1995 acf regionals Questions by University of Tennessee



Download 383.1 Kb.
Page1/5
Date conversion20.04.2016
Size383.1 Kb.
  1   2   3   4   5
1995 ACF Regionals

Questions by University of Tennessee
1. The names the same: one was born in 1769 and became pasha of Egypt in 1805; in his years in this position, he exterminated the Mamelukes, but his fleet was destroyed at Navarino in 1827. The other was born in Louisville, KY, in 1942, gained the world heavyweight crown by defeating Sonny Liston in 1964, and changed his name from Cassius Clay to his current one. For 10 points, give the common name.

Answer: Muhammad Ali


2. Only fragments of his writings are extant; the finest exposition of his ideas is contained in Lucretius On the Nature ofThings. Living from 341-270 B.C., he subordinated metaphysics to ethics and prescribed a code of social conduct that advocated honesty, prudence, and justice. FTP name this man whose theories are more commonly known, however, for his idea that pleasure is the highest and only good.

Answer: Epicurus


3. Born in 1904, his real name was Neftali Ricardo Reyes Basualt. Well known in his country for being a diplomat and Communist leader as well as for his literary activities, he was serving as his country's ambassador to France when he won the Nobel Prize for Literature in 1971. For 10 points, name this Chilean poet most famous for his 1924 collection Twenty Love Poems and One Song of Despair.

Answer: Pablo Neruda


4. Neglecting units, for Planck's constant it is approximately 6.626, for Newton's gravitational constant it's about 6.673, and for the permeability of free space it is exactly 4 pi. For 10 points, what do we call these kinds of numbers, the other part of a number written in scientific notation besides the exponent.

Answer: mantissa


5. Her first and only novel was published in 1962 under the pseudonym Victoria Lucas, presumably to protect her mother, who was portrayed pretty badly in the loosely autobiographical story of a woman's descent into madness. Although her first book of poetry, The Colossus, was greeted with mixed reviews, her posthumously published work, including Winter Trees, Crossing the Water, and Ariel, solidified her fame. For 10 points, name this American poet and author of The Bell Jar.

Answer: Sylvia Plath


6. Born in 1772, he amassed a fortune at an early age, then turned to science and, influenced by Adam Smith, to political economy. FTP name this British economist of Dutch-Jewish parentage, whose major work, The Principles of Political Economy and Taxation, contains his best known theory that wages tend to stabilize around the subsistence level.

Answer: David Ricardo


7. Among the fifteen bodies of water from which it derives its name are Ullswater, Derwentwater, and Windermere, and the area reaches a high point of 3,210 ft. in Scafell Pike. For 10 points, what is this 30 mile wide scenic mountain region in northwest England that is best known for providing a home and inspiration for such poets as William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, and Robert Southey.

Answer: Lake District


8. Derived from the Latin word for "juice", this word describes any fleshy plant, typically with reduced leaves and an outer surface covered with a waxy substance that reduces evaporation from the inner, water-storing tissue. For 10 points, identify this type of plant that includes cactus, aloe, and yucca whose name can be used to describe moist and tasty food.

Answer: succulent


9. Born in 1671, he and his highland clan were deprived of their estates and lived largely by stealing cattle and selling protection against thieves. Sentenced in 1727 to be transported, he was later pardoned. His name survives today as the title character of an 1818 Sir Walter Scott novel and as the name of a mixed drink. For 10 points, name this man born Robert McGregor.

Answer: Rob Roy (accept McGregor before Sir Walter Scott)


10. Born 1862 in Glens Falls, NY he was governor of New York, a Supreme Court Justice, a Republican presidential nominee, Secretary of State, and, finally, Chief Justice of the Supreme Court. For 10 points, name this man, who was defeated by Woodrow Wilson in the 1916 presidential election.

Answer: Charles Evans Hughes


11. It formed in 1713 to satirize what its members termed "false tastes in learning" and John Arbuthnot, John Gay, John Milton and Johnathan Swift were among its members. For 10 points, name this English literary group whose fictional namesake's first name was Martinus.

Answer: Scriblerus Club


12. Originally intended to aid Britain and the Commonwealth countries along with China, by the end of World War II virtually all the Allies had taken advantage of it with total aid exceeding $50billion. For 10 points, name this piece of 1941 legislation that enabled the president to sell, loan, or transfer any material under whatever terms he deemed proper.

