2003 Michigan mlk tournament Tossups by Chicago b and a few by Florida 1



Download 114.55 Kb.
Date conversion20.04.2016
Size114.55 Kb.
2003 Michigan MLK Tournament

Tossups by Chicago B and a few by Florida
1. The protagonist of this novel leaves her first husband, Logan Killicks, for the ambitious and business-savvy Jody Starks. Following Jody’s death, the protagonist moves to the Everglades with her third husband and true love, Tea Cake, who eventually dies of rabies. For ten points, name this novel chronicling the life of Janie Crawford and the foundation of the African-American community of Eatonville, a 1937 work by Zora Neale Hurston.
Answer:
Their Eyes Were Watching God
2. This constant is denoted by capital lambda and is proportional to rho sub lambda, where rho is the vacuum energy density. It can help reconcile the predicted age of the universe in the Einstein-Sitter model with the age of the oldest star clusters, and one formulation of Einstein’s equations gives it in terms of matter density. For ten points, identify this constant, added by Einstein into his equations, which he later called his “biggest blunder.”

Answer: cosmological constant
3. In 1847, as the first comptroller of New York state, he devised a currency system that was the forerunner of the National Banking Act of 1863. A disciple of Thurlow Weed, he served four terms in the US House as a Whig. When he became president, he named John Crittenden Attorney General and dispatched Matthew Perry to Japan. In 1856, he carried Maryland for the Know-Nothing Party. For 10 points - name this president who succeeded Zachary Taylor.

Answer: Millard Fillmore
4. It begins in Mount Robson Provincial Park and flows 1375 km with 63% of the population of its province live in its basin. Tributaries to this river include the North Thompson River and the Nechako River and, cities located on the banks of it include Quesnel, Prince George, and Yale. This is, For ten points, what longest river in British Columbia which flows into the Pacific at Vancouver and is named for a former Canadian explorer?

Answer: Fraser River
5. He came to Rome as the slave of Ep-aph-ro-di-tis but was somehow able to study under the teacher Musonius Rufus before his manumission. In 89 AD, he was banished with all other philosophers in Rome by Domitian, so he went to Nicopolis and opened a school. For ten points, identify this philosopher whose student Flavius Arrian composed the Discourses and the Handbook, one of the greatest philosophers of the Stoic school.

Answer: Epictetus
6. On The Simpsons, Lenny lives next to a court for this sport. The front court player wears a yellow helmet, while the backcourt player wears a red one. These helmets are necessary because the ball, or pelota, reaches speeds sufficiently high to cause injury or death, due the use of a curved basket, or cesta, to serve the ball. For ten points, name this sport, whose name in the language of its native region translates to “merry festival,” and which is also known as “pelota vasca.”

Answer: Jai Alai

Prompt on: pelota vasca
7. First discovered by Carl William Scheele in 1778, it is not found as a free metal but is often found as a by-product of copper and tungsten production. This element was an essential component in the steel used in Germany’s WWI artillery weapons and makes up between .25 and 8% of almost all ultra- high grade steels today. For ten points, name this silvery transition metal whose name comes from the Greek word for lead.
Answer:
molybdenum
8. The term actually refers to two different types of music: one a musical form from fourteenth century Italy, the other a setting of secular music from the sixteenth and seventeenth centuries. The latter is the more well-known type, in which several voices sing separate melodies which blend together, usually without accompaniment. Identify, for ten points, this type of song, popularized in England by Thomas Morley and Thomas Weelkes.

Answer: madrigal
9. In Jose Saramago’s The Year of the Death of Ricardo Reis, this author is portrayed as complicit in the Fascist capture of Salamanca. In actuality he was a devout but fiercely individualistic Catholic as is seen in his The Agony of Christianity.” Repelled by both the Nationalist and the Republican parties in Spain, for ten points, name this Basque, the author of the novel Mist, the philosophical work The Tragic Sense of Life, and the novella“Abel Sanchez.

