1. is a traditional service provided by banks in which the banks store the valuables of their customers and certify their true value



Download 39.22 Kb.
Date17.08.2020
Size39.22 Kb.
Chapter 1

An Overview of the Changing Financial-Services Sector

 

Fill in the Blank Questions

  

1. _______________________ is a traditional service provided by banks in which the banks store the valuables of their customers and certify their true value. 



 Answer: Safekeeping of valuables   

  

2. The fact that financial institutions make loans based on confidential information is the  _______________________ theory of banking. 



Answer: delegated monitoring    

3. _______________________ refers to when a financial institution trades one form of currency for another.  An  example of this would be when the bank trades dollars for yen for a fee. 

 Answer: currency exchange   

4.A(n) _______________________  is a traditional service which permits a depositor to write a draft  in payment for  gods and services. 

 Answer: demand deposit (checking account)    

5.  _______________________  is a service provided by banks where the bank lends money to  individuals for the  purchase of durable and other goods. 

Answer: Consumer lending    

6. The _______________________  of a bank is a traditional service where the bank manages the  financial affairs and property of individuals (and in some cases businesses). 

 Answer: trust services    

7.  Companies such as Merrill Lynch and Sears which offered some but not all banking services in the  1980s  were  called _______________________. 

 Answer: nonbank banks    

 8.  The loosening of government regulation and control of financial institutions is called _______________________. 

 Answer: deregulation    

 

 9.  ___________________________  is an alternative to lending in which the financial institution  purchases the equipment and rents it to its customers. 



 Answer: Equipment leasing services    

 

10.  The___________________________ is a landmark act which allows financial service providers to  offer an  expanded menu of financial services for the customer.  This law allows banks to truly become conglomerate financial service providers. 



 Answer: Financial Services Modernization Act (Gramm-Leach-Bliley Act)    

 

 11.  The country with the most banks is _______________________. 



 Answer: United States    

 

 12. According to Congress a ____________ is defined as any institution that can qualify for deposit  insurance administered by the FDIC. 



 Answer: Bank    

 

13.  A bank which spans regions, nations, and continents, offering the widest menu of financial services  is known as a __________bank. 



Answer: money-center bank   

 

 14. _____________ refers to the movement of businesses across industry lines in order to broaden its  base. 



 Answer: Convergence    

 

15.  Banks which serve primarily households and small firms are known as ____________ banks. 



 Answer: retail   

 

16. Banks that sell deposits and make loans to businesses and individuals are known as ______banks. 



Answer: commercial     

 

17.  Banks which underwrite issues of new securities for their corporate customers are known as  ________ banks. 



 Answer: investment   

18.  Banks which function under a federal charter through the Comptroller of the Currency in  the United States are  known as ____________ banks. 

 Answer: National     

 

 19.  Banks which supply both debt and equity capital to businesses are known as _________  banks. 



 Answer: merchant

20. A bank that offers its services only over the internet is known as a(n) _________                             . 

Answer: virtual bank

21.When a local merchant sells the accounts receivables they hold against their customer to a bank this generally  known as  ________                                                       . 

Answer:  discounting commercial notes 

 

22.A(n)__________________    offers loans to commercial enterprises (such as appliance dealers)  or to individuals  using funds borrowed in the open market or from other financial institutions. Examples of this type of financial servic provider include GMAC Financial Services and  Household Finance. 



Answer:  finance company 

 

 23.A(n) ________________     buys and sells securities on behalf of their customers and for their  own accounts.   Examples of this type of financial service provider include Merrill Lynch and Charles Schwab. 



Answer:  security broker (or dealer) 

 

 



24.A(n) __________    sells shares mainly to upscale investors in a broad group  of different kinds of assets including  nontraditional investments in commodities, real estate, loans  to ailing companies and other risky assets. 

Answer:  hedge fund 

 

 

25.When a bank agrees to handle the cash collections and disbursements for a company and invest any  temporary  cash surpluses in interest bearing assets, they are providing  services to their  customers. 



