Apush chapters 13 & 14 Quiz Multiple Choice



Download 198.21 Kb.
Date conversion29.04.2016
Size198.21 Kb.
APUSH Chapters 13 & 14 Quiz
Multiple Choice

Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

1. In the 1820s and 1830s, the two issues that greatly raised the political stakes were

a.

westward expansion and Indian removal.

b.

the end of property qualifications for voting and political conventions.

c.

the admission of Texas and Oregon to the Union.

d.

hard money and banking regulation.

e.

slavery and economic distress.

2. The presidential election of 1824



a.

was the first to use the electoral college.

b.

was the first one to see the election of a minority president.

c.

saw a record high voter turn-out show up at the polls.

d.

saw the formulation of well-organized political parties.

e.

was decided by the U.S. Supreme Court.

3. The House of Representatives decided the 1824 presidential election when



a.

no candidate received a majority of the vote in the Electoral College.

b.

William Crawford suffered a stroke and was forced to drop out of the race.

c.

the House was forced to do so by "King Caucus."

d.

Henry Clay, as Speaker of the House, made the request.

e.

widespread voter fraud was discovered.

4. John Quincy Adams, elected president in 1825, was charged by his political opponents with having struck a "corrupt bargain" when he appointed ____ to become ____.



a.

John C. Calhoun, vice president

b.

William Crawford, chief justice of the United States

c.

Henry Clay, secretary of state

d.

Daniel Webster, secretary of state

e.

John Eaton, secretary of the navy

5. As president, John Quincy Adams



a.

was more successful than as secretary of state.

b.

adjusted to the New Democracy.

c.

was one of the least successful presidents in American history.

d.

put many of his supporters on the federal payroll.

e.

was successful in getting his programs enacted into law.

6. Andrew Jackson's inauguration as president symbolized the



a.

return of Jeffersonian simplicity.

b.

newly won ascendancy of the masses.

c.

supremacy of states' rights over federal power.

d.

involvement of state governments in the economy.

e.

act of style over substance.

7. The purpose behind the spoils system was



a.

to press those with experience into governmental service.

b.

to make politics a sideline and not a full-time business.

c.

to reward political supporters with public office.

d.

to reverse the trend of rotation in office.

e.

the widespread encouragement of a bureaucratic office-holding class.

8. The section of the United States most hurt by the Tariff of 1828 was



a.

New England.

b.

the West.

c.

the Southwest.

d.

the South.

e.

the middle states.

9. The South Carolina state legislature, after the election of 1832



a.

voted to abolish all federal legislation, with regard to tariffs, as unconstitutional.

b.

declared the existing tariff constitutional and part of South Carolina law.

c.

was taken over by a majority of Federalists.

d.

voted to secede from the union.

e.

declared the existing tariff null and void in South Carolina.

10. The Force Bill of 1833 provided that the



a.

Congress could use the military for Indian removal.

b.

Congress would employ the navy to stop smuggling.

c.

President could use the army to collect excise taxes.

d.

military could force citizens to track down runaway slaves.

e.

President could use the army and navy to collect federal tariff duties.

11. The nullification crisis started by South Carolina over the Tariff of 1828 ended when



a.

Andrew Jackson used the court system to force compliance.

b.

the federal army crushed all resistance.

c.

Congress used the provisions of the Force Bill.

d.

Congress passed the compromise Tariff of 1833.

e.

South Carolina took over the collection of tariffs.

12. In their treatment of Native Americans, white Americans did all of the following except



a.

recognize the tribes as separate nations.

b.

argue that Indians could not be assimilated into the larger society.

c.

try to civilize them.

d.

trick them into ceding land to whites.

e.

promise to acquire land only through formal treaties.

13. The policy of the Jackson administration toward the eastern Indian tribes was



a.

a war of genocide.

b.

gradual assimilation.

c.

forced removal.

d.

federal protection from state governments.

e.

to encourage them to preserve their traditional culture.

14. Andrew Jackson made all of the following charges against the Bank of the United States except that



a.

the bank was unconstitutional.

b.

it was controlled by an elite moneyed aristocracy.

c.

the bank was autocratic and tyrannical.

d.

the bank was beholden to British financial interests.

e.

the bank's president arrogantly defied the president.

15. While in existence, the second Bank of the United States



a.

was the depository of the funds of the national government.

b.

irresponsibly inflated the national currency by issuing federal bank notes.

c.

limited economic growth by extending public credit.

d.

forced an ever-increasing number of bank failures.

e.

did little to help the economy.

16. Andrew Jackson's veto of the recharter bill for the Bank of the United States was



a.

the first presidential veto.

b.

a major expansion of presidential power.

c.

unconstitutional.

d.

overturned by a two-thirds vote in Congress.

e.

supported by the Anti-Masonic party.

17. Innovations in the election of 1832 included



a.

direct election of the president.

b.

adoption of written party platforms.

c.

election of the president by the House of Representatives.

d.

presidential nominations of "favorite sons" by state legislatures.

e.

abandonment of party conventions.

