” For 10 points each:

[10] Identify this booby-trap enthusiast video game character, the last human survivor of Ravenholm in Half Life 2.

ANSWER: Father Grigori

[10] This character first gives Gordon Freeman his crowbar at the start of Half Life 2. He was a security guard at Black Mesa before becoming a resistance leader.

ANSWER: Barney Calhoun [accept either]

[10] This weapon is given to Gordon Freeman by several characters throughout Half Life. Properly the “zero-point energy field manipulator,” it can pick up and hurl objects.

ANSWER: gravity gun
11. Jumping priests called Salii worshipped this god, who sent a shield down to earth during the reign of King Numa Pompilius. For 10 points each:

[10] Name this father of Romulus and Remus, the Roman god of war.

ANSWER: Mars [do not accept “Ares”]

[10] This Aztec war god was born from a ball of feathers, created the moon after cutting off his sister’s head, and wielded a weapon known as the “Turquoise Serpent.”

ANSWER: Huitzilopochtli

[10] This Japanese war deity has a name meaning “God of Eight Banners” and was sometimes worshipped as the god of agriculture. Ironically, his symbolic animal was a dove.

ANSWER: Hachiman
12. It’s time to answer some questions about the Master of Suspense, Alfred Hitchcock. For 10 points each:

[10] This 1960 film is often considered the first slasher movie. Most of it takes place at a motel run by a young man who has a very unique relationship with his mother.

Answer: Psycho

[10] This was Hitchcock’s first film made in America. It’s based on a Daphne Du Marier novel, in which the unnamed protagonist is tormented by the memory of her husband’s first wife, who the film is named after.

Answer: Rebecca

[10] Paul Newman and Julie Andrews starred in this Cold War thriller about an American scientist who pretends to defect over to the Soviets in order to steal a secret formula and bring it back to the West.

Answer: Torn Curtain
13. Tony Clifton sings this song at the end of Man On the Moon, and Nigel and Gabi sing it in Rio 2. For 10 points each:

[10] Name this Gloria Gaynor song that claims, “Long as I know how to love, I know I’ll stay alive.” It begins, “At first I was afraid/ I was petrified.”

ANSWER: “I Will Survive

[10] “I Will Survive” was covered on the album Fashion Nugget by this John McCrea-led band, whose other album Comfort Eagle has the song “Short Skirt/Long Jacket.”

ANSWER: Cake

[10] In this song, Cake has a need to “feel your arms” around them and “feel your touch.” They are tired of “on the phone” and “long long distance” nonsense, and they’re starting to wonder if you even miss them.

ANSWER: “Never There
14. This force deflects objects in a rotating reference frame, which are actually moving straight when seen from a stationary frame. For 10 points each:

[10] Name this force that causes low-pressure systems like hurricanes to rotate counter-clockwise in the Northern Hemisphere.

ANSWER: Coriolis effect [or Coriolis force]

[10] The ratio of inertial to Coriolis forces is named for this Swedish scientist. The large-scale waves in Earth’s atmosphere are also named for him.

ANSWER: (Carl-Gustaf) Rossby

[10] The Coriolis force and centrifugal force are both this kind of force, which represents the acceleration of the reference frame and not really of the object they act on.

ANSWER: fictitious force [or apparent force or D’Alembert force or inertial force]
15. One member of this species gave technology to another race that allowed them to overcome a constant need for Kadrona Rays, his namesake “Sorrow.” For 10 points each:

[10] Identify this species that includes Seerow, Alloran, and Elfangor, a race of telepathic blue centaur-like creatures with bladed scorpion tails.

ANSWER: Andalite

[10] The Andalites appear in this series of children’s books by K.A. Applegate, in which Jake, Rachel, Cassie, Marco, and Tobias the hawk fight the Yeerks.

ANSWER: Animorphs

[10] Another species in the Animorphs is this race of ever-hungry giant centipedes that serve as shock troops for the Yeerks.

ANSWER: Taxxon
16. This movement spawned the hashtag “Not-Your-Shield” and a Law And Order: SVU episode where Ice-T mentions Kotaku. For 10 points each:

[10] Name this sexist movement that was popular with trolls in late 2014. It was supported by Adam Baldwin and members of 8Chan, and it claimed to be about ethics in journalism.

ANSWER: GamerGate

[10] This feminist media critic campaigned against misogyny with her project Tropes vs. Women in Video Games. A speech she was going to make in Utah got cancelled after GamerGate threats.

ANSWER: Anita Sarkeesian

[10] A notably unfounded premise of GamerGate was that developer Zoe Quinn used a personal relationship with a writer to get good reviews for this narrative game she made.

ANSWER: Depression Quest
17. The 2007 documentary Wonders are Many recounts the creation of this opera with a libretto by Peter Sellars. For 10 points each:

[10] Identify this work whose libretto quotes from the Holy Sonnets and Bhagavad Gita and whose characters include Robert R. Wilson and Edward Teller.

ANSWER: Doctor Atomic

[10] Doctor Atomic was composed by this American minimalist composer, who created The Chairman Dances to accompany his Nixon in China.

ANSWER: John Adams

[10] Adams’ autobiography is titled My Father Knew [This Man]. This man is known for such works as the Universe Symphony and a piano sonata that employs a large woodblock to create a cluster chord.

ANSWER: Charles Ives
18. An important term in anthropology and sociology refers to a set of socially acquired dispositions which mold the behavior and beliefs of their possessors. For 10 points each:

[10] Name that term, which can also refer to one’s physical constitution, and is derived by translation from Aristotle’s notion of hexis.

ANSWER: habitus

[10] Modern use of the term habitus was established by this anthropologist, who drew on the kula ring and the potlatch to theorize about reciprocity in The Gift.

ANSWER: Marcel Mauss

[10] This sociologist expanded on the concept of habitus by discussing its collective and individual forms and its dependency on history and memory in works such as Outline of a Theory of Practice.

ANSWER: Pierre Bourdieu
19. The pilot of this show sees sociopath Alice Morgan shoot her parents and hide the gun inside the family dog, which is then cremated. For 10 points each:

[10] Identify this BBC show whose title detective is threatened by the potential awakening of Henry Madsen in its first season.

ANSWER: Luther

[10] Luther is played by this man who also portrayed Captain Janek in Prometheus and Heimdall in Thor.

ANSWER Idris Elba

[10] Luther also stars Michael Smiley as Benny “Deadhead” Silver. Smiley played “Reverend Green,” who provides Simon Pegg with pot in this movie.

ANSWER: The World’s End
20. At the beginning of this novel, its central protagonist dies of tuberculosis. For 10 points each,

[10] Name this novel about Juan Carlos Etchepare, a womanizer in a provincial town. It is told in sixteen “episodes,” including newspaper reports, interviews with characters, and stream-of-consciousness sections.

ANSWER: Heartbreak Tango [or Boquitas pintadas]

[10] This Argentine author of Heartbreak Tango may be better known for such novels as Kiss of the Spider Woman and Betrayed by Rita Hayworth.

ANSWER: Manuel Puig

[10] This other Argentine author and physicist wrote such novels as The Tunnel and the notoriously complex On Heroes and Tombs, considered by some to be his masterpiece.



ANSWER: Ernesto Sabato


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page