Ap unit 1 Test Multiple Choice



Download 190.56 Kb.
Date conversion16.05.2016
Size190.56 Kb.
AP Unit 1 Test
Multiple Choice

Identify the choice that best completes the statement or answers the question.


1. In Federalist 44 Madison argues that:

a.

the constitution should clearly define all congressional powers.

b.

Congress should exercise only expressly enumerated powers.

c.

the necessary and proper clause is essential to allow implied congressional powers.

d.

the Constitution should enumerate what congressional powers are not necessary and proper for the execution of its enumerated powers.

e.

Congress should function as it needs.

2. In Federalist 39, James Madison argues that the new Constitution:



a.

eliminates state sovereignty.

b.

is both national and federal.

c.

is primarily national.

d.

retains the major features of the Constitution.

e.

is neither national nor federal.

3. U.S. v. Morrison is part of the Supreme Court’s recent line of decisions that:



a.

upheld the rights of women to seek remedies for violence at the federal level.

b.

refuse federal protections to minorities who have been discriminated against.

c.

limits Congress’ authority in defense of principles of federalism.

d.

Morrison was not a Supreme Court decision.

e.

expands Congress’ authority in defense of principles of federalism.

4. Passage of the Violence Against Women Act differed from passage of the Gun-Free School Zone Act because:



a.

it was supported by extensive data gathered by Congress.

b.

it was passed by a unanimous Senate.

c.

it was passed by overriding a presidential veto.

d.

it was supported by the Supreme Court.

e.

it was passed by a unanimous House.

5. Which of these was NOT a principle established in the case of McCulloch v. Maryland (1819)?



a.

State governments are forbidden spending more money than they raise each year, while there is no such requirement on the national government.

b.

The national government can establish a national bank, even though the Constiution does not say that it can.

c.

The national government is supreme to the states when it is acting within its sphere of action.

d.

The national government has certain implied powers that go beyond its enumerated powers.

e.

State laws preempt national laws when the national government clearly exceeds its constitutional powers and intrudes upon state powers.

6. In determing the power of Congress to regulate commerce in the case of Gibbons v. Ogden (1824), the Supreme Court:



a.

prohibited Congress from regulating business activity on the grounds it violated private property rights.

b.

listed the implied powers of Congress and the national government.

c.

defined commerce very narrowly in considering the right of Congress to regulate it.

d.

listed the enumerated powers of Congress and the national government.

e.

defined commerce very broadly, encompassing virtually every form of commercial activity.

7. In Gonzales v. Raich (2000), the Supreme Court:



a.

upheld the California Compassionate Use Act of 1996.

b.

deferred to Congress.

c.

narrowly interpreted the Commerce Clause of Article I.

d.

overturned Congress.

e.

upheld the Americans with Disabilities Act.

8. The necessary and proper clause:



a.

expands congressional power.

b.

requires the Supreme Court to adopt a strict constructionist view of Article I powers.

c.

supports presidential prerogative powers.

d.

limits congressional power.

e.

neither expands or limits congressional power.

9. According to Madison, the branch of government to be most feared because of its inherent power is:



a.

the executive.

b.

the judiciary.

c.

the legislature.

d.

the bureaucracy.

e.

the presidential offices.

10. A central premise of James Madison in numbers 47, 48, and 51 of The Federalist is that:



a.

weak government is the best government.

b.

the combination of legislative, executive, and judicial power is the very definition of tyranny.

c.

men are not angels and therefore those who exercise political power must be limited.

d.

b and c

e.

a and b

11. Persons enter into political society and government because:



a.

they seek a higher authority to protect their rights against invasion by others.

b.

the pursuit of happiness can only be guaranteed by government.

c.

they seek equality with each other.

d.

the common defense requires a strong government.

e.

the common defense is unnecessary.

12. According to Locke, the supreme power of the Commonwealth is:



a.

the legislature.

b.

the judiciary.

c.

the bureaucracy.

d.

the executive.

e.

the presidential offices.

13. Locke argues that government can only be dissolved when:



a.

it fails to protect the Commonwealth against foreign attacks.

b.

laws are enacted that fail to protect private property.

c.

the judiciary assumes legislative authority.

d.

government acts without the consent of the people.

e.

government acts with the consent of the people.

