Round 2: tossups bulldog High School Academic Tournament VII



Download 78 Kb.
Date conversion02.05.2016
Size78 Kb.

ROUND 2: TOSSUPS

Bulldog High School Academic Tournament VII


1. It was repopulated in 1979 after being virtually emptied four years earlier. Located in the south central part of its nation, it lies at the confluence of the Tonie Sap and Mekong rivers. Connected to Bangkok and Thailand via railroad, it is known for its pagodas. FTP, identify this Cambodian capital.

ANSWER: Phnom Penh
2. M/DR. As punishment for his crimes, this giant's son was bound to a rock under a serpent who would drip poison into his face until Ragnarok. This giant was the husband of Sigyn and the father of Hel, the Midgard serpent, and Fenris the Wolf. FTP, name this trickster of Norse myth, whose machinations led to the death of Balder.

ANSWER: Loki


3. His long, allegorical novels use different kinds of humor but are focused around serious existential themes. The Floating Opera is about a nihilist who can find no reason for suicide and The Sot-Weed Factor is a parody of history and picaresque novels. FTP, name this author best known for his novel in which the world is conceived as a computer-run university, Giles Goat-Boy.

ANSWER: John Barth


4. As French Prime Minister from 1642–1661, he came to power with a desire to end the Thirty Years War. At home, he suppressed the Fronde uprising. His reputation is overshadowed, however, by the young king whom he educated and the powerful Cardinal he succeeded. FTP, name this man, a Cardinal himself, succeessor to Cardinal Richelieu and Prime Minister to Louis XIV.

ANSWER: Cardinal Mazarin or Giulio Raimondo Mazzarini (Mazzarino)


5. Although the European Community has struggled to obtain a common currency, Hasbro Interactive has successfully replaced the old dollars, pounds, francs, and yen with a universal credit system in this game. An updated version of a classic Parker Brothers game, blue is now Coruscant and purple is Degobah. FTP identify this computer game narrated by C-3PO.

ANSWER: Star Wars Monopoly


6. This 1926 work is a “multicultural” one: written by a Russian composer, the narration is in French, the singers use a Latin libretto, and the text is based on Greek myths. FTP, identify this one-act opera by Igor Stravinsky named for a famous patricide recorded by Sophocles.

ANSWER: Oedipus Rex or Oedipe Roi [AY-deep rwah]


7. A Cambridge graduate, he worked with David Lloyd-George at the Versailles Peace Conference, but became disgusted with the meeting and resigned his post. In 1925 he opposed returning to the gold standard, and he was concerned with unemployment well before the Great Depression. FTP, identify this British opponent of laissez-faire economics.

ANSWER: John Maynard Keynes [CANES]


8. Appointed secretary of war in 1708 and treasurer of the navy in 1710, in 1712 he was convicted of corruption and imprisoned. From 1721 to 1742, he was First Lord of the Treasury and Chancellor of the Exchequer. Because of his political power, his use of patronage, and his ability to unite members on political issues, FTP, who is considered the first British Prime Minister?

ANSWER: Robert Walpole, 1st Earl of Oxford

9. David Roos of the University of Pennsylvania recently announced that malaria contain structures similar to these organelles. These ellipsoidal organelles contain lamellae composed of thylakoids, and stroma which contain enzymes. FTP, name these organelles where photosynthesis occurs.

ANSWER: chloroplasts [Do not accept: mitochondrion]


10. When she was eight, she lost an eye to an errant BB fired by her brother. She went on to be valedictorian of her high school class, matriculating at Spelman College. In 1968 she published a book of poetry entitled Once, but is better known for the colorful novel that earned her a 1983 Pulitzer Prize. FTP, name this author of The Color Purple.

ANSWER: Alice Walker


11. The methyl tert-butyl type of these compounds is used as an additive in gasoline to reduce emissions. The diethyl version is commonly referred to by the name for the entire class. FTP, name this type of organic molecule, which, until their toxicity was shown, was used as an anesthetic.

ANSWER: ethers


12. Although this Stanford graduate has been a respected player for years, few men have played worse in the Super Bowl. Although his teams have competed four times for the NFL championship, they lost to the Giants, Redskins, and 49ers by an average of over 19 points. FTP identify this lucky-numbered Bronco quarterback whose luck changed in 1998 against Green Bay.