Answer: Lend-Lease Act


13. As figure skaters spin, angular momentum is quasi-statically conserved since the ice doesn't provide that much friction. To speed themselves up the skaters pull in their arms, reducing this measure of mass distribution. For 10 points, name this physical quantity whose product with angular velocity equals angular momentum.

Answer: moment of inertia


14. By most accounts the daughter of Belus, this princess fled her homeland when she discovered her evil brother Pygmalion had murdered her husband Sychaeus for his money. From Tyre, she sailed to North Africa where she founded a city marked out by cutting a cow's hide in strips. For 10 points, who was this legendary Phoenician founder of Carthage whose and lover of Aeneas?

Answer: Dido (or Elissa)


15. They are an old, aristocratic family that can trace their history back to the early 18th century, but by the early 20th century they are decaying and by the 1930s are down to a single male, the childless bachelor, Jason. For 10 points, what is this family of Yoknapatawpha county whose other members included Caddy, Benjy and Quentin, who committed suicide in The Sound and the Fury.

Answer: Compson


16. This country is about 1.2 times the size of California and has more than 24.6 million inhabitants. It is bordered on the west by Uganda, on the east by Somalia and the Indian Ocean, and on the south by Tanzania. For 10 points, name this African country whose capital city, Nairobi is served by the Jomo Kenyatta International Airport.

Answer: Kenya


17. His second opera, Lady Macbeth of Minsk, was withdrawn from circulation by order of Stalin after he had seen a production of it in the 1930's . This composer made some revisions and retitled the operaafter its female protagonist, Katerina Ismailova. For 10 points, name this Russian composer whose operatic works also include The Nose and a new orchestration of Moussorgsky's Boris Gudonov.

Answer: Dmitri Shostakovich


19. It lasted from March 20 to June 28, 1815. It began with Napoleon's reentry to Paris following his exile on Elba and ended with the restoration of Loius XVIII after Napoleon's defeat at Waterloo. For 10 points, what do we call this very descriptively named period of French history?

Answer: The Hundred Days


19. Like a lot of ancient buildings in the Mediterranean, it became a mosque for a time in the Middle Ages with the addition of a minaret. Most of the center section was destroyed in 1687 when the gunpowder stored in it exploded. For 10 points, name this ancient temple, designed by Ictinus and Callicrates, whose name is Greek for "the virgin's place."

Answer: Parthenon


20. Knighted in 1944, he discovered the antibacterial compound lysozyme in 1922. However, along with Ernst Chain and Sir Howard Florey, he won the 1945 Nobel Prize in physiology and medicine for another discovery. For 10 points, name this Scottish bacteriologist and discoverer of penicillin.

Answer: Alexander Fleming


21. After Gutenberg invented movable type, but before about 1500, most books were bound in calf leather over wooden boards. Editions were small, 200-500 pages, and the subjects were usually religious or scientific. For 10 points, what word is used to designate this books printed in the infancy of modern printing?

Answer: incunabula


22. Shape, form, figure, and character are some of the acceptable translations of this German word. Max Wertheimer, Wolfgang Kohler, and Kurt Kofka were the main proponents of this school of psychology. For 10 points, name this school that interprets phenomena as organized wholes.

Answer: gestalt



1995 ACF Regionals

Questions by University of Tennessee
1. (30 points) I don't know about you, but there's nothing I love more than a word that begins with a double L. Identify the following for the stated number of points.

1. 5 pts: South American domesticated hoofed mammal of the camel family.

Answer: llama

2. 10 pts: British liberal Prime Minister during WWI and after.

Answer: David Lloyd George

3. 15 pts: The last independent ruler of Wales, he died in 1282 after staging a revolt against Edward I.

Answer: Llewelyn ap Gruffydd
2. (30 points) Given a description of a theatre or theatre company, name it, 10 points each.

1. The company (1916-29) that first produced the plays of Eugene O'Neill. It opened with Bound East for Cardiff.

Answer: Provincetown Players

2. Established in 1680 by Louis XIV, it is the state theatre of France.

Answer: Comedie Francaise or Theatre Francaise

3. Founded in 1902 as Irish National Theatre to produce indiginous drama.

Answer: Abbey Theatre
3. (30 points) The celesta is a small keyboard instrument, not unlike the glockenspiel, rarely used for anything. For the stated number of points, answer these questions about composers who used the celesta.

