Birds [or Ornithes



Download 96.62 Kb.
Date conversion16.04.2016
Size96.62 Kb.
Michigan Fall Tournament (Written by Will Nediger, Kurtis Droge, Cody Voight, Saul Hankin, Ben Forster, Siddhant Dogra, and Peter Jiang)
Editors Round 7
Warm-Up Tossup (Optional)
As a child this character was banished to the island of Baaj with his mother. He then turned his mother into the monster Anima and murdered his father, Lord Jiscal. Because of their mixed parentage, this character tried to make the daughter of Braska marry him in Bevelle. This forces Kimahri, Wakka and Lulu to open up a can of whoop-ass, after which he becomes an Unsent. But that does not deter this maester of Yevon from his goal, which is to take Jecht’s place as Sin and destroy Spira. For 10 points, who is this spiky, turquoise-haired villain in Final Fantasy X?

ANSWER: Seymour Guado (prompt on “Guado”)


Tossups
1. In this play, a proposal is made to end shipwrecks by providing warnings about the weather. After a servant in this play frightens the protagonists so much that they crap their pants, his master advises them to go to the Red Sea. Soon after the chorus of this play proclaims “Swear faith to me and I will swear death to the gods,” Koryphaios tells his story of creation. Visitors in this play include the inept poet Kinesias, the patricidal Parricide, and the surveyor Meton. This play ends with one of the protagonists marrying Basileia, a personification of Sovereignty, after concluding peace with an envoy consisting of Triballus, Poseidon, and Heracles. Another character in this play was once a human named Tereus, but is now called Epops, or the Hoopoe. For 10 points, name this Aristophanes comedy in which Euelpides and Pisthetairos found Cloudcuckooland with the help of the title feathered creatures.

ANSWER: The Birds [or Ornithes]
2. One member of this art movement depicted flames inside a castle situated on a hill with clouds over it. That painter of The Spirit of War is named Jasper Francis Cropsey. Another member of this movement painted an encampment in front of a lake fed by a river coming from Lander’s Peak. One member of this group painted a pyramid, a Gothic cathedral, and a Greek temple in The Architect’s Dream. Works by this movement include a painting of two men on an outcropping in the Catskill Mountains and a series of five works showing the growth and decline of a city. Those works are Kindred Spirits and The Course of Empire. For 10 points, name this group whose members included Albert Bierstadt, Asher Durand and Thomas Cole.

ANSWER: Hudson River School [accept luminism]


3. In the late 1700s, John Howard published an influential account of these locations in England. The Auburn System was used in some of these locations in the U.S., where they were studied by Zebulon Brockway. One of these locations was overseen by Frederic-Auguste Demetz in Mettray and was discussed in a book by Michel Foucault. In Britain, types of these locations that catered to the youth were called borstals. Alexis de Tocqueville’s Democracy in America was written while he was touring America to study these locations. Jeremy Bentham theorized one of these in which an observer could watch all of its residents, named the panopticon. The best known experiment of Philip Zimbardo simulated one of these locations. For 10 points, name these locations discussed in Discipline and Punish that house criminals for rehabilitation.

ANSWER: prisons [accept jails or penal colonies or rehabilitation centers or other clear knowledge equivalents]


4. The Goldreich-Goldwasser-Micali construction is used in this field to construct a PRF from a PRG. The most widely used algorithm in this field is an implementation of a substitution-permutation network. In this field, Luby and Rackoff showed that the Feistel permutation can be used to transform a PRF into a PRP. A hardcore predicate is used by this field's Blum-Blum-Shub algorithm, which is used to generate pseudorandom numbers. If integer factorization could be done in polynomial time with Shor's algorithm, this field's public-key RSA algorithm, an example of a function that is easy to compute but hard to invert, would be totally screwed. For 10 points, identify this field of computer science concerned with encrypting information.

ANSWER: cryptography [or cryptology; prompt on computer science]


5. The title group of one of this man’s stories represents all nations and is led by Don Alejandro, who eventually orders a huge stack of books to be burnt. In another of his stories, a man plans to engage in a knife fight in the title region, which may be a dream as he had earlier been dying of septicemia. This author of “The Congress” and “The South” wrote a story in which a character mentions a riddle whose answer is chess and whose central character is pursued by Captain Madden. This man wrote about Carlos Argentino Daneri, who sees the entire universe through the title entity, as well as about the sinologist Stephen Albert, who is killed by Yu Tsun, allowing the Germans to bomb an artillery park. For 10 points, name this author of “The Aleph” and “The Garden of Forking Paths.”

