America: Past and Present, 9e (Divine et al.) Chapter 25 Transition to Modern America



Download 86.33 Kb.
Date conversion18.04.2016
Size86.33 Kb.
America: Past and Present, 9e (Divine et al.)

Chapter 25 Transition to Modern America
25.1 Multiple-Choice Questions
1) The American economy in the 1920s saw explosive growth in

A) the consumer goods industries.

B) cotton mills.

C) the energy industry.

D) agriculture.

E) the steel industry.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 623 [Factual]


2) The key to the new affluence of the 1920s lay in

A) new methods of business organization.

B) the discovery of new sources of raw materials.

C) better methods of financing business.

D) a more skilled work force.

E) technology.

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 624 [Factual]


3) The following were crucial to the growth of the automobile industry in the 1920s EXCEPT

A) new buyer financing techniques.

B) marketing.

C) the long life of the new automobile.

D) new technology.

E) greater disposable income.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 624 [Factual]


4) In the 1920s, the automobile

A) was just a passing fancy.

B) had little effect on American life.

C) profoundly changed American life.

D) had little effect on the rest of the economy.

E) was a novelty since most people could not afford to own one.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 624 [Factual]

5) In the 1920s, the dominant economic unit continued to be

A) the small business.

B) the corporation.

C) the trust.

D) the family farm.

E) the limited partnership.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 624-625 [Factual]


6) The revolution in consumer goods

A) disguised the decline of many traditional industries.

B) epitomized the growth of all areas of the economy.

C) was a short-term factor in the American economy.

D) aided all other kinds of industry.

E) helped fuel growth in the railroad industry.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 625 [Factual]


7) The weakest area of the American economy in the 1920s was

A) automobiles.

B) agriculture.

C) banking.

D) exports.

E) manufacturing.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 625 [Factual]


8) The American worker in the 1920s

A) saw a dramatic rise in wages.

B) shared fully in the new affluence.

C) suffered a decline in the quality of life.

D) did not share fully in the new affluence.

E) faced more dire economic conditions than the American farmer.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 625 [Factual]

9) Each of the following weakened organized labor in the 1920s EXCEPT

A) their conservative leadership.

B) management's attempt to portray them as radical.

C) intensive government intervention in labor affairs.

D) injunctions.

E) "yellow-dog" contracts.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 625-626 [Factual]


10) Benefiting most from the economic gains of the 1920s were

A) farmers.

B) African Americans.

C) industrial workers.

D) women.

E) the middle and upper classes.

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 626 [Factual]


11) The most visible symbol of the new cities of the 1920s was

A) the new literature of the period.

B) the skyscraper.

C) the home appliance.

D) mass transit.

E) the department store.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 626 [Factual]


12) The impact of the Nineteenth Amendment on women was

A) that it thrust women into the political arena.

B) that it dramatically increased the number of women in government.

C) that it took women out of the home.

D) less than women had hoped.

E) that it united women politically.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 627 [Factual]

13) During the 1920s, the National Woman's Party campaigned for

A) the Nineteenth Amendment.

B) repeal of the Sheppard-Towner Act.

C) an Equal Rights Amendment.

D) the right to vote for women.

E) prohibition.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 627 [Factual]


14) In the 1920s, the American family

A) became smaller and somewhat less cohesive.

B) became an even stronger unit in American society.

C) was only slightly affected by the new climate of change.

D) no longer upheld traditional social values.

E) encountered a real crisis.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 627-628 [Factual]


15) The most noteworthy cultural development of the 1920s was

A) the increase in the number of symphony orchestras.

B) the establishment of many regional opera companies.

C) the outpouring of literature.

D) the growth of the movie industry.

E) the inclusion of art and music instruction in public schools.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 629 [Factual]


16) Because of his style, the American writer who had the greatest impact on other American writers was

A) Upton Sinclair.

B) Theodore Dreiser.

C) Ernest Hemingway.

D) Henry George.

E) T. S. Eliot.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 630 [Factual]

17) Which of the following individuals was not a prominent writer of the 1920s?

A) T. S. Eliot

B) John Dos Passos

C) Ernest Hemingway

D) Alfred Kinsey

E) Willa Cather

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 630-631 [Factual]


18) The leading social critic of the 1920s was

A) Jane Addams.

B) H. L. Mencken.

C) Ezra Pound.

D) Theda Bara.

E) John Dos Passos.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 630 [Factual]


19) This author, part of the cultural explosion of the 1920s, focused on the way the machine age undermined traditional American values.

A) Claude McKay

B) Zona Gale

C) F. Scott Fitzgerald

D) Willa Cather

E) Sherwood Anderson

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 631 [Factual]


20) James Weldon Johnson

A) led the African American protest movement.

B) was an African American labor leader.

C) was an African American accommodationist.

D) was an important African-American poet.

E) co-founded the National Association for the Advancement of Colored People.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 631 [Factual]

21) The ________ symbolized the flowering of African American culture in the 1920s.

