1996 Georgia Tech mlk tossups by Maryland I



Download 86.44 Kb.
Date conversion07.06.2016
Size86.44 Kb.
1996 Georgia Tech MLK Tossups by Maryland I (Matt Colvin and David Hamilton)
1. Centaurs, shrinking giants who had once been 60 cubits tall but were now twenty, Amazons, and 42 lesser kings were among the subjects said to be ruled by this monarch. His palace had walls of translucent crystal and a roof of gems. Perhaps he was Negus of Ethiopia, who received a Portuguese embassy in 1520. But he was usually said to rule somewhere in the heart of Asia. FTP, name this legendary Christian king and priest, also called "the Presbyter."

Answer: Prester John


2. Born in Hailey, Idaho, this American poet and critic's first collection, A Lume Spento, was published in Venice. In 1917 he became London editor of The Little Review and published his "Homage to Sextus Propertius." FTP, who was this founder of Blast and author of Hugh Selwyn Mauberley and the Cantos?

Answer: Ezra Loomis Pound


3. Until this man's discovery of a counterexample, the question of whether every division ring was commutative was open. On October 16, 1843, while walking with his wife, he used a penknife to cut the basic rules of multiplication for his ring onto Brougham Bridge in Dublin. FTP, who was this Irish mathematician, the discoverer of quaternions?

Answer: William Rowan Hamilton


4. The composer of this ballet complained vehemently that Nijinsky "was incapable of giving intelligible form" to his music, though Diaghilev insisted on using him. Six years after its 1913 performance, Cocteau said, "I see in it now the prelude to the war" and in the Soviet Union, it was not heard for forty years because it expressed "savagery and bestial instincts." FTP, name this ballet that provoked a riot at its first performance.

Answer: The Rite of Spring or Le Sacre du printemps


5. Located on the alluvial plane in the shadow of the Zagros mountains, this city was dominated by the Ziggurat of the Moon God, built by the King Nammu. It was conquered by Lagash, a king from the northern city of Umma. FTP, name this Sumerian city a few miles from the Euphrates River, the reputed home of Abraham.

Answer: Ur


6. While defending a railroad town, he remained cheerful, once sending a cable that read, "All well. Four hours' bombardment. One dog killed." Whistling while he peered through his telescope at the besieging forces, he had dedicated a book on pig-sticking to the Duke of Connaught. FTP, name this defender of Mafeking in the Boer War who went on to found the Boy Scouts.

Answer: Colonel Robert Baden-Powell


7. Symptoms of this disease include a severe disruption of ionic balance in the body fluids, lowered blood pressure, impairment of carbohydrate metabolism resulting in a decrease in blood-glucose concentration and stored glycogen, weight loss, muscular weakness, and a peculiar browning of the skin. FTP, what is this disease in which the adrenal cortices are insufficiently active?

Answer: Addison's disease


8. This author's first published works attracted the notice of Vladimir Korolenko, who helped him to get stories like "Chelkash" and "Twenty-Six Men and a Girl" placed in journals in St. Petersburg. His novel The Life of Klim Samgin was unfinished at his death in 1936, which might have been ordered by the chief of the secret police. FTP, who is this author of The Lower Depths and Mother?

Answer: Maxim Gorky


9. Even after April 9, 1909, he never received recognition. He returned to New York and worked in the Customhouse, never profiting from his achievement. Only in the 1980s was it revealed that he had fathered children by Eskimo women while in the Arctic. FTP, name this African-American who accompanied Robert Peary to the North Pole.

Answer: Matthew Alexander Henson


10. In 1858, he presented the theory that carbon was tetravalent. Archibald Couper introduced the idea of using dashes to connect atomic symbols, and soon structures named after this scientist were used in chemical notation everywhere. The first to define organic chemistry as the study of carbon compounds, he came up with his most famous idea while dozing on a bus. FTP, name this man who solved the problem of the structure of benzene.