Answer:  cash management 

  

True/False Questions

26.  Under U.S. federal law, an institution making only  loans to households and offering  uninsured checkable depositsand savings deposits qualifies as a commercial bank

Answer: False   

 

27.  Nonbank banks can offer deposits to the public, but these deposits are not eligible  for insurance coverage by the FDIC. 



 Answer: False   

 

28. The etymological roots of the word "bank" trace this word back to an Italian term referring to a  "money-changer's table".



 Answer: True   

 

29.  According to the textbook, banks are those financial institutions that today offer the widest  range of financial services of any business firm in the economy. 



 Answer: True   

 

30.  According to the delegated monitoring theory banks are able to attract borrowing  customers because they  pledge confidentiality. 



 Answer: True   

31. Managing the financial affairs and property of individuals and business firms falls under the type of banking service line known as cash management services.

 Answer: False   

 

32.  The role performed by banks in the economy in which they transform savings into credit is  known as the  intermediation role.



 Answer: True   

 

33.  The role performed by banks in which they stand behind their customers when those customers are unable to pay a debt obligation is known as the guarantor role.



 Answer: True   

34. When banks serve as conduits for government policy this is referred to as their  agency role.

 Answer: False   

 

35.  According to the textbook, highvolume banking  is required to make efficient use of  automation and other  technological innovations. 



 Answer: True   

 

36.  The number of independently owned banks  has risen  in the United States over the last  decade. 



 Answer: False   

 

37. Moneycenter banks usually service local communities, towns, and cities, offering a narrow menu of services  to the public. 



 Answer: False   

38.  A greater proportion of major corporations have deserted the banking system in recent  years to raise borrowed  funds directly from the open market. 

 Answer: True   

 

39.  The recent erosion of the banking market share relative to other financial institutions  means that banking is a  dying industry. 



 Answer: False   

 

40.  Lending institutions act as delegated monitors and can diversify and reduce their risk  exposure, resulting in  increased safety for savers’ funds. 



 Answer: True   

 

41. Current theorysuggests that banks exist because of imperfections in our financial system. 



 Answer: True   

42. Today U.S. banks account for approximately fifty percent of the largest banks in the world. 

 Answer: False   

 

43. According to the textbook, traditional banking may be on the decline. 



 Answer: True   

 

44. Convergence refers to the fact that the number of bank mergers has increased in recent  years. 



 Answer: False   

45. Banks which offer virtually all financial services are known as universal banks

 Answer: True

   


46. Life insurance companies, securities firms, and mortgage companies all compete with the traditional bank. 

 Answer: True   

 

 Multiple Choice Questions



 

47. In the United States a commercial bank qualifies as a "bank" under federal law if it offers: 



  1. Consumer installment loans, CDs  

  2. Savings deposits, commercial loans 

  3. Checking accounts, commercial loans 

  4. Security investments, inventory loans to business customers 

  5. Commercial deposit accounts, consumer savings plans 

 Answer: C   

 

48.  E.  F. Hutton, J.C.  Penney, and Sears Roebuck are among leading firms that in the1980’s organized 



competitors with banks that are known as: 

  1. Nonbank Banks 

  2. Discount Security Brokerage Companies 

  3. Money Market Funds 

  4. Finance Companies 

  5. Investment Banking Units 

 Answer: A   

49. A study of history shows that one of the first services offered by banks was: 



  1. Equipment Leasing 

  2. Currency Exchange 

  3. Security Brokerage and Underwriting 

  4. Sale of Real Estate 

  5. None of the above 

Answer: B   

 

 50. Banks perform the indispensable task of: 



  1. Creating money without making loan. 

  2. Absorbing the excess liquidity created by other financial institutions  

  3. Intermediating between surplus-spending individuals or institutions and deficit spending individuals or institutions 

  4. Issuing risky deposits 

  5. None of the above 

 Answer: C 

 

51. 



