Homework Folder #1: Chapter 1 New World Beginnings



Download 102.46 Kb.
Date conversion18.04.2016
Size102.46 Kb.


Name: _________________, _____________--HR

IB MYP Humanities Level 5/AP USH--Period _____

Date: _____________________ _____, ________


Homework Folder #1: Chapter 1 New World Beginnings

Use the following to answer questions 1-8:


Describe and state the historical significance of the following:


1.

Renaissance




2.

Treaty of Tordesillas




3.

“three sister” farming




4.

black legend




5.

Popé's Rebellion




6.

Iroquois Confederacy




7.

St. Augustine, Florida




8.

ecosystem

Use the following to answer questions 9-18:


Locate the following places by reference number on the map:




9.

_____ North America




10.

_____ Asia




11.

_____ India




12.

_____ West Indies




13.

_____ Africa




14.

_____ England




15.

_____ Spain




16.

_____ South America




17.

_____ China




18.

_____ Portugal




___ 19.

The European explorers who followed Columbus to North America

A)

intended to found a new nation.

B)

continued to view themselves as Europeans.

C)

did not consider America as the western rim of the European world.

D)

no longer saw themselves as subjects of European kings.

E)

saw little difference in their lives in America and their lives in Europe.




___ 20.

The colonists who ultimately embraced the vision of America as an independent nation had in common all of the following characteristics except

A)

the desire to create an agricultural society.

B)

learning to live lives unfettered by the tyrannies of royal authority.

C)

learning to live lives unfettered by the tyrannies of official religion.

D)

an unwillingness to subjugate others.

E)

learning to live lives unfettered by the tyrannies of social hierarchies.




___ 21.

The ideals that the colonists cherished as synonymous with American life included reverence for all of the following except

A)

individual liberty.

B)

self-government.

C)

opposition to slavery.

D)

religious tolerance.

E)

economic opportunity.




___ 22.

By the 1770s which of the following issues helped bring about a crisis of imperial authority?

A)

trade restrictions

B)

slavery

C)

few colonists clung to any hope of accommodation with Great Britain

D)

the coronation of a new king

E)

the rise to power of radical patriots in the American colonies




___ 23.

Most likely the first Americans were

A)

Vikings from Scandinavia.

B)

Spanish explorers of the fifteenth century.

C)

people who crossed the land bridge from Eurasia to North America.

D)

Portuguese sailors of Prince Henry the Navigator.

E)

refugees from Africa.




___ 24.

Native American (Indian) civilization was least highly developed in

A)

North America.

B)

Mexico.

C)

Central America.

D)

Peru.

E)

Latin America.




___ 25.

One of the main factors that enabled Europeans to conquer native North Americans with relative ease was

A)

the pacifistic nature of the native North Americans.

B)

the settled agricultural societies of North America.

C)

the absence of dense concentrations of population or complex nation-states in North America.

D)

the use of native guides.

E)

all of the above.




___ 26.

At the time of the European colonization of North America the number of Indian tribes was estimated at approximately

A)

100.

B)

500.

C)

1,000.

D)

50.

E)

200.




___ 27.

The development of “three sister” farming on the southeast Atlantic seaboard

A)

led to the dominance of the potato.

B)

enabled the Anasazis to prosper.

C)

ultimately failed to produce adequate amounts of food.

D)

was attributed to three young women of the Cherokee peoples.

E)

produced a rich diet that led to high population densities.




___ 28.

Before the arrival of Columbus, most native peoples in North America

A)

lived in large communities.

B)

were more advanced than those in South America.

C)

lived in small, scattered, and impermanent settlements.

D)

populated the greater part of the continent.

E)

relied on horses for transportation.




___ 29.

The Iroquois Confederacy was able to menace its Native American and European neighbors because of

A)

its military alliance, sustained by political and organizational skills.

B)

the Iroquois warriors' skill with the Europeans' muskets.

C)

the scattered nature of the Iroquois settlements, which made it difficult for their enemies to defeat them.

D)

the alliance with the Aztecs and Incas.

E)

its use of new weapons.




___ 30.

The Christian crusaders were indirectly responsible for the discovery of America because they

A)

were victorious over the Muslims.

B)

brought back news of valuable Far Eastern spices, drugs, and silk.

C)

succeeded in establishing improved business relations between Muslims and Christians.

D)

returned with captured Muslim maps showing the North and South American continents.

E)

developed better navigational devices.




___ 31.

The origins of the modern plantation system can be found in the

A)

American South.

B)

Arab slave trade.

C)

Portuguese slave trade.

D)

European feudal system.

E)

African slave system.




___ 32.

All of the following contributed to the emergence of a new interdependent global economic system except

A)

Europe providing the market and capital.

B)

Africa providing the labor.

C)

the belief of European explorers to create new cultures.

D)

New World providing its raw materials.

E)

the advancement and improvement of technology.




___ 33.

Which of the following New World plants revolutionized the international economy?

A)

maize

B)

potatoes

C)

beans

D)

tomatoes

E)

all of the above




___ 34.

European contact with Native Americans led to

A)

the Europeans' acceptance of the horse into their culture.

B)

the deaths of millions of Native Americans, who had little resistance to European diseases.

C)

the introduction into the New World of such plants as potatoes, tomatoes, and beans.

D)

an increase in the Native American population.

E)

the use of tobacco by Native Americans.




___ 35.

European explorers introduced ____________________ into the New World.

A)

syphilis

B)

maize

C)

tobacco

D)

smallpox

E)

pumpkin

Use the following to answer question 36:


Each of the following questions may have two, three, four, or five correct answers. Mark all correct answers for each question.


___ 36.

Among the more highly developed Native American (Indian) cultures of North America were the

a. Mound Builders.

b. Iroquois.

c. Pueblos.

d. Creeks.

e. Incas.






37.


Answer questions 37 and 38 in essay format. Be sure to answer each part of the question.

Summarize the motives, expectations, problems, and rewards associated with the age of European expansion.






38.

Describe both the positive and negative benefits of the Columbian Exchange on the New and Old World.


Answer Key


1.




2.




3.




4.




5.




6.




7.




8.




9.

2

10.

9

11.

8

12.

3

13.

7

14.

5

15.

6

16.

1

17.

10

18.

4

19.

B

20.

D

21.

C

22.

A

23.

C

24.

A

25.

C

26.

E

27.

E

28.

C

29.

A

30.

B

31.

C

32.

C

33.

E

34.

B

35.

D

36.

a, b, c, d, e

37.




38.






Page


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page