Answer: Friedrich August Kekule von Stradonitz


11. His opposition to the Bank of the United States gained him the favor of Andrew Jackson, who nominated him for Secretary of the Treasury. But the Senate refused to confirm him, and they rejected him again when Jackson nominated him to the Supreme Court for the first time. Only when Chief Justice John Marshall died did he finally attain the bench. FTP, name this Justice who was reviled by Republicans for his ruling in Dred Scott v. Sandford.

Answer: Roger Brooke Taney

12. This play's story is derived from William Painter's story The Palace of Pleasure, which he had borrowed from the third day of the Decameron. The heroine of the play, a daughter of the doctor of the Countess of Rossillion, is unique in Shakespeare's works in that she is vastly below her beloved in social station. Among the characters are Rinaldo and Parolles. FTP, name this comedy about the romance of Bertram and Helena.

Answer: All's Well that Ends Well


13. This country has three major geographical regions: a mountainous area in the north that includes Mount Bia, the highest point in the country; the southern half, which is dominated by the Annamese Cordillera, and the western portion which lies in the plain of the Mekong River. FTP, identify this landlocked nation of Southeast Asia that is bordered by Burma, China, Cambodia, Vietnam, and Thailand.

Answer: Laos


14. He worked with his father to paint extravagant architectural scenery for Italian operas. Later, he often used a camera obscura to render views accurately. He studied under Panini and went to England, where an entrepreneur named Joseph Smith bought his paintings. His pupil Guardi went on to become his rival. FTP, name this painter of "A View of the Thames from Lambeth Palace" and many views of Venice.

Answer: Giovanni-Antonio Canal, known as Canaletto


15. In 1935, this author married her publisher, Richard Walsh, and nineteen years later published an autobiography, My Several Worlds: A Personal Record. Under the pseudonym John Sedges, she wrote five novels with American settings, but she is better known for stories of Chinese life. FTP, who is this author of Dragon Seed, A House Divided, and The Good Earth?

Answer: Pearl Sydenstricker Buck


16. William S. Burroughs used it as the name of a race of aliens in The Naked Lunch. An Algonquin word meaning "great man," it was first used in print by Charles Dana in the New York Sun. FTP, name this word applied to members of the Republican Party who supported Grover Cleveland instead of James G. Blaine.

Answer: Mugwump


17. There are 35 species of this animal, all of which are strictly monogamous. Pliny the Elder reported that the ashes of this animal could cure baldness, and it is wanted today as an aphrodisiac. When they mate, the egg rather than the sperm is transferred, and the male gives birth. FTP, name this peculiar fish of the genus Hippocampus.

Answer: Sea Horse


18. His skull rested for a while at his feet before it was replaced with a wax head underneath his broad-brimmed hat. He entered Queen's College, Oxford at the age of twelve. He planned a special school called the Chrestomathia, and a prison called the Panopticon. FTP, name this author of A Fragment on Government and Introduction to the Principles of Morals and Legislation, a proponent of Utilitarianism.

Answer: Jeremy Bentham


19. He demonstrated that air is a substance by showing that water would not enter a vessel already filled with air unless the air could escape. He stated the law of mechanical advantage for levers, and invented a sphere containing water with two tubes attached that spun around when the water was boiled -- often called the first steam engine. FTP, name this Greek who came up with a formula for expressing the area of a triangle in terms of its sides.

Answer: Hero or Heron of Alexandria


20. His wife Frances collaborated with him on his 1926 film "Moana." Along with F.W. Murnau, he directed "Tabu," and he collaborated with Zoltan Korda on "Elephant Boy." The life of an Irish fisherman is the subject of his best late film, "Man of Aran." FTP, name this director whose visit to Hudson Bay led to the making of "Nanook of the North."

Answer: Robert J. Flaherty


21. His mother was a devout Jewish woman named Eunice, and his father was a Greek Gentile. The books of the New Testament that bear his name is a Pastoral Epistle, since in them Paul gives advice to him. He accompanied Paul on the second missionary journey and was with him in Corinth and Ephesus. FTP, name this man whose books come after second Thessalonians and before Titus.

Answer: Timothy


22. This essay collection is a scathing indictment of the United States and Western Civilization of having betrayed its ideals. It contains two controversial essays, "Everybody's Protest Novel" and "Many Thousands Gone," which criticize Richard Wright. Other essays included are "Equal in Paris" and "Stranger in the Village." FTP, name this collection of 1955 written by James Baldwin.

