1999 Chicago Open Round #3



Download 77.8 Kb.
Date31.05.2016
Size77.8 Kb.
1999 Chicago Open

Round #3
1. One year into it, Hilarion Daza was overthrown and Narciso Campero seized the presidency. It began when Antofagasta was occupied in February, 1879, and ended in a truce five years later in which the country that had been invaded lost access to the sea as well as territory rich with nitrates. FTP, name this conflict, which ended when the Treaty of Valparaiso gave control of Atacama to Chile, a major defeat for Bolivia.

Answer: the War of the Pacific


2. After the censors rejected it because it lacked a lead female role, Act III was added, in which Princess Marina is advised by the Jesuit priest Rangoni and declares her love for one of the main characters. In Act I, Grigory leaves the monastery after talking to the hermit Pimen, and is almost captured at an inn on the Lithuanian border. FTP, identify this opera, whose other characters include Prince Shuysky, Xenia, Fyodor, and the title character, who is driven insane by his memories of having killed the true heir to the throne, a work set in 1598 and written by Modest Mussorgsky.

Answer: Boris Godunov


3. A theory proposed by the University of Maryland's S. Fred Singer states that the closest one is formed of charged protons which decay from neutrons knocked out of atoms by cosmic rays. Although they were predicted by Nicholas Christofilos, his calculations were ignored until Pioneer I was launched in 1958. FTP, identify these things, which consist of solar electrons and other charged particles trapped in the planetary magnetic field, a pair of radiation belts around the Earth.

Answer: the Van Allen radiation belts


4. After the author's death, the manuscript passed to Nathaniel Morton, but disappeared from the library of the Old South Church during the Revolutionary War and was not discovered until 1855, when it was first published. It discusses Thomas Granger, who was executed for bestiality with a mare, sheep and a turkey; the colony founded by Robert Gorges; and the death of John Carver, who was succeeded by the author. FTP, identify this work, which was probably begun in 1630 and which depicts a time period from 1620 to 1647, a history of the settlement of Plymouth, Massachusetts written by William Bradford.

Answer: History of Plymouth Plantation


5. The situation doesn't emerge until the end of Book 3, when we learn that the Cretans have decided to rebuild a deserted city, and have given the job to 10 commissioners led by Cleinias. He joins up with a Spartan named Megillus and an unnamed Athenian, and they walk from Cnossus to the temple of Dicte discussing the merits of Lycurgus and Minos. FTP, identify this unfinished work in twelve books, the longest and last work written by Plato.

Answer: Laws or Nomoi


6. He joined Rutherford Hayes's regiment as a private when he was 18 years old, and after he served as prosecuting attorney of Stark County Hayes helped him get elected to Congress in 1877. James Blaine suggested that he include language approving reciprocal trade agreements in the tariff he authored in 1890, the year before he was elected governor of Ohio. FTP, name this politician, who approved the Gold Standard Act after having been elected President as an opponent of unlimited coinage of silver in 1896.

Answer: William McKinley


7. The northernmost point on this island is Cape Malheureux, and its highest point is at Piton de la Petite Riviere Noire. Home to such towns as Vacoas, Rose-Hill, and Curepipe, it is the easternmost of the Mascarene Islands. FTP, identify this island nation in the Indian Ocean, which is just east of the French island of Réunion and whose capital is at Port Louis.

Answer: Mauritius


8. Those who have this disease have a valine molecule instead of glutamic acid in the seventh position in the key peptide. This creates less intermolecular repulsion, making the peptide less soluble and causing it to precipitate out of solution, bending the afflicted cells into an unusual shape. FTP, identify this disease, first reported in 1910 by Chicago physician James Herrick, which produces greater immunity to malaria, but which leads to a shortage of red blood cells and predominantly affects African Americans.

Answer: sickle-cell anemia


9. If he becomes tyrannical, the Kordax Effect makes him turn green. His wife Mara, a queen from another dimension, left him after Black Manta killed their son, but his surviving friends include Vulko and Garth. FTP, identify this D. C. Comics superhero, the son of Atlanna and a lighthouse keeper named Tom Curry, who has a harpoon where his left hand used to be, the king of Poseidonis who uses telepathy to communicate with sea creatures.