Answer: Miguel de Unamuno
10. Originally a critic, historian, author, and music director, his most recent projects include the new School of Fine Arts at Seton Hill College in Pennsylvania and the city hall for Disney's town of Celebration, Florida. His first well-known project was his master's thesis and the majority of his work has been in conjunction with John Burgee. For 10 points - name this architect of the Glass House and New York City's AT&T headquarters.

Answer: Philip Johnson
11. Other than the Virgin Mary, he is the only saint whose birthday is celebrated by the Catholic Church, possibly because of the miraculous nature of his birth. His father, Zachary, a priest of the course of Abia, was forced to become mute after his disbelief that God would provide him and his wife Elizabeth with a son. For ten points, identify this New Testament “voice in the desert,” often called the Precursor.

Answer: St. John the Baptist (or John the Baptizer)
12. This country’s northern half is dominated by Zaydi Muslims, whose egalitarian tendencies and rationalist doctrines seem to stand in opposition to extremism. Wahhabism, however, has had a surprising degree of success there in recent decades - a fact that could not be ignored after the bombing of a U.S. naval vessel in this country’s largest port. For 10 points - identify this country, which recently saw the assassination by remote control of a high-ranking al-Qaeda leader.

Answer: Yemen
13. It may have been written for the wedding of William Stanley to Elizabeth Vere in 1595 and despite its title takes place on May Day. Its sources include Chaucer’s Knight’s Tale and Legends of Good Women as well as Plutarch’s Parallel Lives. Mendelssohn’s music for Ludwig Tieck’s performance of this play is still popular today. This is, for ten points what play by William Shakespeare featuring Nick Bottom, Lysander, and Puck?

Answer: A Midsummer Night’s Dream
14. At this man’s reception feast in Philadelphia, his partisans presented him with a roast pig named Louis XVI. He took advantage of this intense Jacobin sympathy to outfit American privateers in the name of France’s revolutionary government - endangering America’s neutrality in the Napoleonic Wars and leading Washington to request his recall. For ten points, name this French ambassador, who chose to settle in America.

Answer: Citizen Edmond Charles Edouard Genet
15. Started a year after the author’s more infamous work and dedicated to two of the author’s young friends, this work is divided into three sections. The first treats the founding of Rome, the second its expansion, and the third its maintenance, and each section is further divided into chapters in which the author adds various historical examples to support his arguments. For ten points, name this political science text, Machiavelli’s longer follow-up to The Prince.

Answer: The Discourses on the First Ten Books of Titus Livius

Accept: Discourses on Livy or Discorsi
16. In 1938, it was shipped to New York to play a single note in the NBC Symphony Orchestra’s performance of Verdi’s Requiem, and it appeared in the movie “Stars and Stripes Forever.” Rice’s MOB parodied it by wheeling out a wagon carrying a toy version of it. It was played in this year’s Cotton Bowl as it is part of the University of Texas’ marching band. For ten points, name the alleged world’s largest bass drum, named for a WWI German cannon.

Answer: Big Bertha
17. Their symbol combines the Star of David and a snowflake, representing infinite time and space. The real name of their leader is Claude (voh-ree-AHN) Vorilhon, who supposedly encountered little green men in the caldera of a French volcano in 1973. They believe humans were created by genetic engineering, and that Jesus was resurrected through alien cloning techniques. For ten points, name this religious sect whose company, Clonaid, claims to have produced the first human clone.
Answer:
Raelians
18. These diterpenoid acids were first studied by Japanese plant pathologists investigating the bakanae, or “foolish seedling”, disease in rice crops. They are named after a genus of parasitic fungi, and while too much of them causes yellow, slender, hyperelongate plants, too little results in dwarfism. For ten points, name this group of plant hormones responsible for regulation of stem growth and elongation.
Answer:
gibberellins
19. It began when a Korean reformist was assassinated, and the Tanghak, a Korean religious sect, began a rebellion, causing the two belligerents to send troops to Korea. One navy was destroyed at the battles of Yalu River and Weiheiwai, and the battles of Jinzhu, Dalian, and Port Arthur hastened its end. This, For ten points, what war fought in 1894-5, which was finally settled by the treaty of Shimonoseki?

