1. One reason that the Danes have such a difficult time fighting Grendel is that



Download 56.16 Kb.
Date conversion28.04.2016
Size56.16 Kb.
Beowulf quiz master Pg. 36 - 71 Teacher document coordinated with Beowulf student document. Student document may be altered to fit teacher needs.

1. One reason that the Danes have such a difficult time fighting Grendel is that



a.

the Danes’ warriors are too old

b.

Grendel hunts only when it is full dark

c.

Grendel does not fight according to men’s rules

d.

the warriors do not have enough gold for swords

ANS: C


STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.2.PO1 | AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.2.PO2
2. Which universal theme do lines 79–85 of this epic suggest?

a.

Mankind’s enemy will always continue his crimes by killing.

b.

Evil is bloodthirsty, and it constantly tries to conquer kings.

c.

The existence of evil and good occur simultaneously.

d.

Evil is part of the darkness, but goodness exists in the light.

ANS: C
3. Why do the swords of Beowulf’s men fail to harm Grendel?



a.

The men have brought dull swords.

b.

Beowulf refuses to let his men fight.

c.

The men are too weak to fight Grendel.

d.

Grendel has put a spell on their weapons.

ANS: D
4. Reread lines 425–434 of this Old English poetry. Which impression of the monsters do the alliteration and caesura in these lines help convey?



a.

Secret creatures live in a watery world that no one has ever seen.

b.

They are as dark, mysterious, and impenetrable as their watery home.

c.

Those who seek the monsters will either freeze or burn.

d.

Monsters are hidden from human eyes and wisdom by huge cliffs.

ANS: B

5. What does Wiglaf’s fighting the dragon tell you about the importance of honor in the Anglo-Saxon period?

a.

A warrior protects his king even at the risk of his own life.

b.

Courage is knowing when an enemy’s threat is too great.

c.

A king’s greatness is measured by his warriors’ courage.

d.

Fighting to the death is the only way to be immortalized.

ANS: A

6. What do the Danes do to avoid Grendel?

a.

hide beneath their beds

b.

sleep far from the hall

c.

sleep during the day

d.

sail to new lands

ANS: B


STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.2.PO1 | AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.2.PO2
7. Grendel finally shows fear when

a.

he is held fast in Beowulf’s grip

b.

Beowulf first approaches him

c.

Beowulf’s men attack him

d.

he runs back to his den

ANS: A
8. What do the alliteration and kenning in lines 474–478 of this Old English poem help convey?



a.

the supernatural qualities of each opponent

b.

Beowulf’s iron will in battle with Grendel

c.

the fierceness and power of the attack

d.

Grendel’s worthiness as an opponent

ANS: C


STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.2.PO1 | AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.2.PO2

9. Beowulf asks Wiglaf to be the next leader because Wiglaf



a.

defeats the dragon alone

b.

asks to be the Geats’ next leader

c.

stands with Beowulf to fight the dragon

d.

shows more strength than Beowulf does

ANS: C
10. Which is a universal theme in the epic Beowulf?



a.

Kingdoms survive and prosper through warfare.

b.

There will always be another kingdom to help.

c.

Dragons and monsters await everyone.

d.

A good leader is brave and fearless.

ANS: D
11. Before Beowulf fights Grendel, what is the political and familial relationship between Hrothgar and Beowulf?

ANS:

Hrothgar and Beowulf are leaders of neighboring kingdoms, but Beowulf is a prince and the cousin of King Higlac (line 142), and Hrothgar is a king (lines 44 and 151). Beowulf and Hrothgar are also related through Edgetho, Beowulf’s father. Beowulf’s father received help from Hrothgar, who sent treasures that helped Edgetho settle a feud that could have caused war for the Geats (lines 191–207).


12. As Beowulf fights Grendel’s mother, where are his companions, and what are they thinking?

ANS:


As Beowulf fights Grendel’s mother, both Danes and Geats sit staring into the monster’s lake (line 547). As blood rises from the lake, they are sure that Beowulf is dead (lines 550–555).
13. How is Beowulf a different man in his last battle than he was in his first two battles with Grendel and Grendel’s mother? Support your answer with two details from the epic poem.

