The Cultural Landscape: An Introduction to Human Geography, 10e (Rubenstein) Chapter 3 Migration



Download 114.51 Kb.
Date conversion21.05.2016
Size114.51 Kb.
The Cultural Landscape: An Introduction to Human Geography, 10e (Rubenstein)

Chapter 3 Migration
1) The ability to move from one location to another is

A) migration.

B) mobility.

C) net migration.

D) voluntary migration.

E) variable migration.

Answer: B

Diff: 1


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Introduction
2) A permanent move to a new location is

A) migration.

B) mobility.

C) net migration.

D) net in-migration.

E) net out-migration.

Answer: A

Diff: 1


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Introduction
3) A country has net in-migration if emigration ________ immigration.

A) equals

B) exceeds

C) is closer to net migration than

D) is less than

E) varies more than

Answer: D

Diff: 1


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Introduction
4) Refugees migrate primarily because of which type of push factor?

A) economic

B) environmental

C) cultural

D) circulation

E) all of the above

Answer: C

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1

5) Which of the following events would be considered a migration pull factor?

A) revolutionary takeover of a government

B) failed harvest

C) flooding of a river

D) opening of a new factory

E) civil war

Answer: D

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


6) Wilbur Zelinsky's model of migration predicted

A) women are more likely to migrate than men.

B) long migration distances are more likely than short.

C) migration characteristics vary with the demographic transition.

D) intraregional migration is more important than interregional.

E) migrants move most frequently for economic reasons.

Answer: C

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Comprehension

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1
7) Several million Irish migrated in the 1840s primarily because

A) the English forced them to become refugees.

B) disastrous economic conditions pushed them out of the country.

C) poor environmental conditions induced them to migrate.

D) they were attracted to the United States.

E) Spanish invasion threatened their homes.

Answer: B

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1
8) The migration transition model predicts that international migration reaches a peak at ________ of the demographic transition.

A) stage 1

B) stage 2

C) stage 3

D) stage 4

Answer: B

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1

9) According to the U.S. Committee for Refugees, the three largest groups of international refugees are

A) Vietnamese, Indian and Indonesian.

B) Palestinian, Iraqi, and Afghan.

C) Sudanese, South African and Colombian.

D) Mexican, Pakistani, and Colombian.

E) Ethiopian, Nicaraguan, and Somalian.

Answer: B

Diff: 4


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1
10) Many Argentinians who fled the country in the 1970s, when the country was ruled by a military regime, returned to the country after democratic elections were held in 1983. This is an example of

A) an economic migration factor changing to an environmental migration factor.

B) emigration changing to immigration.

C) forced migration changing to voluntary migration.

D) a pull factor changing to a push factor.

E) a push factor changing to a pull factor.

Answer: E

Diff: 4


Bloom's Taxonomy: Application

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1
11) The most important pull factor for migrants to North America today is

A) economic.

B) environmental.

C) forced.

D) cultural.

E) geomagnetic.

Answer: A

Diff: 1


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1
12) A physical feature, such as a body of water, which hinders migration is an example of

A) an environmental push factor.

B) a forced migration.

C) an intervening obstacle.

D) a cultural pull factor.

E) an environmental incentive.

Answer: C

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1

13) Which factor most often causes a voluntary migration?

A) economic

B) environmental

C) international

D) cultural

E) regional conflicts

Answer: A

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


14) People are forced to migrate primarily because of which factor?

A) economic

B) environmental

C) international

D) cultural

E) mobility

Answer: D

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1
15) Which of the following is not presently one of the three largest migration flows in the world?

A) to Europe from Asia

B) to Europe from Africa

C) to North America from Asia

D) to North America from Latin America

Answer: B

Diff: 1

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


16) Many of the first Europeans to settle in Australia migrated to serve jail sentences which is the combination of which push and pull factors?

A) cultural push, economic pull

B) environmental push, cultural pull

C) economic push, cultural pull

D) economic push, environmental pull

E) environmental push, economic pull

Answer: A

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1

17) Why has Russia's program to attract migrants faced difficulty in recent years?

A) They are targeting ethnic Russians who speak Russian and most are not interested.