Answer: Sino-Japanese War
20. It’s not Rome, but it was built on seven hills. The current name of this city comes from a Greek phrase meaning “in the city”. The historical part of the city itself is almost triangular, with the government district lying along the Sea of Marmara and the outer edge of the city bounded by three walls. This is, for ten points, what city in present day Turkey once called Nova Roma or New Rome?

Answer: Constantinople (accept equivalents)
21. This son of the earth goddess Asase Ya and the sky god Nyame created the celestial bodies and organized the concepts of day and night. Despite his cosmic powers, he was a very worldly being who enjoyed trying to outwit humans. Though wily to the extreme, he was finally defeated when he tried to touch the man-made Wax Girl, to whom he became stuck. For ten points, name this West African trickster hero who usually took the form of a spider.
Answer:
Anansi
22. In natural units, the product of it and the Hawking temperature is 1 over 4 pi. It also equals 2 M G over c squared, where M is the mass of the black hole. It would be about 3 kilometers for a one-solar-mass star, and it was theorized by a German mathematician in World War I using Einstein’s general relativity equations. For 10 points - name this distance within which no light can escape from a black hole.

Answer: Schwarzschild radius
23. The background is dark, unusual among the artist’s paintings, and the central figure sits alone at the center, with her face turned towards the viewer. The subject, in a burnt orange dress or cloak with her hair covered by a blue and yellow turban, is commonly thought to be the artist’s daughter Maria. The title object shines out from under the turban in, For ten points, what painting by Vermeer, the subject of a 1999 book by Tracy Chevalier?

Answer: Girl with a Pearl (Drop) Earring

24. Except for one slice of territory, it was abrogated by Franklin Roosevelt in 1934. Written by War Secretary Elihu Root, it was introduced to the Senate as a rider to a U.S. Army appropriations bill. Originally the Isle of Pines was included in the terms, but it was returned in 1925. For 10 points -- name this amendment that gave the U.S. the right to intervene militarily in Cuba, named for a Connecticut senator.

Answer: Platt Amendment
25. Despite the original tagline promise of “No sequel”, the third installment, subtitled “Episode I: The Lord of the Brooms” is set to start filming in February. The original, starring Anna Faris as Cindy Campbell and featured Cheri Oteri as reporter Gail Hailstorm, depicted a group of teenagers stalked by a not-very-talented serial killer. For ten points, this is what spoof of horror movies directed by Keenan Ivory Wayans?

Answer: Scary Movie
26. His 1970 book The Case Against Hunger led to the establishment of a national food program for children. The principal author of the 1996 Telecommunications Act, he January 2003 project is attempting to restore funding for Amtrak. The fourth longest serving senator, name -- for 10 points -- this Democrat, who, after 36 years in the Senate, is finally the senior senator from South Carolina.

Answer: Ernest Frederick (Fritz) Hollings

2003 Michigan MLK Tournament

Bonuses by Chicago B
1. Identify the following about Taoism for ten points each.

A. (10) Identify the semi-mythical founder of Taoism, a contemporary of Confucius who wrote the Tao-te-Ching.

Answer: Lao Tze (accept equivalents)

B. (10) Lao Tze was the imperial librarian for this Chinese dynasty, which lasted the longest in Chinese history and had capitols at Hao and Luoyang.

Answer: Eastern Zhou

C. (10) A Taoist seeks compassion, moderation, and humility, qualities called by this collective name.

Answer: The Three Jewels
2. Partially because of weak governmental security in the area, numerous German merchant groups banded together in the 13th century. For ten points each:
A. (10) What name was given to the mercantile association that resulted from this union?
Answer:
Hanseatic League
B. (10) This city in Schleswig-Holstein on the Trave River led the league and served as the meeting place for merchant representatives.
Answer:
Lubeck
C. (10) The League was defeated by this Danish king in 1362, who gained possession of Gotland. Following 1370’s Treaty of Stralsund he was forced to give the League freedom of trade in Denmark.
Answer:
Waldemar IV or Valdemar Atterdag
3. Identify the following topological structures, for ten points each

A. (10) This is a surface of genus one. In three dimensions, it resembles the surface of a doughnut.

Answer: one-torus

B. (10) This is a closed nonorientable surface of Euler characteristic zero that has no inside or outside. It can be cut in half to give two Mobius strips.

