1998Virginia Open Round # 11



Download 73.77 Kb.
Date conversion16.04.2016
Size73.77 Kb.


1998Virginia Open

Round # 11
1. The genesis of this work came in 1899, when the author got lost in the Adirondacks, and wandered around without food for 13 hours. While recovering from this traumatic experience, the author decided to accept an invitation to go to Scotland and deliver the Gifford Lectures, and the book consists of the 20 lectures, which are on such diverse topics as "The reality of the unseen," "The divided self," "Saintliness," "Mysticism," and "Philosophy." FTP, identify this work, which proposed a pluralistic view of religion, written by William James.

Answer: The Varieties of Religious Experience


2. In 1920, he married the second daughter of Earl Curzon, and three years after her death he married Diana Mitford. Born in 1896, he served in Parliament as a Conservative, Independent, and Labour party member, though he went on to found his own party, the Union movement, in 1948. FTP, name this British politician, who wrote about his vision of a united Europe in Europe: Faith and Plan, but who is better remembered as the leader of the British Union of Fascists.

Answer: Oswald Ernald, the Sixth Baronet Mosley


3. In 1980, she wrote an adaptation of Brechts Mother Courage, setting the work during the Civil War. She has written two novels, Betsey Brown and Sassafrass, Cypress and Indigo, as well as two collections of poetry, Ridin the Moon In Texas and Nappy Edges, but is best known for a work which premiered in 1975. FTP, identify this author, born Paulette Williams, who is famous for a collection of 20 poems for 7 actors which describes the power of black women to persevere, For Colored Girls Who Have Considered Suicide / When the Rainbow Is Enuf.

Answer: Ntozake Shange (shan-gay)


4. It began as a protest against Governor John Jenkins. After Thomas Miller, the leader of the proprietary party, tried to combine the duties of governor and customs collector, the antiproprietary faction revolted and imprisoned Miller, who managed to escape to England and appeal to the Privy Council. FTP, identify this uprising, which ended when it was decided that Miller had overstepped his bounds, leading to the acquittal of the namesake rebel leader, a rebellion which took place in Albemarle, now North Carolina, between 1677 and 1680.

Answer: Culpeper's Rebellion


5. After reading a textbook by Lavoisier (la-vwa-zee-ay), he decided to become a chemist, but his first experimental work was an attempt to disprove Lavoisier's caloric theory of heat. In the course of his work on gases, he inhaled four quarts of hydrogen and tried to breathe pure carbon dioxide, but he became famous for his experiments with nitrous oxide, which became a recreational drug thanks to his paper on its intoxicating properties. FTP, name this British scientist, who named chlorine, isolated sodium and potassium, and invented an arc lamp, but is best known for his discovery of a young assistant whose fame eclipsed his, Michael Faraday.

Answer: Sir Humphrey Davy


6. In his The Methodology of Positive Economics, he argued that an economic theory should only be judged by its success at predicting events. In A Theory of the Consumption Function, he claimed that consumer spending depended on long-term expectations, which he termed permanent income. He has stated that governments should eschew fiscal policies which attempt to determine levels of output and employment, advocating that they should rather try to attain a steady growth of the supply of money. FTP, identify this American economist, whose greatest work may be his Monetary History of the United States, the winner of the Nobel Prize in 1976.

Answer: Milton Friedman


7. She feels isolated after her governess, Miss Taylor, leaves to marry Mr. Weston. After Robert Martin, a tenant of George Knightley, proposes to Harriet Smith, this title character forces her to turn him down, pushing her toward a marriage with a clergyman, Mr. Elton. FTP, identify this novel, published in 1816, in which the title character believes that she loves Frank Churchill, written by Jane Austen and recently adapted into a film starring Gynneth Paltrow.

Answer: Emma


8. Although he won the Prix de Rome on his first atttempt, he put off the trip to study under Carle van Loo. When he finally arrived in Rome, the director of the Academy accused him of not having painted the winning work, Jeroboam Sacrificing to the Idols, and he fell out of favor until Coresus and CallirrhoŽ was exhibited at the Salon of 1765. FTP, identify this painter of The Progress of Love, a Rococo artist best known for a work commissioned by the Baron de Saint-Julien, who wanted to see the pretty legs of his mistress, The Swing.