ANSWER: Jorge Luis Borges


6. A husband and wife pair of these figures are considered to be the first priest and priestess. One of these figures is said to have been the woman who sacrificed a black pig in a 1791 ceremony sometimes described as a pact with the devil. These figures are classified into families known as nanchons. They live in a place called Vilokan, which can be accessed by one of them who can speak all human languages. They are invoked in rituals in which they are represented by symbols called veves. They are divided into groups including “Rada” and “Petro.” These figures, which can be summoned by priests called houngans, include Maman Brigitte, Papa Legba, and Baron Samedi. For 10 points, name these voodoo spirits.

ANSWER: loas [prompt on things like voodoo spirits]


7. This man played the spoons on the head of Askar Akayev. Following a resignation speech by this man, some delegates shouted, “Shame!” The Khasavyurt Accord was signed by this man’s national security advisor Alexander Lebed. This man released the Black Box tapes from Korean Air Lines Flight 007. This man defeated Gennady Zyuganov to win reelection three years after he had ordered the shelling of the White House in his country, during a crisis caused by his unconstitutional attempt to dissolve his country’s parliament. This man, who in 1991 denounced a coup from on top of a tank, was an opponent of perestroika and Mikhail Gorbachev. For 10 points, name this first President of the Russian Federation, the predecessor of Vladimir Putin.

ANSWER: Boris Yeltsin


8. Although it does not involve derivatives of malonic acid, the input to this pathway is formed by a complex containing many copies of the enzymes dihydrolipoyl transacetylase and E1, the latter of which requires the cofactor TPP. The iron-sulfur protein aconitase catalyzes the isomerization of one molecule in this process to its iso- form. An intermediate in this process inhibits phosphofructokinase, and calcium upregulates this process by activating alpha-ketoglutarate dehydrogenase. In one step of this process, succinate is oxidized to form fumarate. Acetyl-CoA reacts with oxaloacetate in the first step of this process, which occurs in the mitochondrial matrix and generates much of the NADH subsequently used for oxidative phosphorylation. For 10 points, name this process that succeeds glycolysis and is sometimes known as the tricarboxylic acid cycle.

ANSWER: Szent-Györgyi-Krebs cycle [or citric acid cycle; or tricarboxylic acid cycle or TCA cycle until it is read]


9. This architect briefly worked for Frank Furness, who was a large influence on him. Ayn Rand was an admirer of his autobiography, The Autobiography of an Idea. Late in life, he was commissioned to design a number of banks in the Midwest, which are known as his “jewel boxes.” His only work in New York City is the Bayard-Condict Building. A building he designed with his partner in Buffalo is clearly divided into areas for offices, public use, and other functions. This coiner of the phrase “form follows function” designed many of his buildings in partnership with Dankmar Adler, including Chicago’s Auditorium Building and a redbrick skyscraper in St. Louis. For 10 points, name this “father of skyscrapers” who designed the Guaranty Building and the Wainwright Building.

ANSWER: Louis Henry Sullivan


10. In one story, while pretending to be a baby, this man ate the finger of a giant. Although water from his hands had healing powers, this man only agreed to bring water for a dying man after the request of his grandson Oscar. This hero stayed awake by sticking the point of his spear into his forehead before killing the fire-breathing fairy Aillen. This figure’s hounds, Bran and Sceolan, recognized his future wife, who was in the form of a deer. With that woman, Sadhbh, this man fathered Oisin. After abducting his mother Muirne, this man’s father was killed by Goll mac Morna, who took over leadership of the Fianna. For 10 points, name this character from Irish mythology who gained knowledge by sucking on his thumb after burning it on the Salmon of Knowledge.

ANSWER: Finn MacCool [or Fionn mac Cumhaill; or Deinme]


11. It’s not Germany, but in one short story, Miss Raby relates how she fell in love with a porter from this country after that man dropped her luggage, causing her to sprain her ankle. In one novel, a baby dies in this country in a carriage accident, causing a burst of physical violence against Philip. In a different novel, the protagonist faints and drops some postcards after witnessing a murder in this country, and is later taken on a carriage ride where she is kissed by a man in a field of violets. In one book, both Lilia Herriton and Caroline Abbott fall in love with a man from this country. Mr. Beebe and Charlotte Bartlett are both tourists in this country, where George Emerson first meets Lucy Honeychurch. For 10 points, name this setting for most of Where Angels Fear to Tread and the first half of A Room with a View.