Answer: Notes of a Native Son


23. According to Paul Signac, this painting caused people to "march past, heaping abuse on it, sneering and laughing." Critics were amused by the "prostrate jockey" -- actually a boater -- and the "superb cocotte" -- a woman with a monkey. It depicts the goings-on on a bank of the Seine, but don't stand too close or the effect will be ruined. FTP, name this painting by Georges Seurat.

Answer: Sunday Afternoon on the Isle of La Grande Jatte


24. About fifty species of this vertebrate class exist today. They feed parasitically by attaching themselves to their prey, rasping a hole in the skin, and sucking out the blood. Most lived in the Silurian period, however, and were filter feeders without true paired fins. FTP, what is this class of jawless fish, containing the hagfish and lamprey?

Answer: Agnatha


25. A chief of the Delaware tribe in what is now Bucks County,

Pennsylvania, he became legendary for his loyalty to the whites, and was nicknamed the patron saint of America. A symbol of American resistance to the British, he supposedly welcomed William Penn to America in 1682. FTP, name this native American who lent his name to a New York Society led by William Marcy Tweed.

Answer: Tammany
26. In his Discourses on Livy, he tried to answer questions like "what causes wars?" and "what kind of reputation causes the public to favor a particular citizen?" In 1552, the Vatican placed his works on the Index of Prohibited books, "because they teach men to appear good for their own advantage in this world." Specifically, he tried to teach Giuliano de Medici to drive out Charles VIII of France. FTP, name this author of The Prince.

Answer: Niccolo Machiavelli


27. Wilfred Owen, surveying the field after this battle said, "It is pock-marked like a body of foulest disease, and its odour is the breath of cancer." The British fired over a million shells in seven day, and unleashed their secret weapon, the first battle tank. Three million men fought, and there were over a million casualties. FTP, what was this battle, the bloodiest in history?

Answer: The Somme


28. Critics called him the "Principal Hobgoblin Painter to the Devil." Rumor said that at bedtime he consumed a plate of raw meat to make his dreams more fearsome. Sigmund Freud kept an engraving of his most famous painting in his office. It shows a fiend squatting on the chest of his victim, while his horse peers through the bedcurtains. FTP, who is this painter of The Nightmare?

Answer: Henry Fuseli


29. Ravana distracts this woman's husband by sending a deer of incredible beauty. He then descends on his winged chariot and carries her off to his palace. She is overpowered, but astutely drops some of her jewelry on the ground as a trail. Once in Ceylon, she refuses to give in to the Demon King. FTP, name this wife of Rama in the Ramayana, an avatar of Lakshmi.

Answer: Sita




1996 Georgia Tech MLK Tossups by Maryland I (Arthur Fleming, David Hamilton, and Matt Colvin)
1. Identify the following popes named Gregory, for 10 points each.

1. Elected pope after the death of Alexander II, he came into conflict with the emperor Henry IV, who cooped him up in Rome before Robert Guiscard came to the rescue.

Answer: St. Gregory VII or Hildebrand

2. He was appointed praetor of Rome by Justin II. He is remembered for his mission to England, where, when told that the people were called Angles, he replied, "Not angles but angels."

Answer: Gregory I or the Great

3. This pope ordered a Te Deum to be sung when he heard news of the St. Bartholomew's Day Massacre.

Answer: Gregory XIII or Ugo Buoncompagni
2. For 10 points each, identify the following theorems from calculus.

1. If f is continuous and differentiable on the interval from a to b, then there exists a number c between a and b such that f(b)-f(1. [f of b minus f of a] divided by b-a equals f'([f prime of c].

Answer: Mean Value theorem

2. If a function g(x) is defined as the integral of a function f of two variables, then the derivative of g with respect to x is the integral of the partial derivative of f with respect to x.

Answer: Leibniz rule

3. If f is continuous and differentiable on an interval I and zero at the endpoints of I, then there is a point in I where f' is zero.

