Uiuc earlybird 2004 University of Illinois at Urbana-Champaign October 2, 2004 Round 10 Packet by uiuc abt



Download 100.6 Kb.
Date conversion27.05.2016
Size100.6 Kb.


UIUC EARLYBIRD 2004

University of Illinois at Urbana-Champaign

October 2, 2004
Round 10 Packet by UIUC ABT (Matt Cvijanovich, Dave Kiang, Tom Phillips, Sudheer Potru, Dom Ricci, Mike Sorice, and Kelly Tourdot)

Toss-Up Questions

1. [Computation - 15 seconds] Assuming that D and t are independent of x, state the first derivative with respect to x of [“ecks over the quantity two root quantity cee tee, close quantity, close quantity, times the natural exponential of quantity ecks squared over quantity four cee tee, close quantity, close quantity”]. You will have to use both the chain and product rules to obtain the correct answer.

Answer: [“one over quantity two root quantity dee tee, close quantity, close quantity, times the natural exponential of quantity minus ecks squared over quantity four dee tee, close quantity, close quantity, times the quantity one minus two ecks squared over quantity four dee tee”] (accept equivalent forms, especially expansions or distributions like or )
2. This work’s Lady in Black symbolizes the socially acceptable unmarried woman and provides a foil for the protagonist, who defies many social conventions. At the end, that protagonist gives herself up to the sea, a symbol of freedom and escape. The suicide arises from her talks with Dr. Mandelet and her friend Adèle, after she attempts to leave her husband Léonce for her lover, Robert Lebrun. Eventually, however, Edna Pontellier is completely isolated by her own independence, which results from the title event of, for ten points, what 1899 novel by Kate Chopin?

Answer: The Awakening


3. This man may have trained with Carel Fabritius, whose style is similar to his own, and his only dated works are The Procuress, The Astronomer, and 1669’s The Geographer. This artist’s fascination with natural light can be seen in Officer and Laughing Girl and Woman Reading a Letter at an Open Window. For ten points, name the Dutch painter who depicted his home in View of Delft and who is probably best known for Girl with a Pearl Earring and The Art of Painting.

Answer: Jan Vermeer van Delft


4. Current scholarship designates this Muskogean-speaking group as a tri-racial conglomerate, since a large portion of it was comprised of escaped slaves and white frontiersmen. They tenaciously resisted all Anglo-European incursions into their swampy home until 1842, when the most of the members were defeated, captured, and forced to resettle in Arkansas. For ten points, name the fiercely independent tribe whom Andrew Jackson defeated in a series of namesake wars in the process of annexing Florida for the United States.

Answer: Seminoles


5. This man is rumored to hold the highest Donkey Kong score in the world, and detailed a Nicaraguan newspaper controversy in his work The Jaguar Smile. He has recently published essay collections like Imaginary Homelands and East, West. His use of the supernatural began in early novels like Grimus and Shame, but this author of Midnight’s Children became infamous for a 1989 book attacking Islam. For ten points, name the Anglo-Indian author who received of a fatwa for his novel, The Satanic Verses.

Answer: Ahmed Salman Rushdie

6. While this document has been entirely superceded in the United States, it remains the basis of relationships between Canada and the Native American tribes there. Its original intent was suppression of Indian warfare along the frontier, but it was largely ignored by colonists, who saw it as an unnecessary and unenforceable, alienating measure. For ten points, name the British policy issued by King George III that banned colonial settlement of Trans-Appalachia.

Answer: Royal Proclamation of 1763


7. One of this work’s characters makes continual references to Testew and Cunard after being told repeatedly to retrieve a stool. The cyclic nature of life is a major theme in this work, which indicates how the two main characters “do not move” at the end, instead allowing Pozzo and Lucky to leave, and choosing to remain in hopes of seeing the title character, who sends a Boy to make excuses for his failure to arrive. For ten points, name this Absurdist drama about Vladimir and Estragon, a tragicomedy by Samuel Beckett.