ANSWER: Italy
12. At a bloody battle in this conflict, one side took advantage of the direction of the wind to send volleys of bodkin arrows at the enemy without them being able to effectively fire back. The sons of men killed in their conflict walked arm-in-arm with their fathers’ killers in what became known as a “love-day” procession. One leader in this conflict convinced his troops that the appearance of a parhelion meant that God was on their side, which is why one of its battles is named Mortimer’s Cross. Edmund, Duke of Somerset was defeated and killed by the forces of Richard Neville and Richard, Duke of York at this conflict’s first major battle, First St Albans. Richard III was killed at its last major battle, Bosworth Field. For 10 points, name this series of wars between supporters of the House of Lancaster and of the House of York, named for the flowers which symbolized the rival houses.

ANSWER: Wars of the Roses [accept Battle of Towton during the first sentence]
13. Among the amusing stories about this man are that he lied about serving with British forces in Burma during World War II, as his service had actually begun in 1946, and his claim that a “talking tortoise” had predicted his downfall. An early public relations victory in this man’s reign was providing a royal burial for the Kabaka Mutebi II. Soon after, this man’s country was where Nicholas Stroh and Robert Siedle were murdered after investigating the Mbarara barracks. With the support of Muammar Qaddafi, this man expelled 50,000 Asians with British passports from his country. While he was in power, a group of hijackers landed a plane carrying many Jewish passengers; that landing was at the Entebbe airport. He took power by overthrowing Milton Obote, and at one point he offered to become King of Scotland. For 10 points, name this president of Uganda for much of the 1970s.

ANSWER: Idi Amin Dada Oumee
14. It is said of one character in this poem that he “moves in darkness,” and that character is also compared to a “savage armed.” The speaker of this poem participates in what he calls “just another kind of out-door game.” The speaker of this poem notes that some objects are like loaves and some are “so nearly balls we have to use a spell to make them balance.” The speaker of this poem considers voicing his doubts by mentioning the fact that “here there are no cows” and the question of “to whom I was like to give offence.” This poem begins by stating, “Something there is that doesn’t love” the title structure, which is why the main characters take part in the yearly ritual of repairing it. In this poem, the speaker’s neighbor repeats the saying, “Good fences make good neighbors.” For 10 points, name this poem by Robert Frost.

ANSWER: “Mending Wall


15. This country’s Beni River flows through its Bala Gorge. This country has a large iron ore deposit called El Mutún. A river in this country is named after Spain’s Guadalquivir River, and flows past the city of Tarija. Its World Heritage Sites include the pre-Columbian site of Tiwanaku and the Jesuit Missions of Chiquitos. This country is home to the extremely dangerous Yungas Road. Its largest city is Santa Cruz, though the cities of Oruro and Cochabamba may be more well known. This country’s region of the Altiplano contains Lake Poopó, which receives water from the Desaguadero River flowing from the lake it shares with Peru, Lake Titicaca. For 10 points, name this South American country with two capitals, Sucre and La Paz.

ANSWER: Plurinational State of Bolivia


16. This quantity defines whether one uses the Colebrook equation or the equation 64 over this quantity to find the Darcy friction factor. This quantity is found on the x-axis of Moody diagrams, where it is given as density times velocity times characteristic length, all over mu. This quantity can be derived by using characteristic velocity and length scales to nondimensionalize the four variables in the Navier-Stokes equation. Both Stokes's law and the Hagen-Poiseuille equation apply only for small values of this quantity. It is the ratio of inertial to viscous forces. For 10 points, identify this dimensionless number used to determine whether a flow is laminar or turbulent.

ANSWER: Reynolds number [or Re]


17. In the Platonic dialogue named after a disciple of this man, the title character renounces speech in favor of finger wagging because he’s convinced words aren’t reliable; that disciple was Cratylus. This Greek philosopher was a strong proponent of dialectical monism, partially due to his belief that up and down were the same. This man was characterized by some of his contemporaries as “the weeping philosopher.” This philosopher considered fire to be the most fundamental element. He was the first philosopher to deal seriously with the concept of logos, and his philosophy of change can be summed up by the aphorism panta rhei, or “everything flows.” For 10 points, who is this Greek philosopher who is perhaps best known for saying that a man can’t step in the same river twice?