Answer: Aquaman


10. It begins with the main character ordering the maid to hide the Christmas tree as she secretly eats macaroons. Although Christina Linde promises to marry Krogstad, he leaves a letter which reveals that the protagonist forged her dying father's name in order to borrow money to send her husband to Italy. FTP, identify this dramatic work, which premiered in 1879 and ends with Torvald sitting alone as his wife, Nora Helmer, departs, a play by Henrik Ibsen.

Answer: A Doll's House or Et dukkehjem


11. He angered Great Britain by dismissing the British general, Sir John Glubb, from his country in 1956. His four wives included Princesses Dina and Muna, who was the mother of his heir, and Alia Toukan, who died in a plane crash in 1977. FTP, name this cousin of Iraq's King Faisal, who succeeded King Takal after his father was deposed in 1952, and ruled his country until his recent death, when he was succeeded by Abdullah as king of Jordan.

Answer: King ibn Talal Hussein


12. For Riemannian manifolds, it can be expressed as the fact that, for a sufficiently small region, one can always construct a locally Cartesian coordinate system. In physics, its result is that conservation of energy does not always hold because one can always transform to an accelerating

frame which excludes the effects of gravity. FTP, name this principle, the result of Einstein's thought experiment about a man falling in an elevator and the core idea behind general relativity.

Answer: the principle of equivalence
13. Some of the recurring minor characters include Sir Magnus Donners and Kenneth Widmerpool. Beginning with 1951's A Question of Upbringing and ending with 1975's Hearing Secret Harmonies, it traces 50 years in the life of Nicholas Jenkins. FTP, identify this series of 12 novels, which also includes The Valley of Bones and Casanova's Chinese Restaurant, whose collective name comes from a painting by Poussin and which was written by Anthony Powell.

Answer: A Dance to the Music of Time


14. Ronald Ley's biography of this man, A Whisper of Espionage, claims that he was a spy during World War I. During that time, he was doing research on the island of Tenerife in which he trained chickens to peck grains from differently colored paper, which led to the formulation of the law of transposition. FTP, name this Estonian-born psychologist, the author of The Place of Value in a World of Facts and The Mentality of Apes who, along with Kurt Koffka and Max Wertheimer, was a founder of Gestalt psychology.

Answer: Wolfgang Köhler


15. He converted Chromatius, the prefect of Rome, to Christianity after curing his gout. When his faith was discovered, the emperor ordered him killed, but he survived the first attempt on his life and had his wounds tended by Irene. After he returned to confront Diocletian, however, the emperor finished the job by having him beaten to death with cudgels. FTP, identify this saint, a captain of the Praetorian Guard whose martyrdom was a popular subject for artists, who would depict his nude body pierced with arrows.

Answer: Saint Sebastian


16. The namesake figure was a former Irish colonel in the French army who, after resigning from the army, was wounded in a duel with John Cadwalader. He wrote letters attacking Lord Stirling and the commander in chief, but the man those letters favored, the president of the Board of War, was forced to disavow any involvement. FTP, identify this apparent plot of 1777, which was intended to make Horatio Gates commander in chief of the army and oust George Washington.

Answer: the Conway Cabal


17. His poem "Pastoral" ends with the statement that "No one will believe this of vast import to the nation." "Portrait of a Lady" begins "Your thighs are appletrees whose blossoms touch the sky," while his "The Yachts" "contend in a sea which the land partly encloses." FTP, identify the author of these poems, as well as poems about "Asphodel, That Greeny Flower," "Breughel's great picture, The Kermess," and the town of Paterson.

Answer: William Carlos Williams


18. One of the people mentioned in the title is now missing his right hand, while his left arm, which rests on a tree stump, supports the other person named. An adaptation of it was discovered in 1933 in the theater of Minturnae, but the best known treatment of the theme was located in the Temple of Hera at Olympia, according to Pausanias. FTP, identify this marble sculpture, which depicts a great hero and a youthful deity, and which is attributed to Praxiteles.

