Ch. 23-26 Exam: Version 2



Download 113.71 Kb.
Date conversion12.05.2016
Size113.71 Kb.
Ch. 23-26 Exam: Version 2
1. In the wake of anti-Chinese violence in California, the United States Congress

A) negotiated a restricted-immigration agreement with China.

B) did nothing, as it was California's problem.

C) banned the Kearneyites in San Francisco.

D) sent many Chinese back to their homeland.

E) passed a law prohibiting the immigration of Chinese laborers to America.


2. The first federal regulatory agency designed to protect the public interest from business combinations was the

A) Federal Trade Commission.

B) Interstate Commerce Commission.

C) Consumer Affairs Commission.

D) Federal Anti-Trust Commission.

E) Federal Communications Commission.


3. The Plains Indians were finally forced to surrender

A) because they were decimated by their constant intertribal warfare.

B) when they realized that agriculture was more profitable than hunting.

C) after such famous leaders as Geronimo and Sitting bull were killed.

D) when the army began using artillery against them.

E) by the coming of the railroads and the virtual extermination of the buffalo.


4. In post Civil War America, Indians surrendered their lands only when they

A) chose to migrate farther west.

B) received solemn promises from the government that they would be left alone and provided with supplies on the remaining land.

C) lost their mobility as the whites killed their horses.

D) were allowed to control the supply of food and other staples to the reservations.

E) traded land for rifles and blankets.


5. The greatest single factor helping to spur the amazing industrialization of the post-Civil War years was

A) agriculture.

B) mining.

C) the steel industry.

D) electric power.

E) the railroad network.


6. The Darwinian theory of organic evolution through natural selection affected American religion by

A) turning most scientists against religion.

B) creating a split between religious conservatives who denied evolution and “accomodationists” who supported it.

C) raising awareness of the close spiritual kinship between animals and human beings.

D) causing a revival of the doctrine of original sin.

E) sparking the rise of new denominations based on modern science..


7. One of the most significant aspects of the Interstate Commerce Act was that it

A) revolutionized the business system.

B) represented the first large-scale attempt by the federal government to regulate business.

C) began the process of breaking up the railroad monopolies.

D) failed to prohibit some of the worst abuses of big business, such as pools and rebates.

E) invoked the Constitution's interstate commerce clause.


8. Which one of the following has the least in common with the other four?

A) slums


B) dumbbell tenements

C) bedroom communities

D) flophouses

E) the “Lung Block”


9. Match each labor organization below with the correct description.

A. National Labor Union

1. campaigned for economic and social reform; excluded the Chinese

B. Knights of Labor

2. skilled and unskilled workers and farmers

C. American Federation of Labor

3. Led by Samuel Gompers; composed of skilled workers

A) A-3, B-1, C-2

B) A-3, B-2, C-1

C) A-1, B-2, C-3

D) A-1, B-3, C-2

E) A-2, B-1, C-3


10. One of the methods by which post-Civil War business leaders increased their profits was

A) increased competition.

B) supporting a centrally planned economy.

C) funding research on new technologies.

D) elimination of the tactic of vertical integration.

E) elimination of as much competition as possible.


11. The public library movement across America was greatly aided by the generous financial support from

A) the federal government's Morrill Act.

B) Andrew Carnegie.

C) John D. Rockefeller.

D) local “friends of the library.”

E) women's organizations.


12. The “gospel of wealth,” which associated godliness with riches,

A) based its theology on the sayings of Jesus.

B) held that the wealthy should display moral responsibility for their God-given money.

C) stimulated efforts to help minorities.

D) was opposed by most clergymen.

E) encouraged many millionaires to help the poor.


13. Black leader Dr. W. E. B. Du Bois

A) demanded complete equality for African Americans.

B) established an industrial school at Tuskegee, Alabama.

C) supported the goals of Booker T. Washington.

D) was an ex-slave who rose to fame.

E) none of the above.


14. The United States changed to standard time zones when

A) Congress passed a law establishing this system.

B) the major rail lines decreed common fixed times so that they could keep schedules and avoid wrecks.

C) factories demanded standard time schedules.

D) long-distance telephones required standard time coordination.

E) all of the above.


15. A Century of Dishonor (1881), which chronicled the dismal history of Indian-white relations, was authored by

A) Harriet Beecher Stowe

B) Helen Hunt Jackson

C) Chief Joseph

D) Frederick Jackson Turner

E) Edward Bellamy


16. To assimilate the Indians into American society, the Dawes Severalty Act did all of the following EXCEPT

A) dissolve many tribes as legal entities.

B) educate and "civilize" the Indians.

C) wipe out tribal ownership of land.

D) promise Indians U.S. citizenship in twenty-five years.

E) outlaw the sacred Sun Dance.