ANSWER: Heraclitus
18. One concerto for this instrument opens with four beats on the timpani. In another concerto for this instrument, the soloist enters on beat three with three high B’s in a dotted quarter, eighth note, half-note rhythm; that concerto has a sustained bassoon note connecting its first two movements. The concertino of Brandenburg Concerto No. 4 consists of one of these instruments and two recorders, and this instrument is notably absent from Brandenburg Concerto No. 6. This instrument is the soloist in the Méditation from Massenet’s opera Thaïs. The aforementioned concerti are one in D by Beethoven and one in E minor by Mendelssohn. Twenty-four caprices for this instrument were written by Niccolò Paganini. For 10 points, name this instrument, two of which join a viola and cello in a string quartet.

ANSWER: violin
19. The outside of these structures is covered by mucigel. These structures are normally divided into zones of maturation, elongation, and division, as well as a "cap". These structures contain a quiescent center of low mitotic activity surrounded by an apical meristem that produces cells in two directions. Their embryonic form is the radicle. A diffusion barrier in them is the Casparian strip. Their three common divisions are tap, fibrous, and adventitious. If the level of cytokinin is less than the level of auxin, these structures are formed. Fungi form symbiotic relationships with these structures in mycorrhizae, and rhizobia, which fix nitrogen, form nodules on them. For 10 points, name these plant parts that grow underground.

ANSWER: roots [or root apical meristem; or RAM]


20. During this election, partisans nicknamed “visiting statesmen” journeyed to disputed states and vote counts were conducted by “returning boards.” Minor candidates in this election included Peter Cooper, who was the first ever presidential candidate from the Greenback Party. One state elector in this election was dismissed and replaced by Governor Lafayette Grover because he had served as postmaster; that business took place in Oregon. In this election, a commission chaired by Nathan Clifford and composed of five representatives, five senators, and five Supreme Court justices decided the fate of 20 electoral votes in dispute. The winner of this election, a Republican, was supported by Southern Democrats in return for a pledge to effectively end Reconstruction. For 10 points, name this election in which Samuel Tilden was defeated by Rutherford B. Hayes.

ANSWER: United States presidential election of 1876 [accept things like Hayes-Tilden election before “Samuel”]


21. A young man in this novel auctions off a turquoise rock, only to reveal that he had many more in his pocket. One character in this novel sells hammocks for a living, while living far off by himself to resist temptations. The main character often visits Mrs. Lee in the winter in the third part of this novel, while her brother is in Mexico City, after attending college at the state university as a track star. That character’s brothers Lou and Oscar want her to drive off Ivar, who later discovers the dead bodies of that character’s brother and Marie, shot by Frank Shibata. Carl Linstrum goes off to Alaska as a prospector before coming back in the last part of this novel, set in Hanover, Nebraska. For 10 points, name this novel about Emil and Alexandra Bergson, the first in the Great Plains Trilogy by Willa Cather.

ANSWER: O Pioneers!

Bonuses
1. For 10 points each, give the following about Jewish migration to Palestine.



[10] The mass migrations of Jews to Palestine were known by this Hebrew name, which means “going up.”

ANSWER: aliyah [or aliyot; accept aliyas]

[10] Under British rule, aliyot to Palestine were restricted. The British governed Palestine under the mandate system established by this 1919 treaty that ended World War I.

ANSWER: Treaty of Versailles

[10] The independent State of Israel promptly removed all restrictions on aliyot and enacted the Law of Return to outright encourage Jewish immigration. Those measures took place under this first prime minister of Israel.

ANSWER: David Ben-Gurion [or David Gruen]
2. Like RR Lyrae variables, these variable stars can be used as standard candles. For 10 points each:

[10] Identify these variable stars whose period-luminosity relationship was discovered by Henrietta Leavitt.

ANSWER: Cepheid variables

[10] Unlike Cepheids, RR Lyrae variables are an example of Population II stars, which means they have a low value for this quantity.

ANSWER: metallicity

[10] Cepheid variables are found in the instability strip of this doubly-eponymous scatter plot of stars according to their absolute magnitude and color.

ANSWER: HR diagram [or Hertzsprung-Russell diagram]
3. One of these constructs named for Laporte states that electronic transformations that conserve parity are forbidden. For 10 points each:

[10] Identify these constructs that constrain the possible changes in energy state a given molecule can undergo.