Answer: Hermes Carrying the Infant Dionysus or Hermes and the Child Dionysus or reasonable equivalents in which Hermes and Dionysus are both mentioned


19. He began his career with work on cacodyl compounds, but lost interest in organic chemistry after his work on them was finished, and refused to allow any of his assistants to use the university's labs for work on the subject. Along with Playfair, he produced cyanides by heating alkalis, and worked with Roscoe on the chemical action of light, though he is more famous for another collaboration. FTP, identify this German scientist, who invented the ice calorimeter and the filter pump, whose work on spectrum analysis resulted in the discovery of rubidium, along with Kirchhoff, and who is best known for his namesake burner.

Answer: Robert Bunsen


20. The censors objected to a scene in which the title object is seen in Kazan Cathedral, so the author changed it to a Shopping Arcade. When Ivan Yakovlevich, the barber, decides to have hot bread with onions instead of coffee one morning, he finds it in the loaf, and it is recovered just before leaving for Riga with the passport of a civil servant. FTP, identify this title object, which is restored to Major Kovalyov by a helpful police inspector, though he has trouble re-attaching it to his face, a short story published in 1836 by Nikolai Gogol.

Answer: The Nose or Nos

Boni for Round 3:
1. Answer these questions about Babylonian mythology, FTP each.

1. She was the mother of Lahmu and Lahamu, the first gods, by Abzu, and the two of them plotted to destroy their descendants on the advice of Mummu.

Answer: Tiamat

2. This son of Ea killed Tiamat and made the world out of her body.

Answer: Marduk

3. Marduk also killed this god, Tiamat's second husband, and created man out of his blood.

Answer: Kingu
2. Answer these questions about a French scientist, FTP each.

1. He is best remembered for a 1785 experiment in which he showed that the force of electrical attraction is proportional to the product of the charges and inversely proportional to the square of the distance between the charged bodies.

Answer: Charles Augustin de Coulomb

2. Coulomb used one of these machines to discover his law. They were independently invented by him and John Michell, and measure force by the amount of twist produced on a fiber.

Answer: a torsion balance

3. Coulomb's law had been discovered by this reclusive English scientist in the 1770's, but he never published and it was not until Maxwell published his work in the 1860's that his priority was discovered.

Answer: Henry Cavendish
3. Answer these questions about the French Revolutionary calendar, FTP each.

1. Name either of the two summer months that is not Thermidor. One is named for the harvest, and the other for fruit.

Answers: Messidor or Fructidor

2. Napoleon discontinued the revolutionary reckoning of years after this year of the Revolutionary calendar, which began in September, 1805.

Answer: Year 14

3. The five days from September 16 to September 22 were national holidays and were collectively designated by this name, which derives from a term for the working poor at the time of the Revolution.

Answer: Sansculottides
4. Identify these winners of the pitching Triple Crown, FTP each.

1. This Philadelphia great won it three straight years, from 1915 to 1917, and then did it again in 1920, despite winning only 27 games.

Answer: Grover Cleveland Alexander

2. In the 1930's, two American Leaguers with the same moniker each won two Triple Crowns. Name either of them for ten points.

Answers: Lefty Grove or Lefty Gomez

3. Baseball's first ever Triple Crown winner was this Boston pitcher, who won 40 games in 1877.

Answer: Tommy Bond
5. Identify these works of Herman Melville on a 10-5 basis.

1. (10 points) The narrator and his friend Jarl encounter a Polynesian couple, Samoa and Annatoo, on the Parki and live with them until the ship sinks during a storm.

(5 points) This tale of the titular islands describes Taji's voyage to find his lost love, Yillah.

Answer: Mardi and a Voyage Thither

2. (10 points) The title character is tormented by Jackson and ignored by Captain Riga, and goes to London after meeting Harry Bolton, a wild aristocrat.

(5 points) The protagonist sails from New York to Liverpool on the Highlander, his first voyage to sea.

Answer: Redburn: His First Voyage

3. (10 points) It depicts the voyage of the Neversink from Peru to Virginia, and is based on Melville's service on the United States.

(5 points) This 1850 novel describes the "world in a man-of-war."