B) Migrants don't want to move to a place with low population growth like Russia.

C) The program places people in small cities with long, cold, and dark winters.

D) Russia has net-out migration because of rapid population growth.

Answer: A

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Comprehension

Geog. Standard: 9

Section: Case Study
18) The most popular destination for voluntary migrants from Great Britain has been

A) Asia.


B) Australia.

C) North America.

D) South America.

E) South Asia.

Answer: C

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
19) Most migrants to the United States during the peak of the 1840s and 1850s came from which part of Europe?

A) Norway and England

B) Ireland and Germany

C) Italy and Poland

D) Spain and Portugal

E) Russia and Bulgaria

Answer: B

Diff: 4


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
20) The highest rates of immigration are to

A) some Middle Eastern countries.

B) The United States.

C) Europe.

D) Mexico and Latin America.

Answer: A

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2

21) The greatest total number of foreign-born residents can be found in

A) China.

B) Australia.

C) Germany.

D) the United States.

Answer: D

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


22) Most migrants to the United States during the peak of the late nineteenth century came from which part of Europe?

A) central

B) south and east

C) south and west

D) north and west

E) north and east

Answer: D

Diff: 4


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
23) Most migrants to the United States during the early twentieth century came from which part of Europe?

A) central

B) north and west

C) south and east

D) south and west

E) north and east

Answer: C

Diff: 4


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
24) Europeans migrated to the United States primarily because of

A) decreased economic opportunities as European countries experienced rapid population growth.

B) decreased political stability as European countries were wracked by revolutions.

C) religious freedom in the United States as European countries oppressed their citizens.

D) discoveries of gold in California and Alaska.

Answer: A

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2

25) Which statement most accurately describes the motivations of the historic European and current Latin American immigrants to the United States?

A) Both were and are motivated primarily by economic factors.

B) Migrants from Europe were fleeing religious persecution while migrants from Latin America are motivated by economic factors.

C) Both were and are motivated by a desire to join family members already in the United States.

D) Migrants from Europe mostly spoke English while migrants from Latin American mostly speak Spanish.

E) Both were and are motivated by famine in their home country

Answer: A

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Application

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
26) Norwegians were most likely to immigrate to the United States

A) prior to 1840.

B) during the 1840s and 1850s.

C) during the 1880s and 1890s.

D) during the U.S. Civil War.

E) between 1900 and 1915.

Answer: C

Diff: 5


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
27) Migration to the United States declined during the 1920s primarily because of

A) economic depression in the United States.

B) forced migration after World War I.

C) imposition of quota laws.

D) declining demand for industrial workers.

E) declining demand for domestic workers.

Answer: C

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
28) U.S. quota laws from the 1920s until the 1960s had the effect of

A) virtually ending immigration.

B) indirectly causing two world wars.

C) dramatically increasing immigration from around the world.

D) ensuring the majority of migrants continued to be from Europe.

E) increasing the possibility of migration from regions previously prohibited.

Answer: D

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Comprehension

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3

29) Brain drain is

A) the large-scale emigration of talented people.

B) the process by which people are given reference for migration.

C) people forced to migrate for political reasons.

D) a cultural feature that hinders migration.

E) a net decline in literacy.

Answer: A

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3


30) Most Asians are currently migrating to the United States through the process of

A) expansion diffusion.

B) brain drain.

C) chain migration.

D) illegal immigration.

E) global relocation.

Answer: C

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3
31) Guest workers in Europe and the Middle East are

A) illegal immigrants.

B) low-status foreigners.

C) Muslims.

D) southern Europeans.

E) technical specialists invited as consultants.

Answer: B

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3
32) Most European guest workers come from which part of Europe?

A) north and east

B) north and west

C) central

D) south and west

E) south and east

Answer: E

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3

33) Most guest workers head for which part of Europe?

A) north and east

B) north and west

C) central

D) south and west

E) south and east

Answer: B

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3


34) Many of the refugees from Vietnam became known as the

A) boat people.

B) communists.

C) Hindus.

D) Viet Cong.

E) segregationists.

Answer: A

Diff: 1


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3
35) The United States has received the lowest number of refugees from which of these countries?