Answer: Klein bottle

C. (10) This is a surface with one boundary component such that the boundary component of the surface is a knot.

Answer: Seifert surface
4. Answer these related questions about an artist, for ten points each.

A. (10) This painter’s rendering of a Spanish Civil War massacre is displayed today at the Reina Sofia museum behind bulletproof glass to protect it from those with Francoist sympathies.

Answer: Pablo Picasso

B. (10) Picasso’s portrait of this literary character shows him mounted on a thin horse and is rendered in almost-haphazard black squiggled lines.

Answer: Don Quixote

C. (10) This 19th-century French artist and satirist produced several paintings of Don Quixote. In one of them, he is reading.

Answer: Honore Daumier

5. Answer the following questions about the Mali empire for ten points each.

A. (10) The Mali empire was founded by what man, a leader of the Mandinka people, in the thirteenth century?

Answer: Sundiata Keita (accept either)

B. (10) What Malian city, whose name is synonymous with remoteness, was founded by Tuareg nomads about 1100 and became a center for Muslim learning and an important trading post?

Answer: Timbuktu

C. (10) The Malis were finally conquered by what people, who had their capital at Gao?

Answer: Songhai Empire
6. Identify the following islands or island groups for ten points each.

A. (10) This island is the last British possession in the South Pacific. It was settled by mutineers from the Bounty in 1790.

Answer: Pitcairn Island

B. (10) The People’s Republic of China has occupied these islands in the South China Sea since 1974. They are divided into the Amphitrite Group and the Crescent Group.

Answer: Paracel Islands

C. (10) Guadalcanal is a part of this group of islands, controlled by the US until 1976, with capital at Honiara.

Answer: Solomon Islands
7. Answer the following questions about Charles Baudelaire, for ten points each

A. (10) What is the title of Baudelaire’s poetic magnum opus, which contains such poems as “The Skeleton-Laborers” and “Invitation to a Voyage?”

Answer: Les Fleurs du Mal

Accept: The Flowers of Evil

B. (10) What famous poem quotes the line from Baudelaire: “Hypocrite lecteur, mon semblable, mon frere”?

Answer: The Waste Land

C. (10) From what Baudelaire poem does that line come?

Answer: To the Reader

Accept: Au Lecteur
8. Identify these modern composers for ten points each.

A. (10) Composer of such works as Itaipu and the opera “The Voyage,” he also has done several film scores including Candyman, The Hours, and The Truman Show.

Answer: Philip Glass

B. (10) This Hungarian’s 0’00’’ satirizes John Cage, and his Lux aeterna was on the soundtrack for Kubrick’s 2001: A Space Odyssey.

Answer: Gyorgy Ligeti

C. (10) Swiss police confiscated the member of Les Six's passport in 2001 because he once said that opera houses should be blown up. His musical reputation was established with 1955's The Hammer Without a Master.

Answer: Pierre Boulez (boo-LEZ)

9. Name these things having to do with the United States Government’s conquest of the Sioux, for ten points each.

A. (10) At this site in South Dakota on the morning of December 29, 1890, U.S. troops fired on a group of Sioux prisoners killing 200 and ending large-scale Native American resistance.

Answer: Wounded Knee

B. (10) This Sioux chief fought several battles against U.S. troops during the 1860’s, resulting in the treaty of Fort Laramie and removal of all the U.S. forts from the Bozeman Trail region.

Answer: Red Cloud

Accept: Makhpiyaluta

C. (10) Under Sitting Bull’s command, he defeated Custer at Little Bighorn. He then roamed the prairies with the Cheyennes before surrendering at Fort Robinson and dying shortly after.

Answer: Crazy Horse

Accept: Tashunkewitko
10. Identify the following about a philosopher, for ten points each.