Answer: Jean-HonorŽ Fragonard


9. Engagements of this conflict included the battle of Kunch, during which the majority of deaths were due to the 110 degree heat; the relief of Lucknow, at which Henry Lawrence and Henry Havelock were killed; and the capture of Gwalior, which brought most of the fighting to an end. The conflict finally ended when Tantia Topi was captured and executed in April 1859. FTP, identify this revolt, which began with an altercation at Dumdum over the use of greased cartridges, and which led to the British Crown assuming control from the East India Company.

Answer: the Indian Mutiny or the Sepoy Mutiny


10. In 1982, Blas Cabrera spent four months observing a superconductive niobium coil before detecting what may have been one of these passing through it. Eight years earlier, Alexander Polyakov and Gerald t Hooft independently determined that grand unified theories showed that these must exist and that they must be incredibly massive. FTP, identify these curious entities, whose existence would require all electric charges to be exact multiples of a smallest charge, as was shown in 1931 by Paul Dirac.

Answer: magnetic monopoles


11. He worked as an engineer at the Howden Airship Works, and integrated his professional work into his writing in works like No Highway and his autobiography, Slide Rule. Born in 1899 with the last name Norway, he also wrote Marazan, What Happened to the Corbetts, and Ruined City, and eventually moved to Langwarria, Australia, which became the setting of his best known work. FTP, name this British writer of The Breaking Wave, A Town Like Alice, and On the Beach.

Answer: Nevil Shute


12. Thanks to the Mars gallicus, an attack on French territorial ambitions, he was appointed bishop of Ypres (eep). His masterwork was Augustinus, a massive treatise on the theology of Saint Augustine, which he just finished before his death in 1638. This book proclaimed that experience and not reason must serve as the foundation of religion, a view which was denounced in the papal bull Unigenitus. FTP, identify this professor of scriptural interpretation at Louvain, who founded a religious movement which took his name and whose members included Pasquier (pahs-key-ey), Quesnel (kay-nell), Jean Racine, and Blaise Pascal.

Answer: Cornelius Jansen


13. It received its name from Judge Joseph Rutherford, who succeeded the founder as president. They are considered to be Arians, because they believe that Christ was the first created being, that his body remained dead after the Resurrection, and that Satan rules the world. FTP, identify this religious movement, whose leaders proclaimed that the world would end in 1975, which was founded in 1872 by Pastor Charles Taze Russell, and whose publication is The Watchtower.

Answer: Jehovahs Witnesses


14. He wrote his dissertation on the importance of Kantian philosophy to science, but his academic career was derailed for a time by his outspoken support of the natural philosophy of Ritter and Winterl. In his magnum opus, Researches on the Identity of Chemical and Electric Forces, he tried to explain the neutralization of acids and bases through attraction and repulsion, and predicted the electromagnetic effect. FTP, identify this scientist, the discoverer of aluminum who was giving a lecture in 1820 when he accidentally discovered that a current-carrying wire actually is surrounded by a magnetic field.

Answer: Hans Christian Oersted


15. The westernmost of them is Hierro, whose largest city is Valverde, while the easternmost is Lanzarote. The others include Gomera, Fuerteventura, and La Palma, in addition to the two central and largest islands. FTP, identify this island group, whose largest cities include La Orotava, Arucas, and Santa Cruz de Tenerife, which is owned by Spain and which lies to the west of Morocco.

Answer: the Canary Islands


16. The daughter of a Spanish composer, she moved from New York to Paris in 1923, where she became a psychoanalyst under the training of Otto Rank. Her first published work was an unprofessional study of D. H. Lawrence, and her fiction includes Solar Baroque, Children of the Albatross, Under a Glass Bell, and The Four-Chambered Heart. FTP, identify this author of erotica such as Delta of Venus, best known for her diary and her relationship with Henry Miller.

Answer: Ana•s Nin


17. A figure modeled on Abe Mitchell, a friend of the man after whom it is named, stands atop a cup 16 inches high. It was donated by its namesake, an English seed merchant, in 1927, and after fifty years of biennial competition the format changed to include Europeans. FTP, identify this trophy, which goes to the PGA headquarters of the winning side, and which is competed for by teams of golfers from the United States and Europe.