Answer: Waiting for Godot (or En Attendant Godot)


8. Removal of carbon dioxide in this process occurs as a result of two important dehydrogenase pathways, one of which follows the formation of α-ketoglutarate [“alpha” key-tow-GLUE-ter-ate]. That step precedes the lyase [LIE-ace] action on malate to produce fumarate, although succinate [SUH-sin-ate] is considered to be its most important intermediate. Eventually, fumarate is converted to oxaloacetate [ox-all-oh-ASS-uh-tate], which combines with the pyruvate derivative acetyl-CoA [co eh] to restart, for ten points, what cycle of respiration, named for either its first product or for a German biochemist?

Answer: citric acid cycle (or Krebs cycle)


9. The CBS sitcom “Listen Up!” is based on the life of this man. A graduate of Harpur College in Binghamton, New York, he began his career as a music columnist with Newsday. The author of books such as Bald as I Wanna Be and I’m Back for more Cash, for ten points, name this Washington Post sports and style columnist who is also the co-host of ESPN’s “Pardon the Interruption” who is not Michael Wilbon.

Answer: Anthony Irwin Kornheiser


10. The ascendancy of this ruling line resulted from the insurgency of the bandit leader Li Tzu-ch’eng, and its first significant emperor was K’ang-hsi, who had a hand in instituting the Army of the Green Standard. This dynasty largely adopted the practices of the Ming, which is replaced around 1644 CE, and it was founded by Manchus who would rule the country until the overthrow of the monarchy in 1912. For ten points, identify this final Chinese dynasty whose rule saw the Taiping and Boxer Rebellions and Opium Wars.

Answer: Ch’ing dynasty (or Qing dynasty; accept Manchu dynasty before it’s mentioned)


11. These devices work on the principle of full Townshend avalanche, or gas multiplication, and have a relatively low counting efficiency due to the high relaxation time resulting there from. The bias range of these devices, generally on the order of kilovolts, is well above the proportional limit, so they cannot be used to perform particle energy spectroscopy, but every charged particle entering ideally produces a single “blip” or “click.” For ten points, name these common, simple particle detectors useful for getting a rough estimate of the level of ionizing radiation in an area.

Answer: Geiger-Mueller counters (or Geiger-Mueller tubes or Geiger-Mueller detectors; accept G-M tubes or G-M counters or G-M detectors)


12. This conflict saw Hawke’s victory at Quiberon Bay and Austrian successes at Kolin and Hochkirch under the Count of Daun. Impressive victories over the French, Austrians, and Russians at Rossbach, Leuthen, and Zorndorf, respectively, secured an improbable victory for the Prussians under Frederick the Great. For ten points, name the war ended by the treaties of Hubertusburg and Paris, known as the French and Indian War in the colonies, and named for the duration of time that it lasted.

Answer: Seven Years’ War (prompt on French and Indian Wars before “Austrians”)


13. The first of these works is a chamber reproduction of the Sinfonia from composer’s Jagdkantate [YAG-DUH-can-tah-tuh], and the first movements of the first, second, third, and sixth of these pieces are without tempo indication. These works were almost doubtlessly designed for the chamber orchestra at Cöthen, but are dedicated to Christian Ludwig, margrave of the titular principality. For ten points, name this set of six concerti grossi, BWV 1046-1051, written around 1719 by Johann Sebastian Bach.

Answer: 6 Brandenburg Concertos (or 6 Brandenburgisch Konzerte)


14. Just south of this city is Fort Defiance, site of Grant’s Western Campaign Headquarters, and the astute reader of Martin Chuzzlewit will recognize the geography of this town in Dickens’ Eden. This city’s region is known as “Little Egypt” because it supplied food to Northern Illinois during a harsh winter. For ten points, name this seat of Alexander county; an Illinois city that served as a destination for runaway slaves due to its position at the confluence of the Ohio and Mississippi Rivers.