1. For 5 pts., who wrote a part for the celesta in his Dance of the Sugar Plum Fairies.

Answer: Tchaikovsky

2. For 10 pts., what 20th century Hungarian composer wrote Music for Strings, Percussion, and Celesta?

Answer: Bela Bartok

3. For 15 pts., what Austrian composer first used the celesta in a symphony, his 1903 Symphony #6 in A Minor?

Answer: Gustav Mahler
4. Despite the real danger of Newt's Thought Police insisting this question smacks of evil multiculturalism, we're gonna ask it anyway. Give the authors of the following works, 10 pts each.

1. Chronicle of a Death Foretold Answer: Gabriel Garcia Marquez

2. Midaq Alley Answer: Nagib Mahfuz

3. The Sound of the Mountain Answer: Kawabata Yasunari


5. (30 points) Given a mammal, name its order, 10 pts. each.

1. hedgehogs Answer: insectivora

2. zebras Answer: perissodactyla

3. sloths Answer: edentata


6. (30 points) Given a description of a museum, name it for the stated number of points.

1. For 5 pts., name the Spanish national museum of painting and culture in Madrid.

Answer: the Prado

2. Created in 1966 to specialize in modern art, this Smithsonian museums collection is so vast that only a small portion is on display at one time.

Answer: Hirshhorn Museum and Sculpture Garden

3. For 15 pts., name this branch of the Metropolitan Museum devoted exclusively to medieval art, it was built on a 4 1/2 acre site overlooking the Hudson and opened in 1938.

Answer: the Cloisters
7. Answer the following questions concerning stellar types for the stated number of points.

1. First, for 5 pts each, what two astronomers discovered that all observable stars populate only certain portions of a color-luminosity plot.

Answer: H. N. Russell and E. Hertzsprung

2. Second, for 5 pts for each item, what letter and number produce the spectral type of our Sun?

Answer: G 2

3. Last, for 10 pts, the letter D is used to classify the spectra of white dwarves. What does the D stand for?

Answer: degenerate
8. (30 pts.) Given a famous Supreme Court decision, you tell me who won the Nobel Prize for Lit. in the year the decision was handed down, 10pts. each. If you need the year, you'll only get 5 pts.

1. 10: Furman v. Georgia 5 pts: 1972 Answer: Henrich Boll

2. 10: Roe v. Wade 5 pts: 1973 Answer: Patrick White

3. 10: Brown v. Board of Education of Topeka 5 pts: 1954 Answer: Ernest Hemingway


9. (30 points) Given an amendments function (or a portion of it), name it, 5 pts. each.

a. repudiated the Confederate debt Answer: 14

b. bans cruel and unusual punishment Answer: 8

c. established the income tax Answer: 16

d. gives 18 yr. olds the right to vote Answer: 26

e. prohibits quartering of solders in private homes Answer: 3

f. prohibits double jeopardy Answer: 5
10. ( 30 points) Name the following modern British authors from works on a 10-5 basis.

1. 10: Shame

5: The Satanic Verses Answer: Salman Rushdie

2. 10: London Fields

5: Money Answer: Martin Amis

3. 10: The Grass is Singing

5: The Golden Notebook Answer: Doris Lessing
11. For the stated number of points, identify the following figures from the struggle for Irish independence. First, for 5 pts, during the Home Rule Crisis of the 1880's, this man was the leader of Irish MP's who pursued disruptive and intimidating tactics to secure home rule. His career was later ruined by a sex scandal.

Answer: Charles Parnell

Second, for 10 pts, this American born former president of the Sinn F'in party resigned from that post to become the head of the Fianna Fail party, which chose him as prime minister from 1937 to 1948.

Answer: Eamon De Valera

Last, for 15 pts, a journalist, he felt the Irish MP's should withdraw in protest against British rule. In 1905 he founded the S'nn F'in.

Answer: Arthur Griffith


12. Given a list of countries that all border a single country, name the common neighbor, 10 pts each.

1. Zaire, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Angola, and Namibia. Answer: Zambia

2. Malaysia only Answer: Brunei

3. Romania and Ukraine Answer: Moldova


13. Its math potpourri time. Answer the following for the stated number of points.

1. 5 pts: What is the third number in this Pythagorean triple: 3,4, and __

Answer: 5

2. 10 pts: What is the limit, as x approaches 0, of (x squared plus one) over x?

Answer: zero

3. 15 pts: What group of orthogonal polynomials is most commonly generated by the Rodrigues formula?