18. One of the main reasons Andrew Jackson decided to weaken the Bank of the United States after the 1832 election was



a.

his fear that Nicholas Biddle might try to manipulate the bank to force its recharter.

b.

his desire to halt the rising inflation rate that the bank had created before 1832.

c.

his desire to fight the Specie Circular, which hurt the West.

d.

that he lost money he had invested in it.

e.

his desire to convince the Marshall court of its unconstitutionality.

19. The cement that held the Whig party together in its formative days was



a.

hatred of Andrew Jackson.

b.

support of the American System.

c.

opposition to the Anti-Masonic party.

d.

the desire for a strong president.

e.

opposition to the tariff.

20. George Catlin advocated



a.

placing Indians on reservations.

b.

efforts to protect America's endangered species.

c.

continuing the rendezvous system.

d.

keeping white settlers out of the West.

e.

the preservation of nature as a national policy.

21. The Panic of 1837 was caused by all of the following except



a.

excessive speculation.

b.

Jackson's banking and financial policies.

c.

financial problems abroad.

d.

failure of wheat crops.

e.

taking the country off the gold standard.

22. Americans moved into Texas



a.

when invited by the Spanish government.

b.

after an agreement was concluded between Mexican authorities and Stephen Austin.

c.

on Sam Houston's defeat of General Santa Anna.

d.

to spread Protestantism.

e.

after the Battle of San Jacinto.

23. Texans won their independence as a result of the victory over Mexican armies at the Battle of



a.

Santa Anna.

b.

Goliad.

c.

the Alamo.

d.

San Jacinto.

e.

the Rio Grande.

24. One reason for the Anglo-Texan rebellion against Mexican rule was that the



a.

Mexicans opposed slavery.

b.

Mexican government refused to allow the "Old Three Hundred" to purchase land.

c.

Anglo-Texans wanted to break away from a government that had grown too authoritarian.

d.

Anglo-Texans objected to the Mexican government's execution of Stephen Austin.

e.

Mexicans tried to establish slavery among the Americans.

25. The "Tippecanoe" in the Whigs' 1840 campaign slogan was



a.

Daniel Webster.

b.

Martin Van Buren.

c.

William Harrison.

d.

Nicholas Biddle.

e.

Henry Clay.

26. The early factory system distributed its benefits



a.

mostly to the owners.

b.

evenly to all.

c.

primarily in the South.

d.

to workers represented by unions.

e.

to overseas investors.

27. Ecological imperialism can best be described as



a.

the efforts of white settlers to take land from Native Americans.

b.

the aggressive exploitation of the West's bounty.

c.

humans' domination over the animal kingdom.

d.

the spread of technology and industry.

e.

the practice of using spectacular natural settings as symbols of America.

28. The overwhelming event for Ireland in the 1840s was



a.

the rebellion against British rule and potato famine.

b.

influx of immigrants from mostly Eastern European countries.

c.

the legalization of the Roman Catholic Church.

d.

the migration from the countryside to the city.

e.

the increasing use of English instead of Gaelic.

29. When the Irish flocked to the United States in the 1840s, they stayed in the larger seaboard cities because they



a.

preferred urban life.

b.

were offered high-paying jobs.

c.

were welcomed by the people living there.

d.

were too poor to move west and buy land.

e.

had experience in urban politics.

30. German immigrants to the United States



a.

quickly became a powerful political force.

b.

came to escape economic hardships and autocratic government.

c.

were as poor as the Irish.

d.

contributed little to American life.

e.

were almost all Roman Catholics.

31. The sentiment of fear and opposition to open immigration was called



a.

the cult of domesticity.

b.

nativism.

c.

racism.

d.

rugged individualism.

e.

patriotism.

32. Native-born Americans feared that Catholic immigrants to the United States would



a.

want to attend school with Protestants.

b.

overwhelm the native-born Catholics and control the church.

c.

establish the Catholic Church at the expense of Protestantism.

d.

assume control of the Know-Nothing party.

e.

establish monasteries and convents in the West.

33. Immigrants coming to the United States before 1860



a.

depressed the economy due to their poverty.

b.

found themselves involved in few cultural conflicts.

c.

had little impact on society until after the Civil War.

d.

settled mostly in the South.

e.

helped to fuel economic expansion.

34. The "Father of the Factory System" in the United States was



a.

Robert Fulton.

b.

Samuel F. B. Morse.

c.

Eli Whitney.

d.

Samuel Slater.

e.

Thomas Edison.

35. Eli Whitney was instrumental in the invention of the



a.

steamboat.

b.

cotton gin.

c.

railroad locomotive.

d.

telegraph.

e.

repeating revolver.

36. A great deal of the cotton produced in the American South in the early nineteenth century was



a.

produced by free labor.

b.

sold to New England textile mills.

c.

grown on the Atlantic tidewater plains.

d.

consumed by the southern textile industry.

e.

combined with wool to make linsey-woolsey fabrics.