Answer: White-Jacket, or, The World in a Man-of-War


6. Answer these questions about bone, FTP each.

1. These cells secrete the substance of the bone and are connected by canaliculi.

Answer: osteocytes

2. This spongy type of bone is less dense than compact bone, and is found mainly in the heads of long bones and in birds.

Answer: cancellous bone

3. This is the name for the concentric sheets of osteocytes that make up Haversian systems.

Answer: lamellae
7. Answer these questions about the American financial system, FTP each.

1. This measure of money includes money market certificates, savings deposits, money market mutual fund shares, and, in general, items considered most easily convertible to means of payment.

Answer: M2

2. This regulation allows the Federal Resere to institute ceiling rates on commercial banks to get them to follow better lending policies.

Answer: Regulation Q

3. Members of the board of governors of the Federal Reserve are appointed to single terms of this many years.

Answer: 14 years
8. Answer these questions about the works of Henri Matisse FTP each.

1. This portrait of Madame Matisse was exhibited with the Fauve paintings at the Salon d'Automne of 1905, and its title refers to a line in the middle of the subject's face.

Answer: The Green Stripe

2. This 1906 work, which is almost eight feet long and depicts naked nymphs frolicing with shepherds, was first owned by Leo Stein and now hangs in the Barnes Foundation.

Answer: Joy of Life or Joie de Vivre

3. This 1911 canvas, now in New York's Museum of Modern Art, depicts a number of Matisse's own paintings against a monochromatic background. A green bottle and a box of candles sits on a table in the left foreground.

Answer: The Red Studio
9. Answer these questions about a conference, for the stated number of points.

1. (5 points) On February 3, 1865, Abraham Lincoln met at this Virginia site with Confederate delegates in an attempt to negotiate an end to the Civil War.

Answer: Hampton Roads

2. (10 points) The Confederate delegation was led by this Vice-President.

Answer: Alexander Stephens

3. (15 points) The conference was held on board this steamboat.

Answer: the River Queen
10. Identify these Italian authors of the nineteenth century, on a 10-5 basis.

1. (10 points) His lesser known works include a collection of religious poems, The Sacred Hymns, and tragedies like The Count of Carmagnola and Adelchi.

(5 points) He is best known for his 1827 novel, The Betrothed.

Answer: Alessandro Manzoni

2. (10 points) His unrequited love for a married cousin, Gertrude Cassi, is the subject of his Diary of Love, and his notebooks, the Zibaldone, contain his views on poetry.

(5 points) This author of "To Silvia" and "Broom, or the Flower of the Desert" is consisted the greatest Italian poet of the century.

Answer: Giacomo Leopardi

3. (10 points) His novels include Eva, Royal Tigress, and Life in the Fields.

(5 points) This verismo author is best known for his Little Novels of Sicily and Cavalleria Rusticana.

Answer: Giovanni Verga


11. Identify these piano works of Debussy FTP each.

1. The first set of them was composed in 1905 and includes Reflections in the Water and the Homage to Rameau, while the second was written two years later and includes Goldfish.

Answer: Images

2. The six parts of this suite, which was composed for Debussy's daughter, include Jimbo's Lullaby and Golliwogg's Cakewalk.

Answer: Children's Corner

3. Debussy wrote two books of these between 1910 and 1913. They include The Engulfed Cathedral and The Girl with the Flaxen Hair.

Answer: Preludes
12. Identify these Assyrian rulers, FTP each.

1. After forcing Israel to submit to his rule in 734, he conquered Damascus and became king of Babylon, with the name of Pul, in 729.

Answer: Tiglath-pileser III

2. He won the battle of Eltekeh over the Egyptians and destroyed Babylon in 689.

Answer: Sennacherib

3. He fought a civil war against his brother Shamash-shumukin which ended with the latter's suicide in 648, and is remembered as a patron of the arts who built the library at Nineveh.

Answer: Ashurbanipal
13. Answer these questions about that favorite of analytic philosophers, definite descriptions, FTP each.

1. One of the pioneering treatments of the subject is this British philosopher's 1905 paper "On Denoting," which offers a theory to handle sentences like "The king of France is bald" which seem to describe a non-existent object.

