Hazardous Materials Awareness and Operations Chapter 6: Terrorism



Download 112.95 Kb.
Date conversion29.04.2016
Size112.95 Kb.

Hazardous Materials Awareness and Operations Chapter 6: Terrorism

Chapter 6

Multiple Choice


1. Part of the definition of terrorism requires that such activity:

A. be in furtherance of political or social objectives.

B. be preceded by a threat, warning, or previous similar event.

C. originate with an organized, recognized group.

D. result in actual loss of life, injury, or property damage.


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 134


2. What has been the largest terrorist event in the history of the United States?

A. The Alfred P. Murrah Building bombing in Oklahoma City

B. The Kobar Towers military housing bombing in Daharan

C. The World Trade Center attack in New York

D. The bombing of Pan Am flight 103 over Lockerbie


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 134


3. Which is an example of a symbolic terrorist target?

A. Urban highway

B. Foreign embassy

C. Water treatment facility

D. Hydrocarbon fuel refinery


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 135


4. Terrorists have used explosive devices in thousands of attacks, but in recent years there has been a new trend in their use. What is this trend?

A. Biological cores

B. Suicide bombings

C. Radioactive cladding

D. Implosion devices


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 135


5. What is the term for terrorism that electronically targets computers or the Internet?

A. Computerrorism

B. Cyberterrorism

C. Data terrorism

D. Electronic terrorism


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 138


6. How can pipe bombs be modified to enhance their injurious effect?

A. Set them to explode at dusk.

B. Coat them with powdered neon.

C. Pack them with nails.

D. Use PVC piping.


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 138


7. When should fire fighters handle a potentially explosive device?

A. When doing so will eliminate a threat to life

B. Only when the building cannot be evacuated easily

C. At no time

D. Only when the timer is visible and the bomb squad clearly will not arrive in time


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 139


8. When responding to a terrorist event, you should be particularly alert for the possibility of:

A. secondary events designed to harm or hamper emergency responders.

B. the use of sets and accelerants.

C. the occurrence of backdrafts, BLEVEs, or other unusual events.

D. signs and symptoms of critical incident stress.


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 139


9. What is one potential means for dispersing a chemical agent over a wide area?

A. Crop-dusting aircraft

B. Steam radiators

C. Railway tank cars

D. 55-gallon drums


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 142


10. Under what circumstances is it sufficient to rely on odor to detect a chemical agent?

A. Under no circumstances

B. Only when the agent is known to be larger than 2 microns

C. For known, familiar substances

D. For odorized gases, such as natural gas


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 145


11. How do the pupils present in victims of nerve agent exposure?

A. Widely dilated

B. Normal

C. Unequal

D. Pinpoint


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 143


12. What acronym is used to remember the symptoms of nerve agent exposure?

A. CRAMPS NH

B. SLUDGE

C. BARKSEAL

D. NEWS
Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 143

13. Which chemical is classified as a pulmonary agent?

A. Phosgene

B. Toluene

C. Naptha

D. Anthracite


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 145


14. Which is a sign of exposure to cyanide gas?

A. Gasping for air

B. Collapsing suddenly

C. Sweating profusely

D. Vomiting with great force


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 145


15. What kind of agent is anthrax?

A. Blood agent

B. Infectious disease

C. Chemical asphyxiant

D. Neurotransmitter


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 146


16. How many anthrax spores are needed to cause an anthrax infection?

A. 1 to 10

B. 100 to 1000

C. 2000 to 4000

D. 8000 to 10,000


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 146


17. How infectious is smallpox?

A. It is not at all infectious.

B. It is highly infectious.

C. It can be infectious, but only in warm, moist environments.

D. It can be infectious, but only to people with compromised immune systems.


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 147


18. If smallpox was eradicated from the world in 1980, why is it a threat today?

A. It was premature to declare eradication in 1980.

B. It has a spore form that can lie dormant for a decade or more.

C. It was not eradicated; rather everyone was either immune or vaccinated.

D. Some countries kept samples of it alive.


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 147


19. Where is the bacterium that causes plague commonly found?

A. On rodents

B. In rotting wood

C. In decomposing animals

D. In animal stool


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 147


20. What part of the body does bubonic plague attack?

A. The liver and kidneys

B. The lymph nodes

C. The immune system

D. The brain


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 146


21. What is the term for the time period between infection and when a person first begins to show symptoms?

A. Latent period

B. Dormancy period

C. Metastatic period

D. Incubation period


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 147


22. Under what circumstances are alpha particles the most harmful to the human body?

A. When the skin is wet

B. When they are ingested or inhaled

C. When the victim has no shielding other than clothing

D. When the emanating source is wet


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 148


23. Which type of radiation is the most harmful to the human body?

A. Gamma

B. Beta


C. Delta

D. Omega
Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 148

24. What are two symptoms of low-level exposure to radiation?

A. Nausea and vomiting

B. Sweating and itching

C. Skin tingling and warm feeling

D. Abdominal cramping and pressure


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 148


25. Of the following actions, what is the best way to limit exposure to radioactivity?

A. Stay at distances from the source that are between the radioactive nodes (every 1.3 meters).

B. Stay in continual motion during exposure.

C. Stay as far away from the source of the radiation as possible.

D. Have a fine fog fire stream keep the radioactive source moist.


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 148


26. If radioactive contamination is suspected, everyone who enters the area should be equipped with a:

A. type III PASS device.

B. personal dosimeter.

C. litmus strip.

D. lead shield.


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 148


27. Which is the best reason for establishing a perimeter around a known or suspected terrorist incident scene?

A. To demarcate the C and D zones for limited-access purposes

B. To form a ring mobile command post structure to manage the incident

C. To deny exit to those who may be contaminated, prior to their decontamination

D. To afford a 360-degree reconnaissance platform from which to monitor events inside the perimeter


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 149


28. If fire fighters notice dead or dying animals as they approach the scene of a known or suspected terrorist incident, what should they suspect?