ANS:


Responses will vary. Students may say that Beowulf is a different man in his last battle because he is older and not as powerful as he once was. Students may use the following details to support their responses:

a. In the final battle, Beowulf is no longer a young man, but a king who has ruled a peaceful and prosperous kingdom for fifty years (introduction to “Beowulf’s Last Battle”).

b. Beowulf goes into his final battle with a shield, a sword, and armor (lines 618–619), whereas, as a young man, he fought Grendel with his bare hands. Also, he killed Grendel’s mother with his hands.

c. In the final battle, Beowulf says that he does not need hot words as he did before: he is calmer than he was when he was young (lines 623–624).

d. In the final battle, Beowulf’s weapon fails him for the first time (lines 669–670).

e. In the final battle, unlike in the first two, one of Beowulf’s comrades, Wiglaf, must step forward to finish the job because Beowulf cannot do it alone (lines 691–705).

STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.1.6.PO3
14. How does Grendel’s home reflect his evil nature? Use two details from the poem to support your response.

ANS:


Responses will vary. Students may say that Grendel lives in a place that is swampy, dark, lonely, and gloomy, all of which reflect his evil character. Students may use two of the following details to support their responses:

a. Grendel’s home is dark and gloomy (lines 2 and 237).

b. Grendel’s home is on the boggy moor (line 17).

c. Grendel lives in marsh or swampland (lines 18, 78, 233, 238, and 279).

d. Grendel comes from the foot of misty hills and bogs (lines 233–234).

e. Grendel’s home is a miserable place at the bottom of the marsh (line 343).


15. Approximately how old is Beowulf when he fights his last battle? Use two details from the epic poem to support your answer.

ANS:


Responses will vary. Students may calculate that Beowulf is about seventy years old. Students may use two of the following details to support their responses:

a. Before killing Grendel and Grendel’s mother, Beowulf sailed to the land of the Geats (lines 109–124), an action that indicates that Beowulf is an adult before he meets Grendel.

b. Before sailing to the land of the Danes, Beowulf says that he had fought in war, driven five great giants into chains, and hunted and killed monsters in the oceans (lines 151–159), all actions that indicate that he is an adult.

c. Before Beowulf returns to the land of the Geats, he kills Grendel (lines 340–349) and Grendel’s mother (lines 598–605), something that requires the strength of a grown man.

d. The introduction to “Beowulf’s Last Battle” says that Beowulf has reigned in peace and prosperity for fifty years since he returned to the land of the Geats; before Beowulf dies, he says he has worn his crown for fifty years (lines 744–745).

STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.1.PO1.c


16. Would you agree or disagree that Beowulf fights his last battle for treasure? Use details from the epic poem to support your answer.

ANS:


[B Test] Students may say that Beowulf fights his last battle—at least in part—for treasure. Students may use the following details to support their responses:

a. Before Beowulf fights the battle, he refers to how the dragon’s treasure will become his (lines 629–632).

b. After he is mortally wounded, Beowulf tells Wiglaf to get the treasure because having it will soften the tragedy of Beowulf’s death (lines 755–763).

c. One of the last things Beowulf says is that he sold his life for the treasure (lines 809–810).

d. The last thing Beowulf does before he dies is give his own personal “treasure” to Wiglaf: his necklace, gold-covered helmet, rings, and mail shirt (lines 820–823).

Students may say that Beowulf does not fight for treasure; instead, he fights in order to die as he has lived: as the bravest and noblest of warriors. Students may use the following details to support their responses:

a. Before Beowulf fights the battle, he utters his final boast about his courage and his desire for fame (lines 606–611).

b. Beowulf also says that he remains brave in all respects—not greedy—and his heart is firm and his hands are calm (lines 622–623) in the face of enormous danger.

c. Beowulf says that he is only man who could do the job: he fights not for treasure but because no one else could even try to fight the dragon that threatens his people (lines 627–630). Beowulf does not choose to attack the dragon but fights it because it has attacked his people.

d. When Beowulf is mortally wounded and tells Wiglaf to get the treasure, he says that the treasure will soften his death—not that it is his whole reason for dying (lines 755–763). The treasure means far less to him than his courage, honor, and fame.

e. When Beowulf transfers the objects that represent kingship to Wiglaf, his words are about family, fate, warriors, and strength (lines 824–827), not about earthly riches.

STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.2.2.PO1


17. In what ways is Beowulf a model of leadership for our own times? In what ways do his traits and skills fail to translate to our own times? Support your response with details from the epic poem.

