Ap ch. 7 & 8 Quiz Multiple Choice



Download 115.75 Kb.
Date conversion25.05.2016
Size115.75 Kb.
AP Ch. 7 & 8 Quiz
Multiple Choice

Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

1 The process by which citizens acquire a sense of their own political identity would best be defined as:

a.

public opinion.

b.

political socialization.

c.

demographics.

d.

political culture.

e.

patriotism.

2 Which of the following would NOT be a form of political participtaion?



a.

voting in elections

b.

contacting public officials

c.

paying taxes

d.

forming an interest group

e.

protesting government decisions

3 In polling, the use of a random sample could best be described as:



a.

using complex math models in computer programs to determine calls.

b.

having any person in the population have an equal chance at being called.

c.

containing no predetermined criteria for calls.

d.

picking all of the potential political groups to possibly call.

e.

using only computers to select who is called.

4 Which of the following is a key function of an ideology?



a.

to polarize the electorate

b.

to help citizens make political decisions

c.

to serve as a substitute for religious faith

d.

to protect citizens civil liberties

e.

to encourage citizens to engage in civil society

5 Someone favoring a free market economy with no interference in personal liberties is called a:



a.

conservative.

b.

egalitarian.

c.

liberal.

d.

Christian Democrat.

e.

libertarian.

6 Which of the following best describes American attitudes toward government?



a.

adulation

b.

trust

c.

awe

d.

cynicism

e.

civic virtue

7 Who most strongly believes that government should promote equality and provide social services?



a.

liberals

b.

moderates

c.

populists

d.

libertarians

e.

conservatives

8 Who is most likely to favor government regulation of sexual and social behavior?



a.

libertarians

b.

Democrats

c.

moderates

d.

conservatives

e.

social conservatives

9 The coherent set of values and beliefs about the purpose and scope of government is called:



a.

political theory.

b.

an ideology.

c.

sociology.

d.

dogma.

e.

a schema.

10 Which of the following is a major weakness of public opinion polls?



a.

Only elite opinion is measured.

b.

Polls are unable to measure the intensity of feelings about issues.

c.

All polls contain far too many errors to ever be reliable.

d.

Polls can have limited respondent options.

e.

Choices B and D are both major weaknesses.

11 The Preamble to the U.S. Constitution lists all of the following goals of government except



a.

union.

b.

justice.

c.

liberty.

d.

democracy.

e.

tranquility.

12 Exit polls are conducted



a.

just after a voter registers to vote.

b.

during the national conventions.

c.

on election day at polling places.

d.

after each presidential debate.

e.

when voters change their party identification.

13 Most high school students share the same party identification as



a.

their peers.

b.

their teachers.

c.

their parents.

d.

their religious leaders.

e.

regional elites.

14 According to the text, one reason that identification with a party has declined in recent years is that



a.

young voters have weaker party identification.

b.

party identification today is no longer influenced by parents’ party identification.

c.

today, there are more parties with which voters can identify.

d.

voters tend to lose their party identification as they grow older, and today’s population is aging.

e.

party identification is increasingly seen as a sign of closed-mindedness.

15 The general pattern of public opinion cleavages in this country has been



a.

horizontal, based on class.

b.

vertical, based on many variables.

c.

vertical on economic issues and horizontal on social issues.

d.

impossible to analyze clearly.

e.

crosscutting, based on many variables.

16 V. O. Key’s classic research in the 1950s found that differences in public opinion were closely associated with



a.

ethnicity.

b.

race.

c.

gender.

d.

occupation.

e.

religion.

17 No Democratic candidate for president has won a majority of white southern votes since



a.

Bill Clinton

b.

Jimmy Carter

c.

John Kerry

d.

Al Gore

e.

Lyndon Johnson

18 In a typical survey,



a.

a majority of Americans will describe themselves as liberal.

b.

a majority of Americans will describe themselves as moderate.

c.

a majority of Americans will describe themselves as conservative.

d.

a plurality of Americans will describe themselves as moderate.

e.

a plurality of Americans will describe themselves as liberal.

19 Pollsters have to be concerned about ideological self-identification in polls because



a.

many Americans do not know what liberalism and conservatism mean.

b.

many Americans do not feel the need to be ideologically consistent.

c.

some respondents will hide what they think to be socially unacceptable self-identifications.

d.

the desire to hide self-identifications might inflate responses of “don't know” or “moderate.”

e.

All of the above

20 Political activism is correlated most closely with



a.

political conservatism.

b.

libertarian politics.

c.

gender.

d.

class differentiation.

e.

ideological consistency.

21 When registered nonvoters are asked why they did not vote, the most common response that they give refers to



a.

family obligations.

b.

scheduling conflicts or being “too busy.”

c.

the negative nature of campaigns and so-called attack ads.

d.

a sense that their vote would not matter.

e.

a loss of faith in the American system of government.

22 In 1993, Congress attempted to facilitate voter registration by linking it to processes related to



a.

health insurance.

b.

home mortgages.

c.

student loans.

d.

driver’s licenses.

e.

car loans.

23 Suffrage was extended to include virtually all white males by the administration of



a.

John Adams.

b.

Thomas Jefferson.

c.

Andrew Jackson.

d.

James Monroe.

e.

James Madison.

24 Which of the following was required by the U.S. Constitution?



a.

Adult free male suffrage

b.

Popularly elected presidential electors

c.

Nonpartisan election commissions

d.

Popularly elected senators

e.

Popularly elected House members

25 Which amendment states that “the right of citizens of the United States to vote shall not be abridged by the United States or by any state on account of race, color, or previous condition of servitude”?



a.

Twelfth Amendment

b.

Seventeenth Amendment

c.

Fifteenth Amendment

d.

Twenty-fifth Amendment

e.

None of the above

26 Which of the following was not a device intended to prevent blacks from voting?



a.

The grandfather clause

b.

The poll tax

c.

The literacy test

d.

The Australian ballot

e.

The white primary

27 Between 1915 and 1925, the size of the eligible voting population in the United States almost doubled. The main reason for this was that



a.

the Fifteenth Amendment to the U.S. Constitution was ratified.

b.

women were given the right to vote.

c.

the grandfather clause, which denied voting to blacks, was ruled unconstitutional.

d.

literacy tests for blacks were ruled unconstitutional.

e.

voter-registration laws were abolished in seventeen states.

28 In the first presidential election in which eighteen-year-olds were allowed to vote, they



a.

turned out in far greater numbers than the population as a whole.

b.

voted heavily Democratic.

c.

voted heavily Republican.

d.

voted heavily independent.

e.

made little difference to the outcome of the election.

29 Which of the following statements about U.S. voter participation in presidential elections is correct?



a.

It increased sharply after women, blacks, and youths were given the right to vote.

b.

It has remained steady since at least the mid-nineteenth century.

c.

It has declined since the latter part of the nineteenth century.

d.

It rose steadily throughout the first half of the twentieth century but has recently declined.

e.

It has risen steadily since the campaign of Ross Perot.

30 The most common form of political participation is



a.

voting.

b.

contributing money.

c.

writing letters to newspapers.

d.

attending political rallies.

e.

joining political organizations.

AP Ch. 7 & 8 Quiz

Answer Section
MULTIPLE CHOICE
1 B
2 C
3 B
4 B
5 E
6 D
7 A
8 E
9 B
10 E
11 D
12 C
13 C
14 A
15 E
16 D
17 E
18 D
19 E
20 E
21 B
22 D
23 C
24 E
25 C
26 D
27 B
28 E
29 C
30 A


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page