A. Possible chemical release

B. Possible biological release

C. Possible radiation release

D. Nerve agent dispersal


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 150


29. What is the lead agency for crisis management during a terrorist incident?

A. FEMA

B. Local law enforcement



C. Local fire/EMS

D. The FBI


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 151


30. One of the FBI classifications for terrorism is:

A. domestic.

B. political.

C. state-sponsored.

D. individual.


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 134


31. Water supply, power distribution, and transportation are examples of ________ targets.

A. ecoterrorism

B. infrastructure

C. symbolic

D. civilian


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 136


32. Shopping malls, schools, and stadiums are examples of ________ targets.

A. infrastructure

B. symbolic

C. civilian

D. ecoterrorism


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 137


33. Spiking trees and vandalizing research laboratories are examples of:

A. agroterrorism.

B. cyberterrorism .

C. international terrorism.

D. ecoterrorism.


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 137


34. Attacks on agriculture or the food supply are examples of:

A. agroterrorism.

B. cyberterrorism.

C. ecoterrorism.

D. international terrorism.


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 137


35. On the Homeland Security color-code system, what is the color code for the lowest risk?

A. Red

B. Green


C. Yellow

D. Orange


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 152


36. Which of the following can be used to create explosives?

A. ARGO

B. PATP


C. ANFO

D. TADP
Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 138

37. What is another term for a joint command structure?

A. Combined command

B. Combined operating system

C. Shared authority command

D. Unified command


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 139


38. What is the first priority following an explosion?

A. Rescuer safety

B. Scene safety

C. Victim rescue

D. Establishing incident command


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 139


39. Which of the following is classified as a choking agent?

A. Sarin

B. Chlorine

C. Carbon monoxide

D. Carbon dioxide


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 141


40. What is the most common method of dispersing chemical agents?

A. Water streams

B. Catalysts

C. Air flow

D. Dessicants


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 142


41. To be effective, liquid nerve agents must be in ________ form.

A. dried

B. liquid

C. solid

D. aerosol


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 143


42. An agent that takes weeks to evaporate is said to be:

A. persistent.

B. stable.

C. volatile.

D. hydrogenated.


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 143


43. What kit did the U.S. military develop as an antidote to nerve agent exposure?

A. Pam-2

B. Mark 1

C. P-tab

D. Physostygmine


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 144


44. Which blister agent causes immediate pain upon contact with skin?

A. VX

B. Phosgene



C. Lewisite

D. Sulfur mustard


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 144


45. The highest potential for infection by biological agents is by:

A. absorption.

B. injection.

C. ingestion.

D. inhalation.


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 145


46. Which of the following is contagious?

A. Smallpox

B. Anthrax

C. Bubonic plague

D. Bacillus


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 147


47. What term refers to the use of gloves, masks, gowns, and eye protection to prevent exposure to a biological agent?

A. Shielding

B. Universal precautions

C. Universal protections

D. Protective measures


Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 147


48. Packing radioactive material around an explosive device creates what is known as a ________ bomb.

A. rad

B. truck


C. dirty

D. neutron


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 149


49. When can the presence of chemical, biological, or radiological agents be ruled out?

A. No spilled materials

B. No signs or symptoms present

C. Property owner confirms none on property

D. Confirmation is provided by detection equipment.


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 149


50. What type of team conducts a quick evaluation of the area to identify the number of people involved?

A. Recon

B. Rescue

C. Survey

D. Search


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 149


51. Notifying __________ will ensure a quick response by state and federal resources to a major incident.

A. FEMA

B. state emergency management officials



C. DHS

D. FBI
Ans: B

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 150

52. Domestic terrorism involves those acts that are:

A. intended to influence government domestic policy.

B. directed toward the government of the nation in which they occur.

C. performed by groups in the United States with no influence by foreign interests.

D. intended to influence the outcome of an election.


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 134


53. Which is the lead federal agency for consequence management during a terrorist incident?

A. DOT

B. DHS


C. FBI

D. FEMA
Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 151

54. Which system is designed to guide protective measures?

A. Homeland Security Advisory System

B. Homeland Security Threat Advisories

C. Homeland Security Information Bulletins

D. Color-coded threat-level system


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 152


55. Which system contains actionable information about an incident involving, or a threat targeting, critical national networks or infrastructures?

A. Homeland Security Advisory System

B. Homeland Security Threat Advisories

C. Homeland Security Information Bulletins

D. Color-coded threat-level system


Ans: B

Level: Fire Fighter I

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 151


56. Which system communicates information of interest to U.S. critical infrastructures that does not meet the timeliness, specificity, or significance thresholds?

A. Homeland Security Advisory System

B. Homeland Security Threat Advisories

C. Homeland Security Information Bulletins

D. Color-coded threat-level system


Ans: C

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 151


57. Which system is used to communicate with public officials and the public so protective measures can be implemented?

A. Homeland Security Advisory System

B. Homeland Security Threat Advisories

C. Homeland Security Information Bulletins

D. Color-coded threat-level system


Ans: D

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 152


58. On the Homeland Security color-coded threat-level system, what color code represents the most severe risk?

A. Red

B. Green


C. Yellow

D. Orange


Ans: A

Level: Awareness

Objective: NFPA 472, 4.4.2

Page: 152



© 2010 Jones and Bartlett Publishers, LLC and National Fire Protection Association®.




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page