Answer: Bertrand Russell

2. This British philosopher, the author of Individuals and The Bounds of Sense, opposed Russell's account, arguing that a sentence like "The king of France is bald" is neither true nor false, though it rests on a false presupposition.

Answer: Peter Strawson

3. This author of Naming and Necessity introduced the concept of the rigid designator to differentiate names from definite descriptions.

Answer: Saul Kripke
14. Identify these plays by Ben Jonson, FTP each.

1. Edward Knowell marries Bridget Kitely at the end of this play, which Jonson revised in 1616 by changing the characters' names and moving the action from Italy to London.

Answer: Every Man In His Humour

2. After Lovewit flees the London plague, he leaves his house in the care of Face, his servant, whose friend Subtle poses as the title character.

Answer: The Alchemist

3. The title character of this tragedy poisons Drusus but is supplanted by Macro.

Answer: Sejanus, His Fall
15. Identify these features of Canadian geography FTP each.

1. This gulf named for a polar explorer lies between Banks Island and the mainland.

Answer: Amundsen Gulf

2. Prince Charles Island lies in this basin, which is bounded by Baffin Island, Southampton Island, and the Melville Peninsula.

Answer: the Foxe Basin

3. This strait lies to the north of the Labrador Sea and south of Baffin Bay, and separates Greenland from Baffin Island.

Answer: the Davis Strait
16. Answer these questions about an American politician FTP each.

1. Between 1903 and 1943, this Nebraskan and sponsor of the Twentieth Amendment served five terms each in the House and Senate.

Answer: George Norris

2. George Norris spearheaded the effort to strip this dictatorial speaker of the House of his power in 1910, removing him from the Rules Committee and removing his right to appoint other House committees.

Answer: Joe Cannon

3. Norris and this New York representative co-sponsored a 1932 act which encouraged labor unions by prohibiting discrimination against workers who broke yellow-dog contracts.

Answer: Fiorello La Guardia
17. Answer the following questions about group theory, FTP each.

1. This is a precondition of isomorphism in which there is a correspondence between two groups which preserves multiplication but is not necessarily one-to-one.

Answer: homomorphism

2. This is an algebraic structure which has a single associative composition. It does not necessarily have a neutral element for that composition, nor is it required that every element of the structure be invertible for that composition. The positive integers under addition is an example.

Answer: semigroup

3. This algebraic structure is a group which is abelian over addition and for which multiplication is associative over addition. It need not be commutative over multiplication or contain a multiplicative inverse for every nonzero element.

Answer: ring
18. Answer these questions about a French novel, FTP each.

1. The title character of this novel is the daughter of Rouault, and meets her future husband when he comes to treat her father's broken leg.

Answer: Madame Bovary

2. Name either of Emma Bovary's two lovers, one of whom is a young law student, the other of whom is a landowner, for ten points.

Answer: Léon Dupuis or Rodolphe Boulanger (accept either name)

3. This obnoxious chemist helps to ruin Charles by convincing him to perform an operation on a boy with a clubfoot, and Emma buys the arsenic she uses to commit suicide from his shop.

Answer: Monsieur Homais
19. Answer these questions about an order of knights FTP each.

1. They were founded around 1120 by Hugh de Payens to help pilgrims to the Holy Land.

Answer: the Templars or the Knights of the Temple

2. The rules for the Templar order were modified from the Cistercian rules by this future saint.

Answer: Bernard of Clairvaux

3. The order was transferred to this island in 1292 before being dissolved at the Synod of Vienne.

Answer: Cyprus
20. Given the starting products of a chemical process, name the process, FTP each. You'll receive 5 points if you need the final products as well.

1. (10 points) Ammonia and oxygen with a platinum catalyst

(5 points) Nitric acid and nitric oxide

Answer: Ostwald process

2. (10 points) Diatomic nitrogen and diatomic hydrogen

(5 points) Ammonia

Answer: Haber process

3. (10 points) Hydrogen sulfide and oxygen



(5 points) Sulfur and water

Answer: Claus process


Share with your friends:




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2020
send message

    Main page