A. (10) Though she preferred to call herself a political theorist until late in life, this philosopher published such works as The Human Condition and The Life of the Mind.

Answer: Hannah Arendt

B. (10) This book by Arendt traced the path towards Hitler and Stalin and showed how these tyrants were a product of modern society.

Answer: The Origins of Totalitarianism

C. (10) In this work of journalism, Arendt introduced the term “banality of evil” while describing the trial of a prominent Nazi.

Answer: Eichmann in Jerusalem: A report on the banality of evil
11. Identify these novels by Isabelle Allende, given plot description, for ten points each.

A. (10) Concerning a telepathic girl named Clara who marries her dead sister’s fiancÈ Esteban and moves in with his children Blanca, Jaime and Nichols, this was the first novel by Allende.

Answer: The House of the Spirits

Accept: La Casa de los Esperitus

B. (10) The life of the title character is paralleled with that of Rolf Carle and Hubert Naranjo,oth of whom become her lovers, in this Allende novel

Answer: The Stories of Eva Luna

C. (10) Allende’s newest book and meant for young adult readers, it is the first in an trilogy about Alexander Cold, and details Alexander’s trip with his grandmother to the Amazon.

Answer: City of the Beasts

Accept: Cuidad de las bestias
12. Answer the following about a psychiatrist for ten points each.

A. (10) This German-born student of Karl Abraham proposed the theory of womb envy, her response to penis envy.

Answer: Karen Horney

B. (10) Horney defined this well-known psychiatric term as "psychic disturbance brought by fears and defenses against these fears, and by attempts to find compromise solutions for conflicting tendencies"

Answer: neurosis

C. (10) Horney proposed three strategies for dealing with neurosis. Name any one for 10 points.

Answer: compliance or aggression or withdrawal

13. Identify these Middle Eastern cities from trashy clues for ten points each.

A. (10) It's known in Arabic as (dar el-BY-tha) Dar el-Beedha, which translates into English as "White City" or "White House"

Answer: Casablanca, Morocco

B. (10) This Emirati city is home to the six-star Burj Al Arab hotel, as well as the "Desert Classic" golf tournament where Tiger Woods is paid to attend.

Answer: Dubai, United Arab Emirates

C. (10) This city's Little League team, composed largely of children of oil workers, has made the Little League World Series several times, including every year since 2000.

Answer: Dhahran, Saudi Arabia
14. Answer the following concerning the now infamous 100th birthday party for Strom Thurmond for ten points each.

A. (10) Trent Lott’s comments at the party seemingly supported Thurmond’s segregationist views when he ran for president in 1948 on this party’s ticket.

Answer: State’s Rights or Dixiecrats

B. (10) Before Lott, this former senator and quipped that if Strom had been older he would have added an 11th commandment, “Thou Shall Support the Textile Industry.”

Answer: Bob Dole

C. (10) An impersonator of this perfomer sang “Happy Birthday” to Thurmond, mimicking a notorius performance at a birthday party for JFK.

Answer: Marilyn Monroe
15. Identify the following explosives for the stated number of points.
A. (5) by combining nitroglycerine with silica gel, Alfred Nobel invented this pasty explosive which could be shaped and contained in stick form.
Answer:
dynamite
B. (10) Another chemical whose use as an explosive has benefited from enhanced plasticity is cy-clo-tri-methylene-tri-nitra-mine, or RDX, which is used to create this popular plastic explosive.
Answer:
C4
C. (15) The most powerful nonnuclear explosives are members of this group of 8-carbon compounds. Difficulties in maintaining high-density accumulations of them limit their military use.
Answer:
cubanes
16. Name these American authors from works for 10 points each.

A. (10) The Way to Rainy Mountain, House Made of Dawn

Answer: N. Scott Momaday

B. (10) On A Darkling Plain, Angle of Repose

Answer: Wallace Stegner

C. (10) Caramelo, The House on Mango Street

Answer: Sandra Cisneros
17. Identify the following components of a circuit, for ten points each.