ANS:


[C Test] Responses will vary. Students may say that Beowulf is a model of leadership because he acts decisively and courageously to combat evil, and he is noble in his actions and knows how to create peace as well as to wage war. He is concerned for his people and loved by them in return. Students may use the following details to support their responses:

a. When he learns that Hrothgar needs help, Beowulf immediately declares his willingness to fight (lines 109–124).

b. The Geats love Beowulf even when he is a young man (lines 116–118) because of his courage.

c. Beowulf acts decisively and courageously to help Hrothgar (lines 149–151).

d. Beowulf understands full well that Grendel is mankind’s enemy, a force of evil that must be destroyed, even if it might be at the cost of his own life, for it is Beowulf’s fate to be the force that battles evil (lines 174–189).

e. Beowulf is not just someone who kills dragons; he is a protector of men (line 313).

f. When Grendel’s mother threatens the Danes, Beowulf immediately and courageously fights again (introduction to “The battle with Grendel’s Mother and lines 450–451).

g. Beowulf’s followers admire him (lines 578–581) for his courage and leadership qualities.

h. When the dragon threatens the Geats, Beowulf once again goes unhesitatingly to battle (lines 606–611).

i. Beowulf rules in peace for fifty years (introduction to “Beowulf’s Last Battle”), indicating his qualities as a good leader and statesman.

j. It is Beowulf’s actions that inspire Wiglaf to come forward, and Wiglaf’s actions, in turn, make him worthy of becoming the new king (lines 697–735).

k. After he is mortally wounded and knows that he will die, Beowulf tells Wiglaf to get the dragon’s treasure for it is “ours,” and Beowulf wants to leave it to his people (lines 755–763). Beowulf’s request shows a concern for his people that is above his concern for himself.

l. Beowulf’s last action is to transfer leadership (lines 810–812) and to ask that Wiglaf be a good leader of his people.

Students may say that Beowulf lacks modern leadership skills because he has no concept of teamwork and no idea of how to inspire others to bravery, except through modeling bravery. Students may use the following details to support their responses:

a. When Beowulf first suggests to Hrothgar that he will fight Grendel, Beowulf asks to fight alone, even though he clearly recognizes that he may lose the battle (lines 160–189). Beowulf’s request shows a lack of the understanding of teamwork.

b. When he battles Grendel’s mother, Beowulf leaps into the lake alone, without waiting for an answer (lines 450–451), presumably about whether others will help him. Again Beowulf shows that he acts alone and does not consider the group.

c. Even when Beowulf is an old man, he decides that he alone will kill the dragon (lines 627–630), an action that can leave his kingdom without a ruler and threatened by a vengeful dragon. He is very sure of himself and will not admit that perhaps someone else should battle the dragon.

d. None of Beowulf’s warriors, except Wiglaf, help him battle the dragon (lines 691–696). This fact may indicate that Beowulf does not inspire loyalty in his followers because of his insistence on doing everything himself.


STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.3.1.PO4

18. What is a lair?



a.

a monster’s trap

b.

a hero’s welcome

c.

a wild animal’s den

d.

the entrance to a cave

ANS: C

19. To gorge is to

a.

cover fully

b.

eat greedily

c.

laugh loudly

d.

greet happily

ANS: B

20. A talon is

a.

a claw

b.

an arm

c.

a fang

d.

an elbow

ANS: A
21. What does infamous mean?



a.

creating many problems

b.

having a bad reputation

c.

showing a strong will

d.

losing few followers

ANS: B
22. Something that is loathsome is



a.

disgusting

b.

bubbling

c.

swampy

d.

greedy

ANS: A
23. An affliction is a



a.

feeling of courage

b.

way of conquering fear

c.

force that causes suffering

d.

journey through darkness

ANS: C STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.1.6.PO3 TOP


24. To purge something is to

a.

explain its origin

b.

bring something closer

c.

place similar items near it

d.

get rid of something undesirable

ANS: D STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.1.6.PO3


25. What does infamous mean?

a.

having a bad reputation

b.

wearing armor or covering

c.

failing to attract followers

d.

known for failing to reach goals

ANS: A
26. Loathsome means



a.

invisible

b.

disgusting

c.

threatening

d.

disappearing

ANS: B
27. What does livid mean?



a.

drawn into a dark, scary place

b.

discolored from being bruised

c.

protected by loyal followers

d.

living in spite of injuries


ANS: B STA: AZ.AZGLA.RLA.R.03.12.3.1.PO4


The database is protected by copyright ©essaydocs.org 2016
send message

    Main page