Answer: Legendre polynomials
14. For the stated number of points, identify the following prominent figures from the history of the Soviet Union.

a. First, for 5 pts, born in the Ukraine in 1898, this man became the "dictator" of Soviet biology and agronomy during Stalin's reign. That might have been well and good, had his bizarre views of genetics not been completely wrong.

Answer: Trofim Denisovitch Lysenko

b. Second, for 10 pts, born in Russia in 1902, this close political ally of Stalin became prime minister upon Stalin's death in March 1953. He served until February, 1955.

Answer: Georgy Maksimilianovich Malenkov

c. Last, for 15 pts, born in Russia in 1899, he served as the director of the Soviet secret police from 1938 to 1953 and played a major role in the purges of Stalin's opponents.

Answer: Laurenty Pavlovich Beria
15. For the stated number of points, identify the following generals from world history.

1. First, for 5 pts, this German devised the invasion plan for Belgium in World War II.

Answer: Alfred Graf von Sclieffen

2. Second, for 10 pts, he participated in the Ionian revolt against Persia and was the victor at Marathon.

Answer: Militades

3. Last, for 15 pts, this Russian defeated the French at Durrenstein and lost to them at Borodino, a defeat which allowed Napoleon to enter Moscow in 1812.

Answer: Mikhail Kutuzov
16. Name the composer from works, 30-20-10.

1. Children's Corner Suite(1908) and Strinx(1910)

2. Estampes(1903) and Arabesque(1888)

3. La Mer(1905)

Answer: Claude Debussy
17. Identify the author from a list of works, 30-20-10.

1. The Professor of Desire and "The Conversion of the Jews"

2. When She Was Good and Letting Go

3. My Life as a Man and The Great American Novel

Answer: Phillip Roth
18. Given a quote from the Bible, name the book it is taken from, 10 pts each.

1. "I am holier than thou" Answer: Isaiah

2. "The sun also riseth" Answer: Ecclesiastes

3. "What hath God wrought" Answer: Numbers


19. Clinton's lack of military service might not be such a big deal were it not for the number of past presidents who served during wartime. Answer the following about those guys' times in the armed forces.

1. First, for 5 pts each, name the only two presidents to serve during World War I

Answer: Truman and Eisenhower

2. Next, for 5 pts each, name the 3 presidents who served in the Mexican War.

Answer: Taylor, Pierce, and Grant

3. Finally, one president was appointed to the rank of Brigadier General while serving as Military Governor of Tennessee. Name him.

Answer: Andrew Johnson
20. Name the man, 30-20-10

1. He served as governor of Connecticut in 1925 and a US senator from 1925-33. Before that he served on the faculty of Yale University.

2. A native Hawaiian, this made led several archeological expeditions to South America in 1911 and 1912.

3. He discovered the lost city of Machu Picchu.

Answer: Hiram Bingham
21. Given a year and the two of the big six categories (ie Best Actor, Actress, Sup. Actor, Sup. Actress, Director, and Picture. that a film garnered at the Academy Awards, name that film for the stated number of points.

1. First, for 5 pts: 1981; Best Actor and Best Actress Answer: On Golden Pond

2. Second, for 10 pts: 1962; Best Actress and Best Sup. Actress Answer: The Miracle Worker

3. Last, for 15 pts: 1957; Best Sup. Actor and Best Sup Actress Answer: Sayonara


22. Through 1993, the three coaches with the most NCAA tournament victories were Dean Smith(55), John Wooden(47), and Bobby Knight(38). Those would've been easy. For 5 pts each, name the next 6 coaches on the list.

Answer: Jerry Tarkanian, Denny Crum, Mike Krzyzewski, Adolph Rupp, John Thompson, and Guy Lewis


23. Given works of popular music(songs, musicals, or operettas), name the composer, 5 pts each and a bonus 5 for all 5.

1. "My Way" and "She's a Lady" Answer: Paul Anka

2. On the Town, Wonderful Town, and Candide Answer: Leonard Bernstein

3. "Someone to Watch Over Me" and "Embraceable You" Answer: George Gershwin

4. "Satin Doll" and "It Don't Mean a Thing" Answer: Duke Ellington

5. "Old Buttermilk Sky" and "Georgia on My Mind" Answer: Hoagy Carmichael


24. Given the year he/she won the Nobel Prize in Physics, name the Laureate for 10 pts. If you need a description of the work they won for, you'll get 5 pts.