ANSWER: selection rules [or transition rules; do not prompt on partial answers]

[10] Selection rules have been derived for electronic, rotational and this type of transition. In a certain spectroscopy, molecules that undergo this type of transition are only observable if the dipole changes.

ANSWER: vibrational transition

[10] Vibrational transitions are seen in this type of spectroscopy, which uses light whose wavelength is longer than that of visible.

ANSWER: infrared spectroscopy [or IR spectroscopy]
4. For 10 points each, answer the following about early Poland.

[10] For much of its existence, the kingdom of Poland was joined with this Grand Duchy. Before it was made official as a Commonwealth, that association began with a marriage of two rulers in 1386.

ANSWER: Lithuania [accept Poland-Lithuania or Polish-Lithuanian Commonwealth]

[10] This was the Grand Duke of Lithuania who married the Polish queen Jadwiga. His namesake dynasty was the first ruling dynasty of Poland-Lithuania.

ANSWER: Jogaila [or Władisław II Jagiełło (prompt on partial answer); accept word forms such Jagiełłon dynasty or Jagiełłonian dynasty]

[10] Queen Jadwiga was a member of this widely-reigning European ruling house. Other rulers from this house included Louis I of Hungary and Plantagenet rulers of England such as Henry II.

ANSWER: House of Anjou [or Angevins]
5. The last site of fighting during this campaign was the city of Hué. For 10 points each:

[10] Name this 1968 wave of attacks that targeted nine cities in all. It included an attack on the U.S. embassy in Saigon by a team of 19 Vietcong guerillas.

ANSWER: Tet Offensive

[10] Another long-lasting portion of the Tet Offensive was the siege of this Marine base on the border with Laos. It was important primarily because of its airstrip.

ANSWER: Khe Sanh

[10] The base at Khe Sanh was built to monitor and occasionally strike at the primary communist supply route, which was a “Trail” named for this leader of North Vietnam for most of the war.

ANSWER: Ho Chi Minh (Trail)
6. This book argued that the Nazi takeover of Jewish property served the interests of corporations that supported the government. For 10 points each:

[10] Name this book subtitled “The Structure and Practice of National Socialism,” Franz Leopold Neumann’s analysis of the German regime published during World War Two. It is named after a creature that represents discord.

ANSWER: Behemoth: The Structure and Practice of National Socialism

[10] An earlier thinker who loved naming his works after Biblical monsters was this one who wrote books titled Behemoth and Leviathan and thought that life in the state of nature sucked pretty bad.

ANSWER: Thomas Hobbes

[10] Hobbes’s Behemoth is a review of the happenings of this war, in which he served as a tutor to the family of the losing side. His defense of absolute sovereignty did not mesh particularly well with this war’s victors.

ANSWER: English Civil War
7. One character in this novel develops a scheme to feed animals to progressively larger animals with the end goal of absorbing all of their powers. For 10 points each:

[10] Name this novel in which Lucy Westenra accepts a proposal from Arthur Holmwood but dies shortly thereafter. Its title character is followed by Jonathan Harker after threatening Harker’s wife Mina.

ANSWER: Dracula

[10] Dracula was written by this author, a longtime manager of the Lyceum Theater.

ANSWER: Bram Stoker

[10] This 2005 Elizabeth Kostova novel tells the story of Vlad the Impaler using elements from Dracula through the eyes of a professor named Paul and his daughter.

ANSWER: The Historian
8. This son of Sogolon was born lame. For 10 points each:

[10] Who is this semi-legendary first king of Mali?

ANSWER: Sundiata Keita

[10] Sundiata’s father only chose to beget Sundiata with his hideous buffalo mother because one of these storytellers told him to heed the prophecy of a divine hunter. Sundiata’s companion Balla Fasseke was another one of these bards.

ANSWER: griots

[10] The main semi-mythological obstacle in Sundiata’s path to unify Mali was the evil sorcerer Soumaoro Kante, who could only be defeated from an arrow attached to a white part of one of these male animals. Chaucer’s Chanticleer is one of these male animals, as is the crimson creature Fjalar, who will toll the onset of Ragnarok.

ANSWER: roosters [accept cocks]
9. The final movement of Mahler’s Titan Symphony quotes this excerpt. For 10 points each:

[10] Name this closing piece of the second section of a larger work. In it, the chorus repeats the verse “And He shall reign forever and ever.”

