Apush unit 1 Test Multiple Choice



Download 207.72 Kb.
Date conversion16.05.2016
Size207.72 Kb.
APUSH Unit 1 Test
Multiple Choice

Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

1. By the 1770s, which of the following issues helped bring about a crisis of imperial authority?

a.

Taxation, self-rule, and trade restrictions

b.

Slavery

c.

Few colonists clung to any hope of accommodation with Great Britain

d.

The coronation of a new king

e.

The rise to power of radical patriots in the American colonies

2. Most likely the first Americans were



a.

Vikings from Scandinavia.

b.

Spanish explorers of the fifteenth century.

c.

people who crossed the land bridge from Eurasia to North America.

d.

Portuguese sailors of Prince Henry the Navigator.

e.

refugees from Africa.

3. The crop that became the staple of life in Mexico and South America was



a.

wheat.

b.

potatoes.

c.

tobacco.

d.

corn.

e.

beans.

4. One of the main factors that enabled Europeans to conquer native North Americans with relative ease was the



a.

pacifistic nature of the native North Americans.

b.

settled agricultural societies of North America.

c.

absence of dense concentrations of population or complex nation-states in North America.

d.

use of native guides for spying and surveillance activities.

e.

lack of technological weaponry available to other native American cultures.

5. All of the following were original territories of North American Indian populations within the current borders of the United States except



a.

Mesoamerica.

b.

Northeast.

c.

Southeast.

d.

Great Plains.

e.

Great Basin.

6. Men in the more settled agricultural groups in North America performed all of the following tasks except



a.

hunting.

b.

gathering fuel.

c.

tending crops.

d.

clearing fields for planting.

e.

fishing.

7. All of the following set into motion the chain of events that led to a drive of Europeans toward Asia, the penetration of Africa, and the discovery of the New World except



a.

economic hardships and overpopulation at home.

b.

growing power of ambitious governments behind them.

c.

they sought contact with a wider world.

d.

they sought territories to conqueror.

e.

they sought territories and new places to trade with.

8. The Christian crusaders were indirectly responsible for the discovery of America because they



a.

were victorious over the Muslims.

b.

brought back news of valuable Far Eastern spices, drugs, and silk.

c.

succeeded in establishing improved business relations between Muslims and Christians.

d.

returned with captured Muslim maps showing the North and South American continents.

e.

developed better navigational devices.

9. Europeans wanted to discover a new, shorter route to eastern Asia in order to



a.

break the hold that Muslim merchants had on trade with Asia.

b.

reduce the price of goods from Asia.

c.

gain more profits for themselves.

d.

reduce the time it took to transport goods.

e.

All of these

10. The origins of the modern plantation system can be found in the



a.

American South.

b.

Arab slave trade.

c.

Portuguese slave trade.

d.

European feudal system.

e.

African slave system.

11. Columbus called the native people in the "New World" Indians because



a.

that was what they called themselves.

b.

he believed that he had skirted the rim of the "Indies."

c.

it was a form of the Spanish word for heathen.

d.

the Vikings had first called them by that name.

e.

the Spanish often used this generic word, which meant "outsider" or "non-Spanish."

12. All of the following contributed to the emergence of a new interdependent global economic system except



a.

Europe providing the market, capital, and technology.

b.

Africa providing the labor.

c.

the belief of European explorers that they could create new cultures.

d.

New World providing its raw materials.

e.

the advancement and improvement of technology.

13. The introduction of American plants around the world resulted in



a.

rapid population growth in Europe.

b.

many illnesses, caused by the new germs contained in these food-stuffs.

c.

an African population decline.

d.

very little change.

e.

an increase in obese people.

14. The flood of precious metal from the New World to Europe resulted in



a.

a price revolution that lowered consumer costs.

b.

the growth of capitalism.

c.

a reduced amount of trade with Asia.

d.

more money for France and Spain but less for Italy and Holland.

e.

little impact on the world economy.

15. Spain began to fortify and settle its North American border lands in order to



a.

protect its domains from encroachments by England and France.

b.

gain control of Canada.

c.

gain more slaves.

d.

find a passage to the Pacific Ocean.

e.

look for gold in Florida.

16. The ____ decreed that only eldest sons were eligible to inherit landed estates.



a.

ancestry laws

b.

laws of primogeniture

c.

joint-stock companies

d.

laws of inheritance

e.

treaty of the elders

17. All of the following provided motives for English colonization except



a.

unemployment.

b.

thirst for adventure.

c.

desire for markets.

d.

desire for religious freedom.

e.

need for a place to exploit slave labor.

18. Chief Powhatan had Captain John Smith kidnapped in order to



a.

impress Smith with his power and show the Indian's desire for peace.

b.

demonstrate the Indians' desire for war.

c.

punish Smith for refusing to marry Pocahontas.

d.

hold him for a large ransom to be paid by King James.

e.

save the Virginia community from utter collapse.