1. 10- 1971

5- for the invention of the hologram Answer: Dennis Gabor

2. 10-1945

5- for the formulation of his exclusion principle for fermions Answer: Wolfgang Pauli

3. 10-1949

5- for his prediction of the meson Answer: Yukawa Hideki

1995 ACF Regionals

Questions by Michigan
1. Transcendentalists Bronson Alcott, Charles Pearce Cranch, and Henry David Thoreau wrote for this New England quarterly, which was edited by Margaret Fuller, then by Ralph Waldo Emerson. Although it lasted only four years, different versions of the same magazine--all with the same name--later emerged in Cincinnati, Chicago, and New York. For 10 points, name this publication, whose name is reminiscent of an antibacterial brand of soap.

Answer: The Dial


2. Frank Nighbor of Ottawa first won it, Frank Boucher of the New York Rangers won it seven times from 1928 to 1935, and it has been won in consecutive years since then by Bobby Bauer, Red Kelly, Dave Keon, Stan Mikita, Mike Bossy, and Wayne Gretzky. It was named for the wife of the governor-general of Canada when first awarded in 1925. For 10 points, name this trophy which the National Hockey League annually awards to its Most Gentlemanly Player.

Answer: Lady Byng Trophy


3. Born with the name In-Mut-Too-Yah-Lat-Tat, he surrendered to General Nelson A. Miles on October 5, 1877, whereupon he delivered this speech: "Hear me, my chiefs; my heart is sick and sad. From where the Sun now stands, I will fight no more forever." For 10 points, name this Nez Perce leader.

Answer: Chief Joseph


4. His experiences aboard a windjammer that sailed around Cape Horn inspired his later works, including the poems "Sea Fever" and "Cargoes" as published in his "Salt Water Ballads." For 10 points, name this writer, who, in 1930, succeeded Robert Bridges as England's Poet Laureate.

Answer: John Masefield


5. Among its rulers were Waldemar the Great, Sweyn Forkbeard, Harold Bluetooth, Canute the Saint, Erik VII, Christian X, and Frederick IX. For 10 points, what is this European nation now ruled by Margrethe II?

Answer: Denmark


6. In 1961, Murray Gell-man and Yu'val Ne'eman independently developed this method by which heave subatomic particles may be classified. For ten points, name this three-word term, not to be confused with the only path which Buddhists may take en route to nirvana.

Answer: Eight-fold way

7. Originally a student of music, his first portfolio was Permellian Prints of the High Sierras, and he also served as a director of the Sierra Club from 1936. He was the founder of the first museum collection of photographs, as well as the first academic department to teach photography. For 10 points, name this photographer who died on Earth Day, 1984.

Answer: Ansel Adams


8. Its beneficial properties were allegedly discovered by the Countess of Chinchon, though the earliest verifiable record of its use dates to Peruvian Jesuit priests around 1630. Although it is an analgesic and can reduce fever, prolonged usage can lead to deafness and vision problems. For 10 points, name this chemical compound, a traditional treatment for malaria.

Answer: quinine


9. If any monsters ever smelled awful, they did. But that was part of their job, after all, they were assigned to torment King Phineus by putrefying his food anytime he wished to eat. As a result, when the Argonauts met Phineus, he was emaciated with hunger. For 10 points, who were these half bird, half women monsters whom Zetes and Calais drove from Thrace?

Answer: Harpies


10. This city is home to some 29,000 people, and is home as well for the headquarters of the Lincoln National Forest. For 10 points, name this 10-letter-long, southern New Mexico city, best known as the place where--at nearby "Trinity Site"--on July 16, 1945, the first atomic bomb was detonated.

Answer: Alamagordo


11. Originally sent to Paris to study medicine, he was inspired by the works of Gluck to switch to the study of music and won the Prix de Rome in 1839 for his cantata, Sardanapalus. For 10 points, identify this French composer born in 1803 whose works include Harold in Italy, The Damnation of Faust and Symphonie Fantastique.

Answer: Hector Berlioz


12. Born in Red Oak, Iowa, in 1906, he taught astronomy for 45 years, and postulated that comet nuclei consist of frozen methane, ammonia, and dust. For 10 points, name this astronomer and author of "Earth, Moon, and Planets," and "The Mystery of Comets,", who shares his last name with a famous Charmin anti-squeezer.

Answer: Fred Lawrence Whipple


13. When two monies have identical denominations but differing intrinsic values, the money with the lesser intrinsic value will drive out the money with the greater intrinsic value. This paraphrases, for 10 points, what economic law, named for a 16th century English public servant and businessman?