The view that depositors hire banks to analyze the financial condition of prospective borrowers and 

continually evaluate the condition of outstanding loans is referred to as: 



  1. Delegated monitoring 

  2. The concept of financial intermediation  

  3. The liquidity function in banking 

  4. Market imperfection theory 

  5. The efficiency contribution of banking 

 Answer: A   

 52. Which of the following has been an important trend regarding consolidation and geographic expansion in banks?  



  1. Increased bank branching activity 

  2. The formation of more holding companies to purchase smaller banks 

  3. Mergers among some of the largest banks in the industry

  4. A and C above 

  5. All of the above.

 Answer: E   

 

 



53. Included among leading structural trends in the U.S. banking industry in recent years are: 

  1. The number of independently owned banks has declined 

  2. The average size of individual banking firms has increased 

  3. Entry across state lines from neighboring states has increased 

  4. A and B only 

  5. All of the above. 

 Answer: E   

 

 54. Smaller, locally focused commercial and savings banks that offer narrower but more personalized menu of  financial services are known as: 



  1. Money center banks 

  2. Community banks 

  3. Mutual Funds  

  4. State banks 

  5. Fringe banks. 

Answer: B   

 

 55. The banking services that includes executing buy and sell orders for security trading customers and marketing  new securities to raise funds for corporations and other institutions is referred to: 



  1. Comprehensive Packaging 

  2. Wrap-around Accounts 

  3. Investment Banking 

  4. Professional Banking 

  5. None of the above.  

Answer: C    

 

56.A bank that wires funds for the purchase of a beach house in South Carolina for a customer in Oklahoma is carrying out the __________ of banks.  



  1. The intermediation role 

  2. The payment role  

  3. The guarantor role 

  4. The agency role 

  5. The policy role 

 Answer: B   

 

57. Examples of imperfections in the financial system which allow banks to exist include which of the following? 



  1. Informational asymmetry 

  2. Efficiency of markets  

  3. All individuals and businesses have full information about all investment opportunities. 

  4. All individuals and businesses have no difficulty meeting their liquidity needs on their own. 

  5. All of the above are examples of the imperfections that exist. 

 Answer: A   

58.  A bank which manages the investment portfolio and pays the bills of an elderly customer who is unable to do it  for him or herself is carrying out the __________ of banks. 



  1. The intermediation role  

  2. The payment role  

  3. The guarantor role  

  4. The agency role  

  5. The policy role 

 Answer: D   

 

59. Which of the following is a trend that has affected all banks today?  



  1. Increased isolation of banks in the U.S.  

  2. Decreased competition from other financial institutions 

  3. Decreased amount of services provided by modern banks  

  4. Rising funding costs 

  5. Increased regulations 

 Answer: D   

 

60. Which of the following is not a current trend in the banking industry? 



  1. The number of banks is declining 

  2. The number of bank branches is declining 

  3. The number of bank services is increasing 

  4. The number of bank competitors is increasing 

  5. Bank industry convergence 

 Answer: B   

  

61. Which of the following types of banks would most likely offer the largest number of financial  services? 



  1. A retail bank  

  2. A community bank 

  3. A commercial bank 

  4. A universal bank 

  5. An international bank 

 Answer: D   

 

62. The phenomenon of convergence refers to:  



  1. Financial service firms expanding into other product lines 

  2. Firms reducing their product lines 

  3. Bank merger activity 

  4. Globalization in banking 

  5. Technological innovation in banking 

 Answer: A   

 

63. Bank equipment leasing activity involves:  



  1. A bank leasing its office facilities instead of buying 

  2. A bank buying equipment and then leasing the item to a customer  

  3. A customer buying equipment and then leasing it to a bank 

  4. A bank leasing computer equipment 

  5. None of the above 

 Answer: B   

 

64. Wholesale banks are those banks that:  



  1. Sell at a discount relative to all commercial banks 

  2. Only make loans to the wholesale industry 

  3. Lend almost exclusively to farmers  

  4. Are large banks which serve corporations and government 

  5. Have only retail customers 

 Answer: D    

 

65. Jonathan Robbins has an account in a bank that does not have a physical branch.  Jonathan does all of his banking business over the internet. What type of bank does Jonathan have his account at? 



  1. Virtual Bank 

  2. Mortgage Bank 

  3. Community Bank 

  4. Affiliated Bank 

  5. None of the above 

Answer:  A 

 

67.The Charleston Southern Bank makes loans for families to purchase new and existing homes but  does not take  deposits. What type of bank is this most likely to be? 