Answer: Cairo, Illinois


15. This operation is the fundamental tool for solving Diophantine equations, which is why its generalization was used to prove Fermat’s Last Theorem. The Chinese remainder theorem regards the existence of solutions for systems of equations involving this operation, and arithmetic “under” this can be thought of as counting with reset once a certain namesake value is reached, so it is exhibited, for example, in 24 for the hour display on a digital clock. For ten points, name the mathematical operation, implemented by the % [“percent sign”] operator in many computer languages, which yields the remainder of dividing one number by another.

Answer: modulus (or modular arithmetic or modulus arithmetic; prompt on clock arithmetic)


16. This man’s father worked with Hebrew, which inspired him to study under Zellig Harris at the University of Pennsylvania. Books like American Power and the New Mandarins illustrated this author’s opposition to the Vietnam War, but he gained critical acclaim for his analysis of “surface” and “deep” structures of sentences, and broke with tradition by claiming that grammar and syntax could not be explained as a classically conditioned set of responses. For ten points, name this author of Syntactic Structures, a controversial and famous modern linguist from MIT.

Answer: Avram Noam Chomsky


17. Two of the major writings of this belief system have titles translating as The Doctrine of the Mean and The Great Learning. It was the major influence for Prince Shotoku’s Seventeen-Article Constitution and had its roots in the “foundling,” or Ju, society. Two major concepts in it are li, or rites, and its highest ethical ideal jen, or kindness; and its adherents included Han Yu and Mencius. For ten points, identify this Chinese religion cum philosophy that focuses on individual ethics and named for its 6th century BCE founder, whose sayings are collected in the Analects.

Answer: Confucianism (prompt on Ju-Chia School)

18. This man co-founded a publishing company with Christopher Okigbo after working as a broadcasting director. His book of poetry, Beware, Soul Brother, garnered him critical acclaim, and later postcolonial works like A Man of the People and Anthills of the Savannah depict corruption in his native country. That country is also the setting of No Longer at Ease, the sequel to his first novel, which is the story of Okonkwo’s reaction to the Christian infiltration of the Igbo tribe. For ten points, name the Nigerian author of Things Fall Apart.

Answer: Albert Chinualumogu Achebe


19. The deity’s epithet of Parthenos commemorates her maidenhood, and her mother, Metis, created her robe and helmet after being devoured by her father. This bearer of the ægis created the olive tree to win a contest with Poseidon and punished the hubris of Arachne as mistress of crafts. For ten points, name the pallid Greek goddess of war and wisdom.

Answer: Pallas Athena (accept Minerva)


20. At 25 degrees Celsius, a form of this law includes the constant 0.0592, which takes into account the temperature, the ideal gas constant, and Faraday’s constant. Named for a formulator of the Third Law of Thermodynamics, it is usually derived from the equation for the Gibbs free energy, and stated in terms of standard reduction potentials. For ten points, name the equation of electrochemistry that illustrates the logarithmic dependence of cell potential on concentration.

Answer: Nernst equation for electrochemical cell potential


UIUC EARLYBIRD 2004

University of Illinois at Urbana-Champaign

October 2, 2004
Round 10 Packet by UIUC ABT (Matt Cvijanovich, Dave Kiang, Tom Phillips, Sudheer Potru, Dom Ricci, Mike Sorice, and Kelly Tourdot)

Bonus Questions

1. Identify these short stories by American writers from clues for ten points each.

1. An unnamed protagonist and his wolf-dog trek through seventy-five below temperatures on their way back to camp when the man’s feet get wet and he freezes to death after failing to do the titular action in this Jack London short.

Answer: “To Build a Fire

2. “The Dutchess,” Mother Shipton, and John Oakhurst are among the title characters who sacrifice themselves to try to save ‘The Innocent” and Piney during a blizzard in this Bret Harte short story.

Answer: “The Outcasts of Poker Flat

3. The title character of this long short story in Melville’s The Piazza Tales is a Wall Street copyist who gets sick of his job; continually utters, “I should prefer not to;” and eventually starves to death.