A. (10) This will pass AC current, but not DC current. It is often used to smooth out abrupt changes in voltage.

Answer: capacitor

B. (10) Voltage across one of these leads the current. They are an application of Faraday’s Law, which states that a changing voltage causes a current to flow.

Answer: inductor

C. (10) These devices are characterized by an almost constant voltage drop in the reverse breakdown region, leading to their use in voltage regulators.

Answer: Zener diode

18. Identify the old-school country artist from lyrics for 15 points on the first clue, or for 5 on the second.

A. (15) Well, I left my motel room, down at the Starkville Motel. The town had gone to sleep and I was feelin' fairly well.

(5) Love is a burning thing, and it makes a fiery ring. Bound by wild desire -- I fell into a ring of fire.

Answer: Johnny Cash

B. (15) Now we go our separate ways, Mr. and Mrs. Used To Be.

(5) Well, I was born a coal miner's daughter in a cabin on a hill in Butcher Holler.

Answer: Loretta Lynn
19. Identify the following terms from medieval architecture from a definition, for ten points each.

A. (10) This is a free-standing structure attached to the main structure by an arch that receives the outward thrust of the wall.

Answer: flying buttress

B. (10) This is the term for a vault with a simple, semi-cylindrical roof.

Answer: barrel vault

Accept: tunnel vault

C. (10) This is a vault formed by the intersection of two barrel vaults of equal size at right angles to each other.

Answer: groin vault

Accept: cross vault
20. Identify the Roman king, for ten points each.

A. (10) This last king of Rome is said to have bought three of the Sybilline books from an old woman and was expelled from Rome in 510 BC.

Answer: Lucius Tarquinis Superbus or Tarquin the Proud

B. (10) This Sabine, the second king of Rome, built the temple to Janus, created the office of Pontifex Maximus, and determined the Roman calendar of 355 days.

Answer: Numa Pompilius

C. (10) This king of Rome from 673-641 BC defeated the Albans and created judges to try matters of life and death in place of the king.

Answer: Tullus Hostilius
21. Answer the following about bird ancestry for fifteen points each.
A. (15) The first evidence of a dinosaur-bird connection came from the discovery of this “first bird” in Jurassic limestone deposits from Germany.
Answer:
Archaeopteryx lithographica
B. (15) Modern interest in the dinosaur-bird link was rekindled in 1969 with the discovery of this vicious creature from Montana, a close relative of Velociraptor whose name means “terrible claw.”
Answer:
Deinonychus antirrhopus
22. 30-20-10. Identify the opera.

(30) Set in Naples, it opens with a young officer boasting of the beauty of his sweetheart Dorabella.

(20) The plot revolves around Don Alphonso’s bet with Ferando and Guglielmo that their fiancees will betray them in less then 24 hours. Though he is right, the couples end up marrying anyway.

(10) The title of the Mozart opera can be translated as “All Women Do the Same.”

Answer: Cosi fan Tutte
23. Given the current music director of a symphony orchestra, name the orchestra for ten points each.

A. (10) Michael Tilson-Thomas

Answer: San Francisco Symphony Orchestra

B. (10) Daniel Barenboim

Answer: Chicago Symphony Orchestra

C. (10) Loren Maazel

Answer: New York Philharmonic
24. Identify the poet from quotes, 30-20-10.

(30) No man believes who says not, God is not.

(20) I shall not murder the mankind of her going with a grave truth nor blaspheme down the stations of the breath with any further elegy of innocence and youth.

(10) Do not go gentle into that good night. Rage, rage, against the dying of the light.

Answer: Dylan Thomas
25. Given the year, name the city that hosted the summer Olympics, for the stated number of points.

A. (5) 1896

Answer: Athens

B. (5) 1972

Answer: Munich

C. (10) 1960

Answer: Rome

D. (10) 1952

Answer: Helsinki
26. Given the common name of a language, supply the word it uses for itself, for ten points each.

A. (10) Welsh

Answer: Cymru

B. (10) Basque

Answer: Euskara

C. (10) Hungarian

Answer: Magyar


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page