  1. Virtual Bank 

  2. Mortgage Bank 

  3. Community Bank 

  4. Affiliated Bank 

  5. None of the above 

Answer:  B 

 

 68.  Which of the following is considered a fringe bank? 



  1. Community Bank 

  2. Wholesale Bank 

  3. Merchant Bank 

  4. Payday Lender 

  5. None of the above 

Answer:  D 

 

69. During the middle ages, banks encountered religious opposition because: 



  1. Loans to the poor often carried high interest rates 

  2. Loans and deposits were primarily for wealthy customers 

  3. The Industrial Revolution demanded new methods of making payments and obtaining credit 

  4. Savings and wealth were lost due to war, theft and expropriation by governments 

  5. All of the above  

Answer:  A 

 

 70. Religious opposition decreased during the Renaissance because: 



  1. Loans to the poor often carried high interest rates 

  2. Loans and deposits were primarily for wealthy customers 

  3. The Industrial Revolution demanded new methods of making payments and obtaining credit 

  4. Savings and wealth were lost due to war, theft and expropriation by governments 

  5. All of the above 

Answer:  B 

 

71.Banks like the Medici Bank in Italy and the Hochstetter Bank in Germany were successful because  and they  responded well to these new needs. 



  1. Loans to the poor often carried high interest rates 

  2. Loans and deposits were primarily for wealthy customers 

  3. The Industrial Revolution demanded new methods of making payments and obtaining credit 

  4. Savings and wealth were lost due to war, theft and expropriation by governments 

  5. All of the above 

 Answer:  C 

 

 72.  Early European banks were places for safekeeping of wealth because: 



  1. Loans to the poor often carried high interest rates 

  2. Loans and deposits were primarily for wealthy customers 

  3. The industrial revolution demanded new methods of making payments and obtaining credit 

  4. Savings and wealth were lost due to war, theft and expropriation by governments 

  5. All of the above 

Answer:  D 

 

 73.The U.S. government wants to prevent money laundering by drug cartels.  To promote this goal, they have asked  banks to report any cash deposits greater than $10,000 to the government.  Which  of the following roles is the bank  performing? 



  1. The intermediation role 

  2. The payment role 

  3. The risk management role 

  4. The guarantor role 

  5. The policy role 

Answer:  E 

 

74.The Edmond Wine and Cheese shop wants to buy 30 cases of French Champagne on credit.  Bank of America writes a letter of credit stating that the Edmond Wine and Cheese shop is a good risk and that if they do not pay off the loan, Bank of America will.  Which of the following roles is the bank performing? 



  1. The intermediation role 

  2. The payment role 

  3. The risk management role 

  4. The guarantor role 

  5. The policy role 

Answer:  D 

 

75.  Alexander Phua goes to his local bank and gets an insurance policy that protects him against loss in  case he is in a car accident.  Which of the following roles is the bank performing? 



  1. The intermediation role 

  2. The payment role 

  3. The risk management role 

  4. The guarantor role 

  5. The policy role 

Answer:  C 

 

 



76.Chris Jones gets a cashier’s check from Wachovia Bank to make his down payment on a new home.  Which of the  following roles is the bank performing? 

  1. The intermediation role 

  2. The payment role 

  3. The risk management role 

  4. The guarantor role 

  5. The policy role 

Answer:  B 

 

77. The Bank, N.A. accepts deposits from thousands of individuals and lends that money to (among others) the  Stillwaer Body Shop to expand their work bays.  Which of the following roles is the bank performing? 



  1. The intermediation role 

  2. The payment role 

  3. The risk management role 

  4. The guarantor role 

  5. The policy role 

Answer:  A 

 

78. Major trends affecting the performance of financial firms today include all of these except



  1. Greater product-line diversification 

  2. Reduced branching 

  3. Geographic diversification 

  4. Convergence 

  5. Increasing automation 

Answer:  B 

 

79.The First National Bank of Lakeland makes risky loans to business to expand and grow their businesses while at the same time accepting funds into checking accounts that are insured by the FDIC.  Which of the following services is this bank offering to their customers? 