A) Cuba


B) Ethiopia

C) Haiti


D) Vietnam

Answer: B

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3


36) Ellis Island

A) was the subject of a territorial dispute between New York and New Jersey.

B) was originally claimed by France but given to the United States along with the Statue of Liberty.

C) is still in use today as an immigration gateway to the United States.

D) is not truly an island because it is joined to the mainland by a narrow strip of land.

Answer: A

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 17

Section: Contemporary Geographic Tools

37) The largest numbers of recent immigrants to the United States are

A) illegal immigrants.

B) political refugees.

C) relatives of U.S. residents.

D) talented professionals.

E) guest workers.

Answer: C

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
38) Recent immigrants to the United States

A) are nearly evenly distributed among all states.

B) are distributed evenly along the southern U.S. border and the east and west coasts.

C) are concentrated in Texas, California, and Illinois.

D) are concentrated in a few states according to economic prospects and migrant's country of origin.

Answer: D

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


39) Mexico's immigration policy

A) is complicated because Mexico favors migration to the U.S. but opposes migration from its south.

B) is opposed to Mexicans migrating to the U.S. because they otherwise would contribute to the economy at home.

C) welcomes migrants from other countries.

D) attempts to prevent any money from leaving the country.

Answer: A

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Application



Geog. Standard: 9

Section: Global Forces, Local Impacts


40) The largest number of legal immigrants to the United States come from what country?

A) Cuba


B) Mexico

C) the Philippines

D) South Korea

E) Dominican Republic

Answer: B

Diff: 1


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2

41) The largest number of undocumented immigrants to the United States come from what country?

A) Cuba

B) Mexico



C) the Philippines

D) South Korea

E) Dominican Republic

Answer: B

Diff: 1

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


42) The destination for most undocumented immigrants entering Mexico is

A) work in factories in northern Mexico.

B) work on fruit plantations.

C) Mexico city.

D) work in Pacific coast resorts.

E) the U.S. border.

Answer: E

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Comprehension

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
43) According to the 1986 Immigration Reform and Control Act, undocumented immigrants were

A) permitted to become legal residents.

B) increasingly deported if caught.

C) encouraged to remain because of shortages of workers.

D) no longer eligible for public services in the United States.

E) established as guest workers.

Answer: A

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2
44) Migration to the United States increased from Europe after 1800 in part because of

A) deteriorating public health, medicine, and food supply.

B) expanded economic opportunities during the Industrial Revolution.

C) plague and famine.

D) rapid increase in the crude death rate.

E) higher natural increase rates.

Answer: E

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Comprehension

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2

45) The largest level of interregional migration in the United States was caused by the

A) arrival of Europeans beginning in the 1600s.

B) illegal immigration from Latin America.

C) immigration of Asians beginning in the early twentieth century.

D) opening up of the western territories.

E) industrial development in the northeast.

Answer: D

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4


46) The U.S. center of population has moved steadily to the

A) east.


B) north.

C) south.

D) west.

E) center.

Answer: D

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4
47) Which is a current intraregional migration trend in the United States?

A) rural to urban

B) urban to suburban

C) metropolitan to nonmetropolitan

D) net emigration from the northeast

E) all of the above

Answer: B

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4
48) The Brazilian government encouraged interregional migration by

A) making Rio de Janeiro and Sao Paulo more attractive.

B) dictating optimal locations for factories.

C) clearing the rain forest for agricultural activities in the interior.

D) moving the capital to Brasilia.

E) industrial development on the Atlantic coast.

Answer: D

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4

49) An example of a government limiting migration is

A) the State of Assam.

B) Bangladesh.

C) Mexico.

D) the United Kingdom.

E) Norway.

Answer: A

Diff: 4

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4


50) The most prominent type of intraregional migration in the world is

A) north to south.

B) region to region.

C) urban to rural.

D) city to city.

E) rural to urban.

Answer: E

Diff: 2


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4
51) Suburbanization of more developed countries is due to

A) expanding urban territory.

B) increasing employment opportunities.

C) desire to change lifestyle.

D) regional development.

E) global investment.