ANSWER: John Elway


13. He was the leader of the Irgun, a guerilla group more militant than the Haganah. This Zionist survived a concentration camp and went on to become Israel’s head of state. He later signed the first peace treaty between Israel and an Arab country. FTP identify this man who shared the 1978 Nobel Peace Prize with Anwar el-Sadat.

ANSWER: Menachem Wolfovitch Begin


14. Subtitled Optimism, its title character travels to Portugal, El Dorado, Surinam, Venice, and Constantinople before being reunited with Cunegonde, baron Thunder-ten-Tronckh, and Pangloss, a parody of rationalist philosopher Gottfied von Liebnitz. FTP, name this 1759 satire by Voltaire.

ANSWER: Candide


15. A human head. A Virginia mansion. The initials “F.S.” Liberty. The year of creation. A “P,” a “D,” or an “S.” United States of America. E Pluribus Unum. FTP, all these things can be found on what coin that bears a pony-tailed profile of our third president?

ANSWER: Jefferson nickel


16. His early works were calm landscapes painted in delicate grays, mauves, and dark greens. He and Dutch painter Theo van Doesburg founded De Stijl magazine, in which he developed his theories of “neoplasticism.” FTP name this painter of Fox Trot and Broadway Boogie Woogie.

ANSWER: Piet Mondrian


17. Jupiter’s moon Europa may have all three ingredients many scientists consider essential for life: an energy source, liquid water, and organic molecules. The spacecraft Galileo recently found carbon compounds on two of Jupiter’s moons. FTP, name either of these two moons, one named for a maiden turned into a bear and the other named for the cupbearer to the gods.

ANSWER: Callisto or Ganymede

18. A Harvard-educated great-grandson of US Steel co-founder Henry Clay Frick, this man was elected on a promise to run his state with the same business acumen he brought to real estate. Ironically, he was recently sentenced to 30 months in prison for lying to get millions of dollars in loans to shore up his collapsing real estate empire. FTP, identify this former Arizona governor.

ANSWER: Fife Symington


19. Loosely based on Shakespeare’s Hamlet, this 1983 film enlisted Mel Blanc as the voice of a cartoon-watching father. It introduced the “3-B” rating to the world of cinema, and allowed SCTV alums Dave Thomas and Rick Moranis a start in the world of film, eh? FTP, name this film about beer, hockey, and all things Canadian.

ANSWER: Strange Brew: The Adventures of Bob & Doug MacKenzie


20. His opponents claimed that he was born in Canada and hence was ineligible for the presidency, but no evidence for this has ever surfaced. FAQTP, name this first president from Vermont who replaced James Garfield in 1883.

ANSWER: Chester Alan Arthur


21. This 1952 play was most emphatically not about McCarthy, said its author. Since it was actually about seventeenth century Massachusetts, perhaps he was telling the truth. FTP, name this Arthur Miller work about truth amidst a witch hunt, recently made into a movie starring Winona Ryder.

ANSWER: The Crucible


22. Its adherents believed that all principles are to be regarded as working hypotheses rather than metaphysically binding axioms. A modern expression of empiricism, it was influential in early twentieth century America. FTP, identify this philosophical movement founded by C.S. Pierce that sounds like it would be a sensible and useful doctrine.

ANSWER: pragmatism

23. Pencil and paper ready. A worker on Floor 100 of the Sears tower drops a wrench down the elevator shaft. Assume that acceleration due to gravity is negative 10 meters per second per second and that the wrench is in frictionless free fall. FTP, how many meters has the wrench fallen after 2 seconds? You have 10 seconds to buzz in.

ANSWER: 20


ROUND 2: BONI

Bulldog High School Academic Tournament VII

1. For 15 points each, name the gland that secretes the following hormones.

a. glucagon ANSWER: pancreas

b. Follicle Stimulating Hormone ANSWER: anterior pituitary gland
2. Ten points each, answer these questions about the Ottoman Empire.

a. Born in Macedonia, he arrived in Egypt as an Ottoman officer. By 1805 he had established himself as ruler.