Answer: the Ryder Cup


18. The impetus for it came >from a resolution introduced by Senator Borah which was appended to a Naval Appropriations Bill. As a consequence of it, American cable rights on the island of Yap were confirmed, Kiachow and the Shantung peninsula were given to China, and the German cable lines in the Pacific were split between six nations. FTP, identify this conference, which was chaired by Charles Evans Hughes, which guaranteed Chinas independence and set limits on the sizes of navies.

Answer: the Washington Armament Conference


19. His sports related works include a ballet, Skating Rink, and a Symphonic Movement which was intended to depict a rugby match. He wrote five symphonies, the fourth of which was written in honor of the city of Basel, and the last of which was entitled Di tre re, to indicated that each movement ended with the note D being played three times. FTP, identify this Swiss-born composer, whose other works include Antigone, King David, and a Symphonic Movement composed in 1923 which was meant to be a portrayal of an American locomotive, Pacific 231.

Answer: Arthur Honegger


20. The Babylonians believed that it was where the soul resided in the body, and used them to determine the will of the gods. Plato put the lowest division of the soul into this organ, while Galen claimed that it converted food into blood. FTP, identify this organ, which converts glucose to glycogen, stores and breaks down fats, breaks excess amino acids down to ammonia, and produces bile.

Answer: the liver


21. He was the first scientist to provide an explanation of the Lamb shift, which paved the way for quantum electrodynamics. After studying under Sommerfeld at Munich, he left Germany in 1933 and came to America, where he did work on solid state theory and, more notably, nuclear interactions. FTP, name this physicist, whose study of nuclear reactions in the hot interiors of stars led to his demonstration of the importance of proton fusion, for which he was awarded the Nobel Prize in 1967.

Answer: Hans Bethe


1. Identify these moons of Saturn FTP each.

1. This moon, the largest discovered by Cassini, is five times brighter when it is to the west of Saturn than to the east, apparently because one hemisphere of the moon reflects light five times better than the other.

Answer: Iapetus (ya-petus)

2. This was the last of the original nine moons of Saturn to be discovered when it was found by William Pickering. It is also the most distant from Saturn and the smallest of the moons.

Answer: Phoebe

3. Before this moon was discovered in 1656 by Huygens, the only moons known were the Earths moon and the Galilean moons of Jupiter.

Answer: Titan
2. Answer the following questions about a French writer, for the stated number of points.

1. 10 points: He became a fierce opponent of colonialism after being arrested for plundering a Khmer temple, and his novels set in the Far East include The Conquerors and The Royal Way.

Answer: AndrŽ Malraux

2. 5 points: This 1933 novel, set in Shanghai just after the victory of Chiang Kai-shek, is considered Malrauxs masterpiece.

Answer: Mans Fate or La Condition humane

3. 15 points: After World War II, Malraux stopped writing novels and turned to art criticism. His greatest critical work was this 1951 book, in which he offered a synoptic account of the history of art.

Answer: The Voices of Silence or Les Voix du silence
3. Identify these things which resulted >from the passage of the Embargo Act, for the stated number of points.

1. 5 points: This act of 1809 repealed the Embargo Act for all nations except France and Great Britain, but is better remembered for its unintentionally amusing name.

Answer: the Non-Intercourse Act

2. 10 points: The Non-Intercourse Act was followed by this measure of 1810, which was introduced by the North Carolinian chair of the Foreign Affair Committee, and which authorized the President to reopen trade with France and Great Britain.

Answer: Macons Bill Number 2

3. 15 points: In response to the Embargo Act, Napoleon issued this decree in 1808, ordering all American vessels entering ports in France and Italy to be seized.

Answer: the Bayonne Decree
4. Identify these orchestral works of Rimsky-Korsakov for the stated number of points.

1. 5 points: Among the four movements of this suite are The Sea and Sinbads Ship and The Festival at Baghdad.

Answer: Scheherazade

2. 10 points: The five movements of this work include two Alboradas, a Scene and Gypsy Song, and the Fandango of the Asturias.