Answer: Rolle's theorem
3. It's rather depressing to think that the universe is made of nothing but atoms and the void, but that's exactly what some ancient philosophers thought. Name these four, for the stated number of points.

1. For 5 points: Known as the laughing philosopher, only fragments of this Thracian's work survive. He was the subject of Karl Marx's PhD thesis.

Answer: Democritus

2. For 10 points: Democritus derived his atomic theory from this man, who was the first to hold that the world consists of an infinite number of minute particles. He is credited with two books, "The Great World System" and "On the Mind." His name means "white horse."

Answer: Leucippus

3. For 10 points: Democritus in turn influenced this man, who besides believing in atomism is famous for his theory of ethics as the maximizing of pleasure and the minimizing of pain.

Answer: Epicurus

4. For 5 points: Epicurus in turn was the main influence on this Roman thinker, who spends considerable lines of his De Rerum Natura praising Epicurus.

Answer: Titus Lucretius Carus
4. When conditions seemed oppressive in the anthracite coal mining regions in Pennsylvania, a secret society that used terrorism against landlords was established.

1. For 5 points, what was the name of this society, which based itself on one of the same name in Ireland?

Answer: The Molly Maguires

2. For 10 points, the break up of the Molly Maguires was accomplished by what author of "The Molly Maguires and the Detectives," whose private detective agency infiltrated them?

Answer: Allan Pinkerton

3. For 15 points, the Molly Maguires in the U.S. originated in what Pennsylvania mining town?

Answer: Scranton
5. It's surprising how many scientists are attracted to the study of sex. Name these on a 10-5 basis.

1. 10: He started as an entomologist who specialized in the gall wasp. When students at Indiana University petitioned for a class on marriage, he organized it.

5: From his research came two studies: Sexual Behavior in the Human Male and Sexual Behavior in the Human Female.

Answer: Alfred Charles Kinsey

2. 10: Another biologist, at Washington University in St. Louis, his studies include Human Sexual Inadequacy and Homosexuality in Perspective.

5: He teamed with and later married Virginia Johnson, with whom he produced Human Sexual Response.

Answer: William Howell Masters

3. 10: This psychiatrist wrote Cooperation Between the Sexes.

5: He is more famous for the development of "Individual Psychology" and ideas like the inferiority complex.

Answer: Alfred Adler


6. You know a church is big if it takes more than one architect to finish it. St. Peter's is a pretty big church. Identify these architects who worked on it, 5, 10, 15.

1. For 5 points: He was appointed architect of St. Peter's in 1547 by Pope Paul III and worked at it diligently until his death in 1564.

Answer: Michelangelo Buonarotti

2. For 10 points: Under Innocent X, this architect fell out of favor because of the structurally unsound towers on the facade of St. Peter's which he had designed. He is better known for the altar with twisting columns inside the Basilica.

Answer: Gian Lorenzo Bernini

3. For 15 points: He lengthened the nave and added a massive facade. His other works include Santa Susanna, and Palazzo Barberini.

Answer: Carlo Maderno
7. Do you have trouble keeping those William Faulkner characters strait? What a wretched bunch of misfits! Identify these losers from Yoknapatawpha County, for 10 points each.

1. The illegitimate child of Milly Hines and a Mexican man, he is the misguided and tragic man who has an affair with a white woman and becomes the object of a manhunt in Light In August.

Answer: Joe Christmas

2. This farm woman dies at the beginning of As I Lay Dying, and her husband and children go through all kinds of hell trying to take her to Jefferson to be buried.

Answer: Addie Bundren

3. This perverted gangster rapes Temple Drake and kills the halfwit Tommy in Sanctuary before being lynched for a murder he did not commit, since he was busy murdering someone else at the time.

Answer: Popeye
8. For 10 points each, identify the following tennis players.

1. She won the Australian Open a record eleven times and won the Grand Slam in 1970.

Answer: Margaret Smith Court or Margaret Smith

2. He won the U.S. Open in 1948 and 1949 and played the longest Wimbledon match ever in 1969, beating Charlie Pasarell in 5 hours and 12 minutes.