14. Roche argues that the Virginia Plan:



a.

capitulated to state interests.

b.

provided for an essentially unitary form of government.

c.

embodied the “Madisonian model.”

d.

would have allowed the large states to dominate the national government.

e.

would have allowed the small states to dominate the national government.

15. Roche concludes that federalism:



a.

represented a victory for states’ rights.

b.

reflected a necessary compromise to gain state support for a national government.

c.

originally incorporated the doctrine of state nullification of national laws.

d.

gave the states more power than the national government.

e.

was unnecessary.

16. Beard states that the revolutionists and radicals:



a.

were well represented at the Constitutional Convention.

b.

owned no property.

c.

were not men of large property interests or practical business experience.

d.

were skeptical of equality and democracy.

e.

were men of large property interests or practical business experience.

17. Beard concludes that under the state constitutions and the Articles of Confederation:



a.

property interests were well protected.

b.

every powerful economic class in the nation suffered losses.

c.

a strong national government was unnecessary.

d.

majority rule was restricted.

e.

minority rights were enhanced.

18. In Federalist 16 and 17, Alexander Hamilton argues that:



a.

the new national government will be a danger to the collective power of the states.

b.

it is illusory to worry that the national government will subvert state power.

c.

the Confederation was an adequate government in its time but now it must be replaced.

d.

the states will retain their sovereignty under the new Constitution.

e.

state power will be subverted by the national government.

19. Karl Marx is associated with the view that elites reflect



a.

a dominant social class.

b.

a group of business, military, labor-union, and elected officials.

c.

an array of appointed bureaucrats.

d.

a large number of organized interests.

e.

a flexible alliance of religious and cultural leaders.

20. The Anti-Federalists worried that the new Constitution would:



a.

create state greatness.

b.

enhance state power to the detriment of the national government.

c.

establish a weak national government.

d.

create strong political parties.

e.

undermine state sovereignty.

21. James Madison in Federalist 45 stated that:



a.

state governments cannot act without the support of the national government.

b.

the state governments may be regarded as constituent and essential parts of the federal government.

c.

the federal government will have the advantage over state governments.

d.

state legislatures are not essential to the election of the president.

e.

state governments should be supreme.

22. Bryce writes that federalism allows states and localities:



a.

to experiment and fail without threatening the nation.

b.

to control the dispensation of all monies involved in governing.

c.

to join together and dominate the national government.

d.

to prosper without worrying about a higher authority.

e.

no freedom whatsoever.

23. By authority, the authors mean



a.

the right to use power.

b.

the manner in which power is spread.

c.

the use of power for good causes.

d.

the desire to have power.

e.

the desire to give power to others.

24. The term participatory democracy applies most accurately to which of the following societies?



a.

Greece in the fourth century B.C.

b.

Modern China

c.

The United States since 1787

d.

The Soviet Union between 1917 and 1990

e.

The southeastern United States before the Civil War

25. Hobbes believed the answer to the “all-out war” that existed in the state of nature was



a.

an all-powerful government.

b.

a sense of political justice.

c.

an equal division of property and wealth.

d.

democratic institutions with limited power.

e.

a system of organized, state-sponsored religion.

26. The pluralist view of power focuses on



a.

a dominant social class.

b.

a group of business, military, labor-union, and elected officials.

c.

an array of appointed bureaucrats.

d.

a large number of organized interests.

e.

a flexible alliance of religious and cultural leaders.

27. The text presents the historical involvement of the United States in foreign affairs as



a.

alternating between outward and inward movements.

b.

consistently drifting toward imperialism.

c.

devoid of any pattern whatsoever.

d.

being buffeted about by external forces.

e.

fluid in times of economic prosperity.

28. The trouble with trying to infer the distribution of political power from examining the laws on the books is that



a.

laws may be enacted in a great variety of circumstances.

b.

laws are made to be broken.

c.

legislative codes may be so obscure as to defy anyone's comprehension.

d.

many congressional enactments never get recorded at all.

e.

the judicial branch is rarely independent from the legislative branch.

29. The author of the Declaration of Independence was



a.

Thomas Jefferson.

b.

Thomas Paine.

c.

George Washington.

d.

Alexander Hamilton.

e.