Answer: Capriccio Espagnol

3. 15 points: The composers Opus 9, this work in four movements was inspired by an Oriental folk tale of a young man who falls asleep after saving the life of a gazelle, and who dreams that he is in the palace of Guel-Nazar, the fairy Queen of Palmyra.

Answer: the Second Symphony or the Antar Symphony
5. Answer these questions about a layer of clay FTP each.

1. It was discovered by Asaro, Alvarez and Michel in 1979, and marks the boundary between two geologic periods.

Answer: the K/T boundary

2. When Luis Alvarez examined the clay in the K/T boundary, he discovered that it contained an unusually large percentage of this element.

Answer: iridium

3. Recent study of these small, glassy objects, which were created when melted rock thrown into the atmosphere by the impact cooled on its way back down to Earth, suggests that the K/T impact was at Chicxulub.

Answer: tektites
6. Answer these questions about a Biblical figure FTP each.

1. Because he was the son of a harlot, he fled Gilead and became leader of a band of outlaws in the wilderness. When the Ammonites threatened war, he was offered the leadership of the tribe in exchange for defeating the Ammonites.

Answer: Jephthah

2. After Jephthah became leader of the Gileadites, these people complained that he hadnt asked them to join in the fight against the Ammonites. Later, they attacked Jephthah, but were beaten and forced to attempt a retreat across the Jordan river.

Answer: the Ephraimites

3. The Ephraimites were killed because they could not pronounce this word, which Jephthahs men required anyone to say before crossing the river.

Answer: shibboleth
7. Answer these questions about a dynasty FTP each.

1. This dynasty, founded in Damascus in 661, followed the rule of the four rightly-guided caliphs.

Answer: the Umayyad dynasty

2. This general, a former secretary to Muhammad, founded the Umayyad dynasty.

Answer: Muawiya

3. In 661, this last of the rightly-guided caliphs was murdered at Kufa.

Answer: Ali
8. Answer these questions about an author and statesman, FTP each.

1. This author of Pike County Ballads, which has been said to compare with anything by Bret Harte, is probably better remembered for his political achievements as secretary of state under William McKinley.

Answer: John Hay

2. John Hay's best remembered work might be this 1883 novel, considered his masterpiece.

Answer: The Breadwinners

3. Along with John Nicolay, Hay wrote a biography of this President, and produced an edition of his collected works.

Answer: Abraham Lincoln
9. Answer the following questions about an anthropologist FTP each.

1. She wrote poetry under the pen name of Anne Singleton, and did her first anthropological work in the Southwestern United States, culminating in her publication of Zuni Mythology.

Answer: Ruth Benedict

2. In this 1934 work, Benedict argued that societies were personalities writ large, and that only a small fraction of the possible modes of human behavior were sanctioned by any particular society.

Answer: Patterns of Culture

3. In this book, Benedict applied her methods to Japanese culture.

Answer: The Chrysanthemum and the Sword
10. Answer these questions about some literary characters, for the stated number of points.

1. 10 points: These siblings first appeared in a work of 1904 subtitled Merry Days Indoors and Out, while a new version began appearing in 1987.

Answer: The Bobbsey Twins

2. 10 points: Give the pseudonym under which the series of books about the Bobbsey Twins was published.

Answer: Laura Lee Hope

3. 5 points each: Name any two of the four children who made up the Bobbsey Twins.

Answer: Bert and Nan and Freddie and Flossie
11. Identify these Spanish artists, for the stated number of points.

1. 10 points: Born JosŽ Gonzales, this Cubists works include The Virgin and Pierrots and Harlequins.

Answer: Juan Gris

2. 15 points: His large works, such as The Vision of Saint Anthony of Padua and The Story of Jacob, made him more popular than Zurbaran in the 1650s.

Answer: BartolomŽ Murillo

3. 5 points: This court painter for Philip IV is best known for his Las Meninas.

Answer: Diego Velasquez
12. Identify these rulers of the late Roman Empire FTP each.

1. Entitled "restorer of the world," he drove the Alemanni from Italy and defeated Tetricus at Chalons before being murdered in 275 A.D.

Answer: L. Domitius Aurelianus or Aurelian

2. This emperor of the west was influenced by the Vandal Stilicho, whose daughter Maria he married, and moved the capital from Milan to Ravenna.