A) growth of the NAACP

B) flapper era

C) Harlem Renaissance

D) expatriates

E) "Garveyites"

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 631 [Factual]


22) In 1923, the ________ began publication of the magazine Opportunity.

A) Ku Klux Klan

B) National Association for the Advancement of Colored People

C) Harlem Renaissance

D) American Legion

E) Urban League

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 631 [Factual]


23) The African-American leader who promoted African-American business enterprises and pan-African unity was

A) Booker T. Washington.

B) Robert Weaver.

C) Marcus Garvey.

D) W.E.B. Du Bois.

E) James Weldon Johnson.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 632-633 [Factual]


24) The Red Scare of 1919

A) was a relatively harmless event.

B) was an outgrowth of the intense nationalism of World War I.

C) resulted from the very real threat of Russian Bolshevism.

D) demonstrated the tolerance of the American people.

E) began as a movement in France that quickly found its way to America.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 634-635 [Factual]

25) During the Red Scare of 1919-1920, ________ led the attack on the alien threat.

A) A. Mitchell Palmer

B) Clarence Darrow

C) Warren G. Harding

D) Alexander Berkman

E) William Jennings Bryan

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 635 [Factual]


26) A prominent political leader who spoke out against the Red Scare was

A) President Woodrow Wilson.

B) Attorney General A. Mitchell Palmer.

C) Senator Warren G. Harding.

D) Secretary of Commerce Herbert Hoover.

E) Attorney General Harry Daughtery.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 635 [Factual]


27) Passed in 1920, the ________ made it illegal for anyone to make, sell, or transport any drink that contained more than one-half of one-percent of alcohol by volume.

A) Volstead Act

B) Hay-McCarran Bill

C) Nineteenth Amendment

D) Sedition Act

E) Prohibition Act

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 636 [Factual]


28) Prohibition

A) bred a profound disrespect for the law.

B) did little to decrease drinking.

C) was most effective among the upper classes.

D) made it almost impossible to obtain alcohol in the United States.

E) began at the national level.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 636 [Factual]




Clive Weed, The National Gesture, 1926

In line with their hands extended behind are a prohibition agent, a police officer,

a politician, and other public officials

(Library of Congress)


29) Which of the following statements best explains Clive Weed's opinion of the reasons behind the failure of prohibition?

A) Congress had failed to enact appropriate law enforcement measures.

B) The public failed to support government attempts to control alcohol consumption.

C) Law enforcement and public officials were corrupted by bootleggers.

D) Major media and religious institutions had opposed prohibition enforcement.

E) The courts had ruled prohibition laws to be unconstitutional.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 636-637 [Conceptual]


30) Which one of the following was NOT a result of Prohibition?

A) an increase in drinking in America

B) an increase in crime in America

C) a decrease in drinking in America

D) opposition to Prohibition in cities

E) a lucrative smuggling business

Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 636-637 [Factual]


31) Sacco and Vanzetti were convicted of murder primarily because they were

A) Italian immigrants.

B) anarchists.

C) atheists.

D) both A and C.

E) both A and B

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 636 [Factual]


32) Which of the following groups was a possible target of Ku Klux Klan violence in the 1920s?

A) blacks

B) Jews

C) Catholics

D) women

E) all of the above

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 637 [Factual]


33) The Ku Klux Klan

A) was, entirely, a movement against African Americans.

B) had little strength outside the deep South.

C) attacked anyone who seemed different to them.

D) was open to any American who agreed with their ideas.

E) in the 1920s was exactly the same as the Reconstruction Klan.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 637 [Factual]


34) The immigration legislation of the 1920s

A) had no lasting effect.

B) was opposed by the large corporations.

C) encouraged immigration from underdeveloped countries.

D) was the most enduring achievement of the rural counterattack.

E) was quickly repealed in the 1930s.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 639 [Factual]

35) Which of the following groups was exempted from the provisions of the National Origins Act of 1921?

A) Italians

B) Russians

C) Germans

D) Mexicans

E) Irish

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 639 [Factual]


36) The famous female evangelist of the 1920s was

A) Florence Kelley.

B) Frances Perkins.

C) Aimee Semple McPherson.

D) Susan B. Anthony.

E) Margaret Sanger.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 639 [Factual]


37) The famous evolution trial of 1925 involved biology teacher

A) John Scopes.

B) Clarence Darrow.

C) H. L. Mencken.

D) William Jennings Bryan.

E) Jerome Lawrence.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 639 [Factual]


38) The immigration restrictions of the 1920s

A) were a realistic response to the problem of immigrants.

B) reflected the strength of nativism in America.

C) did little to stem the tide of immigrants.

D) did not favor immigrants from any one country.

E) were the first, though not the last, of their kind.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 639 [Factual]

39) The Democratic Party in the 1920s

A) was badly split between its urban and rural branches.

B) controlled Congress.

C) competed on an equal level with the Republicans.

D) was, predominantly, an urban party.