Answer: Pancho Gonzalez

3. In 1995, this 20-year-old Australian finally won her first Grand Slam title, beating Arantxa Sanchez Vicario in the finals of the Australian Open.

Answer: Mary Pierce
9. Identify these scientists, none of whom is Vishnu Jejjala, 5-10-15.

1. For 5 points: Drawing on the work of De Broglie, he modified the Bohr model of the atom to allow an electron in any orbit, around which are standing matter waves, which do not violate Maxwell's equations. The fundamental relationship here is the wave equation, named after him.

Answer: Erwin Schrodinger

2. For 10 points: Another attempt to fix Bohr's model employed matrix algebra. The resulting system of matrix mechanics was developed by what physicist?

Answer: Werner Heisenberg

3. For 15 points: In a thorough study of quantum mechanics, this Hungarian-American demonstrated that Schrodinger's wave mechanics and Heisenberg's matrix mechanics were mathematically equivalent.

Answer: John von Neumann
10. Identify the following kings of Spain for 10 points each.

1. He was made king by Napoleon in 1808, but was deposed by the Spanish in 1813.

Answer: Joseph

2. He succeeded his father, Holy Roman Emperor Charles V. During his reign, Spain emerged as the dominant power in Italy after the Italian Wars, and the United Provinces gained independence.

Answer: Philip II (Philip I of Portugal)

3. This king's reign was marked by the continued decline in Spain's power through the War of Devolution and the War of the League of Augsburg.

Answer: Charles II
11. Identify the authors of the following works on a 10-5 basis.

1. 10: The Ides of March

5: The Eighth Day and The Bridge of San Luis Rey Answer: Thornton Niven Wilder

2. 10: April Twilights

5: One of Ours and My Antonia Answer: Willa Sibert Cather

3. 10: "The Marry Month of May"

5: "A Retrieved Reformation" and "The Ransom of Red Chief" Answer: O. Henry or William Sydney Porter

12. Some mythological characters were pretty perverted. Of course, being the perverted folks who brought you the Terrapin Invitational Tournament, we would ask about them. Name these, 10 each:

1. Who needs inflatable dolls? According to Ovid, this king of Cyprus made an ivory statue of an idea woman, which he fell in love with.

Answer: Pygmalion

2. This wife of Minos hid herself inside a wooden cow made by Daedalus in order to have sex with a bull. She was the mother of the Minotaur.

Answer: Pasiphae

3. Dionysus gave the power of speech to a donkey, and this god of gardens got into an argument with the talking animal over whether he or it had the larger genitals.

Answer: Priapus


13. 30-20-10. Identify the author from works.

30: The Ghost Sonata and A Dream Play

20: Miss Julie and The Red Room

10: The Dance of Death and The Father

Answer: Johan August Strindberg
14. Identify these chemists from a brief description for 10 points each.

1. Called the "Father of Analytic Chemistry," he discovered uranium and zirconium.

Answer: Martin Heinrich Klaproth

2. This Swedish chemist discovered selenium and thorium and originated the system of writing modern chemical symbols and formulas.

Answer: Jons Jakob Berzelius

3. In 1914, this man became the first American to win the Nobel Prize in chemistry. His work on atomic weights indicated the existence of isotopes.

Answer: Theodore William Richards
15. Given characters in a Eugene O'Neill play, name it, for 10 points each.

1. Mat Burke, Chris Christopherson Answer: Anna Christie

2. Ezra Mannon, Christine Mannon, Adam Brant Answer: Mourning Becomes Electra

3. Sam Evans, Nina Leeds Answer: Strange Interlude


16. For 10 points each, identify the following from the area of thermodynamics.

1. Symbolized by a capital C, this quantity is defined as the heat absorbed by one mole of a substance per unit change of temperature.

Answer: heat capacity

2. For a reversible transformation, the change in this quantity is defined as the ratio of the heat absorbed to the temperature.

Answer: entropy

3. For this type of transformation, the heat absorbed is 0 and the entropy is constant.

Answer: adiabatic
17. Utopian communities inevitably run into problems. Name these, for 10 points each.