ANSWER: Hallelujah Chorus

[10] The “Hallalujah Chorus” is from Messiah, an oratorio by this composer of such other oratorios as Judas Maccabaeus.

ANSWER: George Frideric Handel [or Georg Friedrich Händel]

[10] After the Hallelujah Chorus, this soprano aria opens the third part of Messiah. Its title first line is taken from Job 19:25.

ANSWER: “I know that my redeemer liveth
10. This novel, the third in a trilogy, ends with the words “You must go on, I can’t go on, I’ll go on.” For 10 points each:

[10] Name this 1953 novel which consists of the ruminations of an immobile character. Other characters in this novel are named Mahood and Worm.

ANSWER: The Unnamable [or L’innommable]

[10] Molloy, Malone Dies and The Unnamable are the volumes of a trilogy by this author, who also wrote a play in which “nothing happens, twice,” Waiting for Godot.

ANSWER: Samuel Beckett

[10] Theodor Adorno wrote an essay about trying to understand this Beckett play, which is about Hamm, his servant Clov, and his parents Nagg and Nell, who have no legs and live in dustbins.

ANSWER: Endgame [or Fin de partie]
11. This group of proteins is characterized by the presence of a HECT, RING finger, which stands for really interesting new gene, or U-box motif. For 10 points each:

[10] Identify this group of enzymes that transfers a certain protein from a cysteine residue on a namesake conjugating enzyme to a lysine residue.

ANSWER: E3 ubiquitin-protein ligases [or E3 ubiquitin ligase]

[10] Ubiquitin ligases tag proteins with ubiquitin to target them for degradation by these protein complexes.

ANSWER: proteasomes

[10] Lysine, like arginine and histidine, is an example of a basic one of these compounds that have an amine and carboxylic acid group.

ANSWER: amino acids
12. Answer the following about Purim, for 10 points each.

[10] On Purim, Jews read from this Biblical book, named for the woman who foiled a genocidal plot by the vizier of Ahasuerus.

ANSWER: Book of Esther [or Megillah]

[10] This was the villainous vizier whose plot Esther foiled. On Purim, people eat triangular cookies named after his pockets or his ears.

ANSWER: Haman

[10] Purim also features the giving of baskets full of food, which are known by this Hebrew name.

ANSWER: mishloach manot [accept shalach manot; accept “manos” in place of “manot”]
13. One of the most prominent groups of these people was the Don Host. For 10 points each:

[10] Name these somewhat nomadic residents of the steppes of Eastern Europe. Bands of these people often served in the Polish or Russian armies.

ANSWER: cossacks [or kazaky]

[10] The rebellion of the cossack leader Zarutskii was put down early in the reign of this first Romanov czar. He was chosen to rule by the zemsky sobor, and his reign basically ended the Time of Troubles.

ANSWER: Mikhail Fyodorovich Romanov [or Michael]

[10] Another rebel cossack leader was this hetman of the Zaporozhian Host, who began his rebellion in 1648 in the reign of Władisław IV of Poland. Ukrainians often consider him a national hero; Poles and Jews tend to disagree.

ANSWER: Bohdan (or Bogdan) Khmelnitsky
14. Name some directors based on clues about their partnerships with film composers, for 10 points each.

[10] The fictional composer Van den Budenmayer was created by the composer Zbigniew Preisner and this Polish director who he frequently works with. His works include The Decalogue and the Three Colors trilogy.

ANSWER: Krzysztof Kieslowski

[10] John Williams has composed the music for nearly all of the films of this director of Schindler’s List and Jurassic Park.

ANSWER: Steven Spielberg

[10] Angelo Badalamenti was hired as Isabella Rossellini’s singing coach for this man’s movie Blue Velvet, beginning a longtime partnership. They also collaborated on Mulholland Drive.

ANSWER: David Lynch
15. Along with her husband, Avi Lewis, this woman made a documentary about a group of Argentine workers who run an automobile plant as a collective. For 10 points each:

[10] Name this woman behind The Take who may be better known for explaining how right-wing economic policies are implemented in times of social strife in her book The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism.

ANSWER: Naomi Klein

[10] One of the companies targeted in Klein’s previous book, No Logo, was this clothing manufacturer named after the winged Greek goddess of victory.

ANSWER: Nike

[10] Klein was critical of Paul Bremer’s Order 39, which privatized over 200 previously state-owned firms in this country. She also claimed that Muqtada al-Sadr’s JAM movement represented the views of those in this country.