Answer: “Bartelby, the Scrivener”


2. Name each of the following nations of Asia from geographical clues for ten points.

1. This central Asian nation, independent since 1991, has its highest point at Victory Peak and is run from Bishkek.

Answer: Kyrgyzstan (or Kyrgyz Republic or Kyrgyz Respublikasy)

2. This kite-shaped nation of 676,577 square kilometers contains such cities as Mandalay and Yangôn.

Answer: Union of Myanmar (or Burma or Pyidaungzu Myanmar Naingngandaw)

3. This is sandwiched between China and Russia. With a population of approximately two million, a quarter of which lives in Ulaanbaatar, it has one of the lowest population densities in the world.

Answer: Outer Mongolia (or Mongol Uls)
3. Answer these questions about the work of Charles Darwin, for ten points each.

1. Darwin served as the naturalist on this ship, which circumnavigated the globe from 1831 to 1836.

Answer: Her Majesties Ship Beagle

2. Darwin’s descriptions of his experiences aboard the Beagle and his main theories on natural selection were published in this 1859 work, considered his most famous.

Answer: On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life

3. Darwin based much of his work on his reading of this man’s “Essay on the Principle of Population,” which claims that humanity is doomed to starvation since increases in the food supply are arithmetic, while increases in the number of people on Earth are geometric.

Answer: Thomas Robert Malthus
4. Name these Kurt Vonnegut, Jr. novels, for ten points each.

1. Billy Pilgrim becomes “unstuck in time” and visits the Tralfamadorians in this work.

Answer: Slaughterhouse-Five, or the Children’s Crusade

2. Told from the perspectives of both the writer Kilgore Trout and the car salesman Dwayne Hoover, it features such nonsense as the drawing of a pair of buttocks and a child-like dinosaur.

Answer: Breakfast of Champions

3. Vonnegut’s first novel, it centers on the possible horrors of technological advancement arising from the work of the young engineer Paul Proteus.

Answer: Player Piano
5. Answer these questions about an economist and his work, for ten points each.

1. This Young Hegelian, wrote the important work The Poverty of Philosophy and supported the Paris Commune. However, he may be most famous for a pamphlet that he co-wrote in the midst of the 1848 revolutions.

Answer: Karl Heinrich Marx

2. “Workers of the world, unite! You have nothing to lose but your chains” is a famous line from that 1848 work, on which Marx collaborated with Friedrich Engels. Name it.

Answer: Communist Manifesto

3. This Marx work in three volumes was first published in 1894 and claims that, due to the burdens of capitalist production on the working class, the hour has come for the “ultimate synthesis” of society, the achievement of a classless and stateless society.

Answer: Capital: A Critical Analysis of Capitalist Production (or Das Kapital)
6. Name each of the following ancient philosophical movements for ten points.

1. This term is now used derisively, but originally referred to a group of traveling, compensated teachers from Greece in the 5th and 4th centuries BCE. Some famous ones are Antiphon, Prodicus, and Gorgias.

Answer: Sophists

2. This philosophical movement was founded in the 4th century BCE by Antisthenes and Diogenes of Synope. Its chief virtues shamelessness, austerity, and outspokenness and it hoped to bring men back to a more natural, or “dog-like” way of living.

Answer: Cynicism

3. This movement of “inquiry” gained favor when Arcesilaus made it the official Academic philosophy in the 2nd century BCE. The original, or “dogmatic” variety demands complete epistemological suspension, but may be shown to be contradictory in first principles by the argument of the Stoic Antipater.

Answer: Skepticism

7. Name the element or compound produced in these industrial processes, for ten points each.

1. Haber-Bosch process.

Answer: ammonia (or NH3)

2. Contact process.

Answer: sulfuric acid or (H2SO4)

3. Hall-Heroult process.

Answer: aluminum or Al


8. Identify the following about anti-war literature for ten points each.

1. Paul Baumer’s experience in WWI is the subject of this Erich Maria Remarque novel.

Answer: All Quiet on the Western Front (or Im Westen nichts Neues)

2. This extremely long 1865 work of Leo Tolstoy details the horrors of the Napoleonic Wars for Russians through the eyes of Andrey Bolkonsky and Pierre Bezukhov.

