Ap european History Chapter 20 Quiz



Download 43.77 Kb.
Date conversion04.04.2016
Size43.77 Kb.
AP European History Chapter 20 Quiz
1. After the spring elections of 1797, the leaders of the Directory

a. staged a coup d'etat in order to aid the restoration of the monarchy

b. gave Napoleon Bonaparte complete authority over the state

c. staged a coup d'etat in order to prevent the restoration of the monarchy

d. overcame an attempt to take over their government by force
2. Before returning to Paris to become Consul in the Directorate (1799), Napoleon's military campaign had failed in

a. Egypt

b. Northern Italy

c. Belgium

d. Austria
3. After achieving power, Napoleon ruthlessly suppressed his opposition by

a. developing a secret police

b. centralizing his administration

c. executing the Bourbon Duke of Enghien

d. all of the above
4. The concordat of 1801 with Pope Pius VII

a. declared that "Catholicism is the religion of a great majority of French citizens."

b. allowed for the Catholic Church to select and pay the salaries of bishops

c. forced the clergy to swear an oath of loyalty to the Church

d. allowed the refractory clergy and those who had accepted the revolution to remain in the Church
5. Who crowned Napoleon "Emperor of the French"?

a. Pope Pius VII

b. Archbishop of Paris

c. Napoleon

d. Abbe Sieyes
6. The victory of Lord Nelson at Trafalgar in 1805

a. guaranteed British control of the sea for the rest of the war

b. did not seriously affect Napoleon's plans for control of Britain

c. put to an end all French hope for an invasion of England

d. both a and c
7. The Napoleonic Code maintained that

a. all privileges based on birth were to be abolished

b. labor unions were to be legal

c. salaried officials to be chosen by favor rather than by merit

d. women were to be social and political equals to men
8. The Napoleonic Code

a. finally achieved the full equality under the law that Enlightenment thought had demanded

b. codified ancient Germanic codes of law

c. stopped far short of full equality demanded by liberal rationalists

d. both a and b
9. Napoleon's greatest weapon in his conquest of Europe was

a. cannon made of reinforced steel

b. the incompetency of the generals he faced

c. the mobilized French nation which could produce a steady flow of conscript citizens

d. all of the above
10. In July 1806, Napoleon organized the

a. Confederation of the Rhine

b. Holy Roman Empire

c. Prussian Bicameral Body

d. Tilsit Agreements

11. Napoleon's "Continental System" aimed at

a. cutting off all British trade with the continent

b. free trade within the French empire

c. establishing members of his family as rulers of satellite states

d. both a and c


12. The Treaty of Tilsit in 1807

a. was signed by Napoleon and Czar Alexander I

b. confined French gains: Prussia was reduced to half its size

c. required Prussia openly and Russia secretly to become allies of Napoleon in his war against Britain

d. all of the above

13. The British economy survived the "Continental System" of Napoleon because

a. Britain still controlled the seas

b. of British access to the markets of North and South America as well as the eastern Mediterranean

c. of the resentment of the continental members to the economic advantages of the system for France

d. all of the above


14. Why did Napoleon marry the Austrian Archduchess Marie Louise?

a. because he was concerned with the continuance of the dynasty

b. because Josephine divorced him

c. because he desired a marriage matching his new position as master of Europe

d. both a and c
15. After Napoleon's defeat in Russia in 1812,

a. his army lost respect and his position as commander was seriously threatened

b. he sued for a negotiated peace

c. he was unable to raise an army for over six months

d. none of the above
16. The Russians were able to repel Napoleon's invasion in 1812 because of the

a. Russian superiority in manpower

b. a "scorched-earth" policy against Napoleon

c. mild Russian winter

d. Russian tactic of engaging in decisive battles with Napoleon
17. The last coalition against Napoleon in 1814 consisted of

a. Russia and Britain

b. Russia, Prussia, Britain and Austria

c. Prussia, Austria and Britain

d. Russia, Prussia and Austria
18. The Battle of Nations took place at

a. Leipzig

b. Dresden

c. Borodino

d. Jena
19. After the Battle of Nations in 1813, Napoleon

a. abdicated his throne

b. went into exile on the island of St. Helena

c. restored the Bourbon dynasty to its former power and position

d. all of the above
20. The Congress of Vienna supported the position that

a. France should be humiliated

b. Napoleon should be executed

c. no single state should be allowed to dominate Europe

d. both a and c
21. The Hundred Days refers to the

a. length of the Congress of Vienna

b. period of Napoleon's return

c. length of Napoleon's exile

d. none of the above
22. Napoleon was crushed in 1815 by

a. Frederick William III at Jena

b. General Kutuzov at Borodino

c. Field Marshall von Blucher at Austerlitz

d. Wellington and Blucher at Waterloo
23. The Romantic Movement was a reaction to

a. the excessive scientific narrowness of the 18th century philosophes

b. Napoleon's defeat

c. attempts at control over the state by the church

d. both a and b
24. A distinctive feature of Romanticism was

a. a rational approach to the world

b. the focus on absolute values

c. the glorification of individual persons and cultures

d. both a and b
25. A theory of the evolutionary development of ideas was worked out by

a. Hegel

b. Kant

c. Rousseau

d. Herder
Page 1
1. c

2. a


3. d

4. a


5. c

6. d


7. a

8. c


9. c

10. a


11. a

12. d


13. d

14. d


15. d

16. b


17. b

18. a


19. a

20. c


21. b

22. d


23. a

24. c


25. a


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page