  1. Risky arbitrage services 

  2. Liquidity services 

  3. Ability of the bank to evaluate information 

  4. Divisibility of money services 

  5. Credit services 

Answer:  A 

 

80.Jonathan Wynn knows that if he wanted to purchase a Treasury Bill, the minimum amount he would spend would  be close to $10,000.  He also knows that he could deposit $1,000 in a money market deposit account at a bank and  earn about the same rate of interest.  Jonathan does not have  $10,000 to invest in a Treasury Bill.  If Jonathan puts his money in the bank, which service that a bank can provide is he taking advantage of? 



  1. Risky arbitrage services 

  2. Liquidity services 

  3. Ability of the bank to evaluate information 

  4. Divisibility of money services 

  5. Credit services 

Answer:  D 

 

81.Nick Rodr gets a loan from the First State Bank of Guthrie to purchase a new refrigerator for his condo.  What service that a bank provides is he taking advantage of? 



  1. Risky arbitrage services 

  2. Liquidity services 

  3. Ability of a bank to evaluate information 

  4. Divisibility of money services 

  5. Credit services 

Answer:  E 

 

 82.Drew Davis goes to his local bank to get help developing a financial plan and making investment  decisions.  Which of the more recent services banks offer is Drew taking advantage of? 



  1. Getting a consumer loan 

  2. Getting financial advice 

  3. Managing cash 

  4. Getting venture capital services 

  5. Buying a retirement plan 

Answer:  B 

 

83.The Bartholemew Bakery receives a lot of payments in cash.  They deposit it in their local bank  who invests the  money in an interest bearing account until it is needed to pay bills.  Which of the financial services banks offer is the  Bartholemew bakery taking advantage of? 



  1. Getting a consumer loan 

  2. Getting financial advice 

  3. Managing cash 

  4. Getting venture capital services 

  5. Buying a retirement plan 

Answer:  C 

 

 



84.MyWebCast is a new company that makes it easy for individuals to create streaming videos on theinternet to share with friends and family for a small fee.  MyWebCast wants to expand their offerings of videostreaming services but  needs cash to be able to do this.  The Second National Bank of Oklahoma City, through a subsidiary, gives them the cash they need for an ownership share in the company.  Which of the more recent services that banks offer is MyWebCast taking advantange of? 

  1. Getting a consumer loan 

  2. Getting financial advice 

  3. Managing cash 

  4. Getting venture capital services 

  5. Buying a retirement plan 

Answer:  D 

 

85.Chandriga Suppiah has opened a Roth IRA with North Carolina State Bank and plans on making  regular  contributions to this account until she retires.  Which of the financial services is Chandriga taking advantage of? 



  1. Getting a consumer loan 

  2. Getting financial advice 

  3. Managing cash 

  4. Getting venture capital services 

  5. Buying a retirement plan 

Answer:  E

86. Banks with less than ___________in assets are generally called community banks. 



  1. More than $1 billion 

  2. Less than $1 billion

  3. More than $10 billion

  4. Less than $1 trillion

  5. More than $1 trillion

 Answer: B

 

 87. The principal functions and services offered by many financial-service firms today include:  



  1. Lending and investing money 

  2. Making payments of behalf of customers to facilitate their purchases of goods and services 

  3. Managing and protecting customers cash and other property 

  4. Assisting customers in raising and investing funds profitably 

  5. All of the above 

Answer:  E 

 

88. Which of the following is considered a depository financial institution?  



  1. Mortgage company 

  2. Mutual fund 

  3. Savings and Loan associations 

  4. Federal Reserve 

  5. Insurance company 

Answer: C 

 

89. Which of the following is not a purpose of bank regulation:  



  1. Guarantee minimal profitability of the banking system

  2. Provide monetary stability 

  3. Ensure safety and soundness of banks 

  4. Provide competitive financial system 

  5. Protect consumers from abuses by banks 

Answer: A 

 

90.During the financial crisis of 2007,2009, the collapse of Lehman Brothers and the bailout of Bear Stearns reaffirmed the importance of the fundamental principle of:  



  1. Superior management 

  2. Globalization 

  3. Government bailout 

  4. Regulatory arbitrage 

  5. Public trust and confidence in the system 

Answer:  E

 

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page