Civil Disobedience unit 2 Questions Master



Download 40.91 Kb.
Date conversion29.04.2016
Size40.91 Kb.

Civil Disobedience unit 2 Questions Master

1. According to "Civil Disobedience," people become "wood and earth and stones" when they



a.

wander lost for hours through the forest

b.

fight in government wars for money

c.

follow an unjust government without thought

d.

use their common sense and conscience for war

ANS: C
2. The author pitied the state for putting him in prison because the action showed that the state

a.

could jail lawbreakers for only one night

b.

had less common sense than young boys

c.

was full of workers who disagreed with the law

d.

could punish only his body but not his thoughts

ANS: D
3. A misgiving is a feeling of

a.

independence

b.

curiosity

c.

doubt

d.

desire

ANS: C
4. To transgress means to

a.

violate a law

b.

engage in a war

c.

govern a country

d.

refuse to pay a tax

ANS: A
5. What does impetuous mean?

a.

rude

b.

hasty

c.

reliable

d.

confused

ANS: B
6. Deliberately means

a.

with little concern or discussion

b.

in an unhurried and thoughtful way

c.

in an incorrect and unhealthy way

d.

at an uncertain, confusing time

ANS: B
7. What is perturbation?

a.

embarrassment

b.

permanence

c.

inability

d.

agitation

ANS: D
8. To pervade means to



a.

complete a difficult task quickly

b.

connect with someone else immediately

c.

spread through all parts of something

d.

understand something else completely

ANS: C
9. What does abject mean?

a.

desperate

b.

maximized

c.

changeable

d.

contemptible

ANS: D

10. Which statement best explains Thoreau's objections to a standing government in "Civil Disobedience"?



a.

Government is sometimes inconvenient and can be abused.

b.

Government is merely the tool of the standing military.

c.

The Mexican War is the reason that the government should be destroyed.

d.

Governments, at their best, are a tool to be used for the people.

ANS: A
11. What figurative language does Thoreau use in "Civil Disobedience" to clarify his concept of how to deal with unjust laws?

a.

He wonders how the wood and stones of government will wear down machines.

b.

He says that when people cause friction in an unjust system, they should remove themselves.

c.

He uses the imagery of a forest to talk about the trials and problems of a government.

d.

He compares government to a machine and injustice to levers, springs, and pulleys.

ANS: D

STA: AZ 03.11.1.4.PO2 | AZ 03.11.2.1.PO2


12. In this essay, Thoreau seems to say that

a.

society is only a hindrance to people

b.

nature is the only way to discover truth

c.

the mind is more important than the body

d.

an unjust government makes life not worth living

ANS: C STA: AZ 03.11.2.1.PO1.a | AZ 03.11.2.1.PO3 | AZ 03.11.3.1.PO4
13. What are two ways that the author says people can form a "peaceable revolution" in "Civil Disobedience"?

ANS:


Responses will vary. Students may say that any two of the following are ways that the author says people can form a peaceful revolution:

A. refuse to pay taxes (lines 114-115 and 132-135)

B. refuse allegiance to the government (line 138) C. resign a government position (line 139)
14. Do you agree or disagree with the author's ideas about the problems of punishing someone by putting the person in jail? Include three details from "Civil Disobedience" in your response.

ANS:


Responses will vary. Students who agree with the author's ideas about the problems of punishing someone by putting the person in jail may support their response with any three of the following points from the essay:

A. Jailing someone punishes only the person's body and not the person's mind (lines 145-149).

B. Jailing someone is a waste of time and resources and the government should instead use the person's services (lines 149-151 and 154-155).

C. People who follow the government's laws but not their own laws are more imprisoned than those who are put in jail for breaking a law (lines 151-153).

D. Imprisonment is based on the idea that people's greatest concern is

to be physically free-an idea which may not be true (lines 158-159).

E. A government cannot restrain a person's thoughts and ideas by imprisoning the person's body (lines 159-161).

F. When the government responds to lawbreakers only by imprisoning, it misses an opportunity to learn why a citizen would feel the need to break a law and then to put that information to use (lines 161-166).


Students who disagree with the author's ideas about the problems of punishing someone by putting the person in jail may make the following points:

A. Although a person may continue to have thoughts and ideas while imprisoned (lines 145-149), the imprisonment keeps the person from acting on those thoughts and ideas, so it is an adequate form of punishment.

B. A government is in place to keep society running smoothly, so the government should be reluctant to use the services of someone who breaks the law (lines 149-151 and 154-155).

C. Most people are comfortable with and support the idea of following the government's laws but not their own laws (lines 151-153).

D. Imprisonment is based on the idea that people's greatest concern is to be physically free (lines 158-159), so imprisonment is most likely an effective punishment regardless of a prisoner's political beliefs.

15. Explain why you agree or disagree that Thoreau should have lost respect for the government and pitied it? Include one detail from "Civil Disobedience" in your response.

ANS:

Responses will vary. Students may agree that Thoreau should have lost respect for the government and pitied it because the government showed weakness by not understanding that jailing someone does not limit his or her freedom because the person can still think (lines 145-149).



Students may disagree that Thoreau should have lost respect for the government and pitied it because the government's practice of imprisoning lawbreakers caused many people to follow laws without even thinking about the meaning of those laws (lines 151-153), thereby helping the government maintain a civilized society.
16. How are Thoreau's experiences in his night in jail in "Civil Disobedience" and his time in the woods in Walden similar and different? Use specific details from both essays to support your response.

ANS:


Responses will vary. Students may say that the two experiences are similar because Thoreau comes to conclusions about life and the mind and body during both of them. Students may use any of the following details to support their responses:

A. Thoreau says that he realized that people should live their lives simply and refuse to worry about little things that the soul can live without (Walden lines 38-104). In "Civil Disobedience," he explains that sometimes in government, there are little frictions that cannot be avoided and that we should just "let them go" and not fight them (lines 82-83).

B. Thoreau says in both essays that people live with mental barriers between them that physical proximity has nothing to do with (Walden lines

121-130 and "Civil Disobedience" lines 151-155).

C. Thoreau concludes that people get into ruts of routine in both experiences and that his desire is to break free from this conformity (Walden lines 165-175, 188-193 and "Civil Disobedience" lines 38-60, 70-90).

Students may say that the two experiences are different because Thoreau is in jail for one night because of society's rules but spends a good deal of time at the lake because he wants to do so. Also, Thoreau's jail experience causes him to think about government while his time at the lake causes him to think about nature. Students may use any of the following details to support their responses:

A. Thoreau says that he went to the woods to live deeply and completely a simple life (Walden lines 24-37)

B. Thoreau is put in jail for one evening because he refuses to pay his poll tax for six years ("Civil Disobedience" lines 144-145).

C. Thoreau comments on the woods, trees, lake, streams, and animals that surround him and comes to conclusions about life because of his reflections on nature (Walden lines 38-39, 92-120, and 131-162).

D. Thoreau's experience in jail causes him to discuss taxes and other issues of American government with little connection to nature ("Civil Disobedience" lines 144-178).



STA: AZ 03.11.3.1.PO4


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page