James Madison.

30. Under the Articles of Confederation, amendments had to



a.

be written in secret.

b.

be submitted to the national judiciary for approval.

c.

have the approval of half of the state governors.

d.

be supported by all thirteen states.

e.

All of the above

31. The list of the essential rights demanded by the colonists included life, liberty, and



a.

trading rights.

b.

property rights.

c.

the right to own slaves.

d.

the pursuit of truth.

e.

fraternity.

32. The American Revolution is described by the text as a war of



a.

attrition.

b.

ideology.

c.

economic viewpoints.

d.

political elites.

e.

contending social systems.

33. In the Declaration of Independence, the list of complaints against George III and his ministers spoke of



a.

social conditions in the colonies.

b.

economic conditions in the colonies.

c.

specific violations of political liberties.

d.

the lack of equality among the colonists.

e.

All of the above

34. Which of the following was not among the ideas underlying the American Revolution?



a.

The need for a strong executive

b.

The priority of human liberty over government

c.

The necessity of a written constitution

d.

Legislative supremacy over the executive branch

e.

The tendency of human nature toward ambition

35. By 1776, most (eight) states



a.

had strong executive leaders.

b.

had written constitutions.

c.

had expanded voting rights considerably.

d.

continued to rely on colonial charters.

e.

had abolished elective offices.

36. The Founders assumed that representative democracy would



a.

prevent sweeping changes in policy.

b.

allow persons with higher levels of education to exercise more power.

c.

result in decisions that were generally efficient and timely.

d.

often proceed slowly.

e.

A and D

37. All of the following were true of the government under the Articles of Confederation except that



a.

larger states had more votes in the national legislature.

b.

there was no national judicial branch.

c.

the national government could not levy taxes.

d.

the national government could not regulate commerce.

e.

amendment required the support of all thirteen states.

38. The doctrine of dual federalism grew out of a protracted debate on the subject of



a.

commerce.

b.

banking.

c.

manufacturing.

d.

welfare.

e.

licensing of commercial fishermen.

39. Under the Articles of Confederation, the national government could



a.

run the post office.

b.

levy taxes.

c.

regulate commerce.

d.

establish a national judicial system.

e.

None of the above

40. One conspicuous feature of the Articles of Confederation was that there was no



a.

legislature.

b.

executive.

c.

national judiciary.

d.

recognition of states.

e.

mention of the treaty-making power.

41. The effect of Shays’s Rebellion on attendance by delegates at the planned Constitutional Convention of 1787 was to



a.

encourage attendance by delegates fearing the collapse of state governments.

b.

encourage attendance by delegates fearing intervention by the British.

c.

discourage attendance by delegates fearing a public outcry against any strengthening of the Articles of Confederation.

d.

discourage attendance by delegates fearing intervention by the British.

e.

discourage attendance by delegates who fought in the Revolutionary War.

42. The Great Compromise finally allocated representation on the basis of



a.

population, in both houses.

b.

equality, in both houses.

c.

population in the House and statehood equality in the Senate.

d.

equality in the House and population in the Senate.

e.

None of the above

43. Applying the principles of Thomas Jefferson to current political issues would probably dispose one to



a.

favor the decentralization of government power.

b.

oppose the decentralization of government power.

c.

favor seven-year terms for presidents.

d.

oppose seven-year terms for presidents.

e.

favor a more powerful bureaucracy.

44. In Federalist No. 45, Madison describes the powers of state governments as



a.

broad but limited.

b.

numerous and indefinite.

c.

narrow but critical.

d.

limited and subject to review.

e.

without substance.

45. An important outcome of Marshall’s ruling in McCulloch v. Maryland (1819) was to



a.

place limits on the constitutional powers granted to Congress by refusing McCulloch’s appeal.

b.

give greater power to the states in taxing agents of the federal government, including banks.

c.

protect newspaper editors who publish stories critical of the federal government.

d.

restrict the power of the Court in cases involving conflicts between states and the federal government.

e.

confirm the supremacy of the federal government in the exercise of the constitutional powers granted to Congress.