37. The American phase of the industrial revolution first blossomed



a.

on southern plantations.

b.

in the New England textile industry.

c.

in rapidly growing Chicago.

d.

in railroads and ship building.

e.

in coal and iron mining regions.

38. As a result of the development of the cotton gin



a.

slavery revived and expanded.

b.

American industry bought more southern cotton than did British manufacturers.

c.

a nationwide depression ensued.

d.

the South diversified its economy.

e.

the textile industry moved to the South.

39. The underlying basis for modern mass production was



a.

unionized labor.

b.

Supreme Court rulings that favored laissez-faire.

c.

the use of interchangeable parts.

d.

the principle of limited liability.

e.

the passing of protective tariffs.

40. The American workforce in the early nineteenth century was characterized by



a.

substantial employment of women and children in factories.

b.

strikes by workers that were few in number but usually effective.

c.

a general lengthening of the workday from ten to fourteen hours.

d.

extensive political activity among workers.

e.

reliance on the system of apprentices and masters.

41. In the case of Commonwealth v. Hunt, the supreme court of Massachusetts ruled that



a.

corporations were unconstitutional.

b.

labor unions were not illegal conspiracies.

c.

labor strikes were illegal by violating the Fair Labor Acts.

d.

the Boston Associates' employment of young women in their factories was inhumane.

e.

the state could regulate factory wages and working conditions.

42. Early-nineteenth-century American families



a.

were becoming more loosely knit and less affectionate.

b.

usually included three generations in the same household.

c.

taught their children to be unquestioningly obedient.

d.

usually allowed parents to determine choice of marriage partners.

e.

were getting smaller.

43. The first major transportation project, which ran sixty-two miles from Philadelphia to Lancaster, Pennsylvania, was the



a.

Baltimore and Ohio Railroad.

b.

National (Cumberland) Road.

c.

Erie Canal.

d.

St. Lawrence Seaway.

e.

Lancaster Turnpike.

44. The major application for steamboats transporting freight and passengers in the United States was on



a.

New England streams.

b.

western and southern rivers.

c.

the Great Lakes.

d.

the Gulf of Mexico.

e.

coastal waterways.

45. The canal era of American history began with the construction of the



a.

Mainline Canal in Pennsylvania.

b.

James River and Kanasha Canal from Virginia to Ohio.

c.

Wabash Canal in Indiana.

d.

Suez Canal in Illinois.

e.

Erie Canal in New York.

46. Compared with canals, railroads



a.

were more expensive to construct.

b.

transported freight more slowly.

c.

were generally safer.

d.

were susceptible to weather delays.

e.

could be built almost anywhere.

47. In the new continental economy, each region specialized in a particular economic activity: the South ____ for export; the West grew grains and livestock to feed ____; and the East ____ for the other two regions.



a.

raised grain, southern slaves, processed meat

b.

grew cotton, southern slaves, made machines and textiles

c.

grew cotton, eastern factory workers, made machines and textiles

d.

raised grain, eastern factory workers, made furniture and tools

e.

processed meat, southern slaves, raised grain

48. In general, ____ tended to bind the West and South together, while ____ and ____ connected West to East.



a.

steamboats, canals, railroads

b.

railroads, canals, steamboats

c.

canals, steamboats, turnpikes

d.

turnpikes, steamboats, canals

e.

turnpikes, railroads, steamboats




49. Match each individual below with the correct description.


A.

Andrew Jackson

1.

finished third in the electoral vote but was eliminated by illness

B.

Henry Clay

2.

was elected president by the House of Representatives despite his weak popular appeal

C.

John Quincy Adams

3.

threw his support to the winning candidate, inspiring charges of a "corrupt bargain"

D.

William Crawford

4.

finished first in the popular vote but lost in the House of Representatives




a.

A-2, B-3, C-1, D-4

b.

A-4, B-1, C-3, D-2

c.

A-4, B-3, C-2, D-1

d.

A-3, B-4, C-2, D-1

e.

A-1, B-2, C-4, D-3

50. Match each individual below with the correct invention.




A.

Samuel Morse

1.

telegraph

B.

Cyrus McCormick

2.

mower-reaper

C.

Elias Howe

3.

steamboat

D.

Robert Fulton

4.

sewing machine




a.

A-3, B-1, C-4, D-2

b.

A-1, B-2, C-4, D-3

c.

A-1, B-4, C-2, D-3

d.

A-4, B-2, C-3, D-1

e.

A-2, B-1, C-4, D-3

APUSH Chapters 13 & 14 Quiz

Answer Section
MULTIPLE CHOICE
1. E
2. B
3. A
4. C
5. C
6. B
7. C
8. D
9. E
10. E
11. D
12. B
13. C
14. D
15. A
16. B
17. B
18. A
19. A
20. E
21. E
22. B
23. D
24. C
25. C
26. A
27. B
28. A
29. D
30. B
31. B
32. C
33. E
34. D
35. B
36. B
37. B
38. A
39. C
40. A
41. B
42. E
43. E
44. B
45. E
46. E
47. C
48. A
49. C
50. B


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page