E) controlled the White House for most of the decade.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 639 [Factual]


40) Harding and his successors

A) sought to continue the policies of Wilson.

B) wanted a return to traditional Republican policies.

C) advanced in new directions.

D) sought to maintain the status quo.

E) wanted to redefine "Republicanism."

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 640 [Factual]


41) The ________ marked a return to the old Republican policy of high protective tariffs.

A) Dingley Tariff

B) Underwood Tariff

C) Fordney-McCumber Tariff

D) Farmer's Tariff

E) Tariff Reinstatement Act

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 640 [Factual]


42) The chief figure in the Teapot Dome scandal was

A) Albert Fall.

B) Harry Daugherty.

C) J. Frank Norris.

D) Calvin Coolidge.

E) Gifford Pinchot.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 640 [Factual]

43) The honesty and integrity of ________ reassured the nation after the Harding scandals and Harding's death in 1923.

A) Herbert Hoover

B) Charles Evans Hughes

C) Andrew Mellon

D) Calvin Coolidge

E) Albert Fall

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 640 [Factual]


44) Secretary of the Treasury Andrew Mellon pushed for

A) lower tax rates for everyone.

B) lower personal taxes for the rich.

C) higher corporation taxes.

D) higher taxes for the rich.

E) the abolition of the income tax.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 640 [Factual]


45) As secretary of commerce, Herbert Hoover

A) sought to limit government-business relations.

B) established a mediocre reputation.

C) differed with the policies of Harding and Coolidge.

D) pushed for closer relations between government and business.

E) was a total failure.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 640 [Factual]


46) The root of the farmers' problems in the 1920s was

A) crop disease.

B) foreign competition.

C) high labor costs.

D) overproduction.

E) high tariff rates.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 641 [Factual]

47) During the 1920s, the government's role in the economy

A) changed very little.

B) lessened.

C) increased.

D) was insignificant.

E) fluctuated throughout the decade.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 641 [Factual]


48) An indicator of the future strength of the Democratic Party was

A) its success in the presidential race of 1924.

B) the shift of urban voters to the party.

C) an increase in the number of rural Democrats.

D) the unpopularity of Republican presidents.

E) a large number of women voters.

Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 642 [Factual]


49) The Democratic candidate in the election of 1928 was

A) Robert M. La Follette.

B) James Cox.

C) John W. Davis.

D) Al Smith.

E) William McAdoo.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 642 [Factual]


50) Beneath the surface, the two candidates in the election of 1928

A) were strikingly similar.

B) were radically different.

C) were somewhat alike.

D) had little in common.

E) despised each other.

Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 642 [Factual]


51) In the election of 1928, the Democrats

A) were strongest in the countryside.

B) found their strength evenly distributed.

C) showed great strength in the cities.

D) had little strength in the North.

E) attracted women voters.

Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 642 [Factual]

25.2 True/False Questions
1) While industry grew significantly in the twenties, the national per-capita income actually decreased during the same period.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 624
2) Beyond stimulating the American economy, the automobile also dramatically changed American life.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 624 [Factual]
3) The economic trends of the 1920s were almost entirely positive in character, with few signs that the economy might falter in the years to come.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 625 [Factual]
4) For the most part, industrial workers were better off economically than farmers in the 1920s.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 625 [Factual]
5) In spite of serious economic problems in the North during the 1920s, African Americans there were better off than African Americans in the South.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 626 [Factual]
6) The 1920s witnessed a virtual revolution in the number of women working outside the home.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 627 [Factual]
7) Ratification of the Nineteenth Amendment had a dramatic impact on the economic status of women in the 1920s.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 627 [Factual]
8) During the 1920s, spectator sports became a national obsession.

Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 628 [Factual]
9) For the most part, writers in the 1920s shared a sense of hope and wrote optimistically of the promises of American life.

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 629-631 [Factual]

10) William Jennings Bryan was famous for his statement "the business of America is business."

Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 640 [Factual]


25.3 Essay Questions
1) In what ways did the increasing popularity of the automobile contribute to economic growth and social change in the United States during the 1920s?

Diff: 1 Page Ref: 622-624 [Factual and Conceptual]


2) How did women and minorities fare with respect to the apparent prosperity and climate of change that characterized the 1920s?

Diff: 1 Page Ref: 625-627 [Factual]


3) What factors contributed to the upsurge in fundamentalism in the United States during the 1920s? How was this manifested in the period?

Diff: 1 Page Ref: 634-636, 638-639 [Factual]


4) Discuss the federal government's attitude toward business in the 1920s. Who were the leading proponents of close government-business relations?

Diff: 1 Page Ref: 639-641 [Factual and Conceptual]


5) What reasons did the Democratic Party, despite its apparent second-place political position in the 1920s, have for looking to the future with optimism?

Diff: 1 Page Ref: 641-642 [Factual]



Copyright © 2011 Pearson Education, Inc., Upper Saddle River, NJ 07458. All rights reserved.




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page