Answer: War and Peace (or Voyna i mir)

3. This Aeschylus drama is often cited as an anti-war work because of the speech of the herald in which he discusses war realistically, exclaiming, “what part of the day’s disposal did we not cry out loud.” The main plot concerns Clytemnestra’s murder of her husband, the title character.

Answer: Agamemnon
9. [Computation – 10 seconds per part] Suppose that a certain shady corporation manufactures light bulbs that are defective 1/10 of the time but that they have a test for defective bulbs that is 4/5 effective. Answer each of the following for ten points.

1. If the company manufactures a shipment of 1000 light bulbs and throws out those that fail their test, how many working light bulbs will they throw out if their test gives false positives 1/20 of the time?

Answer: 45

2. At a 1/5 rate of false positives, how many light bulbs would be kept total?

Answer: 740

3. To meet demands that the waste rate, the proportion of working thrown-out bulbs, fall below 1/100, what must the rate of false positives for the defect test be lowered to? Give your answer as a reduced fraction.

Answer: 4/495
10. Name each of the following New Deal organizations from a brief synopsis of its raison d’être, for ten points.

1. It was created in 1933 to bring young men out of the city and put them to work in America’s forests and other wild places; fighting fires, building lodges, and so on.

Answer: Civilian Conservation Corp

2. It was created in 1933 to control flooding in its namesake region and to supply cheap electricity to Southern States.

Answer: Tennessee Valley Authority

3. It was chartered in 1934 to restore faith in America’s economy by eliminating foul play on the markets.

Answer: Securities and Exchange Commission
11. Given the hardness of a benchmark mineral on the Mohs scale, name that mineral for ten points each.

1. 10.


Answer: diamond

2. 7.


Answer: quartz

3. 1.


Answer: talc
12. Identify these leaders from the history of Mexico given clues for ten points each.

1. This parish priest proclaimed the Cry of Delores on September 16th 1810, declaring Mexican independence, but his forces were defeated at the Battle of Calderon and he was captured and executed.

Answer: Miguel Hidalgo y Castillo

2. This on-again, off-again dictator was finally driven out of power by the Ayutla revolt in 1854. He was beaten by Houston at San Jacinto and later by Taylor at Buena Vista.

Answer: Antonio Lopez de Santa Anna

3. This man became acting president after the resignation of Comonfort in 1858. He led the Liberal Party during the War of the Reform, and later led the resistance to Emperor Maximilian and the French.

Answer: Benito Juarez
13. Name each of the following non-objective artists for ten points.

1. This “subconscious” Russian painter founded The Blue Rider with Franz Marc. His own works include series of Improvisations and Compositions, and Counter-Gravitation.

Answer: Vasily Vasilyevich Kandinsky

2. This major member of De Stijl both predicted and helped to found a “new style [that] will spring up from the city.” Many of his works; which include New York City I, Broadway Boogie Woogie, and Fox Trot; are comprised of rectilinear shapes in primary colors, black, and white.

Answer: Pieter Cornelius Mondrian

3. This Romanian sculptor created such works as Sleeping Muse before going “mad abstract” with such works as The Kiss, Torso of a Young Girl, Beginning of the World, and the flute-like series of Birds in Space.

Answer: Constantin Brîncuši
14. Identify these immortal denizens of the sea from Greek myth for ten points each.

1. Son of Pontus and Ge he was the father of the sea nymphs and was known as “the old man of the sea.” In one myth he tells Menelaus how to placate the gods so he can finally get home.