17. The legal codes that established the system of segregation were

A) found only in the North.

B) called Jim Crow laws.

C) overturned by Plessy v. Ferguson.

D) undermined by the crop lien system.

E) passed during Reconstruction.


18. The most effective and most enduring labor union of the post-Civil War period was the

A) National Labor Union.

B) Knights of Labor.

C) American Federation of Labor.

D) Knights of Columbus.

E) Congress of Industrial Organizations.


19. Match each entrepreneur below with the field of enterprise with which he is historically identified.

A. Andrew Carnegie

1. steel

B. John D. Rockefeller

2. oil

C. J. Pierpont Morgan

3. tobacco

D. James Duke

4. banking

A) A-1, B-3, C-2, D-4

B) A-2, B-4, C-3, D-1

C) A-3, B-1, C-4, D-2

D) A-1, B-2, C-4, D-3

E) A-4, B-2, C-1, D-3


20. In an attempt to avoid prosecution for their corrupt dealings, the owners of Crédit Mobilizer

A) left the country.

B) belatedly started to follow honest business practices.

C) sold controlling interest in the company to others.

D) tried to gain immunity by testifying before Congress.

E) distributed shares of the company's valuable stock to key congressmen.


21. Agreements between railroad corporations to divide the business in a given area and share the profits were called

A) pools.

B) trusts.

C) rebates.

D) interlocking directorates.

E) holding companies.


22. At the end of Reconstruction, Southern whites disenfranchised African Americans with

A) literacy requirements.

B) poll taxes.

C) economic intimidation.

D) grandfather clauses.

E) all of the above.


23. Booker T. Washington believed that the key to political and civil rights for African Americans was

A) the vote.

B) rigorous academic training.

C) the rejection of accommodationist attitudes.

D) to directly challenge white supremacy.

E) economic independence.


24. The Morrill Act of 1862

A) established women's colleges like Vassar.

B) required compulsory school attendance through high school.

C) established the modern American research university.

D) mandated racial integration in public schools.

E) granted public lands to states to support higher education.


25. During the Gilded Age, most of the railroad barons

A) rejected government assistance.

B) built their railroads with government assistance.

C) relied exclusively on Chinese labor.

D) refused to get involved in politics.

E) focused on public service.


26. The root cause of the American farmers' problem after 1880 was

A) urban growth.

B) foreign competition.

C) the declining number of farms and farmers.

D) the shortage of farm machinery.

E) overproduction of agricultural goods.


27. The national government helped to finance transcontinental railroad construction in the late nineteenth century by providing railroad corporations with

A) cash grants from new taxes.

B) land grants.

C) cash grants from higher tariffs.

D) reduced prices for iron and steel.

E) aid for construction of railroad stations.


28. Settlement houses such as Hull House engaged in all of the following activities except

A) child care.

B) instruction in English.

C) cultural activities.

D) instruction in socialism.

E) social reform lobbying.


29. The place that offered the greatest opportunities for American women in the period 1865–1900 was

A) the big city.

B) the West.

C) suburban communities.

D) rural America.

E) New England.


30. In the 1896 case of Plessy v. Ferguson, the Supreme Court ruled that

A) African Americans could be denied the right to vote.

B) segregation was unconstitutional.

C) “separate but equal” facilities were constitutional.

D) the Fourteenth Amendment did not apply to African Americans.

E) literacy tests for voting were constitutional.


31. The Crédit Mobilier scandal involved

A) public utility company bribes.

B) Bureau of Indian Affairs payoffs.

C) railroad construction kickbacks.

D) evasion of excise taxes on distilled liquor.

E) manipulating the Wall Street stock market.


32. American newspapers expanded their circulation and public attention by

A) printing hard-hitting editorials.

B) crusading for social reform.

C) repudiating the tactics of Joseph Pulitzer and William Randolph Hearst.

D) focusing on coverage of the local community and avoiding syndicalized material.

E) printing sensationalist stories of sex and scandal.


33. The new, research-oriented modern American university tended to

A) focus primarily on theory rather than practical subjects.

B) give a new emphasis to the importance of religion and cultural tradition.

C) take the lead in movements of social and political reform.

D) challenge Charles Darwin's theory of organic evolution and natural selection.

E) de-emphasize religious and moral instruction in favor of practical subjects and professional specialization.


34. The Populist Party arose as the direct successor to

A) the Greenback Labor Party.

B) the Farmers' Alliance.

C) the Silver Miner's Coalition.

D) the Liberal Republican Party.

E) the Grange.


35. The growing prohibition movement especially reflected the concerns of

A) the new immigrants.

B) big business.

C) the poor and working classes.

D) middle class women.

E) industrial labor unions.