Answer: Honorius

3. This son of Valentinian appointed Theodosious his co-emperor in the east and removed the pagan altar from the Senate at the request of Ambrose.

Answer: Gratian or Gratianus
13. Identify these works of Thomas Mann FTP each.

1. In this treatise written just after World War I, Mann argued for the superiority of authoritarianism to democracy.

Answer: Reflections of an Unpolitical Man or Betrachtungen eines Unpolitischen

2. Between 1933 and 1943, Mann published this tetralogy, which focused on a Biblical figure.

Answer: Joseph and his Brothers or Joseph und seine Bruder

3. Manns The Genesis of a Novel describes the writing of this 1943 work, which tells the story of an artist whose life parallels German history.

Answer: Doctor Faustus
14. Identify these scientists who said things about the heart, for the stated number of points.

1. 5 points: His 1628 work De Motu Cordis provided evidence for the heart's role in the circulation of the blood.

Answer: William Harvey

2. 10 points: His 1553 The Restoration of Christianity got him burned as a heretic, but it also included the first published claim that blood gets from the right side of the heart to the left side by going through the lungs.

Answer: Michael Servetus

3. 15 points: In addition to writing the first modern textbook on botany in 1583, this Italian advanced the pulmonary theory proposed by Servetus and coined the term "circulation."

Answer: Andrea Cesalpino
15. Identify these labor acts for the stated number of points.

1. 5 points: This 1947 act was passed over Trumans veto. It banned the closed shop and allowed employers to sue unions, along with other measures designed to weaken union power.

Answer: the Taft-Hartley Act

2. 10 points: After this 1916 act which disallowed the products of child labor to be used in interstate commerce was declared unconstitutional, the Child Labor Amendment was proposed, but was only ratified by 26 states.

Answer: the Keating-Owen Act or the Federal Child Labor Law

3. 15 points: This act was passed over Roosevelts veto in 1942. It allowed the President to seize plants in which labor unrest threatened to affect war production, and made strikes illegal in plants the President had seized.

Answer: the Smith-Connally Anti-Strike Act or the War Labor Disputes Act
16. Identify these concepts from Buddhism FTP each.

1. This is the cycle of birth and death which one can only escape by following the Eightfold Path.

Answer: samsara

2. This is the term for the results of actions and thoughts which carries over from one life to the next.

Answer: karma

3. This means emptiness and refers to the fact that nothing in the world has lasting value.

Answer: sunyata
17. Given the song, identify the Broadway musical which it comes from, for the stated number of points.

1. 5 points: "Luck Be a Lady"

Answer: Guys and Dolls

2. 5 points: "Thank Heaven for Little Girls"

Answer: Gigi

3. 10 points: "I Whistle a Happy Tune"

Answer: The King and I

4. 10 points: "Anything You Can Do"

Answer: Annie Get Your Gun
18. Answer these questions about a major battle FTP each.

1. At this battle, fought near the shore of Lake Van, the Seljuk Turks under Alp Arslan prevented the Byzantine Empire from expanding into Armenia.

Answer: Manzikert

2. In what year was the battle of Manzikert fought?

Answer: 1071

3. This Byzantine emperor was captured at the battle of Manzikert.

Answer: Romanus IV
19. Identify these people who might be found on the first page of a dictionary of scientists, for the stated number of points.

1. 5 points: Despite his early death at the age of 26, this mathematician founded group theory, and commutative groups are now named for him.

Answer: Neils Henrik Abel

2. 10 points: This British astronomer predicted the existence of Neptune several months before Leverrier announced his research.

Answer: John Couch Adams

3. 15 points: This German chemist is best known for a rule which says that every element has a positive and a negative valence whose sum is 8.

Answer: Richard Abegg
20. Identify these Asian cities FTP each.

1. This city in southeast Bangladesh, the countrys second largest, lies on the Bay of Bengal.

Answer: Chittagong

2. The Pakistani city of this name is located on the Indus River in the southeast of the country, while the Indian city of the same name is located in the middle of the country in the Andhra Pradesh.

Answer: Hyderabad

3. This city is the capital of Bhutan.



Answer: Thimphu




The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page