ANSWER: Muhammad Ali Pasha

b. Inspired by German reunification, this Ottoman movement sought to shore up the polyglot empire by promoting Ottoman nationality.

ANSWER: The Young Turks

c. This man led an independent Turkey after World War I.

ANSWER: Kemal Ataturk
3. Given the year, name the British Prime Minister for 10 points, or the King for five:

a. 1728 ANSWER: Robert Walpole or King George II

b. 1780 ANSWER: Lord Frederick North or King George III

c. 1789 ANSWER: William Pitt the Younger or King George I


4. 30 20-10. Identify the mythological figure.

30: He was the leader of the Myrmidons during the Trojan War.

20: He was the son of Peleus and Thetis, and The Iliad was subtitled“The Wrath of” this man.

10: He was killed by a poisoned arrow shot by Paris that hit his heel, his only vulnerability. ANSWER: Achilles or Akhilleus


5. Good French movies become bad American movies. Identify these bad ripoffs, 10 points each.

a. Bridget Fonda and Dermot Mulroney starred in this dud based on La Femme Nikita.

ANSWER: Point of No Return

b. Kathy Bates is a detective in this film based on a French mystery of the same name.

ANSWER: Diabolique

c. Richard Gere and Jodie Foster bombed in this remake of The Return of Martin Guerre.

ANSWER: Sommersby

6. Identify the element or its atomic symbol from a property, 10 points each.

a. This alkali metal is found in a powerful reducing agent, and is an anti-depression agent.

ANSWER: lithium or Li

b. Three atoms of this subliming nonmetal are found in each molecule of the amino acid thyroxine, which is found in the thyroid gland.

ANSWER: iodine or I

c. This element can exist in 9 different oxidation states—yet its molecular form is highly unreactive, containing the strongest known triple bonds.

ANSWER: nitrogen or N


7. Here’s a question about movies and books. Given an author, an actor, and the year it was written, identify the novel, 15 points each, or for 5, if you need another actor and the year of the film.

a. 15: Helena Bonham Carter in a 1910 E.M. Forster novel.

5: 1992 film starring Emma Thompson and Anthony Hopkins.

ANSWER: Howard’s End

b. 15: Michelle Pfeiffer in a 1920 Edith Wharton novel.

5: 1993 film starring Daniel Day Lewis and Winona Ryder.

ANSWER: The Age of Innocence
8. Given a king, identify his primary court painter, 10 points each.

a. Charles IV of Spain

ANSWER: Francisco Goya

b. Henry VIII of England

ANSWER: Hans Holbein the Younger

c. Charles I of England

ANSWER: Anthony van Dyke
9. 30-20-10. Identify the mathematician.

30: He founded the study of graph theory with the Konigsburg Bridge problem.

20: His rule says that the number of vertices in a polyhedron minus the number of edges plus the number of faces must always equal 2.

10: His name provides the symbol used to denote the base of the natural logarithm.

ANSWER: Leonhard Euler [oiler]
10. Answer the following religious questions for ten points each.

a. The name of the man, described in the New Testament as a murderer, revolutionary, and a notorious bandit, who the people of Jerusalem demanded to be released instead of Jesus Christ.

ANSWER: Barrabas

b. The holiday on which Pontius Pilate customarily pardoned one criminal.

ANSWER: Passover (Acc: Pesach (the Hebrew equivalent))

c. The book of the Bible in which the release of Barrabas is related.

ANSWER: Mark
11. 30-20-10. Name the author from works.

30: Out of the Silent Planet and Surprised by Joy

20: The Magician’s Nephew and Prince Caspian

10: The Screwtape Letters and The Lion, the Witch, and the Wardrobe

ANSWER: Clive Staples Lewis
12. Given some symphony titles, identify the composer, 10 points each.

a. The 6 London Symphonies, The 6 Paris Symphonies

ANSWER: Franz Haydn

b. Haffner Symphony, Linz Symphony, Jupiter Symphony

ANSWER: Wolfgang Amadeus Mozart

c. Symphony of a Thousand, Resurrection Symphony, Titan Symphony

ANSWER: Gustav Mahler
13. Answer these questions on Native American land losses, 15 points per part.