Answer: Nereus

2. This Titan and husband of Tethys was the personification of the sea and is the stream that encircles the earth.

Answer: Oceanus

3. This Nereid was the husband of Poseidon and the mother of Triton.

Answer: Amphitrite
15. Answer the following about an author and his work, for ten points each.

1. This drama focuses on Nora Helmer and her refusal to abide by social conventions set by her husband Torvald and others. The character Niels Krogstad also plays an important role.

Answer: A Doll’s House (or Et dukkehjem)

2. Name the author of A Doll’s House, who also wrote An Enemy of the People and The Wild Duck.

Answer: Henrik Johan Ibsen

3. The title character of this Ibsen drama causes Eilert Lovborg to “die beautifully,” but is herself controlled by Judge Brack.

Answer: Hedda Gabler
16. Identify these 19th Century Supreme Court cases for ten points.

1. Roger Taney’s infamous majority opinion in this 1857 case stated that under no circumstances could a slave have standing for suit in a federal court, since slaves cannot be citizens.

Answer: Dred Scott v. Sanford (accept Dred Scott v. Sanford)

2. This 1877 Grainger Case upheld a state law regulating grain storage rates, by which action the Supreme Court affirmed the power of states to regulate private industries that affect the public good.

Answer: Munn v. Illinois

1. The Court’s decision in this 1896 case created the entirely inoperable “separate but equal” doctrine for determining the constitutionality of laws enacting racial segregation.

Answer: Homer Plessy v. Ferguson
17. Name each of the following ancient sculptures for ten points.

1. This 2nd century BCE marble trio is attributed to Agesander, Athenodorus, and Polydorus of Rhodes, and was discovered in 1506 near the ruins of Nero’s Golden Palace. It shows a Trojan priest and his sons being killed by snakes.

Answer: Laocoön Group (or Laocoön and his sons)

2. This 5th century BCE bronze by Polyclitus is now known only in marble Roman copies that are somewhat misnamed as all lack the weapon that gave this piece its name.

Answer: Spear-Bearer (or Spearman or Dorypheros)

3. This excellent work of Myron shows as contorted, focused athlete poised to hurl the object in his right hand. It, too, is a bronze original known only in Roman marble copies.

Answer: Discus-Thrower (or Discobolos)
18. Given a summary, name each of the following numbered laws for ten points.

1. This 1618 law states that the square of the sidereal period of each planet is proportional to the cube of its mean distance from the Sun.

Answer: Keppler’s 3rd law

2. This law states that a body at rest in an inertial reference frame will remain at rest unless acted upon by a force.

Answer: Newton’s 1st law

3. This law is the fundamental expression of conservation of energy. For a closed system, it may be stated by equating the sum of net work upon, net heat transfer into, and net energy generation within the system with the change in the internal energy of the system.

Answer: 1st law of thermodynamics
19. Name each of the following NFL rookies for ten points.

1. This enormous quarterback out of Miami… of Ohio now wears number 7 for the Steelers and was recently made that franchise’s de facto starter after “Turnover” Tommy Maddox lived-up to his name a bit too often.

Answer: Ben Roethlisberger

2. This rookie wideout got out of the University of Pittsburg after only two years. He currently wears number 11 for the still-terrible Arizona Cardinals.

Answer: Larry Darnell Fitzgerald

3. This first-year Browns tight end found himself unable to soldier on after breaking his fibula against the Cowboys.

Answer: Kellen Boswell Winslow II
20. For ten points, identify each of the following historic U.S. warships.

1. Recall this second-class armored battleship, which sank after a mysterious explosion on February 15th, 1898, killing 266 seamen.

Answer: USS Maine, ACR-1

2. This Iowa-class battleship has designation BB-63 and was the site of the Japanese surrender ending World War II. It is currently serving as a floating museum in Pearl Harbor, Hawaii.

Answer: USS Missouri, BB-63

3. The eight ship by this name to serve the US Navy is designated CVN-65 and was the first nuclear-powered aircraft carrier.



Answer: USS Enterprise, CVN-65






The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page