ANSWER: Iraq
16. Answer some questions about unfinished paintings, for 10 points each.

[10] This man’s Entombment and his Manchester Madonna were never finished, though he did make a study of a kneeling nude girl for the entombment. He also decorated the ceiling of the Sistine Chapel.

ANSWER: Michelangelo Buonarroti [accept either name]

[10] This artist’s Portrait of Gustave Geffroy was never finished because he was dissatisfied with it. This friend of Emile Zola also painted some bathers framed by a triangular stand of trees.

ANSWER: Paul Cézanne

[10] This artist never completed his portrait of the lovers Frédéric Chopin and George Sand. His completed works include Ovid Among the Scythians.

ANSWER: Eugène Delacroix
17. This theorem predicts an average kinetic energy of three-halves k T for every particle in a monatomic ideal gas. For 10 points each:

[10] Identify this stat mech theorem which states that the mean energy is spread equally over all degrees of freedom.

ANSWER: equipartition theorem [or law of equipartition; or equipartition of energy]

[10] Using the equipartition theorem, this is the molar heat capacity at constant volume for a monatomic ideal gas.

ANSWER: three-halves times the gas constant [or obvious equivalents, such as three-halves times Avogadro's number times Boltzmann's constant]

[10] The multiplication factors in the above laws only appears because a particle in a monatomic ideal gas has this many degrees of freedom.

ANSWER: three
18. The protagonist of this story claims to have had “seven names in all” while he was still in school: “imbecile, donkey, flax-head, dope, glump, ninny,” and one more that stuck. For 10 points each:

[10] Name this short story whose title character is a baker married to the verbally abusive Elka.

ANSWER: Gimpel the Fool [or Gimpel Tam]

[10] “Gimpel the Fool” is a short story by this Polish-American-Jewish author whose novels include The Magician of Lublin. He won the Nobel Prize in Literature in 1978, becoming the only Yiddish writer to do so.

ANSWER: Isaac Bashevis Singer [or Yitzhak Bashevis Zinger or Izaak Zynger]

[10] In Enemies, a Love Story, Singer wrote about a survivor of this event named Herman Broder. Elie Wiesel wrote about his experiences during this event in Night.

ANSWER: the Holocaust [or the Shoah or Khurbn; prompt on “World War II”]
19. A 1957 paper by Evelyn Hooker argued that the false perception of a correlation between this orientation and mental illness led to it being classified as a mental disorder. For 10 points each:

[10] Name this sexual orientation, which was removed from the DSM in 1973.

ANSWER: homosexuality [accept equivalents]

[10] This pair of sexologists ran a program whose aim was to convert homosexuals to heterosexuality in the late 60s and early 70s. In 1978, they founded a namesake institute in St. Louis.

ANSWER: William H. Masters and Virginia E. Johnson

[10] This man’s namesake scale ranks sexual orientation on a scale from 0 to 6, where 6 is exclusively homosexual. He also wrote Sexual Behavior in the Human Male and Sexual Behavior in the Human Female, known as his “reports.”

ANSWER: Alfred Kinsey
20. Answer the following about American feminist literature, for 10 points each.

[10] The author of Sex and the Single Girl, who was also the editor-in-chief of Cosmopolitan for over 30 years, has this last name. An author named Rita Mae with this last name wrote the lesbian novel Rubyfruit Jungle.

ANSWER: Brown [accept Helen Gurley Brown or Rita Mae Brown]

[10] Louise Mallard feels liberated when she hears of her husband’s death in this author’s “The Story of an Hour.” She also wrote The Awakening, which is considered an early feminist novel.

ANSWER: Kate Chopin

[10] Eve Ensler is best known for this play, which consists of short pieces based on interviews with women, and celebrates a certain body part.



ANSWER: The Vagina Monologues
21. Name some Samuel Taylor Coleridge poems, for 10 points each.

[10] In this poem, the title sailor tells a wedding guest about his killing of an albatross, which is hung around his neck as punishment.

ANSWER: The Rime of the Ancient Mariner

[10] This unfinished poem is about a woman who encounters a vampiric stranger named Geraldine.

ANSWER: Christabel

[10] This group of eight poems by Coleridge includes “Reflections on Having Left a Place of Retirement,” “To William Wordsworth,” and “Frost at Midnight,” among others.

ANSWER: Conversation poems


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page