Chapter 17—Human Origins



Download 35.97 Kb.
Date conversion20.05.2016
Size35.97 Kb.
The Earth Through Time, 10th Edition

by Harold L. Levin

Chapter 17—Human Origins



Multiple Choice Questions
1. Which characteristic is most unlike a typical primate?

  1. elongate head

  2. flattened face

  3. unspecialized teeth

  4. large brain size

  5. binocular vision

Ans: a


Feedback: See page 544

2. Humans belong to which order of mammals?



  1. carnivora

  2. proboscidea

  3. primates

  4. omnivora

  5. edentata

Ans: c


Feedback: See page 543

3. Which has a prehensile tail that can be wrapped around branches?



  1. Old World monkeys

  2. New World monkeys

  3. all monkeys

  4. gibbons

  5. orangutans

Ans: b


Feedback: See page 546

4. DNA evidence indicates that the Anthropoid apes (gibbons, orangutans, chimpanzees, and gorillas) diverged from the human line about how long ago?



  1. 50,000 to 70,000 years ago

  2. 500,000 to 700,000 years ago

  3. 5 to 7 million years

  4. 50 to 70 million years ago

  5. 500 to 700 million years ago

Ans: c


Feedback: See page 547

5. Prosimians are:



  1. orangutans, chimpanzees, and gorillas.

  2. gibbons.

  3. monkeys.

  4. tree shrews, lemurs, and tarsiers.

  5. humans.

Ans: d


Feedback: See page 546

6. What is the name of the South African fossil, about 4 million years old, which was first discovered in 1924 by Raymond Dart in South Africa but since then has been discovered in East Africa, particularly in Olduvai Gorge by the Leakeys?



  1. Homo erectus

  2. Proconsul africanus

  3. Australopithecus africanus

  4. Ardipithecus ramidus

  5. Orrorin tugenensis

Ans: c


Feedback: See page 552

7. Cro-Magnon people are the same as what species listed below?



  1. Homo erectus

  2. Homo sapiens

  3. Homo habilis

  4. Australopithecus africanus

  5. Ardipithecus ramidus

Ans: c


Feedback: See page 561

8. What hominid was present up until about 28,000 years ago in central Europe?



  1. Homo erectus

  2. Homo habilis

  3. Cro-Magnon people

  4. Neandertals

  5. Homo sapiens

Ans: d


Feedback: See pages 557-560 (date is on page 560)

9. What hominid species or group did all the following: manufactured a variety of stone tools; used fire (which provided light in caves, gave warmth, and allowed the thawing and cooking of food); constructed shelters of skins, sticks and bones; cared for the sick; and buried artifacts with the dead (suggesting a belief in an afterlife)?



  1. Homo erectus

  2. Australopithecis afarensis

  3. Australopithecus africanus

  4. Ardipithecus ramidus

  5. Neandertals

Ans: e


Feedback: See pages 557-560

10. Which hominid group or species listed below had two morphologic types, a heavy-bodied robust form and a gracile or lighter form?



  1. Homo erectus

  2. Homo habilis

  3. Australopithecines

  4. Neandertals

  5. Cro-Magnon people

Ans: c


Feedback: See page 553

11. The fossil called ”Lucy,” which was discovered by Donald Johanson in 1974, was an erect-walking hominid that lived in eastern Africa about 3.5 million years ago that belongs to what species?



  1. Homo erectus

  2. Australopithecus africanus

  3. Australopithecis afarensis

  4. Homo sapiens

  5. Ardipithecus ramidus

Ans: c


Feedback: See page 553

12. The oldest Homo fossils are about what age?



  1. 2.5 million years old

  2. 3.5 million years old

  3. 28,000 years old

  4. 5 to 7 milion years old

  5. 100,000 years old

Ans: a


Feedback: See page 556

13. As indicated by stone tools made by people of the Clovis culture, humans may have arrived in the Americas from Asia (crossing the Bering Strait and arriving in Alaska) at least how long ago?



  1. 12,000 years

  2. 30,000 years

  3. 70,000 years

  4. 100,000 years

  5. 1 million years

Ans: a


Feedback: See pages 563-564

14. Adaptive radiation among the primates occurred during Miocene as a result of what plate-tectonic related factor?



  1. climate changed to warmer and wetter; tropical forests replaced

  2. grasslands

  3. climate changed to cooler and drier; grasslands replaced tropical

  4. forests

  5. continental subsidence and oceanic flooding of large areas of Africa

  6. glaciation and lowering of sea level, exposing land bridge across

  7. the Bering Strait

  8. glaciation-related cold, wet climates across Europe and Africa

Ans: b


Feedback: See page 551

15. What is the first hominin known to have moved out of Africa and into Eurasia?



  1. Homo erectus

  2. Australopithecus africanus

  3. Australopithecis afarensis

  4. Homo sapiens

  5. Ardipithecus ramidus

Ans: a


Feedback: See pages 556-567


© 2013 JOHN WILEY & SONS, INC. ALL RIGHTS RESERVED.



The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page