Answer: Gresham's law


14. His middle name is synonymous with a February 14th holiday--ironic, considering the prurient nature of his works, which made him, during the early 1960's, the most litigated-against author in history. For ten points, name this 20th century American writer, author of The Rosy Crucifixion, Tropic of Capricorn, and Tropic of Cancer.

Answer: Henry Valentine Miller


15. Aneto Peak, at 11,169 feet, is the tallest, with Posets Peak a close second, at 11,073 feet, and Perdido Peak coming in third, at 10,997 feet. For 10 points, name this European mountain chain, which borders France to the north, and Spain to the south.

Answer: The Pyrenees


16. He believed that matter consisted of four essential elements--earth, air, water, and fire--and that these elements are merged and separated by two primal forces--Love and Strife. According to legend, he killed himself by throwing himself into the volcanic crater atop Mount Etna in a futile attempt to prove his divinity. For 10 points, name this classical Greek philosopher and statesman.

Answer: Empedocles


17. This technique, invented by Willard F. Libby, utilizes the 5760 year half life of an atom common in organic material to date artifacts less than 60,000 years old. For 10 points, what is this dating method for which Libby won the Nobel Prize?

Answer: Carbon-14 dating


18. Before the Missouri Compromise settled the issue of slavery in Missouri, this bill--proposed on February 13, 1819--tried to resolve the issue by forbidding new slaves to enter Missouri, and freeing the children of slaves upon turning twenty-five. For 10 points, name this proposed amendment to the Constitution that bears the name of the New York Representative who introduced it.

Answer: Tallmadge Amendment (named for James Tallmadge)


19. This book begins with a discussion about Frederick the Great, and ends with the Tortoise saying, "Ricercar". In between lie a tapestry of music, theory, mathematics, fantasy, and theory. It was called a "A Metaphorical Rugue on Minds and Machines in the Spirit of Lewis Carroll" and is subtitled "An Eternal Golden Braid. For 10 points, what is this Pulitzer-Prize winning book by Douglas R. Hofstadter.

Answer: Godel, Escher, Bach


20. Though he is called "God's appointed servant" in the book of Isaiah he overthrew his grandfather, Astyages, only to sire a murderous, foolhardy son, Cambyses II. For 10 points, name this 6th and 5th century B.C. ruler and founder of the Persian Empire

Answer: Cyrus the Great or Cyrus I


21. The first woman in Italy to receive a medical degree, she developed a successful means of educating retarded children, which later was adapted to normal children with the same success. For 10 points, name this Italian educator, who also wrote the books, The Absorbent Mind, and The Discovery Of The Child.

Answer: Maria Montessori


22. This body of water lies near Alexandria, Egypt, and is near a hotbed of natural gas, which has proved of great benefit since the 1970's. For 10 points, name this lower inlet, the locale where Nelson defeated Napoleon at the 1798 Battle Of the Nile.

Answer: Aboukir Bay or Abukir Bay


23. He might defeat the devil, Toby the Dog, the Doctor, the Beadle, or Jack Ketch. Nevertheless, in a basic plot dating back as early as 1660, he always tries and fails to soothe his crying baby. For 10 points, name this character in a famed English puppet show, whose wife is Judy.

Answer: Punch


24. This political party called for a graduated income tax, free and unlimited gold and silver coinage, and government control of transportation and communication. It convened at Omaha, and chose nominee James B. Weaver of Iowa for president. For ten points, name this party, which earned 22 electoral votes in the 1892 presidential election.

Answer: Populist party or People's party


25. The son of a house-painting contractor, this French artist, first associated with the Fauve group, later created such artistic developments as overlapping planes, the use of letters in composition, and the first papier colle.

For 10 points, name this painter, who--with Pablo Picasso--played a leading role in galvanizing the Cubist revolution.

Answer: Georges Braque
26. Educated under Richard Busby, and later educated at Trinity College, Cambridge, he wrote Religio Laici, and The Hind and the Panther, as well as the blank-verse play All For Love. For 10 points, name this 17th century British writer, who also wrote The Medal, MacFlecknoe, and Annus Mirabilis.

Answer: John Dryden


26. Set in Igboland, this book tells the story of Okonkwo, a Nigerian tribal native who inadvertently kills a clansman, then, after Okonkwo returns from his seven-year banishment, Okonkwo finds that Christianity and Colonialism have overtaken the tribal laws and beliefs of his village. For 10 points, name this 1958 novel by Chinua Achebe

Answer: Things Fall Apart

  1   2   3   4   5


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page