  1. Ten for one, 15 for both, name the two tribes who ceded 2,000,000 acres of land in the 1773 Treaty of Augusta.

ANSWER: Cherokee and Creek

  1. Ten for one, 15 for both, name the US general who led the Trail of Tears, and the 1830 act that authorized it.

ANSWER: General Winfield Scott and the Indian Removal Act of 1830

14. Answer the following about rotational physics for the stated number of points.

a. For 5 points, how many radians are there in a complete revolution?

ANSWER: 2 times pi or two pi

b. For 5 points each, which Greek letters are used to represent angular position, angular velocity, and angular acceleration. Identify which is which.

ANSWER: position: theta; velocity: omega, acceleration: alpha

c. The angular velocity of a body is 3 radians per second, and the radius of rotation is 5 meters. For 10 points, what is the radial acceleration in meters per second squared?

ANSWER: 45 meters per second squared [ar=w2r]


15. Given a city or cities, name the river on which they are located, 10 points each.

a. Harrisburg, PA and Havre de Grace, MD ANSWER: Susquehanna River

b. Vancouver, Washington ANSWER: Columbia River

c. New Haven, Connecticut ANSWER: Quinnipiac River


16. 30-20-10. Name the artist from songs.

30: “Temporary Like Achilles”

20: “It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding)”

10: “Like a Rolling Stone”

ANSWER: Bob Dylan [ACC: Robert Zimmerman]

17. It’s time for the rap-biology conjoining bonus. For example, “A member of NWA who died of AIDS and a common laboratory preservative that played a role in the Simpson trial,” is “Easy E-D-T-A.” Fifteen points each, 5 points if only one part is given.

a. The stage-name of recently murdered rapper whose ominously-titled last album was nominated for a Grammy and the abbreviation for an energy storing molecule that functions like ATP.

ANSWER: The Notorious B.I.G TP [5 for Notorious B.I.G or GTP]

b. The medical stage name of the artist behind the album The Chronic and the complete medical name of Lou Gehrig’s disease.

ANSWER: Dr. Dre-myotrophic lateral sclerosis [5 for Dr. Dre or Amyotrophic Lateral Sclerosis]


18. Answer the following questions about an American Land purchase:

5: Within 3 years, when did the United States purchase Alaska from Russia?

ANSWER: 1867 (ACC: 18641870)

10: From which Russian Tsar did the US purchase Alaska?

ANSWER: Alexander II

15 Which Secretary of State negotiated the deal and suffered for it in the press?

ANSWER: William Henry Seward
19. Answer these questions about Maya Angelou, 10 points each.

a. Name her 1970 autobiography, the subject of claims of plagiarism.

ANSWER: I Know Why the Caged Bird Sings

b. Her poem “On the Pulse of Morning” was written for an occasion in what year?

ANSWER: 1993 [ACC: first inauguration of President Clinton]

c. Name her newest book, a collection of 20 short essays on subjects ranging from aging and sexuality to African art and Clarence Thomas.

ANSWER: Even the Stars Look Lonesome

20. Answer these questions about the British au pair convicted of murder, 10 each.

a. Name her.

ANSWER: Louise Woodward

b. Give the surname of the family Woodward worked for.

ANSWER: Eappen

c. Name Woodward’s lawyer, who asked the judge to prevent the jury from considering manslaughter charges.

ANSWER: Barry Scheck

21. Answer the following questions about the Roman poet Quintus Valerius Catullus, 10 points each.

a. Give either the real or the literary name of the Roman matron Catullus loved and to whom he dedicated much of his poetry.

ANSWER: Clodia or Lesbia

b. Translate his most famous line: “Fra-ter, a-ve at-que va-le.”

ANSWER: Brother, hail and farewell or Brother, hail and goodbye

c. What Latin phrase translates as “I hate and I love”?

ANSWER: Odi et amo
22. 30 20 10. Give the common name.

30: In D. H. Lawrence’s The Rainbow, this character is romantically involved with soldier Anton Skre ben sky.

20: According to an inscription at a German church, she was martyred along with 11,000 virgins.

10: In The Little Mermaid, she transformed Ariel into a woman.



ANSWER: Ursula [prompt on “Brangwen” on 30]


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page