Answer: C

Diff: 3


Bloom's Taxonomy: Comprehension

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4
52) Counterurbanization is

A) the move from urban core to suburban areas.

B) due to expanding suburbs.

C) migration to rural areas and small towns.

D) the trend of the elderly retiring to rural locations.

E) decline of the inner-city infrastructure.

Answer: C

Diff: 4


Bloom's Taxonomy: Knowledge

Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4

53) In the United States, which is likely to cause virtually all population growth in the next few decades?

A) natural increase rate

B) net in-migration

C) crude birth rate

D) declining death rate

E) urban expansions

Answer: B

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


54) The difference between the number of people migrating to a place and the number leaving is called net migration.

Answer: TRUE

Diff: 1

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Introduction


55) The three major kinds of push factors are cultural, economic, and environmental.

Answer: TRUE

Diff: 1

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


56) Countries with slow population growth but strong economies commonly experience out-migration.

Answer: FALSE

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Application



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


57) The most common environmental threat to people comes from too much or too little water.

Answer: TRUE

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


58) Most migration occurs because of a combination of push and pull factors.

Answer: TRUE

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1

59) The major reason for illegal immigration to the United States is to escape political persecution.

Answer: FALSE

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


60) Most Asian immigrants in the United States are single young men trying to find work.

Answer: FALSE

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


61) In recent years, the immigration quota has been sufficient to accommodate all people who wish to migrate to the United States.

Answer: FALSE

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3


62) It can be difficult to distinguish between economic migrants and refugees, except in the way they are granted admittance to a new country.

Answer: FALSE

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3


63) Historically, the center of population in the United States has moved a long distance to the west but not a long distance to the south.

Answer: TRUE

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4


64) The most important type of internal migration within the United States is from urban to suburban.

Answer: TRUE

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4


65) List the three types of migration push and pull factors.

Answer: cultural; economic; environmental

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1

66) Which of the three migration factors has been the most important pull factor for immigration to the United States?

Answer: economic

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


67) Name one of the two countries which sent 75 percent of all immigrants to the United States during the 1840s.

Answer: Ireland; Germany (one of these)

Diff: 4

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


68) After 1900, from what part of Europe did ninety percent of the immigration to the United States come?

Answer: Southern and Eastern (or more specifically, Italy, Russia, and Austria-Hungary)

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


69) During the 1980s, which country provided the largest number of LEGAL immigrants to the United States?

Answer: Mexico

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


70) During the 1980s, what country provided the largest number of ILLEGAL immigrants to the United States?

Answer: Mexico

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Knowledge



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


71) Migration to the United States declined in the 1920s as a result of new laws. What did these laws do?

Answer: set quotas based on the immigration background of current citizens

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3

72) Several million people have migrated to the United States illegally in recent years. Why have most of these people come to the United States?

Answer: economic advancement

Diff: 2

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3


73) Describe suburbanization in more developed countries.

Answer: large-scale migration to the suburbs because of pull by a suburban lifestyle

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4


74) Describe the general relationship between population growth and migration.

Answer: Source regions for migrants are generally experiencing population growth and therefore economic hardship. Destination regions are generally later in the demographic transition and have lower population growth.

Diff: 4

Bloom's Taxonomy: Application



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


75) List the major push and pull factors in migration and give examples of each.

Answer: Varies

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Comprehension



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 1


76) Why has the major source of immigrants to the United States changed over time?

Answer: Varies

Diff: 4

Bloom's Taxonomy: Application



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 2


77) Describe the similarities and differences between illegal immigrants to the United States and guest workers in Europe.

Answer: Varies

Diff: 5

Bloom's Taxonomy: Analysis



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3


78) Explain why governments consider it important to distinguish economic migrants from refugees.

Answer: Varies

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Synthesis



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 3

79) Describe changes in the movement of the U.S. center of population and reasons for those changes.

Answer: Varies

Diff: 3

Bloom's Taxonomy: Analysis



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4


80) Describe the major intraregional and interregional migration patterns within the United States in recent years.

Answer: Varies

Diff: 4

Bloom's Taxonomy: Application



Geog. Standard: 9

Section: Key Issue 4



Copyright © 2011 Pearson Education, Inc.




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page