1. Since one of its tenets was celibacy, it eventually died out. It was founded in 1803 by Protestant separatist George Rapp in Pennsylvania.

Answer: Harmony or the Harmony Society

2. Far from advocating celibacy, John Humphrey Noyes encouraged sharing spouses at this 1848 New York community. He eventually fled to Canada to avoid statutory rape charges.

Answer: Utopian Oneida Community

3. Emerson called this West Roxbury, Massachusetts experiment "the Age of Reason in a patty-pan." It came to an end when the uninsured Central Phalanstery burned down.

Answer: Brook Farm Phalanx
18. Name the following parts of the ear, 10 each. Feel free to inspect your own if you want to.

1. The collective name for those bones of ear, the malleus, incus, and stapes, it means, surprisingly enough, "little bones."

Answer: Ossicles

2. The scala tympani, the scala media, and the scala vestibuli are the three compartments of this coiled organ of hearing filled with fluid.

Answer: Cochlea

3. Inside the cochlea is this one-inch long coiled organ with 25,000 sound receptor cells in a gelatinous membrane.

Answer: The Organ of Corti

19. 30-20-10, identify the director from a list of films.

30: Day for Night, Stolen Kisses

20: Shoot the Piano Player, The Last Metro

10: Jules and Jim, The 400 Blows

Answer: Francois Truffaut


20. Answer the following concerning Geoffrey Chaucer and his works, for the stated number of points.

1. 10: Who was King of England at the time of his birth?

Answer: Edward III

2. 5: Which of the Canterbury tales contains the characters Palamon and Arcite?

Answer: Knight's Tale

3. 15: In which Chaucer work does Scipio Africanus bring the poet to the Temple of Venus on St. Valentine's Day?

Answer: The Parliament of Fowls
21. For the stated number of points, given some works by an American composer, name him.

1. 5: Treemonisha, "Maple Leaf Rag" Answer: Scott Joplin

2. 10: Fancy Free, Jeremiah symphony Answer: Leonard Bernstein

3. 15: Woodland Sketches, "To a Wild Rose" Answer: Edward MacDowell


22. Identify the following Pacific island nations given a partial list of islands for 10 or for 5 if you need the capital.

1. 10: Espiritu, Santo, Malakula

5: Vila Answer: Vanuatu

2. 10: Viti Levu, Vanua Levu

5: Suva Answer: Fiji

3. 10: New Ireland, Bougainville

5: Port Moresby Answer: Papua New Guinea
23. Identify these Italian authors from works, 10-5.

1. 10: Filostrato

5: Decameron Answer: Giovanni Boccaccio

2. 10: The Mountain Giants

5: Enrico IV Answer: Luigi Pirandello

3. 10: Canzoni and a versification of Lucan's Timon

5: Orlando Innamorato Answer: Matteo Maria Boiardo
24. Identify the following Supreme Court cases, for 10 points each.

1. In this 1908 decision, the court ruled to uphold a state law limiting the maximum working hours for women.

Answer: Muller v. Oregon

2. The Court ruled that the due process clause of the 14th Amendment extended to state as well as federal defendants, thus all persons charged with serious crimes must be provided with an attorney.

Answer: Gideon v. Wainwright

3. The Court upheld convictions under the Smith Act of 1940 for speaking about communist theory that advocated the forcible overthrow of the government in this 1951 decision.

Answer: Dennis v. U.S.
25. Given an functional unit of an animal, tell which organ system it is part of for 5 points each.

1. synapse Answer: Nervous

2. Haversian canals Answer: Skeletal

3. gizzard Answer: Digestive

4. ostia Answer: Circulatory

5. spiracles Answer: Respiratory

6. flame-cell system of flatworms Answer: Excretory
26. Answer the following concerning the labors of Heracles for 10 points each.

1. Heracles killed the herdsman Eurytion and the ferocious dog Orthus, and then killed this three-headed, three-bodied monster.

Answer: Geryon

2. Heracles chased these creatures out of their hiding place in the woods by banging a bronze rattle, then shot them down one by one.

Answer: Stymphalian birds

3. Heracles strangled this monster and wore its skin afterward.



Answer: Nemean lio


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page