19. Two major exports of the Carolinas were



a.

rice and Indian slaves.

b.

sugar and corn.

c.

tobacco and furs.

d.

black slaves and cotton.

e.

sugar and cotton.

20. Some Africans became especially valuable as slaves in the Carolinas because they



a.

had experience working in dry, desert-like areas.

b.

were experienced in rice cultivation.

c.

were knowledgeable regarding cotton production.

d.

exhibited skill as soldiers.

e.

were skilled fishermen.

21. Georgia's founders were determined to



a.

conquer Florida and add it to Britain's empire.

b.

create a haven for people imprisoned for debt.

c.

keep Georgia for Catholics.

d.

restrict the colony to British citizens.

e.

establish slavery.

22. Georgia grew very slowly for all of the following reasons except



a.

its unhealthy climate.

b.

early restrictions on black slavery.

c.

Spanish attacks.

d.

John Oglethorpe's leadership.

e.

lack of a plantation economy.

23. Virginia, Maryland, the Carolinas, and Georgia were similar in that they were all



a.

economically dependent on the export of a staple crop.

b.

proprietary colonies.

c.

founded after the restoration of Charles II to the throne.

d.

founded as refuges for persecuted religious sects in England.

e.

able to live in peace with the Native Americans.

24. The Mayflower Compact can be best described as a(n)



a.

agreement to follow the dictates of Parliament.

b.

document that allowed women limited participation in government.

c.

constitution that established a working government.

d.

complex agreement to form an oligarchy.

e.

promising step toward genuine self-government.

25. The historical significance of the Pilgrims of Plymouth Bay lies in their



a.

numerical size.

b.

economic power.

c.

moral and spiritual qualities.

d.

unique charter, which permitted self-government.

e.

unwillingness to merge with the Puritans in Massachusetts Bay.

26. Unlike Separatists, the Puritans



a.

advocated strict separation of church and state.

b.

practiced passive resistance to oppression.

c.

remained members of the Church of England.

d.

were Calvinists.

e.

rejected belief in witchcraft.

27. Puritan doctrine included acceptance of



a.

antinomianism.

b.

the Pope's supremacy.

c.

the idea of a covenant with God.

d.

the doctrine of good works.

e.

the King as the final religious authority.

28. People who flouted the authority of the Puritan clergy in Massachusetts Bay were subject to which of the following punishments?



a.

Fines

b.

Floggings

c.

Banishment

d.

Death

e.

All of these

29. Roger Williams' beliefs included all of the following except



a.

breaking away from the Church of England.

b.

demanding oaths regarding religious beliefs.

c.

condemning the taking of Indian land without fair compensation.

d.

denying the authority of the civil government to regulate religious matters.

e.

challenging the legality of Massachusetts Bay's charter.

30. One political principle that colonial Americans came to cherish above most others was



a.

the property qualification for voting.

b.

one man, one vote.

c.

the separation of powers.

d.

self-taxation through representation.

e.

restricting the right to vote to men only.

31. After the Pequot War, Puritan efforts to convert Indians to Christianity can best be described as



a.

vigorous but unsuccessful.

b.

more zealous than those made by Catholics, but still unsuccessful.

c.

filling "praying towns" with hundreds of Indians.

d.

feeble, not equaling that of the Spanish or the French.

e.

very successful.

32. When the English gained control over New Netherland



a.

the autocratic spirit survived.

b.

democracy replaced the old autocratic system.

c.

the colony grew quickly.

d.

new leaders distributed land grants in a more democratic fashion.

e.

they did so with great bloodshed.

33. Indian policy in early Pennsylvania can be best described as



a.

extremely harsh.

b.

bad at first but improving later.

c.

influenced mainly by the state-supported church.

d.

benevolent.

e.

None of these

34. All the middle colonies were



a.

founded by proprietors.

b.

established by joint-stock companies.

c.

notable for their fertile soil.

d.

intended as religious havens.

e.

dependent on slave labor.

35. Arrange the following events in chronological order: (A) restoration of Charles II to the English throne, (B) English Civil War, (C) Glorious Revolution, and (D) Protestant Reformation.



a.

D, B, A, C

b.

C, A, B, D

c.

D, C, B, A

d.

B, C, A, D

e.

A, B, C, D

36. One feature common to all of the eventually rebellious colonies was their



a.

relatively equal wealth.

b.

economic organization.

c.

similar social structures.

d.

rapidly growing populations.

e.

support of religious freedom.

37. The headright system, which made some people very wealthy, consisted of



a.

using Indians as forced labor.

b.

giving land to indentured servants to get them to come to the New World.

c.

giving the right to acquire fifty acres of land to the person paying the passage of a laborer to America.

d.

discouraging the importation of indentured servants to America.

e.

giving a father's wealth to the oldest son.

38. Over the course of the seventeenth century, most indentured servants



a.

became landowners.

b.

devolved into slavery.

c.

managed to escape the terms of their contracts.

d.

faced increasingly harsh circumstances.

e.

saw their wages increase.