36. After the Civil War, the plentiful supply of unskilled labor in the United States

A) helped to build the nation into an industrial giant.

B) was unable to find employment in technologically demanding industries.

C) came almost exclusively from rural America.

D) increasingly found work in agriculture.

E) was almost entirely native born.


37. Most New Immigrants

A) eventually returned to their country of origin.

B) tried to preserve their Old Country culture in America.

C) were subjected to stringent immigration restrictions.

D) quickly assimilated into the mainstream of American life.

E) converted to mainstream Protestantism.


38. That a “talented tenth” of American blacks should lead the race to full social and political equality with whites was the view of

A) George Washington Carver.

B) Booker T. Washington.

C) Ida B. Wells.

D) W. E. B. Du Bois.

E) Paul Laurence Dunbar.


39. The major factor in drawing country people off the farms and into the big cities was

A) the development of the skyscraper.

B) the availability of industrial jobs.

C) the compact nature of those large communities.

D) the advent of new housing structures known as dumbbell tenements.

E) the lure of cultural excitement.


40. Which of the following was not among the major new research universities founded in the post-Civil War era?

A) Harvard University

B) University of California

C) Johns Hopkins University

D) University of Chicago

E) Stanford University


41. One by-product of the development of the railroads was

A) a scattering of the U.S. population.

B) fewer big cities.

C) the movement of people to cities.

D) a reduction in immigration to the United States.

E) a loss of population in the East.


42. In the 1890s, positions for women as secretaries, department store clerks, and telephone operators were largely reserved for

A) Jews.


B) Irish.

C) African Americans.

D) the college-educated.

E) the native born.


43. As a leader of the African American community, Booker T. Washington

A) helped to found the National Association for the Advancement of Colored People.

B) advocated social equality.

C) discovered hundreds of uses for the peanut.

D) promoted black self-help but did not challenge segregation.

E) promoted black political activism.


44. One group barred from membership in the Knights of Labor was

A) African Americans.

B) Chinese.

C) women.

D) Irish.

E) social reformers.


45. One of the early symbols of the dawning era of consumerism in urban America was

A) the development of factories.

B) the Sears catalog.

C) advertising billboards.

D) public transportation systems.

E) the rise of large department stores.


46. The steel industry owed much to the inventive genius of

A) Jay Gould.

B) Henry Bessemer.

C) John P. Altgeld.

D) Thomas Edison.

E) Alexander Graham Bell


47. During the age of industrialization, the South

A) took full advantage of the new economic trends.

B) received preferential treatment from the railroads.

C) turned away from agriculture.

D) held to its “Old South” ideology.

E) remained overwhelmingly rural and agricultural.


48. In its efforts on behalf of workers, the National Labor Union won

A) an eight-hour day for all workers.

B) government arbitration for industrial disputes.

C) equal pay for women.

D) an eight-hour day for government workers.

E) the right to collective bargaining.


49. Early railroad owners formed “pools” in order to

A) increase competition by establishing more companies.

B) water their stock.

C) avoid competition by dividing business in a particular area.

D) share the “pool” of skilled labor.

E) avoid wasteful competition.


50. In the decades after the Civil War, college education for women

A) became more difficult to obtain.

B) was confined to women's colleges.

C) became much more common.

D) resulted in the passage of the Hatch Act.

E) blossomed especially in the South.



Answer Key - CH 23, 24, 25
1. E

2. B


3. E

4. B


5. E

6. B


7. B

8. C


9. E

10. E


11. B

12. B


13. A

14. B


15. B

16. E


17. B

18. C


19. D

20. E


21. A

22. E


23. E

24. E


25. B

26. E


27. B

28. D


29. A

30. C


31. C

32. E


33. E

34. B


35. D

36. A


37. B

38. D


39. B

40. A


41. C

42. E


43. D

44. B


45. E

46. B


47. E

48. D


49. C

50. C
VERSION 1

34. New immigration of the 1880's and 1890's consisted of which groups of people?

a. Italians, British, and Germans

b. Italians, Slavic, and Jews

c. Italians, Irish, and Polish

d. Italians, British, and Jews

e. Italians, Germans, and Jews


Version 1

42. The federal government desired to build the railroad to

a. move products east to west

b. move natural resources such as iron and coal

c. transport military quickly

d. help populate the west

e. all of the above

VERSION 2

34. New immigration of the 1880's and 1890's consisted of which groups of people?

a. Italians, British, and Germans

b. Italians, Slavic, and Jews

c. Italians, Irish, and Polish

d. Italians, British, and Jews

e. Italians, Germans, and Jews

Version 2

42. The federal government desired to build the railroad to

a. move products east to west

b. move natural resources such as iron and coal

c. transport military quickly

d. help populate the west



e. all of the above


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page