46. The doctrine of nullification refers to



a.

the power of Congress to veto state laws that violate the U.S. Constitution.

b.

the claimed authority of the states to declare a federal law void for violating the U.S. Constitution.

c.

the power of the president to veto state laws for violating the U.S. Constitution.

d.

the authority of the president to dissolve Congress and to call for new elections.

e.

the power of the federal government to invalidate state laws on matters of commerce.

47. The interstate commerce that the federal government can regulate is now interpreted to include



a.

almost any kind of economic activity.

b.

only the movement of goods between states.

c.

almost any commerce in goods, but not labor transactions.

d.

commerce between states and a handful of transactions within states.

e.

shipping and handling, but not production.

48. When a locality is required by federal law to do something, regardless of whether it receives federal funding for that purpose, this duty is called a



a.

condition of aid.

b.

mandate.

c.

string-attached edict.

d.

court decision.

e.

pontification.

49. The text says that it would be a mistake to conclude that the doctrine of dual federalism is



a.

entirely dead.

b.

alive and well.

c.

much changed.

d.

no longer a threat.

e.

an empirical reality.

50. In U.S. v. Lopez (1995), the Supreme Court ruled that Congress overstepped its power to regulate commerce by prohibiting ________ in a school zone.



a.

guns

b.

adult bookstores

c.

cigarette sales

d.

alcohol sales

e.

dog races

51. The Violence Against Women Act of 1994 was conspicuous because it allowed women who were the victims of gender-based violence to



a.

sue the families of their attackers.

b.

collect fees from businesses.

c.

file class-action suits on behalf of high school students.

d.

sue in federal court.

e.

collect up to $60 million in punitive damages.

52. Which of the following allows national governments the right to alter or even abolish local government?



a.

A constitutional government

b.

Federalism

c.

A unitary system

d.

Socialism

e.

A confederation

53. Which is a procedure that enables voters to reject a measure adopted by the legislature?



a.

Initiative

b.

Referendum

c.

Recall

d.

Logrolling

e.

Rollback

54. This procedure, which is in effect in about one-third of the states, permits voters to remove an elected official from office.



a.

Initiative

b.

Referendum

c.

Recall

d.

Logrolling

e.

Rollback

55. The first form of grant-in-aid to the states made by the federal government to the state governments was that of



a.

cash grants-in-aid.

b.

block grants.

c.

revenue sharing.

d.

categorical grants.

e.

land grants.

56. A categorical grant is a transfer of federal funds designed for



a.

the private sector.

b.

discretionary use by a state.

c.

the accomplishment of broad goals.

d.

programs with matching grants.

e.

specific purposes.

57. To qualify for certain federal highway funds, states must allow drivers to make a legal right-hand turn after stopping at a red light. This requirement by the federal government is known as a



a.

mandate.

b.

quid pro quo order.

c.

condition of aid.

d.

pro bono requirement.

e.

per curiam order.

58. The text suggests that we might expect to find more mandates in policy areas where the government



a.

spends less.

b.

spends more.

c.

wants the states to spend less.

d.

has been involved a longer period of time.

e.

cannot possibly enforce them.

59. Which statement best summarizes Madison’s view of federalism?



a.

He was a consistent supporter of the notion of a supreme national government.

b.

He was a consistent supporter of the notion of the supremacy of state governments.

c.

He was first an ardent supporter of national supremacy, then of states’ rights.

d.

He was first an ardent supporter of states’ rights, then of national supremacy.

e.

He assumed the national government would be supreme except in times of war.

60. The Republican effort to pass on to the states many federal functions is known as



a.

third-order devolution.

b.

marble-cake federalism.

c.

devolution.

d.

neo-institutionalism.

e.

fragmented federalism.




AP Unit 1 Test

Answer Section
MULTIPLE CHOICE
1. C
2. B
3. C
4. A
5. A
6. E
7. B
8. A
9. C
10. D
11. A
12. A
13. D
14. B
15. B
16. C
17. B
18. B
19. A
20. E
21. B
22. A
23. A
24. A
25. A
26. D
27. A
28. A
29. A
30. D
31. B
32. B
33. C
34. A
35. B
36. E
37. A
38. A
39. A
40. C
41. A
42. C
43. A
44. B
45. E
46. B
47. A
48. B
49. A
50. A
51. D
52. C
53. B
54. C
55. E
56. E
57. C
58. A
59. C
60. C


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page