39. The immediate reason for Bacon's Rebellion was



a.

Indian attacks on frontier settlements.

b.

the wealthy planter class losing control of the colony.

c.

a shortage of indentured servants.

d.

to halt the importation of African slaves.

e.

All of these

40. For those Africans who were sold into slavery, the middle passage can be best described as



a.

the trip from the interior of Africa to the coast.

b.

the easiest part of their journey to America.

c.

the journey from American parts to their new homes.

d.

the gruesome ocean voyage to America.

e.

None of these

41. Identify the statement that is false.



a.

Most of the early African immigrants gained their freedom.

b.

The legal difference between a slave and a servant was unclear early on in colonial history.

c.

Slavery in American began for economic reasons.

d.

Slavery was harshest in the deep South.

e.

Some slaves became slave owners once they were freed.

42. While slavery might have begun in America for economic reasons,



a.

it soon became clear by 1700 that profits were down.

b.

race was rarely an issue in relations between blacks and whites.

c.

racial discrimination also powerfully molded the American slave system.

d.

profit soon played a very small role.

e.

Europe profited most from the institution.

43. As slavery spread in the South



a.

social differences within society narrowed.

b.

the great plantation owners worked less.

c.

gaps in the social structure widened.

d.

planters tried to imitate the ways of English country gentlemen.

e.

it also increased dramatically in New England.

44. At the bottom of the social class in the South were the



a.

landless farmers.

b.

indentured servants.

c.

small farmers.

d.

slaves.

e.

tenant farmers.

45. It was typical of colonial New England adults to



a.

marry early and have several children.

b.

be unable to read and write.

c.

arrive in New England unmarried.

d.

die before becoming grandparents.

e.

live solitary lives.

46. The Salem witch hunt in 1692



a.

was the largest witch hunt in recorded history.

b.

was the first in the English American colonies.

c.

was opposed by the more responsible members of the clergy.

d.

was ultimately of little consequence for those who were accused of witchcraft.

e.

did not see anyone put to death.

47. The late-seventeenth-century rebellion in New York was headed by ____, whereas that in Maryland was led by ____.



a.

Nathaniel Bacon, Catholics

b.

William Berkeley, slaves

c.

Puritans, Indians

d.

Jacob Leisler, Protestants

e.

the Dutch, Catholics

48. The population growth of the American colonies by 1775 is attributed mostly to



a.

white immigration from Europe.

b.

the natural fertility of Native Americans.

c.

the importation of slaves from Africa.

d.

the influx of immigrants from Latin America.

e.

the natural fertility of all Americans.

49. The Scots-Irish can best be described as



a.

pugnacious, lawless, and individualistic.

b.

loyal to the British king.

c.

people who did not like to move.

d.

builders of sturdy homes and well-kept farms.

e.

strong supporters of the Catholic Church.

50. By the mid-1700s, the number of poor people in the American colonies



a.

became greater than in all of Europe.

b.

had increased to the point of overpopulation.

c.

had begun to decline from seventeenth-century levels.

d.

remained tiny compared with the number in England.

e.

was about one-third of the population.

51. When several colonial legislatures attempted to restrict or halt the importation of slaves, British authorities



a.

applauded the efforts.

b.

vetoed such efforts.

c.

allowed only South Carolina's legislation to stand.

d.

viewed such colonial actions as morally callous.

e.

did nothing.

52. Which of the following was not considered to be a naval store?



a.

Tar

b.

Pitch

c.

Rosin

d.

Turpentine

e.

Glass

53. In 1775, the ____ churches were the only two established (tax-supported) churches in colonial America.



a.

Methodist and Anglican

b.

Presbyterian and Congregational

c.

Congregational and Anglican

d.

Quaker and Catholic

e.

Presbyterian and Anglican

54. By the early eighteenth century, religion in colonial America was



a.

stronger than at any previous time.

b.

holding steadfastly to the belief that spiritual conversion was essential for church membership.

c.

moving away from clerical intellectualism.

d.

less fervid than when the colonies were established.

e.

becoming less tolerant.

55. The Great Awakening



a.

undermined the prestige of the learned clergy in the colonies.

b.

split colonial churches into several competing denominations.

c.

led to the founding of Princeton, Dartmouth, and Rutgers colleges.

d.

was the first spontaneous mass movement of the American people.

e.

All of these

APUSH Unit 1 Test

Answer Section
MULTIPLE CHOICE
1. A
2. C
3. D
4. C
5. A
6. C
7. A
8. B
9. E
10. C
11. B
12. C
13. A
14. B
15. A
16. B
17. E
18. A
19. A
20. B
21. B
22. D
23. A
24. E
25. C
26. C
27. C
28. E
29. B
30. D
31. D
32. A
33. D
34. C
35. A
36. D
37. C
38. D
39. A
40. D
41. A
42. C
43. C
44. D
45. A
46. C
47. D
48. E
49. A
50. D
51. B
52. E
53. C
54. D
55. E


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page